OLANZAPIN ACTAVIS filmtabletta

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Olanzapin Actavis és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Olanzapin Actavis az úgynevezett antipszichotikumok csoportjához tartozik, és az alábbi állapotok kezelésére alkalmazzák:

- Skizofrénia, egy olyan betegség, amely hallási, látási vagy egyéb érzékszervi érzékcsalódásokkal, tévhitekkel, szokatlanul gyanakvó viselkedéssel és zárkózottsággal jár. Az ilyen betegségben szenvedő emberek lehetnek depressziós hangulatúak, feszültek vagy nyugtalanok.

- Közepesen súlyos és súlyos mániás epizódok, amely állapot tünetei az izgatottság és a rendkívüli jókedv (eufória).

Az Olanzapin Actavis igazoltan megelőzi ezeknek a tüneteknek az ismételt jelentkezését azoknál a bipoláris betegségben szenvedő betegeknél, akiknek mániás epizódjai javultak az olanzapin-kezelésre.

OLANZAPIN ACTAVIS filmtabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Actavis Group
Vényköteles?
szakorvosi ellátás mellett
nem vényköteles

Kiszerelések

  • 5 mg
  • 7,5 mg
  • 10 mg
  • 15 mg
  • 20 mg

A gyógyszermárka további termékei

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók az Olanzapin Actavis szedése előtt

Ne szedje az Olanzapin Actavis-t

- ha allergiás az olanzapinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére. Az allergiás reakció tünete lehet bőrkiütés, viszketés, arc- vagy ajakduzzadás és légzési nehézség. Értesítse kezelőorvosát, ha ilyet tapasztalt.

- ha Önnél korábban olyan szemproblémákat állapítottak meg, mint a zöldhályog (fokozott szemnyomás) bizonyos formái.

- ha allergiás a földimogyoróra vagy a szójára.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az Olanzapin Actavis szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

- Az Olanzapin Actavis alkalmazása nem javasolt idős, szellemi leépülésben (demenciában) szenvedő betegeknél, mivel náluk súlyos mellékhatások jelentkezhetnek.

- Az ilyen típusú gyógyszerek szokatlan izommozgásokat okozhatnak, elsősorban az arcon vagy a nyelven. Ha az Olanzapin Actavis bevételét követően ilyet észlel, értesítse kezelőorvosát.

- Az ilyen típusú gyógyszerek nagyon ritkán egyszerre jelentkező lázat, szaporább légzést, verejtékezést, izommerevséget és álmosságot okozhatnak. Ha ezeket a tüneteket észleli, azonnal forduljon orvosához.

- Az olanzapint szedő betegeknél testtömeg-gyarapodást tapasztaltak. Mind Önnek, mind kezelőorvosának rendszeresen ellenőrizniük kell az Ön testtömegét.

- Az olanzapint szedő betegeknél magas vércukorszintet és magas vérzsírszinteket (triglicerid és koleszterin) mértek. Kezelőorvosának ellenőriznie kell az Ön vércukorszintjét és bizonyos vérzsírszinteket az Olanzapin Actavis alkalmazásának elkezdése előtt és a kezelés során rendszeresen.

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha Önnél, vagy családtagjai közül valakinél előfordult már vérrögképződés, mivel az ilyen típusú gyógyszerek vérrögképződéssel hozhatók összefüggésbe.

Amennyiben az alábbi betegségek valamelyikében szenved, a lehető leghamarabb értesítse kezelőorvosát:

- Szélütés vagy enyhe szélütés "mini sztrók" (amelyekben átmenetileg a szélütés tünetei jelentkeznek)

- Parkinson-kór

- Prosztata problémák

- Bélelzáródás (paralitikus ileusz)

- Máj- vagy vesebetegség

- A vér rendellenességei

- Szívbetegség

- Cukorbetegség

- Görcsrohamok

Amennyiben Ön szellemi leépülésben (demencia) szenved, gondozójának/rokonának kell tájékoztatniuk a kezelőorvost arról, hogy Önnek volt-e bármikor szélütése vagy átmeneti agyi keringési zavara.

Ha Ön 65 évesnél idősebb, kezelőorvosa elővigyázatosságból figyelemmel kísérheti vérnyomását.

Gyermekek és serdülők

Az Olanzapin Actavis nem javasolt 18 év alatti betegek számára.

Figyelem! A csomagolás nedvességmegkötő betétet tartalmaz. Vigyázat, nem szabad lenyelni!

Egyéb gyógyszerek és az Olanzapin Actavis

Az Olanzapin Actavis-kezelés ideje alatt egyéb gyógyszert kizárólag akkor szedjen, ha kezelőorvosa előírja. Álmosságot érezhet, ha az Olanzapin Actavis-t depresszió elleni gyógyszerekkel, illetve szorongásoldókkal vagy altatókkal (úgynevezett trankvillánsokkal) együtt alkalmazza.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Különösen fontos a kezelőorvos tájékoztatása, ha az alábbiakat szedi:

- Parkinson-kór kezelésére szolgáló gyógyszerek.

- karbamazepin (epilepszia elleni és hangulatstabilizáló készítmény), fluvoxamin (antidepresszáns) vagy ciprofloxacin (antibiotikum) - ezekben az esetekben szükségessé válhat az Olanzapin Actavis adagjának a módosítása.

Az Olanzapin Actavis egyidejű bevétele alkohollal

Az Olanzapin Actavis-kezelés ideje alatt ne igyon alkoholt, mert az Olanzapin Actavis és az alkohol együttesen álmosságot okozhat.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával. Nem kaphatja ezt a gyógyszert szoptatás alatt, mivel az Olanzapin Actavis kis mennyiségben bejuthat az anyatejbe.

Az alábbi tünetek jelentkezhetnek az újszülötteknél, ha az anya Olanzapin Actavis-t kapott a terhesség utolsó harmadában (a terhesség utolsó három hónapja alatt): remegés, izommerevség és/vagy gyengeség, álmosság, nyugtalanság, légzési problémák, illetve táplálási nehézség. Amennyiben az Ön csecsemőjénél ezen tünetek bármelyike kialakul, feltétlenül forduljon orvoshoz.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Az Olanzapin Actavis szedésekor felléphet álmosság. Ha ez bekövetkezik, ne vezessen, illetve ne végezzen munkát szerszámokkal vagy gépekkel és tájékoztassa a tüneteiről kezelőorvosát.

Az Olanzapin Actavis laktózt (tejcukrot) és szójalecitint tartalmaz

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

Amennyiben Ön allergiás (túlérzékeny) a földimogyoróra vagy a szójára, ne szedje ezt a gyógyszert.

3. Hogyan kell szedni az Olanzapin Actavis-t!

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

Kezelőorvosa elmondja Önnek, hogy hány Olanzapin Actavis tablettát szedjen, és mennyi ideig folytassa a kezelést. Az Olanzapin Actavis szokások adagja 5-20 mg naponta. Kérdezze meg orvosát, ha a tünetei visszatérnek, de ne hagyja abba az Olanzapin Actavis szedését, hacsak ezt orvosa nem tanácsolja.

Naponta egyszer, orvosa útmutatása szerint vegye be az Olanzapin Actavis filmtablettát. Próbálja meg mindig ugyanabban a napszakban bevenni a tablettáit. Étkezés nem befolyásolja a gyógyszer bevételt. Az Olanzapin Actavis filmtabletta szájon keresztül alkalmazandó. Az Olanzapin Actavis filmtablettát kevés vízzel, egészben nyelje le.

Ha az előírtnál több Olanzapin Actavis-t vett be

Azoknál a betegeknél, akik az előírtnál több Olanzapin Actavis-t vettek be, a következő tüneteket tapasztalták: szapora szívverés, izgatottság/agresszió, beszédzavar, szokatlan mozgások (különösen az arcon vagy a nyelven) és tudatzavar. Egyéb tünetek lehetnek: heveny zavartság, epilepsziás görcsrohamok, kóma, valamint a következő tünetek kombinációja: láz, szapora légzés, verejtékezés, izommerevség és aluszékonyság vagy álmosság, a légzés lassulása, félrenyelés, magas, ill. alacsony vérnyomás, szívritmuszavar. Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal forduljon kezelőorvosához vagy egy kórházhoz. Mutassa meg az orvosnak a tablettái dobozát.

Ha elfelejtette bevenni az Olanzapin Actavis-t

Vegye be a következő tablettát, amint eszébe jut. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja az Olanzapin Actavis szedését

Ne hagyja abba a tabletták szedését, csak azért mert jobban érzi magát. Fontos, hogy addig szedje az Olanzapin Actavis-t, amíg orvosa ezt javasolja.

Ha hirtelen abbahagyja az Olanzapin Actavis filmtablettával folytatott kezelést, ez álmatlansággal, végtagremegéssel, szorongással vagy hányingerrel és hányással járhat. Orvosa javasolni fogja a gyógyszer adagjának fokozatos csökkentését, mielőtt abbahagyná a készítmény szedését.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbiak bármelyikét tapasztalja:

- szokatlan izommozgások, elsősorban a nyelvben vagy az arcon (gyakori mellékhatás, amely 10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet);

- vérrögképződés a vénákban (nem gyakori mellékhatás, amely 100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet) főként a láb ereiben (a tünetek többek között a lábon jelentkező vizenyős duzzanat, fájdalom és vörösség), amelynek során a vérrög az érrendszeren keresztül a tüdőbe juthat és ott mellkasi fájdalmat, valamint nehézlégzést idézhet elő. Ha Ön ezek közül bármelyik tünetet észleli, azonnal kérjen orvosi segítséget;

- egyszerre jelentkező láz, szapora légvétel, verítékezés, izommerevség és aluszékonyság vagy álmosság (ennek a mellékhatásnak a gyakorisága a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).

Nagyon gyakori mellékhatások (amelyek 10-ből 1-nél több beteget érinthetnek) közé tartozik a testtömeg-gyarapodás, az aluszékonyság és a prolaktin (egy hormon) szintjének emelkedése a vérben.

Gyakori mellékhatások (amelyek 10-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek) közé tartozik bizonyos vérsejtek és a vérben keringő zsírok szintjének változása, a cukorszint emelkedése a vérben és a vizeletben, fokozott éhségérzet, szédülés, nyugtalanság, végtagremegés, izommerevség vagy izomgörcs (amibe beletartozik az önkéntelen szemmozgás), beszédzavar, székrekedés, szájszárazság, bőrkiütés, erőtlenség, nagyfokú fáradtság, vízvisszatartás, ami a kéz- és lábfejek, valamint a bokák vizenyős duzzanatához vezet, szexuális zavarok, mint például a nemi vágy csökkenése férfiaknál és nőknél vagy merevedési zavar férfiaknál. A kezelés korai szakaszában egyes betegeknél előfordulhat szédülés vagy ájulás (lassú szívveréssel), különösen fekvő vagy ülő helyzetből történő felálláskor. Ez többnyire magától elmúlik, de ha nem, tájékoztassa erről kezelőorvosát.

Nem gyakori mellékhatások (amelyek 100-ból legfeljebb 1 beteget érinthetnek) közé tartozik a lassú szívverés, a napfényérzékenység, vizelet-visszatartási képtelenség, vizelési képtelenség, hajhullás, a menstruációs ciklusok hiánya vagy ritkábbá válása, az emlőkkel kapcsolatos változások férfiaknál és nőknél, mint például a kóros tejelválasztás vagy rendellenes mellnövekedés.

További lehetséges mellékhatások, melyek gyakorisága a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg (nem ismert gyakoriságúak) többek között az allergiás reakció (pl. a száj és a torok duzzanata, viszketés, bőrkiütés), cukorbetegség, vagy a cukorbetegség súlyosbodása, ami esetenként ketoacidózissal (ketontestek a vérben vagy a vizeletben) vagy kómával együtt jelentkezik, a normál testhőmérséklet csökkenése, görcsrohamok, amelyek rendszerint a kórtörténetben előzőleg szereplő görcsrohamok (epilepszia) miatt következnek be, szemizomgörcs, ami a szem forgó mozgását idézi elő, szabálytalan szívverés, megmagyarázhatatlan, hirtelen halál, hasnyálmirigy-gyulladás, ami súlyos gyomorfájdalmat, lázat és hányingert idéz elő, a bőr és a szemfehérje besárgulásával járó májbetegség, megmagyarázhatatlan sajgással és fájdalommal járó izombetegség, valamint hosszantartó és/vagy fájdalmas merevedés.

Szellemi leépülésben (demenciában) szenvedő idős betegeknél az olanzapin szedése alatt felléphet szélütés, tüdőgyulladás, vizelet-visszatartási nehézség, elesés, nagyfokú fáradtság, vizuális hallucinációk, testhőmérséklet emelkedés, bőrpír és járászavar. Néhány halálos kimenetű esetet is jelentettek ebben a betegcsoportban.

Parkinson-kórban szenvedő betegeknél az Olanzapin Actavis súlyosbíthatja a Parkinson-kór tüneteit.

Ha Önnél bármilyen bármely mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell az Olanzapin Actavis-t tárolni!

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható.:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Olanzapin Actavis filmtabletta buborékcsomagolásban

A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Olanzapin Actavis filmtabletta tabletta tartályban

Az eredeti csomagolásban tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében a tablettatartályt tartsa jól lezárva.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Olanzapin Actavis filmtabletta

- A hatóanyag az olanzapin. Egy tabletta 5 mg, 7,5 mg, 10 mg, 15 mg vagy

20 mg olanzapint tartalmaz.

- Egyéb összetevők: (tablettamag) vízmentes laktóz, mikrokristályos cellulóz, kroszpovidon, magnézium-sztearát, továbbá (filmbevonat) polivinil alkohol, titán-dioxid (E171), talkum, szójalecitin (E322), xantán gumi (E415). Ezen felül a 15 mg-os filmtabletta indigókármin alumínium lakkot (E132) a 20 mg filmtabletta vörös vas-oxidot (E172) tartalmaz.

Milyen az Olanzapin Actavis külleme és mit tartalmaz a csomagolás

5 mg filmtabletta: Kerek, mindkét oldalán domború, fehér, 8 mm átmérőjű filmtabletta, egyik oldalán "O1" jelzéssel.

7,5 mg filmtabletta: Kerek, mindkét oldalán domború, fehér, 9 mm átmérőjű filmtabletta, egyik oldalán "O2" jelzéssel.

10 mg filmtabletta: Kerek, mindkét oldalán domború, fehér, 10 mm átmérőjű filmtabletta, egyik oldalán "O3" jelzéssel.

15 mg filmtabletta: Ovális, mindkét oldalán domború, világos kék, 7,35 × 13,35 mm átmérőjű filmtabletta, egyik oldalán "O" jelzéssel.

20 mg filmtabletta: Ovális, mindkét oldalán domború, világos rózsaszín, 7,5 × 14,5 mm átmérőjű filmtabletta, egyik oldalán "O" jelzéssel.

Kiszerelések

Buborékcsomagolásban: 7 tabletta, 14 tabletta, 28 tabletta, 30 tabletta, 35 tabletta, 56 tabletta és 70 tabletta.

Tablettatartályban: 30 tabletta, 100 tabletta és 500 tabletta.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Antipszichotikumok kategóriában