MOMEPAX CONTROL

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Momepax Control orrspray és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Milyen típusú gyógyszer a Momepax Control orrspray?

A Momepax Control orrspray mometazon-furoátot tartalmaz, amely a kortikoszteroidok nevű gyógyszercsoporthoz tartozik. Az orrba permetezett mometazon-furoát segíthet abban, hogy csökkenjen az orrnyálkahártya-gyulladás (a duzzanat és az orr irritációja).

Milyen betegségek esetén alkalmazható a Momepax Control orrspray?

A Momepax Control orrspray-t orvos által megállapított szénanátha (más néven szezonális allergiás rinitisz) kezelésére alkalmazzák felnőtteknél. 

A szénanátha, ami az év bizonyos időszakaiban jelentkezik, a fák, füvek, gyomok pollenjeire, valamint a penészgombák és gombák belélegzett spóráira adott allergiás reakció. A Momepax Control csökkenti a duzzanatot és az orr irritációját, így enyhíti a szénanátha által okozott tüsszögést, viszketést, orrdugulást és orrfolyást.

Mindenképpen beszéljen kezelőorvosával, ha tünetei 14 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

MOMEPAX CONTROL GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
mometasone furoate

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
Sandoz Hungária Kft.
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 50 mikrogramm/adag szuszpenziós orrspray

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Momepax Control orrspray alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Momepax Control-ot:

  • ha allergiás a mometazon furoátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
  • ha kezeletlen orrüregi fertőzésben szenved. A Momepax Control orrspray alkalmazása az orr kezeletlen fertőzése, mint pl. herpesz esetén súlyosbíthatja a fertőzést. Az orrspray nem alkalmazható addig, amíg el nem múlik a fertőzés.
  • ha a közelmúltban orrüregi műtétet végeztek Önnél, vagy orrsérülése volt. Ne használja az orrspray-t csak akkor, ha a sérülés/műtéti seb teljesen begyógyult.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Momepax Control orrspray alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:

  • ha tuberkulózisa van vagy volt valaha.
  • ha valamilyen más fertőzésben szenved.
  • ha más kortikoszteroid tartalmú gyógyszert is kap, akár szájon át, akár injekcióban. 
  • ha cisztás fibrózisban szenved.

A Momepax Control orrspray alkalmazása alatt beszéljen kezelőorvosával:

  • ha az Ön immunrendszere nem működik megfelelően (pl. lecsökkent a fertőzésekkel szembeni ellenálló-képessége) és olyan személlyel került érintkezésbe, aki kanyaróban vagy bárányhimlőben szenved. Kerülje az érintkezést olyan személlyel, aki ilyen fertőzésben szenved.
  • ha orrüregi fertőzése vagy torokgyulladása van.
  • ha több hónapja vagy régebb óta használja a gyógyszert.
  • ha tartós orr-, vagy torok-irritációban szenved.

Forduljon kezelőorvosához, amennyiben homályos látás vagy egyéb látászavar jelentkezik.

A nagy adagokban, hosszú ideig alkalmazott kortikoszteroid orrspray-k mellékhatásokat okozhatnak, mivel a gyógyszer felszívódik a szervezetben.

Ha a szemei viszketnek vagy irritáltak, kezelőorvosa más kezelés alkalmazását javasolhatja Önnek a Momepax Control orrspray helyett.

Gyermekek és serdülők

A Momepax Control orrspray nem alkalmazható 18 éves kor alatti gyermekeknél és serdülőknél. 

Egyéb gyógyszerek és a Momepax Control orrspray

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Egyes gyógyszerek fokozhatják a Momepax Control orrspray hatásait, és lehet, hogy kezelőorvosa fokozott figyelemmel fogja követni az Ön állapotát, ha ilyen gyógyszereket szed (ideértve a HIV kezelésére szolgáló egyes gyógyszereket: ritonavir, kobicisztát).

Ha Ön szájon át vagy injekcióban más kortikoszteroidot is használ az allergiájára, kezelőorvosa a Momepax Control orrspray kezelés kezdetekor ezek abbahagyását javasolhatja. A szájon át szedett vagy injekcióban alkalmazott kortikoszteroidok leállításakor néhány betegnél mellékhatások, pl. ízületi vagy izomfájdalom, gyengeség és depresszió jelentkezhet. Az is előfordulhat, hogy újabb allergiás jelenségek alakulnak ki, például viszketést, könnyezést vagy piros, viszkető foltokat a bőrön. Ha Önnél jelentkeznek ezek a tünetek, keresse fel kezelőorvosát.

Terhesség és szoptatás

A Momepax Control orrspray terhes nőknél történő alkalmazása tekintetében kis mennyiségű információ áll rendelkezésre vagy egyáltalán nincsenek információk. Nem ismert, hogy a mometazon-furoát kiválasztódik-e az anyatejbe.

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Momepax Control orrspray gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre gyakorolt hatásairól nincs információ.

A Momepax Control orrspray benzalkónium-kloridot tartalmaz

A Momepax Control benzalkónium kloridot tartalmaz, amely irritációt vagy duzzanatot

okozhat az orrban, különösen hosszan tartó alkalmazás esetén.

3. Hogyan kell alkalmazni a Momepax Control orrspray-t?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. 

Az ajánlott adag naponta egyszer két befúvás mindkét orrnyílásba.

Amint a tünetek enyhülnek, a napi adagot orrnyílásonként egy befúvásra lehet csökkenteni. Ha a tünetek ismét jelentkeznek, emelje az adagot orrnyílásonként napi két befúvásra. 

Néhány betegnél a Momepax Control orrspray már az első adag után 12 órával enyhítheti a panaszokat, azonban az is előfordulhat, hogy a kezelés teljes hatása csak két nap elteltével érezhető. Ha Ön súlyos szénanáthában szenved, lehet, hogy a kezelést néhány nappal a pollenszezon előtt kell elkezdenie. A pollenszezon végén a szénanáthás tüneteknek javulniuk kell, tehát lehetséges, hogy a kezelés a továbbiakban már nem szükséges. 

Orvosi tanácsot kell kérnie, ha maximum 14 nap elteltével a tünetek nem javulnak/az észlelt javulás nem megfelelő mértékű. A Momepax Control orrspray orvosi tanácsadás nélkül folyamatosan nem használható három hónapnál hosszabb időtartamig. 

Az orrspray előkészítése a használatra

A Momepax Control orrspray porvédő kupakkal rendelkezik, amely védi és tisztán tartja a fúvókát. Ne felejtse el eltávolítani, mielőtt az orrspray-t használja, ill. használat után visszahelyezni azt.

A tartályt minden egyes használat előtt fel kell rázni.

Ne szúrja ki az orrfeltétet (fúvókát) tűvel vagy más, hegyes eszközzel.

Az orrspray első használatakor „telíteni” kell a készüléket, úgy, hogy 10-szer lenyomja az adagolópumpát addig, amíg finom permet nem áramlik ki belőle:

1.Alaposan rázza fel a tartályt.

2.Távolítsa el a műanyag védőkupakot.

3.Vegye a mutató- és középsőujja közé a fúvókát, miközben hüvelykujjával alulról támasztja a tartályt. Ne szúrja át az orrfeltétet!

4.A fúvókát saját magától eltartva, nyomja le 10-szer az adagolópumpát az ujjaival, amíg finom permet nem áramlik ki belőle.

Ha 14 napja, vagy annál hosszabb ideje nem használta az orrspray-t, a készüléket „újra kell telíteni” oly módon, hogy 2-szer lenyomja az adagolópumpát addig, amíg finom permet nem áramlik ki belőle.

Hogyan kell az orrspray-t használni

1.Alaposan rázza fel a tartályt, majd távolítsa el a porvédő kupakot

2.Finoman fújja ki az orrát, hogy kitisztítsa az orrüregeket.

3.Zárja le egyik orrlyukát és illessze a fúvókát a másik orrlyukba. Tartsa a fejét enyhén előre döntve, a tartályt pedig egyenesen fölfelé.

4.Kezdje az orrán keresztül beszívni a levegőt finoman és lassan, és mialatt belélegzik, pumpáljon egy adagot a finom permetből az orrába úgy, hogy nyomja le EGYSZER az adagolópumpát az ujjaival.

5.A száján keresztül lélegezzen ki. Ismételje meg a 4. lépést, és lélegezzen be egy második adag permetet ugyanazzal az orrlyukával, ha szükséges.

6.Vegye ki a fúvókát az orrlyukából és lélegezze ki a levegőt a száján keresztül.

7.Ismételje meg a 3 6. lépéseket a másik orrlyukánál is.

Használat után alaposan törölje meg tiszta zsebkendővel a fúvókát és helyezze rá vissza a védőkupakot.

Az orrspray tisztítása

  • Fontos, hogy az orrspray-t rendszeresen tisztítani kell, különben esetleg nem működik megfelelően.
  • Távolítsa el a porvédő kupakot és óvatosan húzza le a fúvókát a tartályról.
  • Mossa el a fúvókát és a védőkupakot meleg vízben, majd folyóvízzel öblítse le.
  • Ne próbálja meg tűvel vagy más hegyes eszközzel kipiszkálni a fúvókából az esetleges szennyeződéseket, mert ezzel megrongálja a készüléket, melynek következtében Ön nem a megfelelő adagot kapja. 
  • Hagyja a porvédő kupakot és a fúvókát meleg helyen megszáradni.
  • Nyomja vissza a fúvókát a tartályra, majd helyezze vissza a porvédő kupakot is.
  • A tisztítást követően az első használatkor a tartályt ismét telíteni kell oly módon, hogy 2-szer lenyomja az adagolópumpát.

Ha az előírtnál több Momepax Control orrspray-t alkalmazott

Mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírt, vagy az Ön kezelőorvosa által rendelt adagot alkalmazza. Ha több vagy kevesebb gyógyszert alkalmaz, tünetei romolhatnak.

Értesítse kezelőorvosát, ha véletlenül az előírtnál több orrspray-t alkalmazott. 

Ha a szteroidokat hosszú távon és nagy adagban alkalmazza, ez ritkán hatással lehet az Ön hormonrendszerére. 

Ha elfelejtette alkalmazni a Momepax Control orrspray-t

Ha elfelejtett alkalmazni egy adag orrspray-t a megfelelő időben, pótolja ezt amint eszébe jut, majd folytassa az orrspray alkalmazását az eredeti adagolási rend szerint. 

Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. 

Előfordulhatnak azonnali túlérzékenységi (allergiás) reakciók a készítmény alkalmazását követően. Ezek a reakciók súlyosak lehetnek. Azonnal hagyja abba a Momepax Control alkalmazását, és kérjen sürgős orvosi segítséget, ha az alábbi tüneteket tapasztalja:

  • az arc, a nyelv vagy a torok duzzanata
  • nyelési nehézség, 
  • csalánkiütés
  • sípoló légzés vagy nehézlégzés.

A kortikoszteroid orrspray-k nagy adagban és hosszú időn keresztül történő alkalmazásakor mellékhatások léphetnek fel, mivel a gyógyszer felszívódik a szervezetbe.

Egyéb mellékhatások

Gyakori mellékhatások (10 ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek):

  • fejfájás
  • tüsszögés
  • orrvérzés 
  • orrfájás
  • fekélyek az orrban
  • légúti fertőzés

Nem ismert gyakoriságú mellékhatás (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

  • megnövekedett szembelnyomás (zöldhályog) és/vagy szürkehályog, ami látászavart okoz
  • homályos látás
  • a két orrlyukat elválasztó orrsövény károsodása
  • ízérzési és szaglási zavarok
  • nehézlégzés és/vagy sípoló légzés

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. 

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Momepax Control-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A címkén vagy a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Nem fagyasztható!

A legelső adag alkalmazása előtt a betegeknek azt kell tanácsolni, hogy alaposan rázzák fel a tartályt, valamint a pumpát tízszer le kell nyomni (amíg egyenletesen porlasztott permet nem távozik). Ha a pumpát 14 napig vagy annál hosszabb ideig nem használják, a következő alkalmazás előtt újra fel kell tölteni, a pumpa kétszeri lenyomásával, amíg egyenletesen porlasztott permet nem távozik.

A tartály első felbontása után két hónapon belül fel kell használni. Egyszerre csak egy tartályt nyisson ki. Ne csavarja ki a tartályból az orrspray adagoló pumpáját. 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Momepax Control?

  • A készítmény hatóanyaga a mometazon furoát. A pumpa minden egyes lenyomásával 50 mikrogramm kimért adag mometazon furoát (mometazon furoát monohidrát formájában) permetezhető ki. Egy leadott adag teljes mennyisége 100 mg.
  • Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz, karmellóz nátrium, glicerin, citromsav monohidrát, nátrium-citrát-dihidrát, poliszorbát 80, benzalkónium-klorid, injekcióhoz való víz.

Milyen a Momepax Control külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

A Momepax Control fehér színű, homogén szuszpenziós orrspray, adagolópumpával és kék védőkupakkal ellátott, fehér, műanyag palackba csomagolva. 

1 db, 10 g szuszpenziós orrspray-t tartalmazó tartály, amely 60 leadott adagnak felel meg.

1 db, 17 g szuszpenziós orrspray-t tartalmazó tartály, amely 120 leadott adagnak felel meg.

1 db, 18 g szuszpenziós orrspray-t tartalmazó tartály, amely 140 leadott adagnak felel meg.

2 db, egyenként 18 g szuszpenziós orrspray-t tartalmazó tartály, amely 140 leadott adagnak felel meg.

3 db, egyenként 18 g szuszpenziós orrspray-t tartalmazó tartály, amely 140 leadott adagnak felel meg.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Sandoz Hungária Kft.

1114 Budapest

Bartók Béla út 43-47

Magyarország

Gyártó

LEK Pharmaceuticals d.d.

Verovškova 57

1526 Ljubljana

Szlovénia

Mindegyik (HDPE) műanyag tartályban van

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

Bulgária: MomaNose 50 micrograms/actuation, nasal spray, suspension

Csehország: Momanose

Dánia: Mommox

Észtország: Nasometin

Horvátország: Momanose 50 mikrograma sprej za nos, suspenzija

Írország: Rhinex Relief 50 micrograms/actuation nasal spray, suspension

Lengyelország: Mometasone Sandoz

Lettország: Nasometin 50 mikrogrami/izsmidzinājumā deguna aresols, suspensija

Litvánia: Nasometin 50 mikrogramų/dozėje nosies purškalas (suspensija)

Magyarország: Momepax Control 50 mikrogramm/adag szuszpenziós orrspray

Németország: Mometasonfuroat – 1 A Pharma Heuschnupfenspray 50 Mikrogramm/Sprühstoß Nasenspray, Suspension

Olaszország: Mometasone Sandoz BV

Románia: Rinamet 50 micrograme/doză, spray nazal, suspensie

Szlovénia: Mommox RINO 50 mikrogramov/vpih pršilo za nos, suspenzija

Szlovákia: Nasometin 0,05 mg/dávka

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2018. június. 

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal