• Noacid 20 mg tabletta

    1. Milyen típusú gyógyszer a Noacid 20 mg tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

    Noacid 20 mg tabletta egy "szelektív protonpumpa-gátló", egy olyan gyógyszer, ami csökkenti a gyomorban termelődő sav mennyiségét. A gyomorsav okozta gyomor- és bélbetegségek kezelésére szolgáló készítmény.

    A Noacid 20 mg tablettát az alábbiak kezelésére alkalmazzák

    Felnőttek és 12 éves, illetve annál idősebb serdülők:

    - A nyelőcsőbe történő gyomorsav-visszafolyás (gasztroözofageális reflux) által okozott gasztroözofageális reflux betegség tüneteinek (pl. gyomorégés, savas felböfögés, nyelési fájdalom) kezelésére.

    - Reflux özofagitisz (a gyomorsav visszafolyása által okozott nyelőcsőgyulladás) tartós kezelésére, és a kiújulás megelőzésére.

    Felnőttek:

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: pantoprazole
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: igen

    - A nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok, például ibuprofen) okozta nyombél- és gyomorfekély megelőzésére olyan veszélyeztetett betegeknél, akik állandó NSAID-kezelést igényelnek.

    2. Tudnivalók a Noacid 20 mg tabletta szedése előtt

    Ne szedje a Noacid 20 mg tablettát

    - Ha allergiás a pantoprazolra, a földimogyoróra, a szójaolajra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőire.

    - Ha allergiás a protonpumpa-gátlókra.

    Figyelmeztetések és óvintézkedések

    A Noacid 20 mg tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

    A Noacid 20 mg tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható,

    - ha súlyos májbetegségben szenved. Kérjük, tájékoztassa orvosát, ha korábban voltak májproblémái. Orvosa gyakrabban fogja ellenőrizni májenzim értékeket, különösen, ha hosszú ideig szedi a Noacid 20 mg tablettát. A májenzim értékek emelkedésekor a kezelést meg kell szakítani.

    - ha folyamatosan úgynevezett NSAID-okat kell szednie, és azért kapja a Noacid 20 mg tablettát, mert ebben az esetben fokozott a gyomor- és bélszövődmények kialakulásának kockázata. Bármely fokozott kockázat meglétét az Ön személyes rizikófaktorai alapján állapítják meg, mint például az Ön életkora (65 éves vagy idősebb), kórtörténetben szereplő gyomor- vagy nyombélfekély, illetve gyomor- vagy bélvérzés alapján.

    - ha lecsökkent szervezetében a raktározott B12- vitamin mennyisége vagy ennek veszélye fennáll Önnél, és hosszú ideig pantoprazol-kezelést kap. A többi savcsökkentő gyógyszerhez hasonlóan a pantoprazol is a B12-vitamin csökkent felszívódását okozhatja.

    - ha a pantoprazollal egyidejűleg atazanavirt (HIV fertőzés kezelésére) tartalmazó gyógyszert szed, forduljon kezelőorvosához tanácsért.

    Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbiak bármelyikét észleli:

    Kapcsolódó cikkek

    Noacid szedése
    Lelet elemzése
    Reflux - Amit Ön is megtehet
    Stressz és emésztőrendszer
    Tippek az emésztés gyorsítására

    - nem-tervezett testtömeg-vesztés

    - ismételten előforduló hányás

    - nyelési nehézség

    - vérhányás

    - sápadt és gyengének érzi magát (vérszegénység)

    - vért lát a székletében

    - súlyos és/vagy nem szűnő hasmenés, mivel a Noacid 20 mg tabletta kis mértékben fokozza a fertőzéses hasmenés kockázatát.

    Kezelőorvosa dönthet úgy, hogy szükség van bizonyos, rosszindulatú betegséget kizáró vizsgálatok elvégzésére, mivel a pantoprazol enyhíti a rák tüneteit, és ez késleltetheti a betegség megállapítását. Ha tünetei a kezelés ellenére sem szűnnek, akkor további vizsgálatok elvégzését fogják mérlegelni.

    Ha hosszú ideig szedi a Noacid 20 mg tablettát (1 évnél tovább), akkor orvosa valószínűleg rendszeres megfigyelés alatt fogja tartani Önt. Bármilyen okból is keresi fel kezelőorvosát, jeleznie kell neki, ha valamilyen új és szokatlan tünetet és körülményt tapasztal.

    Gyermekek és serdülők

    A Noacid 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta nem ajánlott a 12 évnél fiatalabb gyermekeknek, mert ebben a korcsoportban a biztonságosságra és hatásosságra vonatkozóan korlátozott számú adat áll rendelkezésre.

    Egyéb gyógyszerek és a Noacid 20 mg tabletta

    A Noacid 20 mg tabletta befolyásolhatja más gyógyszerek hatásosságát, ezért tájékoztassa orvosát, ha az alábbiak bármelyikét szedi:

    - Olyan gyógyszereket, mint pl. a ketokonazol, az itrakonazol és a pozakonazol (gombás fertőzések kezelésére szolgáló gyógyszerek) vagy az erlotinib (amit a rák bizonyos típusainak kezelésére alkalmaznak), mert a Noacid 20 mg tabletta gátolhatja ezeknek a gyógyszereknek a megfelelő működését.

    - Warfarint illetve fenprokoumont (véralvadásgátlásra és a vérrög képződés megelőzésére szolgáló gyógyszerek). Ilyen esetben további vizsgálatokra lehet szükség.

    - Atazanavirt (ami a HIV-fertőzés kezelésére használt szer).

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

    A Noacid 20 mg tabletta egyidejű alkalmazása étellel és itallal

    A Noacid 20 mg tablettát szétrágás és összetörés nélkül, egészben, kevés vízzel, étkezés előtt 1 órával kell bevenni.

    Terhesség és szoptatás és termékenység

    Terhes nőknél történő alkalmazásra nincs megfelelő adat a pantoprazol tekintetében. Beszámoltak arról, hogy a pantoprazol kiválasztódik az emberi anyatejbe. Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    Ha mellékhatásokat, például szédülést vagy látászavart észlel, akkor ne vezessen gépjárművet, illetve ne kezeljen gépeket.

    A Noacid 20 mg tabletta szójaolajat és maltitot tartalmaz.

    Ha Ön allergiás a földimogyoróra vagy a szójára, ne szedje ezt a gyógyszert.

    Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

    3. Hogyan kell szedni a Noacid 20 mg tablettát

    A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

    Mikor és hogyan kell szedni a Noacid 20 mg tablettát?

    A tablettákat étkezés előtt 1 órával, szétrágás illetve széttörés nélkül, egészben, kevés vízzel vegye be.

    Ha kezelőorvosa másként nem rendeli, az ajánlott adag:

    Felnőttek és 12 éves illetve annál idősebb serdülők esetében:

    A gyomorsav-visszafolyás (reflux) által okozott gasztroözofageális reflux betegség tüneteinek (pl. gyomorégés, savas felböfögés, nyelési fájdalom) kezelésére

    Ajánlott adagja naponta egy tabletta. Ez az adag rendszerint 2-4 héten belül, de legkésőbb 4 hét után enyhíti a tüneteket. Orvosa el fogja mondani Önnek, hogy meddig folytassa a gyógyszer szedését. Ha ezt követően bármilyen tünet visszatér, amennyiben szükséges, napi egy tabletta bevételével kezelhető

    A reflux özofagitisz (a gyomorsav visszafolyása által okozott nyelőcsőgyulladás) tartós kezelése, és a kiújulás megelőzésére.

    Ajánlott adagja naponta egy tabletta. Ha a betegség kiújul, orvosa az adagot megkétszerezheti, ebben az esetben alkalmazható naponta egy Noacid 40 mg tabletta. A gyógyulást követően az adag ismét visszacsökkenthető naponta egy 20 mg-os tablettára.

    Felnőttek számára:

    A nyombélfekély megelőzésére olyan betegeknél, akik folyamatos NSAID kezelésre szorulnak. Ajánlott adagja naponta egy tabletta

    Különleges betegcsoportok:

    Ha súlyos májproblémái vannak, akkor naponta egy 20 mg-os tablettánál többet nem szabad bevennie.

    Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél

    A Noacid 20 mg tabletta 12 év alatti gyermekek kezelésére nem ajánlott.

    Ha az előírtnál több Noacid 20 mg tablettát vett be

    Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. A túladagolásnak nincsenek ismert tünetei.

    Ha elfelejtette bevenni a Noacid 20 mg tablettát

    Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására. A következő, rendes adagot a szokásos időben vegye be.

    Ha idő előtt abbahagyja a Noacid 20 mg tabletta szedését

    Ne hagyja abba ezeknek a tablettáknak a szedését mielőtt megbeszélte volna kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

    Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

    4. Lehetséges mellékhatások

    Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

    Az alábbiakban felsorolt lehetséges mellékhatások gyakoriságát a következő kategóriák szerint határozzák meg.

    nagyon gyakori (10 beteg közül több mint 1-et érint)

    gyakori (100 beteg közül 1-10-et érint)

    nem gyakori (1000 beteg közül 1-10-et érint)

    ritka (10 000 beteg közül 1-10-et érint)

    nagyon ritka (10 000 beteg közül kevesebb mint 1-et érint)

    nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

    Ha az alábbi mellékhatások bármelyikét észleli, azonnal forduljon kezelőorvosához, vagy keresse fel az Önhöz legközelebb eső kórház sürgősségi osztályát:

    - Súlyos allergiás reakciók (gyakorisága ritka): a nyelv és/vagy a torok megdagadása, nyelési nehézség, csalánkiütés, légzési nehézségek, az arc allergiás megdagadása (Quincke ödéma/ angioödéma), erős szédülés, ami nagyon heves szívdobogással és fokozott verejtékezéssel társul.

    - Súlyos bőrtünetek (gyakorisága nem ismert): a bőr felhólyagosodásával és az egészségi állapot gyors romlásával, a szem, orr, száj/ajkak vagy a nemi szervek elváltozásai (enyhe vérzését is beleértve) (Stevens-Johnson-szindróma, Lyell-szindróma, erythema multiforme) és fényérzékenység.

    - Egyéb súlyos állapotok (gyakorisága nem ismert): a bőr vagy a szemek besárgulása (súlyos májsejt-károsodás, sárgaság) vagy láz, kiütés, és a vesék megnagyobbodása, alkalmanként fájdalmas vizeléssel és derékfájdalommal (súlyos vesegyulladás).

    Egyéb ismert mellékhatások:

    - Nem gyakori (1000 beteg közül 1-10-et érint)

    fejfájás, szédülés, hasmenés, hányinger, hányás, puffadás és gyakori szellentés, székrekedés, szájszárazság, hasi fájdalom és kellemetlen hasi érzés, bőrkiütés, fertőzéses bőrkiütés, viszketés, gyengeség, kimerültség vagy általános rossz közérzet, alvászavarok.

    - Ritka (10 000 beteg közül 1-10-et érint)

    látászavarok, mint például homályos látás, csalánkiütés, ízületi fájdalom, izomfájdalom, testtömeg-változások, emelkedett testhőmérséklet, a végtagok megdagadása (perifériás ödéma), allergiás reakciók, depresszió, mellmegnagyobbodás férfiaknál.

    - Nagyon ritka (10 000 közül kevesebb mint 1 beteget érint)

    zavartság.

    - Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

    hallucináció, zavartság (különösen olyan betegeknél, akiknek kórtörténetében szerepelnek ilyen tünetek), csökkent vérnátrium-szint.

    Amennyiben Ön több mint 3 hónapon keresztül szedi a Noacid 20 mg tablettát, lehetséges, hogy a vérében található magnézium szintje csökken. Az alacsony magnéziumszint tünetei lehetnek a kimerültség, önkéntelen izom-összehúzódások, tájékozódási zavar, görcsök, szédülés, megnövekedett pulzus. Amennyiben ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal értesítse kezelőorvosát. Az alacsony magnéziumszint a vérben lévő kálium- és kalciumszint csökkenéséhez is vezethet. A magnéziumszint ellenőrzése érdekében orvosa a rendszeres vérvétel mellett dönthet.

    A protonpumpa-gátlók szedése, mint például Noacid 20 mg tabletta, kissé megnövelheti a csípő-, csukló vagy gerinctörések kockázatát, főként, ha azt egy évnél hosszabb ideig alkalmazzák. Értesítse kezelőorvosát amennyiben Önnek csontritkulása (oszteoporózis) van, vagy kortikoszteroidokat szed (melyek növelhetik a csontritkulás kialakulásának kockázatát).

    Vérvizsgálatok során észlelt mellékhatások:

    - Nem gyakori (1000 beteg közül 1-10-et érint)

    emelkedett májenzimértékek.

    - Ritka (10 000 beteg közül 1-10-et érint)

    emelkedett bilirubin; emelkedett vérzsírszint.

    - Nagyon ritka (10 000 beteg közül kevesebb mint 1 beteget érint)

    vérlemezkeszám-csökkenés, amely a normálisnál erősebb vérzést vagy véraláfutásokat eredményezhet, fehérvérsejtszám-csökkenés, amely a fertőzések gyakoribb kialakulásához vezethet.

    Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

    5. Hogyan kell Noacid 20 mg tablettát tárolni?

    Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

    Műanyag tartályban lévő tabletták esetében: a tartály első felnyitásától számított 3 hónapon belül használható fel a Noacid 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta.

    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

    A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő ("Felhasználható") után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

    Ne szedje a gyógyszert, ha a bomlás látható jeleit észlel.

    Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

    6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

    Mit tartalmaz a Noacid 20 mg tabletta?

    A készítmény hatóanyaga:

    Pantoprazol.

    Minden gyomornedv-ellenálló tabletta 20 mg pantoprazolt tartalmaz (pantoprazol-nátrium-szeszkvihidrát formájában).

    Egyéb összetevők:

    Tabletta mag

    Maltit (E 965), B típusú kroszpovidon, karmellóz-nátrium, vízmentes nátrium-karbonát (E 500), kalcium-sztearát

    Tabletta bevonat

    Poli(vinil-alkohol), talkum (E 553b), titán-dioxid (E 171), makrogol 3350, szójalecitin (E 322), sárga vas-oxid (E 172), vízmentes nátrium-karbonát (E 500), metakrilsav-etil-akrilát kopolimer (1:1), trietil-citrát (E 1505).

    Milyen a Noacid 20 mg tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

    A Noacid 20 mg tabletták ovális, sárga gyomornedv-ellenálló tabletták.

    A Noacid 20 mg tabletta 7, 14 vagy 28 tablettát tartalmazó buborékcsomagolásban és 7, 14 vagy 28 tablettát tartalmazó tartályban áll rendelkezésre.

    Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.


    További gyógyszerek pantoprazole hatóanyaggal

    További gyógyszerek a(z) Reflux, savcsökkentők kategóriában