OLANZAPIN ACTAVIS szájban diszpergálódó tabletta

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Olanzapin Actavis és milyen betegségek esetén alkalmazható!

Az Olanzapin Actavis az úgynevezett antipszichotikumok gyógyszercsoportjába tartozik.

Az Olanzapin Actavis olyan betegség kezelésére szolgál, amelyekben a beteg nem létező dolgokat hall, lát vagy érzékel, téveszmékben hisz, szokatlanul gyanakvó, és zárkózottá válik. Az ilyen betegek depressziótól, szorongástól és feszült idegállapottól is szenvedhetnek.

Az Olanzapin Actavis olyan állapot kezelésére is alkalmazható, amelyben a beteg túlságosan "feldobott" állapotban van, rendkívüli energiákkal rendelkezik, a szokásosnál kevesebb alvásra van szüksége, gyorsan, szinte gondolatait kergetve beszél és néha nagymértékben ingerlékeny. A készítmény egyben hangulatstabilizáló is és megelőzi a tipikusan ezzel a betegséggel együtt járó hangulati szélsőségeket (feldobottság-depresszió).

OLANZAPIN ACTAVIS szájban diszpergálódó tabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Actavis Group
Vényköteles?
szakorvosi ellátás mellett
nem vényköteles

Kiszerelések

  • 5 mg
  • 10 mg
  • 15 mg
  • 20 mg

A gyógyszermárka további termékei

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók az Olanzapin Actavis szedése előtt

Ne szedje az Olanzapin Actavis-t

- ha allergiás az olanzapinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőire. Az allergiás reakció a következő tünetről ismerhető fel: bőrkiütés, viszketés, arc- illetve ajakduzzanat vagy légszomj. Ha ilyen tüneteket tapasztal, erről tájékoztassa orvosát.

- ha Önnél korábban zöldhályog egyik formáját, úgynevezett zárt zugú glaukómát állapítottak meg.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az Olanzapin Actavis szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:

- Az ilyen típusú gyógyszerek főleg az arcon és a nyelven kialakuló akaratlan izommozgásokat idézhetnek elő. Tájékoztassa orvosát, ha ilyen tüneteket tapasztal az Olanzapin Actavis szedése alatt.

- Nagyon ritkán az ilyen típusú készítmények láz, szapora légzés, verítékezés, izommerevség és aluszékonyság vagy álmosság kombinációjaként megjelenő tünetegyüttest idézhetnek elő. Ha ezeket a tüneteket észleli, azonnal forduljon orvoshoz.

- Ha Önnek, vagy valakinek a családjában véralvadási problémái vannak vagy voltak a múltban, mivel az ilyen típusú gyógyszerek vérrögképződéssel hozhatók összefüggésbe.

- Az Olanzapin Actavis-t szedő betegeknél testtömeg-gyarapodást figyeltek meg. Orvosával közösen rendszeresen ellenőriznie kell a testtömegét.

- Az Olanzapin Actavis-t szedő betegeknél magas vércukorszintről és magas vérzsír-értékekről (trigliceridek és koleszterin) számoltak be. Kezelőorvosának az Olanzapin Actavis alkalmazása előtt és a kezelés alatt rendszeres vérvizsgálattal kell meghatároznia az Ön vércukor- és vérzsírszintjét.

- Az esetleg kialakuló súlyos mellékhatások miatt a szellemi leépülésben (demenciában) szenvedő idős betegeknél a készítmény alkalmazása nem javasolt.

Amennyiben az alábbi betegségek bármelyikében szenved, a lehető legrövidebb időn belül tájékoztassa erről orvosát:

- cukorbetegség,

- szívbetegség,

- máj vagy vesebetegség,

- Parkinzon-kór,

- epilepszia,

- prosztataproblémák,

- bélműködés leállása (paralitikus ileusz),

- a vér rendellenességei,

- szélütés (sztrók) vagy ármeneti agyi keringési zavar (mini sztrók).

Amennyiben Ön szellemi leépülésben (demencia) szenved gondozójának/rokonának kell tájékoztatnia a kezelőorvost arról, hogy volt-e bármikor szélütése vagy átmeneti agyi keringési zavara.

Ha Ön 65 évesnél idősebb, kezelőorvosa elővigyázatosságból rutinszerűen ellenőrizheti a vérnyomását.

Gyermekek és serdülők

Az Olanzapin Actavis nem javasolt 18 év alatti betegek számára.

Figyelmeztetés! A tablettatartály nedvességmegkötőt is tartalmaz. Ne nyelje le!

Egyéb gyógyszerek és az Olanzapin Actavis

Az Olanzapin Actavis- kezelés alatt egyéb gyógyszert kizárólag kezelőorvosa engedélyével szedhet. Aluszékonyságot tapasztalhat, ha az Olanzapin Actavis-t depresszió elleni készítményekkel (antidepresszánsokkal), vagy szorongást oldó készítményekkel, illetve altatókkal (trankvillánsok) együtt szedi.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Különösen fontos a kezelőorvos tájékoztatása, ha az alábbiakat szedi:

- Parkinson-kór kezelésére szolgáló gyógyszerek.

- karbamazepin (epilepszia elleni és hangulatstabilizáló készítmény), fluvoxamin (antidepresszáns) vagy ciprofloxacin (antibiotikum) - ezekben az esetekben szükségessé válhat az Olanzapin Actavis adagjának a módosítása.

A Olanzapin Actavis bevétele alkohollal

Ne fogyasszon alkoholt az Olanzapin Actavis szedése alatt, mert az Olanzapin Actavis és az alkohol együtt álmosságot idézhet elő

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A lehető leghamarabb tájékoztassa orvosát, ha terhes vagy úgy véli, hogy teherbe esett. Ez a gyógyszer terhesség alatt nem szedhető csak akkor, ha ezt megbeszélte orvosával.

Az alábbi tünetek jelentkezhetnek az újszülötteknél, ha az anya Olanzapin Actavis-t kapott a terhesség utolsó harmadában (a terhesség utolsó három hónapja alatt): remegés, izommerevség és/vagy gyengeség, álmosság, nyugtalanság, légzési problémák, illetve táplálási nehézség. Amennyiben az Ön csecsemőjénél ezen tünetek bármelyike kialakul, feltétlenül forduljon orvoshoz.

A gyógyszer szoptatás alatt nem szedhető, mivel az Olanzapin Actavis kis mennyisége bejuthat az anyatejbe.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Olanzapin Actavis szedése alatt álmosnak érezheti magát. Amennyiben ez előfordul, ne vezessen gépjárművet, és ne kezeljen gépeket vagy használjon szerszámokat. Tájékoztassa orvosát erről az állapotról.

Az Olanzapin Actavis aszpartámot tartalmaz

Azoknak a betegeknek, akik nem szedhetnek fenilalanint, tudniuk kell, hogy az Olanzapin Actavis aszpartámot tartalmaz, ami a fenilalanin forrása, ezért káros lehet a fenilketonúriában szenvedő betegek számára.

3. Hogyan kell szedni az Olanzapin Actavis-t!

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

Kezelőorvosa elmondja Önnek mennyi Olanzapin Actavis szájban diszpergálódó tablettát kell bevennie és milyen hosszú ideig kell szednie a készítményt. Az Olanzapin Actavis napi adagja 5-20 mg között változhat. Kérje ki orvosa tanácsát, ha a tünetei visszatérnek, de kizárólag akkor hagyja abba az Olanzapin Actavis szedését, ha ezt orvosa javasolja.

Az Olanzapin Actavis tablettákat naponta egyszer, orvosa utasításai szerint kell szednie.

Próbálja meg mindig ugyanabban az időben bevenni a tablettát. A tabletta étkezés közben vagy anélkül is bevehető.

Az Olanzapin Actavis szájban diszpergálódó tabletta szájon át alkalmazandó.

Az Olanzapin Actavis szájban diszpergálódó tabletta könnyen törik, ezért óvatosan kell kezelni. Nedves kézzel ne érjen a tablettákhoz, mert szétmállhatnak.

A tablettát tegye a szájába. A szájban azonnal feloldódik és könnyen lenyelhető. A tablettákat egy teljes pohár vízben, narancslében, almalében, tejben vagy kávéban is fel lehet oldani, majd el kell keverni. Bizonyos italokban a keverék megváltoztathatja a színét vagy homályossá válhat. Az így elkészített keveréket azonnal igya meg.

Ha az előírtnál több Olanzapin Actavis-t vett be

Azok a betegek, akik az előírtnál több Olanzapin Actavis-t vettek be, a következő tüneteket tapasztalták: szapora szívverés, izgatottság/agresszivitás, beszédzavar, szokatlan izommozgások (különösen az arcon vagy a nyelvben) és csökkent éberségi szint. További tünetek lehetnek: hirtelen bekövetkező zavartság, görcsrohamok (epilepszia), kóma, valamint láz, szapora légzés, verejtékezés, izommerevség és aluszékonyság vagy álmosság kombinációja, a légzés lassulása, félrenyelés, magas, ill. alacsony vérnyomás, rendszertelen szívverés. A tünetek megjelenésekor azonnal értesítse kezelőorvosát vagy a kórházat. Mutassa meg az orvosnak milyen gyógyszert szedett be.

Ha elfelejtette bevenni az Olanzapin Actavis-t

Vegye be a tablettát, amint eszébe jut. Ne vegyen be kétszeres adagot az elfelejtett tabletta pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja az Olanzapin Actavis szedését

Ne hagyja abba a gyógyszer szedését csak azért, mert jobban érzi magát. Fontos, hogy addig szedjen az Olanzapin Actavis-t, amíg azt kezelőorvosa előírja Önnek.

Ha hirtelen abbahagyja az Olanzapin Actavis szedését, előfordulhat verítékezés, alvászavar (nem tud elaludni), végtagremegés, szorongás, hányinger vagy hányás. Ilyen esetben orvosa javasolhatja az adag fokozatos csökkentését, a kezelés teljes leállítása előtt.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbiak bármelyikét tapasztalja:

- szokatlan izommozgások, elsősorban a nyelvben vagy az arcon (gyakori mellékhatás, amely 10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet);

- vérrögképződés a vénákban (nem gyakori mellékhatás, amely 100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet) főként a láb ereiben (a tünetek többek között a lábon jelentkező vizenyős duzzanat, fájdalom és vörösség), amelynek során a vérrög az érrendszeren keresztül a tüdőbe juthat és ott mellkasi fájdalmat, valamint nehézlégzést idézhet elő. Ha Ön ezek közül bármelyik tünetet észleli, azonnal kérjen orvosi segítséget;

- egyszerre jelentkező láz, szapora légvétel, verítékezés, izommerevség és aluszékonyság vagy álmosság (ennek a mellékhatásnak a gyakorisága a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).

Nagyon gyakori mellékhatások (amelyek 10-ből 1-nél több beteget érinthetnek) közé tartozik a testtömeg-gyarapodás, az aluszékonyság és a prolaktin (egy hormon) szintjének emelkedése a vérben.

Gyakori mellékhatások (amelyek 10-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek) közé tartozik bizonyos vérsejtek és a vérben keringő zsírok szintjének változása, a cukorszint emelkedése a vérben és a vizeletben, fokozott éhségérzet, szédülés, nyugtalanság, végtagremegés, izommerevség vagy izomgörcs (amibe beletartozik az önkéntelen szemmozgás), beszédzavar, székrekedés, szájszárazság, bőrkiütés, erőtlenség, nagyfokú fáradtság, vízvisszatartás, ami a kéz- és lábfejek, valamint a bokák vizenyős duzzanatához vezet, szexuális zavarok, mint például a nemi vágy csökkenése férfiaknál és nőknél vagy merevedési zavar férfiaknál. A kezelés korai szakaszában egyes betegeknél előfordulhat szédülés vagy ájulás (lassú szívveréssel), különösen fekvő vagy ülő helyzetből történő felálláskor. Ez többnyire magától elmúlik, de ha nem, tájékoztassa erről kezelőorvosát.

Nem gyakori mellékhatások (amelyek 100-ból legfeljebb 1 beteget érinthetnek) közé tartozik a lassú szívverés, a napfényérzékenység, vizelet-visszatartási képtelenség, vizelési képtelenség, hajhullás, a menstruációs ciklusok hiánya vagy ritkábbá válása, az emlőkkel kapcsolatos változások férfiaknál és nőknél, mint például a kóros tejelválasztás vagy rendellenes mellnövekedés.

További lehetséges mellékhatások, melyek gyakorisága a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg (nem ismert gyakoriságúak) többek között az allergiás reakció (pl. a száj és a torok duzzanata, viszketés, bőrkiütés), cukorbetegség, vagy a cukorbetegség súlyosbodása, ami esetenként ketoacidózissal (ketontestek a vérben vagy a vizeletben) vagy kómával együtt jelentkezik, a normál testhőmérséklet csökkenése, görcsrohamok, amelyek rendszerint a kórtörténetben előzőleg szereplő görcsrohamok (epilepszia) miatt következnek be, szemizomgörcs, ami a szem forgó mozgását idézi elő, szabálytalan szívverés, megmagyarázhatatlan, hirtelen halál, hasnyálmirigy-gyulladás, ami súlyos gyomorfájdalmat, lázat és hányingert idéz elő, a bőr és a szemfehérje besárgulásával járó májbetegség, megmagyarázhatatlan sajgással és fájdalommal járó izombetegség, valamint hosszantartó és/vagy fájdalmas merevedés.

Szellemi leépülésben (demenciában) szenvedő idős betegeknél az olanzapin szedése alatt felléphet szélütés, tüdőgyulladás, vizelet-visszatartási nehézség, elesés, nagyfokú fáradtság, vizuális hallucinációk, testhőmérséklet emelkedés, bőrpír és járászavar. Néhány halálos kimenetű esetet is jelentettek ebben a betegcsoportban.

Parkinson-kórban szenvedő betegeknél az Olanzapin Actavis súlyosbíthatja a Parkinson-kór tüneteit.

Ha Önnél bármilyen bármely mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell tárolni az Olanzapin Actavis-t?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Buborékcsomagolás:

A nedvességtől és a fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Tablettatartály:

A nedvességtől és a fénytől való védelem érdekében a tartályt tartsa jól lezárva, az eredeti csomagolásában.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Olanzapin Actavis

A készítmény hatóanyaga az olanzapin.

- Mindegyik szájban diszpergálódó tabletta 5 mg, vagy 10 mg, vagy 15 mg vagy 20 mg hatóanyagot tartalmaz

- Egyéb összetevők a magnézium-sztearát, L-metionin, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, alacsony fokban szubsztituált hidroxipropil-cellulóz, kroszpovidon, aszpartám (E951), mikrokristályos cellulóz, guargumi, nehéz bázisos magnézium-karbonát és narancsaroma (Silesia)

Milyen az Olanzapin Actavis külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Olanzapin Actavis 5 mg szájban diszpergálódó tabletta kerek, mindkét oldalán domború, 6 mm átmérőjű sárga tabletta, egyik oldalán "O" jelöléssel.

A Olanzapin Actavis 10 mg szájban diszpergálódó tabletta kerek, mindkét oldalán domború, 8 mm átmérőjű sárga tabletta, egyik oldalán "O1" jelöléssel.

A Olanzapin Actavis 15 mg szájban diszpergálódó tabletta kerek, mindkét oldalán domború, 9 mm átmérőjű sárga tabletta, egyik oldalán "O2" jelöléssel.

A Olanzapin Actavis 20 mg szájban diszpergálódó tabletta kerek, mindkét oldalán domború, 10 mm átmérőjű sárga tabletta, egyik oldalán "O3" jelöléssel.

Kiszerelések

A Olanzapin Actavis 5 mg, 10 mg, 15 mg és 20 mg az alábbi kiszerelésekben kapható:

Kinyomható buborékcsomagolás: 7 db vagy 14 db vagy 28 db vagy 30 db vagy 35 db vagy 56 db vagy 70 db vagy 100 db szájban diszpergálódó tabletta.

Lehúzható hátfóliával ellátott buborékcsomagolás: 7 db vagy 14 db vagy 28 db vagy 30 db vagy 35 db vagy 56 db vagy 70 db vagy 96 db vagy 100 db szájban diszpergálódó tabletta.

Tablettatartály: 30 db vagy 100 db szájban diszpergálódó tabletta.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Antipszichotikumok kategóriában