MELOXICAM SANDOZ 15 mg tabletta

betegtájékoztató

1. Milyen TÍPUSÚ GYÓGYSZER A MELOXICAM SANDOZ TABLETTA ÉS MILYEN betegségek esetén alkalmazható?

A Meloxicam Sandoz tabletta meloxikám nevű hatóanyagot tartalmaz. Ez a nem szteroid gyulladásgátlóknak (NSAID) nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik, melyek az ízületek és izmok gyulladásának és fájdalmának csökkentésére szolgálnak. Önnek ízületi gyulladásra és néhány egyéb ízületi problémára rendelik.

A Meloxicam Sandoz tabletta az alábbiak kezelésére szolgál:

- csont-ízületi gyulladás (oszteoartritisz) fellángolásának rövidtávú kezelése,

- ízületi gyulladás (reumatoid artritisz) és a gerinccsigolyák közti kis ízületek merev hátat okozó krónikus gyulladásának (spondilitisz ankilopoetika) hosszú távú kezelése

MELOXICAM SANDOZ 15 mg tabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Sandoz Hungária
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • (14x)
  • (20x)
  • (30x)

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A MELOXICAM SANDOZ TABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a Meloxicam Sandoz tablettát:

- a terhesség utolsó három hónapjában vagy szoptatás alatt

- ha allergiás (túlérzékeny) a meloxikámra vagy a készítmény bármely más összetevőjére, amelyek a betegtájékoztató 6. pontjában vannak felsorolva

- ha allergiás az acetilszalicilsavra vagy egyéb nem szteroid gyulladásgátlókra (NSAID-ok, mint pl.: naproxén, ibuprofén), illetve ha acetilszalicilsav vagy egyéb nem szteroid gyulladásgátlók (NSAID-ok) alkalmazását követően asztma, orrpolip (az orrnyálkahártya duzzanata), vizenyő (a bőr és a nyálkahártya duzzanata) vagy csalánkiütés jelentkezik

- ha súlyos máj- vagy veseproblémái illetve súlyos szívelégtelensége van

- ha vérzési problémái vannak vagy volt már agyvérzése

- ha volt már korábbi NSAID-terápiával kapcsolatos gyomor- vagy bélvérzése, árfúródása

- ha erős gyomor- vagy bél fájdalma van, illetve ha fekete vagy véres a széklete (ami gyomor- vagy nyombélfekély jele lehet)

- ha volt már valaha kiújuló gyomor- vagy nyombélfekélye, vérzése (bizonyított fekélyesedés vagy vérzés két vagy több alkalommal)

A Meloxicam Sandoz tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

Tudassa orvosával vagy gyógyszerészével, ha:

- korábban volt már nyelőcső gyulladása (özofágitisz) vagy gyomorhurutja (gasztritisz)

- gyomor- vagy bélvérzése van. Különösen idős betegeknél okozhat súlyosabb következményeket.

- veseproblémái vannak

- szívproblémája van

- vérében magas a kálium szintje

- súlyos bőrkiütése van, mely lehet hólyagos és előfordulhat a szemek, a száj, a torok és az ivarszervek környékén.

- fertőzés bármilyen jele jelentkezik, vagy rosszabbodik, mivel a Meloxicam Sandoz tabletta elfedheti a háttérben zajló fertőzés tüneteit,

- Ön spirált (méhen belüli fogamzásgátló eszköz) használ, mivel szükséges lehet más fogamzásgátlási módszer alkalmazására a Meloxicam Sandoz kezelés alatt.

- Ön teherbe kíván esni, mivel a Meloxicam Sandoz tabletta megnehezítheti a teherbe esést,

- jelenleg vagy korábban asztmás volt, mivel a Meloxicam Sandoz tabletta előidézhet asztmás rohamokat.

A Meloxicam Sandoz tabletta más gyulladásgátlókkal (NSAID-ok) történő egyidejű szedését - beleértve a ciklooxigenáz-2 gátlókat is - kerülni kell.

Ha kórtörténetében gyomor-bélrendszeri betegség szerepel (fekélyes vastagbélgyulladás, Crohn-betegség), óvatosan szedje a nem szteroid gyulladásgátlókat, mivel állapota rosszabbodhat (lásd 4. pont: Lehetséges mellékhatások).

Gyermekek és 16 év alatti serdülőkorúak a Meloxicam Sandoz tablettát nem szedhetik.

Minden NSAID tekintetében előfordult ritkán halálos kimenetelű gyomor-bélrendszeri vérzés, fekélyesedés vagy perforáció, mely jelentkezhet a kezelés ideje alatt bármikor, figyelmeztető tünetekkel vagy anélkül, illetve súlyos gyomor-bélrendszeri esemény előzetes jelentkezésével vagy anélkül.

Az olyan gyógyszerek, mint a meloxikám, összefüggésbe hozhatók a szívinfarktus (miokardiális infarktus) és a súlyos agyi vérkeringési zavar (sztrók) kockázatának kis mértékű növekedésével. Bármely kockázatnak nagy adagoknál és hosszú ideig tartó kezelésnél van nagyobb valószínűsége. Ne lépje túl az ajánlott adagolást és időtartamot.

Amennyiben szívproblémái vannak, korábban súlyos agyi vérkeringési zavara (sztrók) volt, vagy úgy gondolja, hogy fennállhat Önnél ezek kockázata (pl.: magas a vérnyomása, cukorbeteg vagy magas a koleszterinszintje illetve dohányzik), beszéljen kezeléséről orvosával vagy gyógyszerészével.

A Meloxicam Sandoz tabletta hatása nem azonnali, ezért nem alkalmas akut fájdalom kezelésére.

Vér- és vizelet vizsgálatok

A Meloxicam Sandoz tabletta módosíthatja a vérképre, illetve máj-vagy veseműködésre utaló laboratóriumi értékeket. Továbbá előfordulhat ritkán a máj gyulladása (hepatitisz). Ezért míg Meloxicam Sandoz tablettát szed, orvosa vér- vagy vizeletvizsgálatot kérhet, hogy ezt nyomonkövesse.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek:

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is!

Egyes gyógyszerek problémát okozhatnak, ha Meloxikám Sandoz tablettával együtt szedik. Ilyenek az alábbiak:

- Egyéb gyulladásgátló gyógyszerek (NSAID-ok), az acetilszalicilsavat is beleértve

- Véralvadásgátló szerek, mint a warfarin, heparin vagy a tiklopidin

- Vérrögöt feloldó szerek (trombolitikumok)

- Magasvérnyomás kezelésére használt szerek

- Vízhajtók (diuretikumok)

- Szelektív szerotonin-visszavétel gátlók (SSRI-ok) depresszió kezelésére

- A transzplantáció után alkalmazott kilökődésgátló ciklosporin

- A bizonyos pszichológiai betegségekre használt lítium

- Metotrexát ízületi problémákra vagy rákra

- Kolesztiramin magas vérzsírszint kezelésére

- Kortikoszteroidok

Ha a fenti gyógyszerek bármelyikét szedi, beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével mielőtt Meloxicam Sandoz tablettát kezd szedni.

A Meloxicam Sandoz tabletta egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel és italokkal

A Meloxicam Sandoz tablettát étkezés közben kell bevenni.

Terhesség és szoptatás

Ha terhes, vagy teherbe kíván esni, kérje ki orvosa vagy gyógyszerésze véleményét a Meloxicam Sandoz tabletta szedésével kapcsolatban. A Meloxicam Sandoz tabletta hatással lehet a magzatra és terhesség alatt csak abban az esetben szedhető, ha a kezelés előnyei meghaladják annak kockázatait. Beszélje ezt meg orvosával.

A terhesség utolsó harmadában ne szedjen Meloxicam Sandoz tablettát.

Beszéljen orvosával mielőtt a Meloxicam Sandoz tablettával végzett kezelés idején szoptatni kezd. A gyógyszer átjuthat az anyatejbe. Ne szoptasson, amíg Meloxicam Sandoz tablettát szed.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Meloxicam Sandoz tabletta általában nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

Ennek ellenére okozhat olyan mellékhatásokat, mint pl.: szédülés, alvási-, látás- vagy hallásproblémák (lásd 4. pont "Lehetséges mellékhatások"). Ha ezek bármelyike jelentkezik, ne vezessen gépjárművet, ne kezeljen gépeket.

Fontos információk a készítmény egyes összetevőiről:

A készítmény laktózt tartalmaz. Ha orvosa korábban már figyelmeztette, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, beszéljen orvosával mielőtt szedni kezdi a Meloxicam Sandoz tablettát.

3. HOGYAN KELL szedni A MELOXICAM SANDOZ TABLETTÁT?

A Meloxicam Sandoz tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény szokásos adagja: naponta fél vagy egy 15 mg-os tabletta. Az adagolás a gyógyszer szedésének okától függ.

- A tablettát étkezés közben kell bevenni

- A tablettát vízzel kell bevenni

- A tablettát lehetőleg midig a nap azonos időpontjában vegye be.

Ne vegyen be 15 mg-nál nagyobb adagot egy nap.

Gyermekek és 16 évnél fiatalabb serdülőkorúak

Gyermekek és 16 évnél fiatalabb serdülőkorúak a Meloxicam Sandoz tablettát nem szedhetik.

Idős betegek és olyan betegek, akiknél nagyobb a mellékhatások kialakulásának kockázata

Ízületi gyulladás és a háti merevséget okozó gerinccsigolyák közti kis ízületek krónikus gyulladásának hosszútávú kezelésére az ajánlott adag idős betegek esetében napi fél tabletta (7,5 mg). Azon betegeknél, akiknél nagyobb a mellékhatások kialakulásának kockázata, a kezelést napi fél tablettával (7,5 mg-mal) kell kezdeni.

Ha az előírtnál több Meloxicam Sandoz tablettát vett be

Ha véletlenül túl sok tablettát vett be, forduljon orvosához, keressen fel egy kórházat! Mutassa meg nekik a gyógyszer dobozát, vagy ezt a betegtájékoztatót!

Ha elfelejtette bevenni a Meloxicam Sandoz tablettát

Ha elfelejtett bevenni egy adagot, egyszerűen folytassa a kezelést a következő adaggal az előírás szerint. Ne vegyen be dupla adagot az elfelejtett adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Meloxicam Sandoz tabletta szedését

Az orvossal való egyeztetés nélkül ne hagyja abba a kezelést.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét!

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Meloxicam Sandoz tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ha az alábbi súlyos mellékhatások közül bármelyik jelentkezne, hagyja abba a gyógyszer szedését és haladéktalanul forduljon orvosához vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályához!

- Allergiás reakciók, mint hirtelen fellépő ziháló légzés vagy nyomásérzés a mellkasban, a szemhéjak, az arc, a nyelv vagy a torok duzzanata, nyelési nehézség, esetlegesen hólyagos, a szemek, a száj és a torok, illetve a nemi szervek környékén megjelenő súlyos bőrkiütés, tudatvesztés (ájulás).

- Lázzal és az általános állapot jelentős rosszabbodásával járó fertőzés vagy helyi fertőzés tüneteivel (torokfájás, gége-, száj- vagy húgyúti problémák) járó láz. Ezek a fehérvérsejtek számának súlyos csökkenését (agranulocitózis) jelezhetik, ami hajlamossá tehet a fertőzésekre. Vérvizsgálattal ellenőrizhető a fehérvérsejt-szám esetleges csökkenése.

- Súlyos, hosszú ideig tartó vagy véres hasmenés gyomorfájdalommal vagy lázzal. Ezek bélgyulladás jelei lehetnek.

- Súlyos és tartós gyomorfájás illetve sötét színű vagy véres széklet.

Ezen súlyos mellékhatások nem gyakoriak (100 beteg közül kevesebb mint egynél jelentkeznek) vagy ritkák (1000 beteg közül kevesebb mint egynél jelentkeznek).

A Meloxicam Sandoz tabletta kezelés során az alábbi mellékhatások jelentkezhetnek:

Gyakori mellékhatások (10 beteg közül kevesebb mint egynél jelentkeznek)

- Vörösvértestek számának csökkenése (vérszegénység): ilyenkor sápadt lehet, fáradtságot vagy elgyengülést érezhet.

- Elgyengülés illetve ájulásérzés, vagy fejfájás

- Emésztési zavarok, émelygés, hányás, gyomorfájdalom, székrekedés, puffadás (szelesedés), hasmenés

- Viszketés, bőrkiütés

- Vízvisszatartás (vizenyő), beleértve a bokaduzzanatot is

Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül kevesebb mint egynél jelentkeznek):

- Vérsejtszám-eltérés: fehérvérsejt-szám csökkenés (néha súlyos és a súlyos fertőzések kockázatának növekedésével jár); vérlemezke-szám csökkenés (vérzés és véraláfutás kialakulásának nagyobb kockázatával)

- Szédülés, fülcsengés, álmosság

- Gyors szívverés (palpitáció)

- Vérnyomás emelkedés, kipirulás

- Gyomor- vagy bélrendszeri vérzés illetve fekély, nyelőcsőgyulladás vagy szájnyálkahártya gyulladás (sztomatitisz, fekélyes sztomatitisz)

- Csalánkiütés

- Nátrium- vagy vízvisszatartás, emelkedett káliumszint a vérben

- Májfunkciós vizsgálatok eltérései

Ritka mellékhatások (1000 beteg közül kevesebb mint egynél jelentkeznek):

- Hangulat-ingadozás, alvászavar, lidérces álmok

- Zavartság

- Látászavar, beleérve a homályos látást is

- Asztmás roham, olyan betegekben, akik allergiásak az acetilszalicilsavra vagy egyéb nem szteroid gyulladáscsökkentőkre

- Gyomor- vagy bélrendszeri átfúródás, gyomorhurut (gasztritisz)

- Hányingerrel, étvágytalansággal, bőr- és szem sárgasággal járó májgyulladás (hepatitisz)

- Fényérzékenység

- Veseelégtelenség (akut veseelégtelenség a kockázati tényezőkkel rendelkező betegeknél)

- Szívproblémák előfordulhatnak

A bél krónikus betegségei (fekélyes vastagbélgyulladás és Crohn-betegség) rosszabbodhatnak.

Az olyan gyógyszerek, mint a meloxikám, összefüggésbe hozhatók a szívinfarktus (miokardiális infarktus) vagy súlyos agyi vérkeringési zavar (sztrók) kockázatának kismértékű növekedésével.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük értesítse orvosát vagy gyógyszerészét!

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Meloxicam Sandoz tablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne szedje a Meloxicam Sandoz tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg! Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Meloxicam Sandoz tabletta?

- A készítmény hatóanyaga a meloxikám. Minden tabletta 15 mg meloxikámot tartalmaz.

- Egyéb összetevők: kukoricakeményítő, hidegen duzzadó kukoricakeményítő, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, nátrium-citrát, laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, magnézium-sztearát.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Halványsárga, kerek, az egyik oldalán középen elhelyezkedő felező bemetszéssel, a másik oldalán sima tabletta.

10 db vagy 14 db vagy 20 db vagy 30 db vagy 50 db vagy 100 db tabletta PVC/PVDC alumínium buborékcsomagolásban és dobozban. A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal