MONTELUKAST TEVA 4 mg rágótabletta

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Montelukast Teva 4 mg rágótabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Milyen típusú gyógyszer a Montelukast Teva 4 mg rágótabletta?

A Montelukast Teva 4 mg rágótabletta egy leukotrién‑receptor‑blokkoló, amely a leukotriéneknek nevezett anyagok hatását gátolja.

Hogyan hat a Montelukast Teva 4 mg rágótabletta?

A leukotriének a tüdő légútjainak beszűkülését és duzzanatát okozzák. A leukotriének gátlásával a Montelukast Teva 4 mg rágótabletta javítja az asztma tüneteit, és segít az asztmás rohamok kialakulásának kontrollálásában.

Milyen betegségek esetén alkalmazható a Montelukast Teva 4 mg rágótabletta?

A kezelőorvos gyermeke asztmájának kezelésére és az asztma nappali és éjszakai tünetei kialakulásának megelőzésére írta fel a Montelukast Teva 4 mg rágótablettát.

  • A Montelukast Teva 4 mg rágótabletta olyan 2‑5 éves korú betegek kezelésére alkalmazható, akiknek gyógyszere nem biztosít kielégítő hatást, ezért kombinációs kezelésre van szükségük.
  • A Montelukast Teva 4 mg rágótabletta használható az inhalációs (belégzéssel alkalmazható) kortikoszteroidok helyettesítő kezeléseként is azoknál a 2‑5 éves betegeknél, akik a közelmúltban nem szedtek szájon át alkalmazott kortikoszteroidokat az asztmájuk kezelésére, és bebizonyosodott, hogy nem képesek az inhalációs kortikoszteroidok használatára.
  • A Montelukast Teva 4 mg rágótabletta a fizikai terhelés által kiváltott légúti szűkület kialakulását is segít megakadályozni a 2 éves vagy annál idősebb betegeknél.

A kezelőorvos fogja meghatározni, hogy gyermeke hogyan szedje a Montelukast Teva 4 mg rágótablettát, az asztmája tünetei és súlyossága alapján.

Mi az asztma?

Az asztma egy hosszan tartó (krónikus) betegség.

Az asztma jellemzői közé tartoznak:

  • a beszűkült légutak miatti nehézlégzés. A légutak szűkülete különböző körülményektől függően romlik vagy javul.
  • a légutak sok dologra, pl. a cigarettafüstre, virágporra, hideg levegőre vagy fizikai megerőltetésre, érzékenyen reagálhatnak.
  • duzzanat (gyulladás) a légutak felületén.

Az asztma tünetei közé tartoznak: köhögés, zihálás és mellkasi szorító érzés.

MONTELUKAST TEVA 4 mg rágótabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
TEVA Magyarország
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 4 mg (28x)
Laktóz:
nincs
Glutén:
nincs
Benzoát:
nincs

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók, mielőtt gyermeke elkezdi szedni a Montelukast Teva 4 mg rágótablettát

Számoljon be a kezelőorvosnak minden olyan orvosi problémáról vagy túlérzékenységről, mely gyermeke esetében fennáll vagy fennállt.

Ne alkalmazza gyermekénél a Montelukast Teva 4 mg rágótablettát:

  • ha gyermeke allergiás a montelukaszt‑nátriumra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Montelukast Teva 4 mg rágótabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:

  • Amennyiben gyermeke asztmája vagy légzése rosszabbodik, azonnal forduljon a kezelőorvosukhoz.
  • A Montelukast Teva 4 mg rágótabletta nem alkalmas a heveny asztmás rohamok kezelésére. Roham esetén kövesse a kezelőorvos erre az esetre vonatkozóan adott utasításait. Mindig tartsa magánál gyermeke asztmás rohama esetén alkalmazandó inhalációs gyógyszerét.
  • Fontos, hogy gyermeke az összes, a kezelőorvosa által felírt asztmaellenes készítményt szedje. Nem szabad a Montelukast Teva 4 mg rágótablettával helyettesíteni az orvos által felírt többi asztmaellenes készítményt.
  • Ha gyermeke asztmaellenes készítményt szed és a következő tünetek közül egyszerre többet tapasztal, forduljon a kezelőorvosához: influenzaszerű megbetegedés, végtagzsibbadás, a tüdővel kapcsolatos tünetek súlyosbodása és/vagy kiütések.
  • Gyermeke ne szedjen acetilszalicilsavat vagy más gyulladáscsökkentő szereket (más néven nem-szteroid gyulladáscsökkentők, NSAID), ha azok súlyosbítják az asztmáját.

A betegeknek tudni kell arról, hogy a Montelukast Teva 4 mg rágótabletta alkalmazása során különféle neuropszichiátriai eseményeket (például: viselkedés- és hangulatbeli változásokat) jelentettek felnőtteknél, serdülőknél és gyermekeknél (lásd 4. pont). Értesítse gyermeke kezelőorvosát, ha a Montelukast Teva 4 mg rágótabletta alkalmazása során gyermekénél ilyen tünetek lépnek fel.

Gyermekek és serdülők

2 évesnél fiatalabb gyermeknek ez a gyógyszer nem adható.

18 év alatti gyermekek részére a készítmény különböző, életkor alapján meghatározott, gyógyszerformákban áll rendelkezésre.

Egyébgyógyszerekés a Montelukast Teva 4 mg rágótabletta

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a gyermeke által jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszerekről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A Montelukast Teva 4 mg rágótabletta együtt szedhető más, a gyermeke asztmájának kezelésére szolgáló gyógyszerekkel. Bizonyos gyógyszerek azonban, befolyásolhatják a Montelukast Teva 4 mg rágótabletta hatását, vagy a Montelukast Teva 4 mg rágótabletta befolyásolhatja más gyógyszerek hatását.

Mielőtt gyermeke elkezdené szedni a Montelukast Teva 4 mg rágótablettát, tájékoztassa kezelőorvosát arról, ha az alábbi készítményeket szedi:

  • fenobarbitál (az epilepszia kezelésére használatos)
  • fenitoin (az epilepszia kezelésére használatos)
  • rifampicin (a tuberkulózis és más fertőzések kezelésére használatos)
  • gemfibrozil (magas vérzsírszintekkel járó kórképek - hipertrigliceridémia, kevert hiperlipidémia és primer hiperkoleszterinémia - kezelésére használják).

A Montelukast Teva 4 mg rágótabletta egyidejű bevétele étellel és itallal

A Montelukast Teva 4 mg rágótablettát nem szabad közvetlenül étellel együtt bevenni: a tablettát legalább étkezés előtt 1 órával vagy étkezés után 2 órával kell bevenni.

Terhesség és szoptatás

Ez a rész nem értelmezhető a Montelukast Teva 4 mg rágótablettára, mivel az 2‑5 éves gyermekek számára javallt, ugyanakkor az alábbi információ a hatóanyagra, a montelukasztra vonatkozik.

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljenkezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség

Azok a nők, akik terhesek, terhességet terveznek, vagy úgy vélik, hogy terhesek lehetnek, forduljanak kezelőorvosukhoz, mielőtt elkezdik szedni a Montelukast Teva rágótablettát.

Szoptatás

Nem ismert, hogy a Montelukast Teva 4 mg rágótabletta hatóanyaga megjelenik‑e az emberi anyatejben. Ha Ön szoptat, vagy szoptatni szándékozik, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Ez a rész nem értelmezhető a Montelukast Teva 4 mg rágótablettára, mivel az 2-5 éves gyermekek számára javallt, mindazonáltal az alábbi információ vonatkozik a hatóanyagra, a montelukasztra.

Felnőttek esetében nem várható, hogy a Montelukast Teva 4 mg rágótabletta befolyásolná a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. A gyógyszerre adott egyéni reakciók azonban eltérhetnek. Néhány nagyon ritkán jelentett mellékhatás (mint pl. a szédülés vagy álmosság) befolyásolhatja egyes betegek gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeit.

A Montelukast Teva 4 mg rágótabletta aszpartámot tartalmaz

Ez a gyógyszer 0,5 mg aszpartámot tartalmaz rágótablettánként. Az aszpartám egy fenilalanin-forrás. Ártalmas lehet, ha Ön a fenilketonuriának (FKU) nevezett ritka, genetikai rendellenességben szenved, amely során a fenilalanin felhalmozódik, mert a szervezet nem tudja megfelelően eltávolítani.

A Montelukast Teva 4 mg rágótabletta nátriumot tartalmaz

A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz rágótablettánként, azaz gyakorlatilag „nátriummentes”.

3. Hogyan kell alkalmazni a Montelukast Teva 4 mg rágótablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy a gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza gyermekénél. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg gyermeke kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

  • Ezt a gyógyszert felnőtt felügyelete mellett kell a gyermeknek adni. Azoknak a gyermekeknek a számára, akiknek problémát okoz a rágótabletta elfogyasztása, granulátum formában is elérhető a készítmény.
  • Gyermekének napi egy Montelukast Teva 4 mg rágótablettát kell bevenni az orvos által elmondottaknak megfelelően.
  • A Montelukast Teva 4 mg rágótablettát gyermekének akkor is be kell vennie, amikor nincsenek tünetei vagy akut asztmás rohama van.

2‑5 év közötti gyermekek adagja:

Az ajánlott adag napi egy 4 mg‑os rágótabletta esténként.

Ha gyermeke Montelukast Teva 4 mg rágótablettát szed, bizonyosodjon meg róla, hogy nem szed más, montelukasztot tartalmazó készítményt.

A gyógyszer szájon át alkalmazandó.

A tablettát szét kell rágni lenyelés előtt.

A Montelukast Teva 4 mg rágótablettát nem szabad közvetlenül étellel együtt bevenni: a tablettát legalább étkezés előtt 1 órával vagy étkezés után 2 órával kell bevenni.

A Montelukast Teva 4 mg rágótabletta biztonságosságát és hatásosságát 2 évesnél fiatalabb gyermekeknél nem igazolták.

Ha gyermeke az előírtnál több Montelukast Teva 4 mg rágótablettát vett be

Azonnal orvoshoz kell fordulni.

A legtöbb túladagolási esetben nem jelentettek mellékhatásokat. Túladagolás esetén felnőtteknél és gyermekeknél a leggyakrabban jelentett tünetek közé tartozott a hasi fájdalom, álmosság, szomjúság, fejfájás, hányás és hiperaktivitás.

Ha gyermeke elfelejtette bevenni a Montelukast Teva 4 mg rágótablettát

Próbálja meg a Montelukast Teva 4 mg rágótablettát előírás szerint alkalmazni. Amennyiben gyermeke kifelejtett egy adagot, folytassa az adagolást a szokásos napi egy rágótablettával.

Ne adjon be gyermekének kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha gyermeke idő előtt abbahagyja a Montelukast Teva 4 mg rágótabletta szedését

A Montelukast Teva 4 mg rágótabletta csak abban az esetben hatásos az asztma ellen, ha gyermeke folyamatosan szedi.

Lényeges, hogy a Montelukast Teva 4 mg rágótablettát folyamatosan kell szedni mindaddig, amíg azt az orvos előírja, hogy gyermeke asztmája egyensúlyban maradjon.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

6‑14 éves kor közötti gyermekek részére elérhető a Montelukast Teva 5 mg rágótabletta.

15 éves vagy annál idősebb betegek részére elérhető a Montelukast Teva 10 mg filmtabletta.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A Montelukast Teva 4 mg rágótablettával végzett klinikai vizsgálatok során a leggyakrabban jelentett (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet) és feltételezhetően a Montelukast Teva 4 mg rágótablettával összefüggésbe hozható mellékhatások a következők voltak:

  • hasi fájdalom
  • szomjúság

Ezen felül a Montelukast Teva 10 mg filmtablettával és Montelukast Teva 5 mg rágótablettával végzett klinikai vizsgálatok során jelentett mellékhatás a következő volt:

  • fejfájás

Ezek a mellékhatások rendszerint enyhék voltak, és nagyobb gyakorisággal jelentkeztek a Montelukast Teva-val, mint a placebóval (hatóanyagot nem tartalmazó tabletta) kezelt betegek esetén.

Súlyos mellékhatások

Azonnal értesítse kezelőorvosát, ha az alábbi mellékhatások bármelyikét észleli gyermekénél, mivel ezek súlyosak lehetnek és emiatt gyermekének sürgős orvosi ellátásra lehet szüksége.

Nem gyakori: (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek):

  • allergiás reakciók, beleértve az arc, az ajkak, a nyelv és/vagy a torok duzzanatát, amely légzési vagy nyelési nehézséget okozhat
  • viselkedés-, és hangulatbeli eltérések: izgatottság, beleértve az agresszív viselkedést vagy ellenségességet, depressziót
  • görcsrohamok

Ritka (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek):

  • fokozott vérzékenység
  • remegés
  • szívdobogásérzés

Nagyon ritka (10 000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek):

  • egy tünetegyüttes, amely a következőket foglalja magába: influenzaszerű tünetek, végtagzsibbadás vagy érzéketlenség, a tüdővel kapcsolatos tünetek súlyosbodása és/vagy kiütések (Churg-Strauss szindróma) (lásd 2. pont)
  • alacsony vörösvértestszám
  • viselkedés-, és hangulatbeli eltérések: hallucinációk, dezorientáció, öngyilkos gondolatok és tettek
  • duzzanat (gyulladás) a tüdőben
  • súlyos bőrreakciók (eritéma multiforme), amelyek előzetes jel nélkül alakulhatnak ki
  • májgyulladás (hepatitisz)

Egyéb mellékhatások a forgalomba hozatalt követően

Nagyon gyakori (10 beteg közül több mint 1 beteget érinthetnek):

  • felső légúti fertőzés

Gyakori: (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek):

  • hasmenés, hányinger, hányás
  • kiütések
  • láz
  • emelkedett májenzimszintek

Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek):

  • viselkedés-, és hangulatbeli eltérések: zavaros álmok, beleértve a rémálmokat, alvási nehézségek, alvajárás, ingerlékenység, szorongás, nyugtalanság
  • szédülés, álmosság, végtagzsibbadás/érzéketlenség
  • orrvérzés
  • szájszárazság, emésztési zavar
  • véraláfutások, viszketés, csalánkiütés
  • ízületi fájdalom vagy izomfájdalom, izomgörcsök
  • gyermekeknél ágybavizelés
  • gyengeség/fáradtság, rossz közérzet, duzzanat (vizenyő)

Ritka (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek):

  • viselkedés- és hangulatbeli eltérések: figyelemzavar, memóriazavar, akaratlan izommozgások

Nagyon ritka (10 000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek):

  • érzékeny vörös csomók a bőr alatt, leggyakrabban a lábszáron (eritéma nodózum)
  • viselkedés- és hangulatbeli változások: kényszergondolatokkal járó és kényszercselekvéses tünetek, dadogás

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Montelukast Teva 4 mg rágótablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A buborékcsomagoláson és dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható: /Felh.: / EXP:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25 °C‑on tárolandó. A fénytől való védelem érdekében a buborékcsomagolás a dobozban tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Montelukast Teva 4 mg rágótabletta?

  • A készítmény hatóanyaga a montelukaszt. Egy rágótabletta 4 mg montelukaszttal egyenértékű montelukaszt‑nátriumot tartalmaz.
  • Egyéb összetevők: mannit (E421), nátrium‑lauril‑szulfát, hidroxipropilcellulóz, vörös vas‑oxid (E172), cseresznyearoma PHS‑143671: maltodextrinek (kukorica) és módosított kukoricakeményítő (E1450); aszpartám (E951), A‑típusú karboximetilkeményítő‑nátrium (kukorica), magnézium‑sztearát.

Milyen a Montelukast Teva 4 mg rágótabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Márványozott rózsaszín, ívelt háromszögletű tabletta, az egyik oldalán „93”, a másikon „7424” mélynyomásos jelzéssel ellátva.

A Montelukast Teva 4 mg rágótabletta a következő kiszerelésekben kerül forgalomba:7, 14, 15,20, 28, 30, 50, 56, 60, 90, 98 és 100 db tabletta alumínium‑alumínium buborékcsomagolásban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

Teva Gyógyszergyár Zrt.

4042 Debrecen

Pallagi út 13.

Magyarország

Gyártók:

Teva Gyógyszergyár Zrt.

4042 Debrecen

Pallagi út 13.

Magyarország

Teva Operations Poland Sp. z o.o.

Ul. Mogilska 80, 31-546 Kraków

Lengyelország

Pharmachemie B. V.

Swensweg

2031 GA Haarlem

Hollandia

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

Ausztria: Montelukast Teva 4 mg Kautablette

Csehország: Montelukast Teva 4 mg, Žvŷkací tableta

Dánia: Montelukast Teva 4mg Tyggetablet

Észtország: Montelukast Teva

Görögország: Montelukast Teva 4 mg Μασώμενα δισκία

Spanyolország: Montelukast Teva 4 mg comprimidos masticable EFG

Finnország: Montelukast ratiopharm 4 mg, Purutabletti

Magyarország: Montelukast Teva 4 mg rágótabletta

Írország: Montelukast Teva 4 mg Chewable Tablet

Litvánia: Montelukast Teva 4 mg Kramtomoji tabletė

Norvégia: Montelukast Teva 4 mg, Tyggetablett

Lengyelország: Montelukast Teva

Portugália: Montelucaste Teva Infantil 4 mg

Szlovénia: Montelukast Teva 4 mg Žvečljive tableta

Szlovákia: Montelukast Teva 4 mg

Izland: Montelukast Teva 4 mg tuggutöflur

OGYI‑T‑20896/01 (14 db)

OGYI‑T‑20896/02 (28 db)

OGYI‑T‑20896/03 (56 db)

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatánakdátuma: 2021. december

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal