NALTREXONE AOP 50 mg filmtabletta

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A NALTREXONE AOP ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Naltrexone aop filmtablettát egy olyan kezelési program keretében alkalmazzák, melynek célja az ópiátokról való leszokás és a további absztinencia megkönnyítése. A Naltrexone az ópiát antagonistáknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. Gátolja az ópiátok bevitele utáni eufóriát ("high érzést"), és az elvonókúra kapcsán az ópiátok iránti vágyat is.

A Naltrexone aop tabletta nem okoz függőséget.

2 TUDNIVALÓK A NALTREXONE AOP SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a Naltrexone aop-et,

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: naltrexone

Vényköteles: nincs adat

Kiszerelések és további adatok:

(28x)

- ha allergiás (túlérzékeny) a Naltrexone hatóanyagával vagy egyéb összetevőivel szemben (lásd 6. pont);

- ha súlyos májbetegségben szenved;

- ha súlyos vesebetegségben szenved;

- ha még mindig alkalmaz ópiátokat;

- ha naloxon injekció után elvonási tünetek tapasztal vagy vizeletében ópiátokat lehet kimutatni.

Naltrexone aop 50 mg filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Kezelését a gyógyszer-hozzászokásokban járatos orvosnak kell elkezdenie.

- A Naltrexone aop tabletta szedése idején ne alkalmazzon ópiátokat. Noha a Naltrexone gátolja az ópiátok bizonyos hatásait (pl. az eufóriát), ha nagy ópiát adagokat alkalmaz, akkor légzési nehézségei és vérkeringési zavarai támadhatnak (ópiát mérgezés).

- Ne szedjen Naltrexone aop-et, ha az ópiátokhoz való hozzászokása (addikciója) még fennáll, mivel ilyen állapotban a Naltrexone súlyos elvonási tüneteket okoz.

- Tájékoztasson minden orvost, aki Önt kezeli, arról, hogy Naltrexone aop-et szed. Ha sürgős szükség esetén érzéstelenítésre szorul, akkor csak nem-ópiát természetű érzéstelenítő szert kaphat. Ha mégis ópiát-tartalmú érzéstelenítőre szorul, akkor a szokásosnál nagyobb adagokra van szüksége. Az ilyen gyógyszerek mellékhatásaira (légzési nehézségek, vérkeringési zavarok) is hajlamosabb lehet.

- Nem szabad megkísérelni a Naltrexone gátló hatásának áttörését nagy ópiát adagokkal. Ilyenkor fennáll annak a veszélye, hogy a Naltrexone hatásának lezajlása után is maradnak ópiátok a szervezetében. Ilyen esetben önkéntelenül túladagolhatja a szert, ami súlyos következményekkel jár.

- A Naltrexone-t a máj és a vese távolítja el a szervezetből. Ópiát-függő személyek gyakran szenvednek májbetegségben. Orvosa ezért a kezelés előtt és a kezelés folyamán laboratóriumi májfunkciós próbákat fog végeztetni.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosáta jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Néhány gyakran szedett gyógyszer tartalmaz ópiátokat, és ezek a Naltrexone szedése idején hatástalanná válhatnak.

Tájékoztassa orvosát, ha köhögéscsillapítóra, vagy hasmenés elleni gyógyszerre, vagy fájdalomcsillapítóra van szüksége, mivel az ilyen gyógyszerek ópiátokat tartalmazhatnak.

A Naltrexone aop egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

Ételek és italok nem befolyásolják a Naltrexone hatását.

Terhesség és szoptatás

A Naltrexone terhesség idején csak akkor szedhető, ha az anya számára várható előny nagyobb, mint a magzatot fenyegető veszély.

Naltrexone szedése alatt a szoptatás nem ajánlott.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A kezelés ideje alatt tilos gépjárművet vezetni és gépekkel munkát végezni, mert a Naltrexone csökkentheti az éberséget vagy álmosságot okozhat.

Fontos információk a Naltrexone aop egyes összetevőiről

A Naltrexone aop tabletta laktózt (egy cukorféleséget) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. HOGYAN KELL SZEDNI A NALTREXONE AOP-ET?

A Naltrexone aop-et mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A Naltrexone aop kezdő adagja fél tabletta (25 mg) a kezelés első napján. Ezt követően a szokásos adag napi egy tabletta (50 mg). Orvosa, az Ön egyedi szükségletének megfelelően, más adagolást is előírhat.

Orvosa fogja eldönteni, hogy Önnek mennyi ideig kell Naltrexone-t szednie. A kezelés szokásos időtartama 3 hónap. Bizonyos esetekben azonban előnyös lehet a hosszabb kezelés.

A Naltrexone-t gyermekek és 18 évesnél fiatalabb serdülők nem szedhetik.

Ha az előírtnál több Naltrexone aop tablettát vett be

Ha az előírtnál több Naltrexone aop tablettát vett be, mondja meg orvosának vagy gyógyszerészének, vagy azonnal keresse fel a legközelebbi kórházi ügyeletet.

Ha elfelejtette bevenni a Naltrexone aop-et

Ha elfelejtette bevenni a Naltrexone-t, vegye be, amint eszébe jutott. Sohase vegyen be az előírt adagnál többet egy-egy alkalommal.

Ha időelőtt abbahagyja a Naltrexone aop szedését

A Naltrexone kezelés befejezése után érzékenyebb lehet az ópiátok hatásával szemben. Ezeket ilyenkor önkéntelenül is túladagolhatja, még akkor is, ha a korábban megszokott adagot alkalmazza. Ennek az az oka, hogy az ópiátok alkalmazása során Önnél tolerancia alakult ki, és amikor alkalmazásukat abbahagyta, ez a tolerancia megszűnt. Ha ilyenkor nagy adagot alkalmaz, az súlyos következményekkel járhat, végső esetben akár halálos is lehet.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Naltrexone aop is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A Naltrexone szedése során előforduló legsúlyosabb mellékhatások a nagyfokú levertség (depresszió) érzete, öngyilkossági késztetés, öngyilkossági kísérlet és hallucinációk. Noha ezek a tünetek ritkák, ha bármelyiküket tapasztalja, azonnal lépjen kapcsolatba segítségért és támogatásért orvosával vagy gyógyszerészével.

A Naltrexone egyéb mellékhatásai:

Nagyon gyakori (10 eset közül több mint 1 alkalommal)

Fejfájás, alvászavar, idegesség, nyugtalanság érzés, gyomorfájás vagy gyomorgörcs, rossz közérzet, izületi és izom-fájdalom, gyengeség, csökkent energia.

Gyakori (10 eset közül kevesebb, mint 1, de 100 eset közül több mint 1 alkalommal)

Szomjúságérzés, szédülés, borzongás, , fokozott verejtékezés, , könnyezés, mellkasi fájdalom, hasmenés vagy székrekedés, vizelési nehézségek, kiütés, étvágytalanság, késleltetett magömlés, potencia csökkenés, szorongás, fokozott energia, levertség vagy ingerlékenység, hangulatingadozások.

Ritka (1000 eset közül kevesebb, mint 1, de 10.000 eset közül több mint 1 alkalommal)

Depresszió, öngyilkossági késztetés, öngyilkossági kísérlet, beszédzavar, májkárosodás.

Nagyon ritka (10.000 eset közül kevesebb, mint 1 alkalommal)

Csökkent vérlemezke-szám, aminek következtében könnyebben keletkeznek vérző sérülései, izgatottság, hallucinációk, eufória, bizonytalanság, bőrkiütések.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL A NALTREXONE AOP 50 MG FILMTABLETTÁT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a Naltrexone filmtablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Ha valami hibát lát a tablettán (kicsorbult vagy eltörött), kérdezze meg gyógyszerészét, hogy beveheti-e?

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Naltrexone aop tabletta

- A készítmény hatóanyaga naltrexon hidroklorid. Minden filmtabletta 50 mg naltrexon hidrokloridot tartalmaz.

- Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, porított cellulóz, mikrokristályos cellulóz, vízmentes kolloid szilicium-dioxid, kroszpovidon, magnézium sztearát, hipromellóz, titán-dioxid (E 171), makrogol 4000, fekete vas-oxid (E172), vörös vas-oxid (E 172), sárga vas-oxid (E 172).

Milyen a Naltrexone aop tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Naltrexone aop kapszula alakú, bézs színű filmtabletta, egyik oldalán törővonallal. A tabletta egyenlő adagokra osztható.

A Naltrexone aop 7, 14, 28 és 56 tablettát tartalmazó csomagokban kerül forgalomba.

Nem minden csomagolás kerül mindenütt forgalomba.

További gyógyszerek naltrexone hatóanyaggal