MEDDEX WICK szirup

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A MEDDEX WICK 20MG/15ML MÉZ ÍZŰ SZIRUP ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A MedDex Wick 20mg/15ml méz ízű szirup a köhögés tüneti kezelésére szolgáló gyógyszer.

Javallatok

Száraz, irritáló, improduktív (köpet nélküli) köhögés kezelésére.

MEDDEX WICK szirup GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
dextromethorphan

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
Wick Pharma
Vényköteles?
vény nélküli
nem vényköteles
Megtalálható a gyógyszertárakban: Patikakereső

Kiszerelések

  • 20 mg/15 ml méz ízű (1x120ml)

A gyógyszermárka további termékei

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A MEDDEX WICK 20MG/15ML MÉZ ÍZŰ SZIRUP ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza a MedDex Wick 20mg/15ml méz ízű szirupot

  • ha allergiás (túlérzékeny) a dextrometorfán-hidrobromidra vagy a MedDex Wick 20mg/15ml méz ízű szirup egyéb összetevőjére,
  • ha tüdőasztmás, krónikus elzáródásos tüdőbetegségben (krónikus hörghurut és tüdőtágulat), tüdőgyulladásban szenved, légzési problémája (légzésdepresszió), légzési elégtelensége van,
  • 14 éves kor alatti gyermekeknél,
  • egyes hangulatjavító gyógyszerek (MAO-gátlók) MedDex Wick-kel történő egyidejű alkalmazása vagy ilyen terápia elhagyását követő 14 napon belüli alkalmazás esetén,
  • ha májműködése károsodott.

A MedDex Wick 20mg/15ml méz ízű szirup fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Jelentős nyákképződéssel járó köhögés esetén ezt a MedDex Wick 20mg/15ml méz ízű szirup kizárólag orvosi javaslatra és az orvos utasításai szerint, fokozott körültekintéssel alkalmazható, mert ilyen esetben a köhögés csillapítása nem kívánatos.

A krónikus köhögés a tüdőasztma korai tünete lehet, ezért ilyen köhögés csillapítására a MedDex Wick 20mg/15ml méz ízű szirup nem javasolt, különösen gyermekeknél.

Felhívjuk figyelmét, hogy a MedDex Wick 20mg/15ml méz ízű szirup pszichés és fizikai függőséget okozhat, ezért gyógyszerrel való visszaélésre vagy gyógyszerfüggőségre hajlamos betegeknél a MedDex Wick 20mg/15ml méz ízű sziruppal történő kezelést rövid ideig és szigorú orvosi felügyelet mellett kell végezni.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

  • Amennyiben korábban bizonyos hangulatjavító gyógyszerekkel (MAO-gátló típusú antidepresszánsokkal) kezelték, vagy egyidejűleg ilyen kezelésben részesül, akkor előfordulhatnak központi idegrendszeri hatások, mint például izgatottság és zavartság, magas láz és a légzésés a keringés eltérései (úgynevezett szerotonin-szindróma). Hasonló tüneteket észleltek egy antibiotikum, a linezolid egyidejű alkalmazása esetén is.
  • Egyéb központi idegrendszeri depresszáns hatású gyógyszerek egyidejű alkalmazása a hatások kölcsönös felerősítéséhez vezethet.
  • Ha a MedDex Wick 20mg/15ml méz ízű szirupot köptetőkkel együtt alkalmazzák, a csökkent köhögési reflex miatt a váladék veszélyes mértékben felhalmozódhat.
  • A máj citokróm P 450-2D6 enzimrendszerét, és ezáltal a dextrometorfán lebomlását gátló gyógyszerek egyidejű alkalmazása (különösen az amiodaron, kinidin, fluoxetin, haloperidol, paroxetin, propafenon, tioridazin, cimetidin és ritonavir), a dextrometorfán koncentrációjának emelkedéséhez vezethet.
  • Egyes gyógyszerek (pl. bizonyos, ACE-gátlóknak nevezett vérnyomáscsökkentők) köhögést válthatnak ki. Ha ilyen gyógyszereket szed, a köhögéscsillapító használata előtt kérdezze meg kezelőorvosát.

A MedDex Wick 20mg/15ml méz ízű szirup egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

A további alkoholfogyasztás kerülendő.

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség és szoptatás idején történő alkalmazásra kizárólag azután kerülhet sor, hogy az orvos nagyon körültekintően mérlegelte az anyát és a gyermeket érintő előnyöket és lehetséges mellékhatásokat (lásd még a 4. "Lehetséges mellékhatások" c. részt).

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Ez a gyógyszer esetenként még az utasítások szerinti alkalmazás esetén is okozhat enyhe fáradtságot, és ezáltal olyan mértékben megváltoztathatja a reakciókat, hogy az hátrányosan befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Ez még nagyobb mértékben érvényesül, ha a gyógyszert alkohollal vagy egyéb, a reakciókat rontó gyógyszerekkel együtt használják.

Fontos információk a MedDex Wick 20mg/15ml méz ízű szirup egyes összetevőiről

Ez a gyógyszer szacharózt, glükózt és fruktózt tartalmaz. Kérjük, a MedDex Wick 20mg/15ml méz ízű szirupot csak a kezelőorvosával való konzultáció után alkalmazza, ha tudomása van arról, hogy bizonyos cukrokra érzékeny.

  • Szacharóz

15 ml szirup 5,5 g szacharózt (cukrot) tartalmaz, ami körülbelül 0,54 szénhidrátegységnek (CH-egység) felel meg. Ha cukorbeteg diétán van, ezt figyelembe kell vennie.

  • Nátrium

15 ml szirup 1,3 mmol (30 mg) nátriumot tartamaz. Ha Önnek sószegény diétát kell tartania, ezt figyelembe kell vennie.

  • Alkohol

Ez a készítmény 5 térfogatszázalék alkoholt tartalmaz. Az adagolási utasítások betartása esetén minden egyes adag bevétele 0,63 g alkohol (15 ml-enként) elfogyasztásával jár. Ez egészségügyi kockázatot jelent többek között a következő esetekben: májbetegség, alkoholizmus, epilepszia, szervi agyat érintő betegség, terhesség és szoptatás, valamint gyermekek esetében, illetve egyéb gyógyszerek hatását gyengítheti vagy felerősítheti.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A MEDDEX WICK 20MG/15ML MÉZ ÍZŰ SZIRUPOT?

A MedDex Wick 20mg/15ml méz ízű szirupot mindig a jelen tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

Ha az orvos másképpen nem rendeli, a szokásos adag:

14 év feletti serdülőkorúak és felnőttek számára naponta 3x 15 ml (a mérőpohár jelzései alapján) (20 mg dextrometorfán-hidrobromidnak megfelelő);

a maximális napi adag 45 ml (60 mg dextrometorfán-hidrobromidnak megfelelő).

Az alkalmazás módja

Használat előtt mindig rázza fel az üveget!

Nyomja le a gyermekbiztos kupakot és ezzel egyidejűleg fordítsa el a nyíl által jelzett irányba.

A kezelés időtartama

A MedDex Wick 20mg/15ml méz ízű szirup orvosi javallat nélkül maximum 3-5 napig szedhető!

A MedDex Wick 20mg/15ml méz ízű szirupot mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg a kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha úgy érzi, hogy a MedDex Wick 20mg/15ml méz ízű szirup hatása túl erős vagy túl gyenge.

Ha az előírtnál több MedDex Wick 20mg/15ml méz ízű szirupot vett be

Több mint 10 adag bevétele esetén izgatott állapot, szédülés, gátolt légzés (légzésdepresszió), hallucinációk, a tudat beszűkülése, a vérnyomásesés, szapora szívverés (tahikardia), megnövekedett izomtónus és mozgási problémák (ataxia) fordulhatnak elő.

A MedDex Wick 20mg/15ml méz ízű szirup túladagolásának gyanúja esetén azonnal forduljon orvoshoz!

Ha elfelejtette bevenni a MedDex Wick 20mg/15ml méz ízű szirupot

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a MedDex Wick 20mg/15ml méz ízű szirup is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatások előfordulási gyakoriságát a következő kategóriák szerint adjuk meg:

Nagyon gyakori: 10 kezelt személyből egynél több esetben fordul elő

Gyakori: 100 kezelt személyből 1-10 esetben fordul elő

Nem gyakori: 1 000 kezelt személyből 1-10 esetben fordul elő

Ritka: 10 000 kezelt személy közül 1-10 esetben fordul elő

Nagyon ritka: 10 000 kezelt személyből egynél kevesebb esetben fordul elő

Nem ismert: a rendelkezésre álló adatok alapján a gyakoriság nem határozható meg.

Lehetséges mellékhatások

Immunrendszeri betegségek és tünetek:

Nem gyakori: túlérzékenységi reakciók, köztük anafilaxiás reakciók/sokk, néhézlégzés, illetve a szájüreg és a torok duzzanata.

A túlérzékenységi reakció első jelei esetén a gyógyszert TILOS újból bevenni. Tájékoztassa erről a kezelőorvosát!

Idegrendszeri betegségek és tünetek:

Nem gyakori: enyhe fáradtságérzés szédülés

Nagyon ritka: álmosság, hallucinációk; visszaélés esetén függőség kialakulása.

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek:

Nem gyakori: hányinger, emésztőrendszeri problémák, hányás.

A bőr és a bőr alatti szövet betegségei és tünetei

A dextrometorfánnal ritkán bőrkiütéseket jelentettek.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. HOGYAN KELL A MEDDEX WICK 20MG/15ML MÉZ ÍZŰ SZIRUPOT TÁROLNI?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje a MedDex Wick 20mg/15ml méz ízű szirupot. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Felhasználhatósági időtartam felbontás után: 3 hónap

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a MedDex Wick 20mg/15ml méz ízű szirup

  • A készítmény hatóanyaga: 20 mg dextrometorfán-hidrobromid 15 ml szirupban.
  • Egyéb összetevők: tisztított víz, szacharóz, propilénglikol, 96%-os etanol, méz, nátrium-citrát-dihidrát, vízmentes citromsav, karmellóz-nátrium, polietilén-oxid, makrogol-sztearát 2000, nátrium-benzoát, aroma, szacharin-nátrium.

Milyen a MedDex Wick 20mg/15ml méz ízű szirup készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

15 ml, 30 ml, 100 ml, 120 ml, 180 ml, 240 ml szirup üvegben, gyermekbiztos kupakkal.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Köhögéscsillapítók kategóriában