MUCOPLANT DR. THEISS Borostyán köhögés elleni szirup

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup

Hatóanyag: borostyánlevél száraz kivonata

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.

·               Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

·               További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: Ivy leaf

Kiszerelések és további adatok:

kattintson >>

Vényköteles: nem

·               Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

·               Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei 7 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

A betegtájékoztató tartalma:

1.             Milyen típusú gyógyszer a Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup, és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.             Tudnivalók a Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup szedése előtt

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

3.             Hogyan kell szedni a Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirupot?

4.             Lehetséges mellékhatások

5.             Hogyan kell a Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirupot tárolni?

6.             A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

1.             Milyen típusú gyógyszer a Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup, és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup borostyánlevél száraz kivonatot tartalmaz.

A Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup növényi gyógyszer, amely köptetőként alkalmazható hurutos köhögés esetén felnőtteknél, serdülőknél és gyermekeknél 2 éves kor felett.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei 7 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

2.             Tudnivalók a Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup szedése előtt

Ne szedje a Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirupot:

-                 Ha allergiás a borostyánlevélre, az Araliaceae(borostyánok) családjába tartozó növényekre, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

-                 A Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup gyermekeknek 2 éves kor alatt nem alkalmazható a légzési tünetek súlyosbodásának veszélye miatt.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

-                 Ha gyermekeknél 2-4 éves kor között tartós vagy ismétlődő köhögés jelentkezik, a kezelés előtt orvosi diagnózisra van szükség.

-                 Légzési nehézségek, láz vagy gennyes (gennyt tartalmazó) köpet esetén forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

-                 Ha a tünetek a gyógyszer szedése esetén 7 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak, tájékoztassa erről a kezelőorvosát.

-                 A gyógyszert orvosi javallat nélkül nem tanácsos egyéb köhögéscsillapító gyógyszerekkel (köhögéscsillapító, mint például kodein vagy dextrometorfán) együtt szedni.

-                 Gyomorproblémák (gyomorhurut, gyomorfekély) esetén a gyógyszert körültekintően kell alkalmazni.

-                 Veseelégtelenség vagy májproblémák esetén beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt a Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirupot elkezdené szedni. Ilyen betegek számára nem állnak rendelkezésre adagolási javaslatok.

Egyéb gyógyszerek és a Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Borostyánlevél száraz kivonatát tartalmazó köhögés elleni szirup esetén még nem érkezett bejelentetés arról, hogy befolyásolná más gyógyszerek hatását.

A Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup egyidejű bevétele étellel és itallal

A Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup étkezéstől függetlenül bevehető.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup szedése terhesség és szoptatás alatt nem ajánlott, mert nem áll rendelkezésre elegendő adat a borostyánlevél száraz kivonatának a terhes nőknél és szoptatós anyáknál történő alkalmazására vonatkozóan.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre gyakorolt hatását érintően még nem végeztek vizsgálatot.

Borostyánlevél száraz kivonatot tartalmazó köhögés elleni sziruppal kapcsolatban nem érkezett bejelentés arról, hogy befolyásolná a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

A Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup maltit-szirupot tartalmaz

Amennyiben a kezelőorvosa már figyelmeztette, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdené szedni ezt a készítményt.

2 adagolópohár (10 ml) készítmény 4 g maltit-szirupot tartalmaz, ami 0,3 kenyéregységnek felel meg. Ezt figyelembe kell venni, ha Ön cukorbeteg. A maltit-szirup kalóriaértéke 2,3 kcal/g.

A maltit szirup enyhén hashajtó hatású.

3.             Hogyan kell szedni a Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirupot?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja

·   Felnőtteknél, serdülőknél és gyermekeknél 12 éves életkor felett:

   20 ml (2 x 10 ml) naponta háromszor.

·   6-12 éves gyermekeknél:

   15 ml naponta háromszor.

·   2-5 éves gyermekeknél:

   7,5 ml naponta háromszor.

Az pontos adagoláshoz használja a mellékelt adagolópoharat.

Alkalmazás gyermekeknél és serdülőknél

A szirup alkalmazása gyermekeknél2 éves kor alattellenjavallt.

A Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup hígítás nélkül és étkezéstől függetlenül bevehető. A készítmény alkalmazásakor sok vizet vagy meleg, koffeinmentes italt ajánlott fogyasztani.

Ha a tünetek a gyógyszer szedése esetén egy hétnél tovább megmaradnak, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Ha a Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup hatása túl erős vagy túl gyenge lenne, konzultáljon kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Ha az előírtnál több Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirupotvett be

Ne vegyen be az ajánlottnál nagyobb adagokat. A javasoltnál nagyobb adag bevétele (több mint háromszoros adag esetén) hányingert, hányást, hasmenést és izgatottságot okozhat. Forduljon a kezelőorvosához, aki eldönti, milyen kezelésre van szükség.

Egy esetben egy 4 éves gyermekről tettek bejelentést, akinél agresszivitás és hasmenés jelentkezett, miután véletlenül bevett 1,8 g gyógynövény tartalomnak megfelelő borostyán kivonatot (ami 195 ml Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirupnak felel meg).

Ha elfelejtette bevenni a Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirupot

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4.             Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszeris okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatások gyakorisági sorrend szerint az alábbi csoportokba sorolhatók:

Gyakori (10-ből 1 embernél jelentkezhet):hányinger, hányás, hasmenés.

Nem gyakori (100-ból 1 embernél jelentkezhet): Allergiás bőrreakciók, mint pl. csalánkiütés (urtikária), bőrkiütés, tágult hajszálerek, elsősorban az arcon és az orron, valamint súlyos allergiás reakciók, mint pl. légzési zavarok és ödémák.

Allergiás reakció jelentkezése esetén hagyja abba a készítmény alkalmazását, és azonnal értesítse kezelőorvosát!

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékbentalálható elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5.             Hogyan kell a Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirupot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és az üvegen feltüntetett lejárati idő után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.

A gyógyszer az üveg első felbontását követően 6 hétig használható fel.

Bármilyen fel nem használt gyógyszer, illetve hulladékanyag megsemmisítését a gyógyszerekre vonatkozó előírások szerint kell végrehajtani.

6.             A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup

A készítmény hatóanyaga a borostyánlevél száraz kivonata, 100 ml készítmény 154 mg borostyánlevél száraz kivonatot tartalmaz (Hedera helix L. folium) (4-8 : 1).Kivonószer: etanol 30 % (m/m).

Egyéb összetevők: kálium-szorbát; hidroxietilcellulóz; feketeribizli aroma; maltit szirup; vízmentes citromsav; tisztított víz.

Milyen a Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirupkülleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup barnás-sárgás színű, enyhén zavaros szirup, jellegzetes (ribizli) illattal.

A Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup (LDPE) kiöntőbetéttel ellátott 100 ml-es, 200 ml-es, 250 ml-es barna üvegben,, (HDPE vagy PP)csavaros kupakkal lezárva, 2,5; 5; 7,5; 10 és 15 ml-es beosztású adagolópohárral ellátva, dobozban kerül forgalomba.

Egy üveg és egy adagolópohár dobozonként.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

Dr. Theiss Naturwaren GmbH

Michelinstraße 10

66424 Homburg

Németország

Címkék: MUCOPLANT, Köhögéscsillapító, Száraz köhögés, Ingerköhögés, Köhögés

További gyógyszerek Ivy leaf hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Köhögéscsillapítók kategóriában