• METFOGAMMA 1000 mg filmtabletta

    1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A Metfogamma 1000 mg ÉS MILYEN

    BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

    A Metfogamma 1000 mg hatóanyaga a metformin.

    A metformin a biguanidoknak nevezett hatóanyagok csoportjába tartozik, amelyeket a vércukorszint szabályozására használnak a cukorbetegség kezelésében.

    A metformint 2. típusú, nem inzulinfüggő, főként túlsúlyos cukorbetegek kezelésére alkalmazható, akiknél a vércukorszint megfelelő szabályozásához a diéta és a testmozgás (fizikai aktivitás) önmagában nem elegendő.

    Felnőtteknél a Metfogamma 1000 mg önmagában vagy más szájon át szedhető vércukorcsökkentő gyógyszerekkel illetve inzulinnal együtt alkalmazható.

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: metformin
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: igen

    10 éves vagy idősebb gyermekek és serdülők számára a Metfogamma 1000 mg önmagában vagy inzulinnal kombinálva adható.

    2. TUDNIVALÓK A Metfogamma 1000 mg SZEDÉSE ELŐTT

    Ne szedje a Metfogamma 1000 mg -ot

    - Ha allergiás (túlérzékeny) a metformin-hidrokloridra vagy a Metfogamma 1000 mg egyéb

    összetevőjére.

    - Ha cukorbetegségével összefüggésben a vére savassá válik (diabeteszes ketoacidózis) vagy kómát megelőző állapotban (diabéteszes prekómában) van.

    - Ha vesebetegsége van vagy veseműködése (vesefunkciója) károsodott.

    - Ha veseműködése beszűkült az alábbiak következtében

    - súlyos hasmenés vagy folyamatosan fennálló hányás miatti folyadékvesztés

    - súlyos fertőzés

    - keringési elégtelenség (sokk)

    - jódtartalmú kontrasztanyag érpályába juttatásával végzett vizsgálatok (a vizsgálat előtt és azt követően 48 órán belül)

    Kapcsolódó cikkek

    Gyógyszerek magas vérnyomásra
    Pattanások a nemi szerven

    - Ha heveny (akut) vagy idült (krónikus) betegsége van, mely csökkent vérkeringéshez vezethet, mint:

    - szívelégtelenség vagy légzési zavarok

    - a közelmúltban lezajlott akut szívinfarktus (akut miokardiális infarktus)

    - keringési elégtelenség (sokk)

    - Ha májelégtelensége van, továbbá heveny alkohol mérgezés, alkoholizmus esetén.

    - Szoptatás idején.

    A Metfogamma 1000 mg fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

    - A normál vesefunkció előfeltétele a Metfogamma 1000 mg kezelésnek, mivel a vese nem megfelelő működése a szervezetben a tejsav felszaporodását (tejsavas acidózis, laktacidózis) okozhatja, amely a vér túlsavasodásának (hiperaciditásának) veszélyével jár.

    - Az Ön veseműködését a szérum kreatininszint meghatározásával évente legalább egyszer ellenőrizni kell. Amennyiben a szérum kreatininértékek a normál tartomány felső határán vannak, a vesefunkciót évente legalább 2-4-szer ellenőrizni kell. Idős betegeknél a szérum kreatininérték önmagában nem mindig mérvadó. Ebben az esetben egy másik, a veseműködését jellemző paraméter, az ún. kreatinin-clearance (kiürülés) meghatározására is szükség lehet a kezelés megkezdése előtt.

    - Különös óvatosság szükséges azokban az esetekben, amikor a vesefunkció csökkenhet (pl. magas vérnyomás vagy reumatikus megbetegedések kezelésére szolgáló bizonyos gyógyszerekkel való kezelés kezdetén).

    - Fokozott óvatossággal kell eljárni akkor is, ha Ön májműködési zavarban szenved.

    - Jódtartalmú kontrasztanyagok érpályába juttatása veseelégtelenséget okozhat. A Metfogamma 1000 mg-mal való kezelést a vizsgálat előtt fel kell függeszteni. A kezelés csak akkor indítható újra a vizsgálat után két nappal, ha a vesefunkció ismét normálisnak bizonyul.

    - Amennyiben általános vagy gerincvelői vagy gerincvelő-burok körüli érzéstelenítéssel végzett műtét előtt áll, a Metfogamma 1000 mg-mal való kezelést 2 nappal a műtétet megelőzően abba kell hagyni. A kezelést legkorábban a műtétet követő 2 nap múlva, és a szájon át történő táplálkozásra való visszatérés után lehet újból elkezdeni, csak abban az esetben, ha a veseműködés normális.

    - Közölje orvosával, ha Ön bakteriális vagy vírusfertőzésben betegedett meg (pl. influenza, légúti fertőzés, húgyúti fertőzés).

    - A Metfogamma 1000 mg-mal való kezelés során Önnek továbbra is diétáznia kell, különös tekintettel a szénhidrátfogyasztás megfelelő napszaki megoszlására. Amennyiben túlsúlya van, orvosi ellenőrzés mellett folytassa energiaszegény diétáját.

    - Jelentős mennyiségű alkohol fogyasztása kóros vércukorszint-csökkenés (hipoglikémia) és laktát acidózis kialakulásának kockázatával jár. Ezért a metformin kezelés alatt az alkoholfogyasztástól tartózkodnia kell.

    Gyermekek és serdülők

    A Metfogamma 1000 mg-mal való kezelés előtt a 2. típusú cukorbetegség diagnózisát a kezelőorvosnak meg kell erősítenie.

    Egyéves kontrollos klinikai vizsgálatok során azt találták, hogy a metformin nincs hatással a növekedésre és a nemi érésre (pubertásra), bár hosszú távú eredmények erre vonatkozóan nem állnak rendelkezésre.

    Különös elővigyázatosságra van szükség a 10 és 12 éves kor közötti gyermekek esetében, mivel ebben a korcsoportban korlátozottak a tapasztalatok a metforminnal

    Idősek

    Mivel időskorban a veseműködés gyakran csökkent, a Metfogamma 1000 mg adagját a vesefunkciónak megfelelően kell beállítani. Emiatt orvosának rendszeresen ellenőrizze kell az Ön vesefunkcióját.

    Különleges figyelmeztetések

    Amikor a metformin nemkívánatos módon felhalmozódik, ez a tejsav felszaporodásához vezet és a vér túlsavasodását (laktacidózis) okozza. Ez az a szövődmény, amelyet ha nem kezelnek elég korán, - életveszélyes lehet (pl. kóma). Ilyen típusú túlsavasodást a metformin túladagolásán kívül az is okozhat, ha nem veszik figyelembe a "Ne szedje a Metfogamma 1000 mg" fejezetben leírt tanácsokat.

    A vér tejsav okozta túlsavasodásának kezdeti tünetei hasonlítanak a metformin előidézte emésztőrendszeri (gasztrointesztinális) mellékhatásokra: hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom. Súlyos esetekben izomfájdalmak és izomgörcsök, nagyon szapora légzés, ködös tudatállapot és kóma is felléphetnek. E tünetek órákon belül kialakulhatnak, és azonnal kórházi sürgősségi ellátást igényelnek.

    A kezelés ideje alatt szedett/alkalmazott egyéb gyógyszerek

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

    A Metfogamma 1000 mg-mal történő hosszútávú kezelés során egy újabb szer elkezdése vagy abbahagyása megzavarhatja a vércukorszintet.

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha mostanában az alábbi gyógyszereket szedi vagy szedte:

    - kortikoszteroidok (bizonyos gyulladásgátló gyógyszerek, amelyeket pl. asztma vagy súlyos gyulladások kezelésére használnak)

    - bizonyos magas vérnyomás elleni gyógyszerek (ún. ACE-gátlók)

    - vízhajtók (diuretikumok)

    - egyes asztmaellenes gyógyszerek (béta-agonisták)

    - jódtartalmú kontrasztanyagok vagy alkoholtartalmú gyógyszerek, gyógyhatású szerek.

    Legyen óvatos és tájékoztassa orvosát, ha magas vérnyomás elleni gyógyszereket vagy vízhajtókat (ún. diuretikumok, amelyek fokozzák a vizeletképződést) vagy nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket (pl. ibuprofen) kezd szedni, mivel a veseproblémák kockázata megnövekedhet.

    A Metfogamma 1000 mg egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

    A Metfogamma 1000 mg szedésekor tartózkodnia kell az alkohol tartalmú ételektől és italoktól.

    Terhesség és szoptatás

    Azok a cukorbetegek, akik terhesek vagy gyermeket terveznek, nem kezelhetők Metfogamma 1000 mg-mal. Ehelyett inzulint kell alkalmazni a normálist leginkább megközelítő vércukorszint biztosítására. Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát, hogy átállítsa inzulinra.

    A szoptatás időszakában ezt a gyógyszert nem szabad szednie.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre

    A metformin kezelés önmagában (monoterápiában) nem okoz túlzottan alacsony vércukorszintet (hipoglikémiát), ezért nincs hatással az Ön gépjárművezetési és a gépkezelési képességeire. A szulfanilurea csoportba tartozó szájon át alkalmazott vércukorszint-csökkentőkkel, inzulinnal vagy a cukorbetegség egyéb gyógyszereivel történő együttes (kombinált) kezelés azonban túlzottan alacsony vércukorszintet (szédülést és ájulást) okozhat, és ezáltal befolyásolhatja a biztonságos gépjárművezetést és gépkezelést.

    3. HOGYAN KELL SZEDNI A Metfogamma 1000 mg-oT?

    A Metfogamma 1000 mg-ot mindig szigorúan az orvos által elmondottaknak megfelelően kell szednie. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

    A Metfogamma 1000 mg adagját az orvos határozza meg az Ön vércukorértékeinek megfelelően.

    A szükséges fenntartó adag egyedi kialakításához a filmtablettából 500 mg illetve 850 mg metformin- hidroklorid filmtabletták is rendelkezésre állnak.

    Ha az orvos másképpen nem rendeli, a szokásos adag a következő:

    Adagolás felnőttek számára:

    Monoterápiában és más szájon át szedhető vércukorszint-csökkentőkkel kombinálva

    Ez a hatáserősség akkor megfelelő, amikor nagyobb adag metformin-hidrokloridra van szükség. A szokásos kezdő adag napi 1/2 Metfogamma 1000 mg filmtabletta naponta 2 vagy 3 alkalommal, étkezések alatt vagy után. A dózist 10-15 nap után kell beállítani. A szokásos adag ilyenkor 2 db Metfogamma 1000 mg filmtabletta (amely 2000 mg metformin-hidrokloridnak felel meg) naponta, két egyenlő adagra elosztva.

    A napi maximális adag 3 db Metfogamma 1000 mg filmtabletta, (amely 3000 mg metformin- hidrokloridnak felel meg), három egyenlő adagra elosztva.

    Inzulinnal kombinálva

    A metformint és inzulint lehet kombinált terápiában alkalmazni a vércukorszint jobb szabályozásának érdekében. A szokásos kezdő adag napi 1/2 Metfogamma 1000 mg filmtabletta naponta 2 vagy 3 alkalommal, míg az inzulin adagolását a vércukorszint értékek alapján kell beállítani.

    Idősek

    Idős betegeknél a veseműködés csökkenésének lehetősége miatt a metformin-hidroklorid adagot a vesefunkció alapján kell beállítani. Emiatt a vesefunkció rendszeres ellenőrzése szükséges.

    Adagolás 10 év feletti gyermekek és serdülők részére:

    A szokásos kezdő adag napi 1/2 Metfogamma 1000 mg (napi 500 mg metformin-hidrokloridnak felel meg) étkezés közben vagy azt követően.

    A napi adagot legfeljebb 2-szer 1000 mg filmtablettára lehet emelni (2 g metformin-hidrokloridnak felel meg), egyenlően elosztva.

    A filmtablettákat szétrágás nélkül, étkezés közben vagy azt követően, elegendő mennyiségű folyadékkal kell bevenni. Amennyiben kettő vagy annál több filmtablettát kell bevenni naponta,

    akkor a nap folyamán egyenletesen kell elosztani azokat (pl. egy tabletta reggeli és vacsora közben vagy után).

    Kérjük, értesítse orvosát, ha úgy gondolja, hogy a Metfogamma 1000 mg hatása túl erős vagy túl gyenge az Ön számára.

    Ha az előírtnál több Metfogamma 1000 mg-ot vett be:

    Azonnal értesítse orvosát, hogy nagyobb mennyiségű gyógyszert vett be, mint kellett volna.

    A Metfogamma 1000 mg túladagolása nem okoz túlzottan alacsony vércukorszintet (hipoglikémia), de megnöveli a vér tejsav okozta túlsavasodásának (laktacidózis) kockázatát.

    A túlsavasodás kezdeti tünetei hasonlíthatnak a metformin emésztőrendszeri mellékhatásaihoz: hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom. Súlyos esetekben izomfájdalmak, izomgörcsök, fokozott légzés, ködös tudatállapot vagy kóma is bekövetkezhet. E tünetek órák alatt kialakulhatnak és azonnali kórházi, sürgősségi ellátást igényelnek.

    Ha elfelejtette bevenni a Metfogamma 1000 mg-ot

    Ha elfelejtette bevenni a Metfogamma 1000 mg-ot, az Ön számára előírt szokásos adagot csak akkor vegye be, amikor az a következő alkalommal esedékessé válik, és a jövőben próbálja meg betartani az előírást. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott filmtabletta pótlására.

    Ha idő előtt abbahagyja a Metfogamma 1000 mg szedését

    Ha megszakítja a Metfogamma 1000 mg-mal való kezelést, akkor számolnia kell az ellenőrizetlen vércukorszint-emelkedéssel és a cukorbetegség késői szövődményeivel, így a szem-, vese- vagy érkárosodások kialakulásával.

    4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

    Mint minden gyógyszer, így a Metfogamma 1000 mg is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

    A mellékhatások értékelésekor a következő, gyakoriságra vonatkozó felosztást használjuk:

    Nagyon gyakori 10 kezelt betegből 1-nél többet érint

    Gyakori 10 kezelt betegből kevesebb, mint 1-et, de 100 betegből több, mint 1-et érint

    Nem gyakori 100 kezelt betegből kevesebb, mint 1-et, de 1000 betegből több, mint 1-et érint

    Ritka 1000 kezelt betegből kevesebb, mint 1-et, de 10 000 betegből több, mint 1-et érint

    Nagyon ritka 10 000 kezelt betegből kevesebb, mint 1-et érint

    Nem ismert Gyakoriságát nem lehet meghatározni a rendelkezésre álló adatok alapján

    Emésztőrendszeri betegségek és tünetek

    Nagyon gyakori:

    Hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom, étvágytalanság. Ezek többnyire a kezelés kezdetén jelentkeznek és a legtöbb esetben önmaguktól elmúlnak. Ezek megelőzésére a Metfogamma 1000 mg-ot étkezés közben vagy azt követően célszerű bevenni, a napi adagot 2-3 részre osztva. Amennyiben a tünetek hosszabb időn keresztül fennállnak, hagyja abba a Metfogamma 1000 mg szedését és beszéljen kezelőorvosával.

    Gyakori:

    Ízérzésbeli változások

    Anyagcsere- és táplálkozási betegségek és tünetek

    Nagyon ritka:

    Súlyos anyagcserezavar, amelyet a vér tejsav okozta túlsavasodása (tejsavas acidózis, laktacidózis) okoz. Ennek jeleként előfordulhat: hányás, hasi fájdalom, fokozott légzés, mely izomfájdalommal és görcsökkel vagy túlzott, szokatlan kimerültséggel jár együtt vagy tudatvesztés lép fel (lásd a "Különleges figyelmeztetések" fejezetet).

    A vér túlsavasodása (laktacidózis) esetén azonnali kórházi sürgősségi kezelés szükséges. Ha laktacidózis kifejlődésére gyanakszik, azonnal forduljon orvoshoz, és hagyja abba a Metfogamma 1000 mg szedését.

    A metformin csökkenti a B12 vitamin felszívódását és ezáltal a B12 szérumszintek csökkenését eredményezheti, ami egy meghatározott vérszegénységfajta (megaloblasztos anémia) kialkulásához vezethet.

    A bőr és a bőralatti szövet betegségei és tünetei

    Igen ritka:

    Bőrtünetek, mint kipirulás, viszketés, csalánkiütés.

    Máj- és epe- betegségek illetve tünetek

    Igen ritka:

    Májfunkciós eltérések vagy májgyulladás sárgasággal vagy anélkül, amely a Metfogamma 1000 mg abbahagyását követően megszűnik.

    Gyermekek és serdülők

    A rendelkezésre álló, 10-16 éves gyermekekre és serdülőkre vonatkozó korlátozott adatok azt mutatták, hogy a mellékhatások hasonló típusúak és súlyosságúak voltak, mint a felnőtteknél.

    Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

    5. HOGYAN KELL A Metfogamma 1000 mg -oT TÁROLNI?

    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

    A dobozon illetve a buborékfólián feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Metfogamma 1000 mg-ot. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

    Tárolási körülmények

    Ez a gyógyszerkészítmény nem igényel különleges tárolást.

    A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy háztartási hulladékkal megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézke-dések elősegítik a környzet védelmét.

    6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

    Mit tartalmaz a Metfogamma 1000 mg

    - A készítmény hatóanyaga: metformin-hidroklorid.

    1000 mg metformin-hidrokloridot tartalmaz tablettánként, amely 780 mg metforminnak felel meg.

    - Egyéb összetevők:

    Tablettamag:

    Hipromellóz, povidon (K 25), magnézium-sztearát

    Tablettabevonat:

    Hipromellóz, makrogol 6000; titán-dioxid (E171)

    Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

    Fehér, ovális alakú filmtabletta, egyik oldalán bemetszés, másik oldalán mély törővonal található (ún. snap-tab). A tabletta egyenlő adagokra osztható.

    Kiszerelések: 15, 30, 60, 120, 180 és 600 db filmtablettát tartalmazó csomagolásban.

    Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.


    Címkék: METFOGAMMA, ,

    További gyógyszerek metformin hatóanyaggal