MESULID 100 mg tabletta

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A MESULID TABLETTA/GRANULÁTUM ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Mesulid fájdalomcsillapító hatású nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszer ("NSAID").

Heveny fájdalom kezelésére, valamint a havi vérzések alkalmával jelentkező fájdalom csillapítására használatos.

A Mesulid felírása előtt orvosa mérlegelni fogja a gyógyszer alkalmazásából származó lehetséges előnyöket, szemben a mellékhatások jelentkezésének kockázatával.

2. TUDNIVALÓK A MESULID TABLETTA/GRANULÁTUM SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a Mesulidot:

- ha túlérzékeny (allergiás) a nimezulidra vagy a Mesulid készítmények bármely egyéb összetevőjére (melyek listáját a tájékoztató végén a 6. pontban találja);

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: nimesulide

Vényköteles: igen

Kiszerelések és további adatok:

(30x) (30x) MESULID

- ha a következő allergiás reakciók közül bármelyik jelentkezett Önnél acetilszalicilsav vagy más nem-szteroid gyulladásgátló alkalmazását követően:

 • zihálás, szorítás a mellkasban, légszomj (asztma)
 • orrdugulás az orrban keletkező duzzanat miatt (orrpolip)
 • bőrkiütés/csalánkiütés (urtikária)
 • hirtelen fellépő bőr- vagy nyálkahártya-duzzanat, mint pl. a szem, arc, ajkak, száj vagy torok környékének duzzanata, amely megnehezítheti a légzést (angioneurotikus ödéma)

- ha Önt korábban nem-szteroid gyulladásgátlóval kezelték, és:

- volt gyomor-, vagy bélvérzése

- volt átfúródása (perforációja) a gyomorban vagy a belekben

- nemrég gyomor- vagy nyombélfekélye vagy vérzése volt (legalább két alkalommal)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

- ha volt már agyvérzése (sztrók)

- ha bármilyen vérzési rendellenessége vagy bármilyen, véralvadási zavar okozta problémája van;

- ha bármilyen májműködési zavara van

- ha egyéb olyan gyógyszert szed, amiről köztudott, hogy károsítja a májat, pl. paracetamol vagy bármilyen más fájdalomcsillapító vagy NSAID

- ha függőséget okozó gyógyszereket szed, vagy ha már kialakult gyógyszer- vagy más szerekkel kapcsolatos függőség

- ha rendszeresen és nagy mennyiségben fogyaszt alkoholt

- ha Önnél korábban olyan reakció lépett föl a nimezulid alkalmazásával kapcsolatban, ami érintette a máját

- ha súlyos veseelégtelensége van, és nem kezelik művesekezeléssel

- ha súlyos szívelégtelensége van

- ha lázas vagy influenzás (testszerte fájdalmat érez, nem érzi jól magát, borzong vagy rázza a hideg, vagy hőemelkedése van)

- a terhesség utolsó 3 hónapjában

- ha szoptat.

Ne adja a Mesulid tablettát vagy granulátumot 12 évesnél fiatalabb gyermeknek.

Figyelmeztetések

A Mesulidhoz hasonló gyógyszerek kismértékben növelhetik a szívroham (miokardiális infarktus), vagy agyvérzés (sztrók) kockázatát. Bármely kockázat valószínűsége nő nagyobb adagok és hosszabb kezelés esetén. Gyógyszerét kizárólag az előírt adagban és ideg szedje.

Ha Önnek szívbetegsége van, vagy korábban agyvérzése volt, vagy úgy érzi, hogy fennáll Önnél ezek kockázata (például, ha önnek magas vérnyomása, cukorbetegsége, vagy magas koleszterinszintje van, vagy, ha Ön dohányzik), beszélje meg a kezelést orvosával, vagy gyógyszerészével.

Ha súlyos allergiás reakciók lépnek fel Önnél, hagyja abba a gyógyszer szedését és forduljon orvosához amint először észlel magán bőrkiütést, lágy szövetek tüneteit (nyálkahártya elváltozás), vagy bármely más allergiás tüneteket.

Azonnal hagyja abba a Mesulid tabletta/granulátum szedését, amint vérzést tapasztal (amely fekete színű székletet eredményez), vagy az emésztőrendszerben fekély keletkezik (amelyre hasi fájdalmak utalnak).

A Mesulid tabletta/granulátum fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

 • Ha a nimezulid-kezelés során májkárosodásra utaló tünetek jelentkeznek, akkor hagyja abba a nimezulid szedését és értesítse azonnal orvosát. Májkárosodásra utaló tünetek közé tartozik az étvágytalanság, a hányinger, a hányás, a hasi fájdalom, a tartós fáradtság, vagy a sötét színű vizelet.
 • Ha már volt peptikus fekélye, gyomor- vagy bélvérzése, fekélyes vastagbélgyulladása (kolitisz ulceróza), vagy Crohn-betegsége, számoljon be erről orvosának, mielőtt bevenné a Mesulid-ot.
 • Ha a Mesulid-kezelés ideje alatt láz és/vagy influenzaszerű tünetek (testszerte jelentkező fájdalom, rossz közérzet, borzongás vagy hidegrázás) jelentkeznek, akkor hagyja abba a készítmény szedését, és tájékoztassa kezelőorvosát.
 • Ha enyhe szívbetegségben, magas vérnyomás betegségben, keringési, vagy vesebetegségben szenved, a Mesulid bevétele előtt ezt közölnie kell orvosával.
 • Ha Ön időskorú, akkor előfordulhat, hogy orvosa rendszeresen akarja Önt látni, hogy ellenőrizhesse, hogy a Mesulid nem okoz-e gyomor-, vese-, szív- vagy májproblémákat.
 • Ha terhességet tervez, tájékoztassa erről orvosát, mert a Mesulid csökkentheti a fogamzóképességet.
 • Ha bizonyos cukrokra érzékeny, tájékoztassa erről orvosát a Mesulid bevétele előtt.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható gyógyszereket is.

A készítmény használata előtt feltétlenül tudassa orvosával, ha Ön az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi, mivel ezek kölcsönhatásba léphetnek a Mesulid-dal:

 • kortikoszteroidok (gyulladásos állapotok kezelésére használt gyógyszerek),
 • vérrögképződést gátló szerek (véralvadásgátlók, mint például a warfarin, vérlemezkék összecsapódását gátló szerek, mint például az acetilszalicilsav, vagy más szalicilát),
 • vérnyomáscsökkentők, vagy vízhajtó készítmények (diuretikumok), amelyek szívelégtelenség és magas vérnyomás esetén használatosak
 • Lítium, ami depresszió és hasonló állapotok kezelésére használatos
 • szelektív szerotonin-visszavétel gátlók ("SSRI"-k, depresszió kezelésére használt gyógyszerek),
 • Metotrexát, ami reumás ízületi gyulladás és daganatok kezelésére használatos
 • Ciklosporin, ami szervátültetés után és immunrendszeri zavarok kezelésére szolgál.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha szed ilyen gyógyszereket, mielőtt bevenné a Mesulid tablettát/granulátumot.

Terhesség és szoptatás

Mielőtt Mesulid-ot, vagy bármilyen gyógyszert elkezdené szedni, beszélje meg kezelőorvosával, vagy gyógyszerészével.

- A Mesulid tabletta/granulátum alkalmazása a terhesség utolsó harmadában ellenjavallt, a gyógyszer árthat a magzatnak és problémát okozhat a szülésnél.

- Ha terhességet tervez, tájékoztassa erről orvosát, mert a Mesulid csökkentheti a fogamzóképességet.

- Ha Ön a terhesség első, vagy második harmadában van, ne szedje a gyógyszert nagyobb dózisban, vagy hosszabb ideig, mint ahogy orvosa felírta Önnek.

A Mesulid tabletta/granulátum szoptatás során történő alkalmazása ellenjavallt.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Tilos gépjárművet vezetni és gépekkel munkát végezni, ha a Mesulid bevétele után szédülést, vagy álmosságot érez.

Fontos információk a Mesulid tabletta/granulátum egyes összetevőiről:

A Mesulid 100 mg tabletta 153,7 mg laktózt (tejcukrot) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A Mesulid 50 mg/g granulátum glükózt és szacharózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert. Tartós alkalmazása esetén fogkárosodást okozhat.

3. HOGYAN KELL SZEDNI A MESULID TABLETTÁT/GRANULÁTUMOT?

A Mesulid tablettát/granulátumot mindig az orvos által előírtaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A nemkívánatos hatások minimalizálhatóak a tünetek enyhítéséhez szükséges legkisebb hatékony dózis lehető legrövidebb ideig történő alkalmazásával.

A készítmény szokásos adagja egy 100 mg-os egység (1 db tabletta vagy 1 db tasak granulátum) naponta kétszer, étkezés után. A Mesulid tablettát/granulátumot a lehető legrövidebb ideig szabad csak alkalmazni; egy kúra alkalmával legfeljebb 15 napig.

Ha az előírtnál több Mesulid tablettát/granulátumot vett be

Ha az előírtnál több gyógyszert vett be, vagy úgy gondolja, hogy ez megtörténhetett (túladagolás) haladéktalanul forduljon kezelőorvosához, vagy egy kórházhoz. Vigye magával a megmaradt gyógyszert. Túladagolás esetén valószínűleg a következő tünetek jelentkezhetnek Önnél: kábultság, hányinger, gyomorfájdalom, gyomorvérzés és nehézlégzés.

Ha elfelejtette bevenni a Mesulid tablettát/granulátumot

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Mesulid tabletta/granulátum is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ha az alábbi tünetek bármelyikét észleli, hagyja abba a gyógyszer szedését és haladéktalanul forduljon orvosához, mivel ezek olyan ritka, de súlyos mellékhatások, amelyek azonnali orvosi ellátást igényelnek:

 • gyomorbántalom, vagy fájdalom, étvágytalanság, émelygés (hányinger), hányás, gyomor-, vagy bélvérzés, fekete széklet ürítése
 • bőrbántalmak, mint például kiütés, vagy kivörösödés
 • nehézlégzés, vagy légszomj
 • bőr és szemfehérje besárgulása (sárgaság)
 • a vizelet térfogatának vagy színének nem várt megváltozása
 • az arc, a láb, vagy lábfej megduzzadása
 • állandó fáradtság

A nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszerek (NSAID-ok) általános mellékhatásai:

Egyes NSAID-ok alkalmazása során kis mértékben fokozódhat a verőér elzáródás (artériás trombotikus események), például szívroham (miokardiális infarktus), vagy agyvérzés (sztrók) kialakulásának kockázata, különösen nagyobb adagok hosszabb ideig történő alkalmazása esetén.

Folyadék visszatartás (ödéma), magas vérnyomás (hipertónia) és szívelégtelenség előfordulásáról számoltak be NSAID kezeléssel összefüggésben.

A leggyakrabban észlelt mellékhatások az emésztőrendszert érintik (gasztrointesztinális hatások):

 • gyomor- vagy nyombélfekély (peptikus/gasztroduodenális fekélyek)
 • átfúródás a belekben (perforáció), vagy emésztőrendszeri vérzés (néhány esetben, különösen idős betegeknél halálos kimenetelű).

Mellékhatások, amelyek a Mesulid tabletta/granulátum alkalmazása során előfordulhatnak:

Gyakori (100 kezelt beteg közül egynél több esetben előforduló mellékhatás):

hasmenés, rosszullét, hányás, kisebb eltérések a májfunkciós laboratóriumi vizsgálatok értékeiben.

Nem gyakori (100 kezelt beteg közül egy esetben előforduló mellékhatás):

légszomj, szédülés, vérnyomás-emelkedés, székrekedés, puffadás, gyomorhurut (gasztritisz), viszketés, kiütés, izzadás, duzzanat (ödéma), gyomor-, vagy bélvérzés; nyombél-, vagy gyomorfekély és átfúródás;

Ritka (1000 kezelt beteg közül egynél kevesebb esetben előforduló mellékhatás):

vérszegénység, fehérvérsejt-szám csökkenés, bizonyos fehérvérsejtek (eozinofilek) számának csökkenése, vérnyomás-változás, vérzés, kellemetlen érzés vizeletürítéskor, vagy vizeletpangás, véres vizelet, emelkedett vérkáliumszint, szorongás, vagy idegesség, rémálmok, homályos látás, szapora szívverés, bőrpír, a bőr kivörösödése, bőrgyulladás (dermatitisz), általános rossz közérzet, fáradtság.

Nagyon ritka (10 000 kezelt beteg közül egy esetben előforduló mellékhatás):

súlyos bőrreakciók, melyek hólyagos bőrelváltozással és kifejezetten rossz közérzettel járnak (eritéma multiforme, Stevens-Johnson szindróma és toxikus epidermális nekrolízis); veseelégtelenség, vagy vesegyulladás (nefritisz); az agyműködés zavara (enkefalopátia); vérlemezke-szám csökkenés, mely bőr alatti, vagy a szervezet más részén jelentkező vérzéshez vezet; vérzés miatt fekete széklet; esetenként súlyos, sárgasággal és epepangással járó májgyulladás (hepatitisz); allergia, ideértve a súlyos allergiás reakciókat is ájulással és nehézlégzéssel; asztma; csökkent testhőmérséklet; szédülés, fejfájás, álmosság; gyomorfájás; emésztési zavar; íny és szájnyálkahártya gyulladás; viszkető kiütések (csalánkiütés); az arc és környékének duzzanata; látászavarok.

Az olyan gyógyszerek, mint a Mesulid kismértékben fokozhatják a szívroham (miokardiális infarktus), vagy az agyvérzés (sztrók) kialakulásának kockázatát

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. Hogyan kell a Mesulid tablettát/granulátumot tárolni?

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a belső csomagoláson (buborékcsomagolás vagy tasak) feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Mesulid tablettát/granulátomot. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Mesulid tabletta/granulátum?

A készítmény hatóanyaga: a nimezulid.

A Mesulid 100 mg tabletta 100 mg nimezulidot tartalmaz tablettánként

A Mesulid 50 mg/g granulátum 50 mg nimezulidot tartalmaz 1 g granulátumban (2 g granulátum, azaz 100 mg nimezulid tasakonként).

Egyéb összetevők:

Mesulid 100 mg tabletta: hidroxipropilcellulóz, magnézium-sztearát, dokuzát-nátrium, hidrogénezett növényi olaj, karboximetil-keményítő-nátrium, mikrokristályos cellulóz, 153,7 mg laktóz-monohidrát.

Mesulid 50 mg/g granulátum: cetomakrogol 1000, vízmentes citromsav, narancs aroma (BE-15469), kukoricakeményítő, porlasztva szárított glükóz oldat, szacharóz.

Milyen a Mesulid tabletta/granulátum külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Mesulid 100 mg tabletta: halványsárga színű, korong alakú, domború felületű tabletta.

Mesulid 50 mg/g granulátum: szalmasárga színű, narancs illatú granulátum.

Mesulid 100 mg tabletta: 6, 9, 10, 15, 20, 30 db tabletta buborékcsomagolásban és dobozban.

Mesulid 50 mg/g granulátum: 2 g granulátum tasakban. 6, 9, 14, 15, 18, 30 db tasak dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Címkék: Fájdalomcsillapító, Lázcsillapító, Gyulladásgátló

További gyógyszerek nimesulide hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) fájdalomcsillapító kategóriában