MIGARD 2,5 mg filmtabletta

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A MIGARD ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Migard 2,5 mg tabletta frovatriptánt tartalmaz mely a triptánok osztályába tartozó migrén-elleni szer. (5-hidroxitriptamin (5HT1) szelektív receptor agonista).

Aurával (a migrén kialakulását megelőző furcsa érzés, mely betegről-betegre változhat, és érintheti a látást a szaglást vagy a hallást) vagy aura nélkül jelentkező migrénes fejfájás kezelésére alkalmazható gyógyszer. A Migard nem használható a migrénes rohamok kialakulásának megelőzésére.

MIGARD 2,5 mg filmtabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Menarini International Operations Luxembourg S.A.
Vényköteles?
szakorvosi ellátás mellett
nem vényköteles

Kiszerelések

  • (2x (bliszterben))

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A MIGARD ALKALMAZÁSA ELŐTT

A migrén diagnózisát orvosának egyértelműen fel kell állítani.

Ne alkalmazza a Migard-ot:

- ha allergiás (túlérzékeny) a frovatriptánra vagy a Migard 2,5 mg tabletta bármely egyéb összetevőjére,

- amennyiben korábban szívinfarktusa volt, vagy ha bizonyos szív-érrendszeri megbetegedésben,

(pl. angina pektoriszban) szenved vagy szenvedett (amelyre erős mellkasi fájdalom jellemző, mely sugározhat a bal karba), vagy a lábak és karok keringési betegségei esetén (különösen az ujjakon és a lábujjakon),

- a kórelőzményben szereplő szélütés esetén, illetve ha átmenetileg csökkent az agyban a véráramlás (TIA),

- ha súlyos vagy középsúlyos, magas vérnyomás-betegségben szenved, illetve ha magas vérnyomása nem megfelelően kezelt,

- ha súlyos májbetegségben szenved,

- egyéb, a migrén kezelésére használt gyógyszerekkel kombinációban, (ergotamin, vagy ergotamin-származékok), (beleértve a metiszergidet is) egyéb triptánokkal (5-hidroxitriptamini (5-HT1) receptor-agonisták).

A Migard fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Ha Ön koszorúér megbetegedés kockázatának van kitéve mivel,

- Ön erős dohányos vagy nikotinpótló terápiában részesül,

- Ön menopauza utáni korban lévő nő, vagy 40 év feletti férfi.

Bármelyik esetben kérdezze meg orvosát mielőtt a Migard-ot elkezdené szedni.

Nagyon ritka esetekben mellkasi szorító érzés vagy fájdalom léphet fel triptánok alkalmazása esetén, még azoknál a betegeknél is, akiknél nem volt a kórtörténetben szív-érrendszeri megbetegedés. Ha ez fellépne, lépjen kapcsolatba orvosával és ne vegyen be további adagot ebből a gyógyszerből.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Ezeket a gyógyszereket nem szedheti ugyanabban az időben, csakúgy mint bizonyos, más migrén ellenes gyógyszereket sem:

- különösen ergotamint vagy ergotamin-származékot (beleértve a metiszergidet is) tartalmazó gyógyszerek; a Migard nem vehető be korábban, csak az ergotamint tartalmazó gyógyszerek bevétele után 24 órával. Hasonló módon, az ergotamint tartalmazó gyógyszerek nem vehetők be korábban, csak a Migard bevétele után 24 órával.

- különösen egyéb triptánokat (5-HT1 agonisták, mint a szumatriptán, almotriptán, eletriptán, naratriptán, rizatriptán vagy zolmitriptán).

- hacsak orvosa másképp nem rendeli nem szedheti a Migard-ot MAO-gátlókkal egyidejűleg, amelyek a depresszió kezelésére használatos szerek (fenelzin, izokarboxazid, tranilcipromin, moklobemid).

- meg kell mondja orvosának vagy gyógyszerészének, ha szájon át szedhető fogamzásgátlót vagy szelektív szerotonin-visszavétel-gátlókat szed (citaloprám, fluoxetin, fluvoxamin, paroxetin, szertralin)

Ajánlott , hogy ne szedje a Migard 2,5 mg tablettát lyukaslevelű orbáncfűvel (Hypericum perforatum-mal) egyidejűleg.

A Migard egyidejű szedése a fent felsorolt gyógyszerekkel (különösen a monoamino-oxidáz (MAO)-gátló szelektív szerotonin-visszavétel-gátlókkal, lyukaslevelű orbáncfűvel) növelhetik a szerotonin szindróma kockázatát (a szerotonin szindróma tünetei: hidegrázás, izzadás, izgatottság, reszketés, hirtelen akaratlan izomrángások, hányinger, láz, zavartság.

Ha bármilyen kételye van a Migard-dal együtt szedett más gyógyszereket illetően, forduljon orvosához, gyógyszerészéhez.

A Migard egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

A Migard 2,5 mg tabletta bevehető ételekkel vagy éhgyomorra, de mindig megfelelő mennyiségű vízzel.

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Migard 2,5 mg tabletta terhesség vagy szoptatás alatt nem alkalmazható, kivéve, ha orvosa ezt tanácsolja. A Migard bevétele után 24 órán keresztül nem szoptathat, és az ezen idő alatt képződött anyatejet meg kell semmisíteni

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Mind a migrén, mind a Migard-dal történő kezelése álmosságot okozhat. Amennyiben Önnél ez a hatás jelentkezik, akkor a járművezetés, gépek kezelése veszélyes lehet, ezért kerülni kell ezen tevékenységek végzését.

Fontos információk a Migard egyes összetevőiről

Ez a termék laktózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. HOGYAN KELL SZEDNI A MIGARD-OT?

A Migard-ot mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét. Vegye be a Migard 2,5 mg tablettát a migrénes fejfájás jelentkezésekor amilyen hamar csak lehet!

Nyelje le a Migard tablettát egészben a szükséges mennyiségű vízzel.

Ha a Migard első adagja nem hoz átmeneti enyhülést sem a migrénes fejfájásban, ne vegyen be második adagot ugyanazon migrénes roham alatt. Egy későbbi migrénes roham esetén használhatja a Migard 2,5 mg tablettát.

Ha a migrénes fejfájás átmeneti enyhülés után visszatér, bevehet egy második adagot, akkor ha az első adag bevétele óta már legalább 2 óra eltelt. A napi adag nem lehet több, mint 5 mg (2 Migard filmtabletta) 24 óra alatt.

A Migard 2,5 mg filmtabletta túlzott alkalmazása (ismételt bevétel több egymást követő napon) mely a gyógyszer nem megfelelő alkalmazását jelenti és a mellékhatások gyakoriságának növekedését okozhatja, valamint krónikus, naponta jelentkező fejfájáshoz vezethet mely a kezelés átmeneti felfüggesztését teszi szükségessé. Beszéljen orvosával, ha Önnek túl gyakori vagy naponta jelentkező fejfájása alakul ki, mert ez esetben gyógyszer-túlfogyasztás okozta fejfájástól szenvedhet.

A Migard 18 év alatti betegek esetében nem alkalmazható.

Mivel igen kevés a tapasztalat 65 év feletti betegek esetében, a Migard alkalmazása nem ajánlatos ezen korcsoportba tartozó betegek esetében.

Ha az előírtnál több Migard-ot vett be

Ha a Migard-ból véletlenül nagyobb mennyiséget vett be, azonnal forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez , vagy menjen el a legközelebbi kórház sürgősségi részlegére. Kérjük, ne felejtse el magával vinni a megmaradt tablettákat vagy ezt a tájékoztatót.

Ha idő előtt abbahagyja a Migard szedését

Nem szükséges semmilyen különleges elővigyázatosság amennyiben abbahagyja a gyógyszer szedését.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Migard is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Előfordulhat mellkasi szorító érzés vagy fájdalom, ami esetenként igen erős lehet, és a torok tájékra is kiterjedhet. Ez a gyógyszer bevételét követően perceken belül is felléphet; ha ilyen előfordul lépjen kapcsolatba orvosával és ne vegyen be további adagot ebből a gyógyszerből.

A Migard 2,5 mg filmtabletta klikinai vizsgálata során jelentett mellékhatások átmenetiek, általában a közepesen súlyostól az enyhéig terjedtek és spontán megszűntek. Néhányat a jelentett tünetek közül a migrén is okozhatott.

A mellékhatások megítélésénél a következő gyakoriságokat tekintjük alapnak.

A következő mellékhatások gyakoriak voltak (becsült gyakoriság 100 betegből több mint 1-nél, de 10-ből kevesebb mint 1-nél):

- émelygés (rossz közérzet), szájszárazság, emésztési zavar, gyomorfájás.

- fáradtság, mellkasi diszkomfort, (enyhe nehézség érzés, nyomás- vagy szorító érzés a mellkasban)

- fejfájás, szédülés, bizsergő, tűszúrásszerű érzés, leggyakrabban a karokon és a lábakon,

a tapintásérzet csökkenése vagy erősödése, nagyon erős álmosság

- hőhullám,

- szorító érzés a torokban,

- látászavarok,

- fokozott izzadás

A következő mellékhatások nem gyakoriak voltak (becsült gyakoriság 1000-ből több mint 1 betegnél, de 100-ból kevesebb mint 1-nél):

- az ízérzés megváltozása, remegés, gyenge koncentrációképesség, letargia, a tapintásérzet fokozódása, álmosság, önkéntelen izomrángások,

- hasmenés, nyelési nehézség, gázképződés a gyomorban és bélben, hasi diszkomfort érzés, gyomor-puffadás,

- szívdobogás-érzés (palpitáció), gyorsult szívritmus, magas vérnyomás, mellkasi fájdalom (intenzív szorítás vagy nyomás érzése a mellkasban),

- melegség érzet, csökkent hőtűrő-képesség, fájdalom, gyengeség, láz, szomjúság érzés, lomhaság, felfokozott energia, általános rossz közérzet, zavart tudatállapot, feledékenység, forgás érzése

- szorongás, álmatlanság, zavarodottság, idegesség, izgatottság, depresszió, elszemélytelenedés

- hidegség érzés a kezekben vagy lábakban

- orr-irritáció, melléküreg-gyulladás (szinuszitisz), fájdalom a torokban és/vagy a hangképző szervekben,

- izommerevség, izom- és ízületi fájdalom, kéz és lábfájdalom, hátfájás, ízületi fájdalmak

- szemfájdalom, szem irritáció, fájdalmas fényérzékenység

- viszketegség.

- fülcsengés, fülfájdalom

- kiszáradás

- gyakori vizeletürítés, nagy mennyiségű vizelet ürítése

- magas vérnyomás

A következő mellékhatások ritkák voltak (becsült gyakoriság 10 000-ből több mint 1 betegnél, de 1000-ből kevesebb mint 1-nél);

- izomgörcs, lelassult reflexek (hiporeflexia), mozgászavar,

- székrekedés, böfögés, gyomorégés, irritábilis bél szindróma, hólyagok az ajkakon, ajakfájdalom, nyelőcsőgörcs, hólyagok a szájban, gyomorfekély vagy a vékonybél felső részének fekélye, nyálmirigy-fájdalom, szájüreg-gyulladás, fogfájás

- láz

- emlékezetkiesés, kóros álmok, személyiségzavar,

- orrvérzés, csuklás, szapora légvételek, légzési rendellenesség, torokfájás

- éjszakai vakság,

- bőrvörösség, szőrfelállás érzése, lila pöttyök vagy foltok a bőrön és a nyálkahártyákon, csalánkiütés

- lassú szívverés,

- fül diszkomfort, fülfájdalom, fülviszketés, hangok iránti fokozott érzékenység,

- a bilirubinszint emelkedése (a máj által termelt anyag) a vérben, a vér kalciumszintjének csökkenése, - abnormális vizeletvizsgálati leletek

- alacsony vércukorszint,

- gyakori vizelési inger éjszakánként, vesefájdalom

- önkárosítás (pl. harapás, horzsolás)

- duzzadt nyirokcsomók,

- az emlő fájdalma vagy diszkomfort érzése

Nagyon ritka esetben előfordult allergiás reakció bőrvörösséggel és elvétve az egész testet érintő súlyos allergiás reakcióval (anafilaxia) a Migard szedésekor, mely hirtelen légzési nehézséggel, felgyorsult szívveréssel és szívdobogásérzéssel járhat. Amennyiben ez előfordulna azonnal forduljon orvoshoz.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL A MIGARD-OT TÁROLNI?

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Migard-ot. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

Buborékfólia: az eredeti csomagolásban tárolandó.

Tabletta-tartály: a tartály szorosan zárva tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Migard

Hatóanyag: 2,5 mg frovatriptán filmtablettánként, szukcinát-monohidrát formájában.

Segédanyagok: mag: vízmentes laktóz, mikrokristályos cellulóz, magnézium-sztearát, karboximetil-keményítő-nátrium (A-típusú), vízmentes kolloid szilícium-dioxid. Filmbevonat: Opadry White: titán-dioxid (E171), vízmentes laktóz, hipromellóz (E464), makrogol 3000, triacetin.

Milyen a Migard külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Migard kerek, mindkét oldalán domború felületű, fehér színű, egyik oldalán mélynyomású "m" jelzéssel, másik oldalán mélynyomású "2.5" jelzéssel ellátott filmtabletta.

1 db, 2 db, 3 db, 4 db, 6 db, 12 db filmtabletta PVC/PE/ACLAR/Al buborékfóliában, dobozban

vagy 30 db filmtabletta gyermekbiztonsági zárókupakkal lezárt, nedvességmegkötő betéttel ellátott HDPE tabletta-tartályban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal