LYXUMIA injekció

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Lyxumia és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Lyxumia hatóanyaga a lixiszenatid.

Ez egy injekció, mely akkor segít a szervezetének a vércukorszint megfelelő szinten tartásában, ha az túl magas. 2-es típusú cukorbetegségben (diabéteszben) szenvedő felnőtteknél alkalmazzák.

A Lyxumia-t egyéb cukorbetegség kezelésére használt gyógyszerekkel együtt alkalmazzák, ha azok nem elegndőek a vércukorszint beállításához. Ezek közé tartoznak:

  • szájon át szedhető vércukorszint csökkentő gyógyszerek (pl. metformin, pioglitazon, szulfonilurea típusú gyógyszerek) és/vagy
  • egy bázis inzulin, egy olyan inzulin mely egész nap hat.

LYXUMIA injekció GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
sanofi-aventis (Paris)
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • (1x3 ml)
  • (1x3 ml)

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Lyxumia alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Lyxumia-t:

  • ha allergiás a lixiszenatidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Lyxumia alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a szakszemélyzettel, ha:

  • - Ön 1-es típusú diabéteszben szenved vagy "diabéteszes ketoacidózisa" van (ez a cukorbetegség egyik szövődménye, amely akkor fordul elő, ha a szervezet nem képes a cukor lebontására, mert kevés az inzulin a szervezetben), mivel ez a gyógyszer nem megfelelő az Ön számára
  • - súlyos hasnyálmirigy-gyulladás (pankreatitisz) tünetei észlelhetők, mint például nem szűnő, erős hasi fájdalom
  • - valaha volt hasnyálmirigy-gyulladása (pankreatitisz)
  • - súlyos gyomor vagy bélrendszeri problémája van, mint például a gyomor izmainak betegsége, úgynevezett "gasztroparézis", aminek eredményeként lassabban ürül ki a gyomor
  • - súlyos vesebetegsége van vagy művesekezelést kap, mivel ez esetben a gyógyszer alkalmazása nem javallt
  • - egy szulfonilureát vagy egy bázis inzulint is alkalmaz. Ennek az az oka, hogy ilyen esetben alacsony vércukorszint (hipoglikémia) fordulhat elő. Lehet, hogy kezelőorvosa ellenőrizni akarja a vércukorszintjét és azután dönthet a bázis inzulin vagy a szulfonilurea adagjának csökkentéséről. A Lyxumia nem alkalmazható a bázis inzulin és a szulfonilurea együttes kombinációjával.
  • - egyéb gyógyszereket szed, mivel vannak olyan gyógyszerek, mint például antibiotikumok vagy gyomornedv-ellenálló tabletták vagy kapszulák, melyek nem maradhatnak sokáig a gyomorban (lásd Egyéb gyógyszerek és a Lyxumia pontot)
  • - folyadékvesztést/kiszáradást tapasztal pl. hányás, hányinger és hasmenés esetén. Fontos, hogy a kiszáradás elkerülése érdekében sok folyadékot igyon, főleg a Lyxumia-kezelés megkezdésekor.
  • - ha Ön szívbeteg, ami légszomjat vagy bokaduzzanatot okozhat, mivel kevés tapasztalat áll rendelkezésre ebben a betegpopulációban

Gyermekek és serdülők

A Lyxumia gyermekek és 18 éves kor alatti serdülők körében történő alkalmazásával kapcsolatban nincs tapasztalat, ezért a Lyxumia alkalmazása ebben a korcsoportban nem javasolt.

Egyéb gyógyszerek és a Lyxumia

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A Lyxumia érintheti néhány bevett gyógyszer hatását. Egyes gyógyszereket, mint például az antibiotikumokat vagy gyomornedv-ellenálló tablettákat és kapszulákat, melyek nem maradhatnak túl sokáig a gyomorban, az injekció beadása előtt 1 órával, vagy a beadást kövezően 4 órával kell bevennie.

Terhesség és szoptatás

A Lyxumia alkalmazása nem javallt terhességben. Nem ismeretes, hogy a Lyxumia ártalmas lehet-e a magzatra.

A Lyxumia alkalmazása nem javallt szoptatás alatt. Nem ismeretes, hogy a Lyxumia kiválasztódik-e az anyatejbe.

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Ha a Lyxumia-t szulfonilureával vagy inzulinnal együttesen alkalmazza, vércukorszintje túlzott mértékben lecsökkenhet (hipoglikémia alakulhat ki). Ez ronthatja a koncentrálási képességét, és szédülhet vagy álmos lehet. Ha ez történik, ne vezessen járművet és ne kezeljen gépeket.

Fontos információ a Lyxumia egyes összetevőiről

Ez a gyógyszer adagonként kevesebb, mint 1 millimól (23 mg) nátriumot tartalmaz, azaz gyakorlatilag nátriummentes. A gyógyszer metakrezolt tartalmaz, mely allergiás reakciókat okozhat.

3. Hogyan kell alkalmazni a Lyxumia-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa, gyógyszerésze vagy a szakszemélyzet által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet.

Mennyi injekciót kell beadni

  • A kezdő adag 10 mikrogramm naponta egyszer, az első 14 napban - a zöld injekciós tollat használva.
  • Ezt követően az adag 20 mikrogramm naponta egyszer - a lila injekciós tollat használva.

Mikor kell beadni az injekciót

A Lyxumia-t 1 órával a nap első étkezése, vagy az esti étkezés előtt 1 órával adja be.

Hova kell beadni az injekciót

A Lyxumia-t a has, a láb felső része (comb) vagy a felkar bőre alá adja be.

Ismerkedés az előretöltött injekciós toll használatával

Mielőtt először használni fogja az injekciós tollat, kezelőorvosa vagy a szakszemélyzet megmutatja, hogyan kell beadni a Lyxumia-t.

Mindig olvassa el a dobozban található "Használati útmutatót",

Mindig a Használati útmutatóban leírtaknak megfelelően használja az injekciós tollat

Egyéb fontos információk az előretöltött injekciós toll használatáról

A "Használati útmutató"-ban további információk találhatók arról, hogyan kell használni a tollakat. A legfontosabb pontok a következők:

  • Mindig, minden injekció beadásához használjon egy új tűt. Minden használat után dobja el a tűt.
  • Csak a Lyxumia injekciós tollal kompatibilis tűket használjon (lásd a "Használati útmutató"-t).

Az első használat előtt aktiválni kell a Lyxumia injekciós tollat.

Ennek célja, hogy meggyőződjön arról, hogy a készülék megfelelően működik, és az első injekciós adag pontos.

Ha úgy gondolja, hogy a Lyxumia injekciós tolla sérült, ne használja. Szerezzen be egy újat.

Ne próbálja megjavítani a tollat.

Ha az előírtnál több Lyxumia-t alkalmazott

Ha a szükségesnél több Lyxumia-t adott be magának, azonnal értesítse kezelőorvosát. A túl sok Lyxumia hányingert vagy rosszullétet okozhat.

Ha elfelejtette alkalmazni a Lyxumia-t

Ha kihagyta a Lyxumia egy adagját, beadhatja a következő étkezés előtt 1 órával. Ne alkalmazzon kétszeres adagot egyszerre a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Lyxumia alkalmazását

Ne hagyja abba a Lyxumia alkalmazását anélkül, hogy kezelőorvosával beszélt volna. Ha abbahagyja a Lyxumia alkalmazását vércukorszintje megemelkedhet.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A Lyxumia-t kapó betegeknél nem gyakran jelentettek néhány súlyos allergiás reakciót (pl. anafilaxia). Azonnal forduljon orvoshoz, ha olyan tüneteket tapasztal, mint az arc-, a nyelv- vagy a torok feldagadása, mely légzési nehézséget okoz.

A Lyxumia alkalmazásával kapcsolatban jelentett leggyakoribb mellékhatások, melyek 10 betegből 1-nél többet érinthetnek (nagyon gyakori), a hányinger (émelygés) és a hányás volt. Ezek a mellékhatások többnyire enyhék voltak, és idővel elmúltak.

A Lyxumia-val kapcsolatban jelentett egyéb nagyon gyakori mellékhatások:

  • Hasmenés
  • Fejfájás
  • Alacsony vércukorérték (hipoglikémia ('hipo') különösen akkor, ha a Lyxumia-t inzulinnal vagy egy szulfonilureával együtt használják

Az alacsony vércukorszint figyelmeztető tünetei közé tartozhat a hideg veríték, hűvös, sápadt bőr, fejfájás, álmosság, gyengeség, szédülés, zavartság, ingerlékenység, éhségérzet, szapora szívműködés, nyugtalanság. Kezelőorvosa elmondja Önnek, mit tegyen, ha alacsony a vércukorszintje.

Ez nagyobb valószínűséggel fordulhat elő, ha Ön egy szulfonilureát vagy egy bázis inzulint is alkalmaz. Orvosa csökkentheti ezen gyógyszerek adagját, mielőtt a Lyxumia-t alkalmazni kezdi.

Gyakori mellékhatások: 10 betegből legfeljebb 1-et érinthet

  • Influenza
  • Megfázás (felső légúti fertőzés)
  • Szédülés
  • Emésztési zavar (diszpepszia)
  • Hátfájás
  • Húgyhólyaggyulladás
  • Vírusfertőzés
  • Alacsony vércukorszint (ha a Lyxumiát metforminnal együtt alkalmazza)
  • Aluszékonyság

Nem gyakori mellékhatások: 100 betegből legfeljebb 1-et érinthet

  • Csalánkiütés (urtikária)

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

5. Hogyan kell a Lyxumia-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Az injekciós toll címkéjén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP, Felh.) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Az első használatba vétel előtt

Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó. Nem fagyasztható! Tartsa a fagyasztórekesztől távol.

A használatbavétel során

Az injekciós toll 14 napig használható, ha legfeljebb 30 °C-on tárolják. Nem fagyasztható! Felhelyezett tű nélkül tárolja. Ha nem használja a tollat, a fénytől való védelem érdekében a kupakot helyezze vissza az injekciós tollra.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Lyxumia

A készítmény hatóanyaga a lixiszenatid.

A Lyxumia 10 egy adagja 10 mikrogramm lixiszenatidot tartalmaz (50 mikrogramm milliliterenként).

A Lyxumia 20 egy adagja 20 mikrogramm lixiszenatidot tartalmaz (100 mikrogramm milliliterenként).

Egyéb összetevők: glicerin 85%, nátrium-acetát-trihidrát, metionin, metakrezol

(54 mikrogramm adagonként), sósav (a pH beállításához), nátrium-hidroxid oldat (a pH beállításához) és injekcióhoz való víz.

Milyen a Lyxumia külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Lyxumia egy tiszta, színtelen oldatos injekció, ami egy előretöltött injekciós tollba behelyezett üvegpatronba van töltve.

Mindegyik zöld Lyxumia toll 3 ml oldatot tartalmaz, mely 14, 10 mikrogrammos Lyxumia 10 adag beadására alkalmas. 1 db előretöltött injekciós tollat tartalmazó csomagolás.

Mindegyik lila Lyxumia toll 3 ml oldatot tartalmaz, mely 14, 20 mikrogrammos a Lyxumia 20 adag beadására alkalmas. 1, 2, és 6 db előretöltött injekciós tollat tartalmazó csomagolás. Nem mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kezdő terápiás csomag is kapható, a kezelés első 28 napján történő alkalmazáshoz. A kezdő terápiás csomag 1 db zöld Lyxumia 10 mikrogramm és 1 db lila Lyxumia 20 mikrogramm injekciós tollat tartalmaz.

Nem mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Lyxumia 10 mikrogramm oldatos injekció

lixiszenatid

HASZNÁLAT ÚTMUTATÓ

Mindegyik előretöltött injekciós toll 14 adagot tartalmaz, egy adagban, azaz 0,2 ml-ben 10 mikrogramm van.

1. rész - FONTOS TUDNIVALÓK

A Lyxumia injekciós toll használata előtt gondosan olvassa el ezeket az utasításokat.

Tartsa meg ezt az útmutatót későbbi tájékozódásra.

Tudnivalók a Lyxumia injekciós tollról

A Lyxumia előretöltött injekciós tollban kapható

Naponta csak egy adagot adjon be.

Mindegyik Lyxumia injekciós toll 14, előre betöltött adagot tartalmaz. Nem kell minden egyes adagot kimérni.

Az injekciós toll használata előtt beszélje meg kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a szakszemélyzettel, hogyan kell helyesen beadni az injekciót.

Ha egyedül nem tudja teljes egészében követni az összes utasítást, vagy nem képes kezelni a tollat (például súlyos látási problémái vannak), csak akkor használja, ha segítenek Önnek.

Az Ön Lyxumia injekciós tolláról

Ezt a tollat csak egy személy használhatja. Ne használja senki más.

Mindig ellenőrizze a címkét, hogy meggyőződjön arról, hogy a megfelelő Lyxumia tollat használja. Azt is ellenőrizze, hogy a lejárati idő nem járt-e le. A nem megfelelő gyógyszer alkalmazása káros lehet az egészségére.

Ne próbálja fecskendővel kiszívni a folyadékot a patronból.

Az injekciós tűről (külön mellékelve)

Csak a Lyxumia-val történő használatra elfogadott tűt használjon. 29-32 G-s eldobható tűket használjon a Lyxumia injekciós tollal. Kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet, milyen átmérőjű (G-s) és milyen hosszú tű a legmegfelelőbb Önnek.

Ha egy másik személy adja be önnek az injekciót, vigyázniuk kell, hogy véletlenül se okozzanak sérülést senkinek a tűvel. Ez esetleg fertőzés átvitelét okozhatja.

Mindig, minden injekció beadásához használjon új tűt. Ez segít megelőzni a Lyxumia szennyeződését vagy a tű esetleges eltömődését.

2. rész - AZ ELSŐ LÉPÉSEK

Ugyanazon a napon aktiválja a tollat, amikor az első injekciót beadja.

Először aktiválja az új injekciós tollat

Az adag beadása előtt - beadás előtt el kell távolítani a folyadékfelesleget az új injekciós tollból.

Erre egyszer kerül sor, és ez az úgynevezett "aktiválási" folyamat. Az alábbi 1 - 5. lépések megmutatják Önnek, hogyan tegye ezt.

Az aktiválás azért történik, hogy biztosítsa, hogy az injekciós toll megfelelően működik és az első beadandó adag pontos.

Ne ismételje meg az aktiválási folyamatot, mert nem tud majd beadni 14 adagot a Lyxumia tollból.

Az alábbi képek azt mutatják, hogy az aktiválás után hogyan változik az adagoló gombon lévő aktiválást jelző ablak.

A toll aktiválva van, és készen áll az injekciók beadására. Az aktiválást követően az ablak fehér marad.

Hogyan aktiválja az új Lyxumia injekciós tollat

1. lépés Vegye le a toll kupakját és ellenőrizze a tollat

Ellenőrizze, hogy az aktiválást jelző ablak narancssárga-e

Ellenőrizze a folyadékot. Az oldatnak tisztának és színtelennek, látható részecskéktől mentesnek kell lennie. Ha nem ilyen, ne használja a tollat.

Forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez vagy a szakszemélyzethez.

2. lépés Helyezzen fel egy tűt és távolítsa el a tűvédő sapkákat

Mindig használjon új tűt az aktiváláshoz. Távolítsa el a védőfóliát a külső tűvédő sapkáról.

Tartsa a tűt az injekciós tollal egyvonalban. Tartsa egyenesen miközben rácsavarja.

Vigyázzon, hogy ne sértse meg magát, amikor a tű szabadon van.

Vegye le a külső és belső tűvédő sapkát. A külső tűvédő sapkát tartsa meg - szüksége lesz rá később a tű levételéhez.

3. lépés Húzza ki az adagológombot

Határozottan, ütközésig húzza ki az adagológombot.

4. lépés Nyomja meg, és tartsa lenyomva az adagológombot, hogy eltávolítsa a felesleges folyadékot

Irányítsa a tűt egy megfelelő tartályba (pl. egy papírcsésze vagy papírzsebkendő), hogy úgy tudja felfogni a folyadékot, hogy ki lehessen dobni.

Az adagológombot teljesen nyomja be. Egy kattanást érezhet vagy hallhat.

Tartsa benyomva az adagológombot, és lassan számoljon el 5-ig, hogy eltávolítsa az utolsó cseppeket is.

Ha nem jön ki folyadék, nézze meg a "Kérdések és válaszok" részt. Ellenőrizze, hogy az aktiválási ablak fehér-e most?

5. lépés A toll már aktiválva van. Ne aktiválja ezt a tollat újra.

A tűt az aktiválás és az első injekció beadása között nem kell lecserélnie.

Az első injekció beadását illetően menjen közvetlenül a 3. rész C. lépéséhez.

Fordítson

3. Rész - AZ INJEKCIÓS TOLL MINDENNAPI HASZNÁLATA

Csak akkor kövesse az ebben a részben leírtakat, ha az aktiválást jelző ablak fehér. Naponta csak egy adagot adjon be.

Ellenőrizze a folyadékot. Az oldatnak tisztának és színtelennek, látható részecskéktől mentesnek kell lennie. Ha nem ilyen, ne használja a tollat.

Légbuborékok esetén nézze meg a "Kérdések és válaszok" részt.

Ellenőrizze a tollban lévő adagok számát. Ezt a fekete dugattyú adagszámlálóban lévő helyzete mutatja meg.

Ellenőrizze, hogy fehér-e az aktiválást jelző ablak. Ha narancssárga, nézze meg a 2. részt. Ellenőrizze az injekciós toll címkéjét, hogy meggyőződjön arról, hogy a megfelelő gyógyszer van benne.

B. lépés Helyezzen fel egy új tűt és távolítsa el a tűvédő sapkákat

Mindig, minden injekció beadásához használjon új tűt. Távolítsa el a védőfóliát a külső tűvédő sapkáról.

Tartsa a tűt a tollal egyvonalban. Tartsa egyenesen, miközben rácsavarja.

Vigyázzon, hogy ne sértse meg magát, amikor a tű szabadon van.

Vegye le a külső és belső tűvédő sapkát. A külső tűvédő sapkát tartsa meg - szüksége lesz rá később a tű levételéhez.

C. lépés Húzza ki az adagológombot

Határozottan, ütközésig húzza ki az adagológombot.

D. lépés Nyomja meg, és tartsa lenyomva az adagológombot, hogy beadja az adagot

Fogjon egy bőrredőt és szúrja be a tűt (lásd az " Injekcióbeadási helyek" részt arról, hova adja be az injekciót).

Nyomja be teljesen az adagológombot. Egy kattanást érezhet vagy hallhat.

Tartsa az adagológombot benyomva és lassan számoljon el 5-ig, hogy a teljes adagot megkapja. Az adagja most beadásra került. Húzza ki a tűt a bőréből.

E. lépés Mindegyik injekció beadása után távolítsa el, és dobja ki a tűt

Kérdezze meg gyógyszerészét, hogyan dobja el a már nem használt tűt. Helyezze vissza a toll kupakját.

F. lépés Minden injekció beadásakor ismételje meg a 3. rész összes lépését

Az aktiválás után 14 nappal dobja ki a tollat. Még akkor is tegye ezt meg, ha a tollban maradt még valamennyi gyógyszer.

Az aktiválást és a megsemmisítést tartalmazó táblázat

Írja be a táblázatba azt a dátumot, amikor aktiválta a tollat és azt a dátumot, amikor 14 nappal később kidobta.

Tárolás

Általános tudnivalók

  • Tartsa a Lyxumia injekciós tollakat biztonságos helyen, gyermekektől elzárva.
  • Óvja a Lyxumia injekciós tollakat a portól és a szennyeződéstől.
  • A fénytől való védelem érdekében minden használat után helyezze vissza a toll kupakját.
  • Ne használja a Lyxumia-t az injekciós toll címkéjén vagy a dobozon feltüntetett lejárati idő után.

A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Az injekciós toll aktiválása előtt:

  • A használatban nem lévő Lyxumia injekciós tollakat hűtőszekrényben, 2 °C - 8 °C között tárolja.
  • Ne fagyassza meg a Lyxumia tollakat és ne használja a Lyxumia-t, ha megfagyott.
  • Hagyja, hogy a toll használat előtt szobahőmérsékleten felmelegedjen.

Az injekciós toll aktiválása után:

Aktiválás után tárolja a tollat 30° C alatt. A Lyxumia aktiválás után nem fagyasztható.

Ne tárolja a Lyxumia injekciós tollat felhelyezett tűvel. A felhelyezett tű szennyeződéshez és a levegő lehetséges bejutásához vezethet, ami befolyásolhatja az adagolás pontosságát.

A Lyxumia injekciós toll az aktiválás után 14 napig használható. 14 nap után dobja ki a használt Lyxumia injekciós tollat. Még akkor is tegye meg ezt, ha maradt még valamennyi gyógyszer a tollban.

Megsemmisítés

Helyezze vissza a toll kupakját, mielőtt kidobja a Lyxumia injekciós tollat.

Dobja ki a Lyxumia injekciós tollat, kérdezze meg gyógyszerészét, hogyan dobja ki a már nem használt gyógyszereit.

Karbantartás

Kezelje óvatosan a Lyxumia injekciós tollat.

Nedves ruhával letörölve kívülről tisztítható a Lyxumia injekciós toll.

Ne áztassa be, ne mossa el, és ne olajozza (kenje) be a Lyxumia injekciós tollat, mert ez kárt okozhat benne.

Ha úgy gondolja, hogy a Lyxumia injekciós toll sérült lehet, ne használja. Ne próbálja megjavítani a tollat.

Injekcióbeadási helyek

A Lyxumia-t a bőr alá kell beadni és a fenti, kékkel jelzett területek bármelyikén beadható. Ezek a comb, a has, vagy a felkar. Kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet, hogyan kell helyesen beadni az injekciót.

Kérdések és válaszok

Mit tegyek, ha elfelejtettem aktiválni a Lyxumia injekciós tollat vagy beadtam magamnak az injekciót az aktiválás előtt?

Ha a toll aktiválása előtt beadta magának az injekciót, ne javítsa ki ezt egy második injekció beadásával. Forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez vagy a szakszemélyzethez tanácsért vércukorszintjének ellenőrzésére vonatkozóan.

Mi van akkor, ha légbuborékok vannak a tartályban?

Kicsi légbuborékok jelenléte a tartályban normális jelenség - ez nem ártalmas az Ön számára. Az adag pontos lesz és követheti az utasításokat. Kérjen segítséget kezelőorvosától, gyógyszerészétől vagy a szakszemélyzettől.

Mi a teendő akkor, ha aktiváláskor nem jön ki folyadék?

Lehet, hogy a tű eltömődött vagy nincs megfelelően felcsavarva. Távolítsa el a tűt és helyezzen fel egy újat, és a 4. és 5. lépést ismételje meg. Ha még mindig nem jön ki folyadék, lehet, hogy a Lyxumia injekciós toll sérült. Ne használja ezt a Lyxumia csomagot. Kérjen segítséget kezelőorvosától, gyógyszerészétől vagy a szakszemélyzettől.

Mi a teendő, ha nehéz az adagológombot egészen benyomni?

Lehet, hogy a tű eltömődött vagy nincs megfelelően felcsavarva. Húzza ki a tűt a bőréből és távolítsa el a tűt a tollról. Helyezzen fel egy új tűt és ismételje meg a D és E lépéseket. Ha még mindig nem jön ki folyadék, a Lyxumia injekciós toll sérült lehet. Ne használja ezt a Lyxumia csomagot. Kérjen segítséget kezelőorvosától, gyógyszerészétől vagy a szakszemélyzettől.

Ha bármilyen kérdése van a Lyxumia-val vagy a cukorbetegséggel kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet, vagy hívja a sanofi-aventis helyi számát, mely a Lyxumia betegtájékoztatóban "Betegtájékoztató: Információk a felhasználók számára" található (a dobozban külön mellékelve).

Lyxumia 20 mikrogramm oldatos injekció

lixiszenatid

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

Mindegyik előretöltött injekciós toll 14 adagot tartalmaz, egy adagban, azaz 0,2 ml-ben 20 mikrogramm van.

1. rész - FONTOS TUDNIVALÓK

A Lyxumia injekciós toll használata előtt gondosan olvassa el ezeket az utasításokat.

Tartsa meg ezt az útmutatót későbbi tájékozódásra.

Tudnivalók a Lyxumia injekciós tollról

A Lyxumia előretöltött injekciós tollban kapható

Naponta csak egy adagot adjon be.

Mindegyik Lyxumia injekciós toll 14, előre betöltött adagot tartalmaz. Nem kell minden egyes adagot kimérni.

Az injekciós toll használata előtt beszélje meg kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a szakszemélyzettel hogyan kell helyesen beadni az injekciót.

Ha egyedül nem tudja teljes egészében követni az összes utasítást, vagy nem képes kezelni a tollat (például súlyos látási problémái vannak), csak akkor használja, ha segítenek Önnek

Az Ön Lyxumia injekciós tolláról

Ezt a tollat csak egy személy használhatja. Ne használja senki más.

Mindig ellenőrizze a címkét, hogy meggyőződjön arról, hogy a megfelelő Lyxumia tollat használja. Azt is ellenőrizze, hogy a lejárati idő nem járt-e le. A nem megfelelő gyógyszer alkalmazása káros lehet az egészségére.

Ne próbálja fecskendővel kiszívni a folyadékot a patronból.

Az injekciós tűről (külön mellékelve)

Csak a Lyxumia-val történő használatra elfogadott tűt használjon. 29-32 G-s eldobható tűket használjon a Lyxumia injekciós tollal. Kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet milyen átmérőjű (G-s) és milyen hosszú tű a legmegfelelőbb Önnek.

Ha egy másik személy adja be önnek az injekciót, vigyázniuk kell, hogy véletlenül se okozzanak sérülést senkinek a tűvel. Ez esetleg fertőzés átvitelét okozhatja.

Mindig, minden injekció beadásához használjon új tűt. Ez segít megelőzni a Lyxumia szennyeződését vagy a tű esetleges eltömődését.

2. rész - AZ ELSŐ LÉPÉSEK

Ugyanazon a napon aktiválja a tollat, amikor az első injekciót beadja.

Először aktiválja az új injekciós tollat

Az adag beadása előtt

beadás előtt el kell távolítani a folyadékfelesleget az új injekciós tollból.

Erre egyszer kerül sor és ez az úgynevezett "aktiválási" folyamat. Az alábbi 1 - 5. lépések megmutatják Önnek, hogyan tegye ezt.

Az aktiválás azért történik, hogy biztosítsa, hogy az injekciós toll megfelelően működik és az első beadandó adag pontos.

Ne ismételje meg az aktiválási folyamatot, mert nem tud majd beadni 14 adagot a Lyxumia tollból.

Az alábbi képek azt mutatják, hogy az aktiválás után hogyan változik az adagoló gombon lévő aktiválást jelző ablak.

A toll aktiválva van, és készen áll az injekciók beadására. Az aktiválást követően az ablak fehér marad.

Hogyan aktiválja az új Lyxumia injekciós tollat

1. lépés Vegye le a toll kupakját és ellenőrizze a tollat.

Ellenőrizze, hogy az aktiválást jelző ablak narancssárga-e

Ellenőrizze a folyadékot. Az oldatnak tisztának és színtelennek, látható részecskéktől mentesnek kell lennie. Ha nem ilyen, ne használja a tollat.

Forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez vagy a szakszemélyzethez.

2. lépés Helyezzen fel egy tűt és távolítsa el a tűvédő sapkákat

Mindig használjon új tűt az aktiváláshoz. Távolítsa el a védőfóliát a külső tűvédő sapkáról.

Tartsa a tűt a tollal egyvonalban. Tartsa egyenesen, miközben rácsavarja.

Vigyázzon, hogy ne sértse meg magát, amikor a tű szabadon van.

Vegye le a külső és belső tűvédő sapkát. A külső tűvédő sapkát tartsa meg - szüksége lesz rá később a tű levételéhez.

3. lépés Húzza ki az adagológombot

4. lépés Nyomja meg és tartsa lenyomva az adagológombot, hogy eltávolítsa a felesleges folyadékot

Irányítsa a tűt egy megfelelő tartályba (pl. egy papírcsésze vagy papírzsebkendő), hogy úgy tudja felfogni a folyadékot, hogy ki lehessen dobni.

Az adagológombot teljesen nyomja be. Egy kattanást érezhet vagy hallhat.

Tartsa benyomva az adagológombot és lassan számoljon el 5-ig, hogy eltávolítsa az utolsó cseppeket is.

Ha nem jön ki folyadék, nézze meg a "Kérdések és válaszok" részt. Ellenőrizze, hogy az aktiválási ablak fehér-e most?

5. lépés A toll már aktiválva van

Ne aktiválja ezt a tollat újra.

A tűt az aktiválás és az első injekció beadása között nem kell lecserélnie.

Az első injekció beadását illetően, menjen közvetlenül a 3. rész C. lépéséhez.

Fordítson

3. Rész - AZ INJEKCIÓS TOLL MINDENNAPI HASZNÁLATA

Csak akkor kövesse az ebben a részben leírtakat, ha az aktiválást jelző ablak fehér. Naponta csak egy adagot adjon be.

A lépés Vegye le a toll kupakját és ellenőrizze az injekciós tollat

Ellenőrizze a folyadékot. Az oldatnak tisztának és színtelennek, látható részecskéktől mentesnek kell lennie. Ha nem ilyen, ne használja a tollat.

Légbuborékok esetén nézze meg a "Kérdések és válaszok" részt.

Ellenőrizze a tollban lévő adagok számát. Ezt a fekete dugattyú adagszámlálóban lévő helyzete mutatja meg.

Ellenőrizze, hogy fehér-e az aktiválást jelző ablak. Ha narancssárga, nézze meg a 2. részt.

Ellenőrizze az injekciós toll címkéjét, hogy meggyőződjön arról, hogy a megfelelő gyógyszer van benne.

B. lépés Helyezzen fel egy új tűt és távolítsa el a tűvédő sapkákat

Mindig, minden injekció beadásához használjon új tűt. Távolítsa el a védőfóliát a külső tűvédő sapkáról.

Tartsa a tűt a tollal egyvonalban. Tartsa egyenesen, miközben rácsavarja.

Vigyázzon, hogy ne sértse meg magát, amikor a tű szabadon van.

Vegye le a külső és a belső tűvédő sapkát. A külső tűvédő sapkát tartsa meg, - szüksége lesz rá később a tű levételéhez.

C. lépés Húzza ki az adagológombot

D. lépés Nyomja meg és tartsa lenyomva az adagológombot, hogy beadja az adagot

Fogjon egy bőrredőt és szúrja be a tűt (lásd az " Injekcióbeadási helyek" részt arról, hova adja be az injekciót).

Nyomja be teljesen az adagológombot. Egy kattanást érezhet, vagy hallhat.

Tartsa az adagológombot benyomva és lassan számoljon el 5-ig, hogy a teljes adagot megkapja. Az adagja most beadásra került. Húzza ki a tűt a bőréből.

E. lépés Mindegyik injekció beadása után távolítsa el és dobja ki a tűt

Tegye a külső tűvédő sapkát egy sík felületre. Vezesse a tűt a külső tűvédő sapkába. Helyezze vissza rá a külső tűvédő sapkát.

Szorítsa össze a külső tűvédő sapkát, hogy megfoghassa a tűt, és a segítségével csavarja le a tűt a tollról.

Kérdezze meg gyógyszerészét, hogyan dobja el a már nem használt tűt.. Helyezze vissza a toll kupakját.

F. lépés Minden injekció beadásakor ismételje meg a 3. rész összes lépését

Az aktiválás után 14 nappal dobja ki a tollat. Még akkor is tegye meg ezt, ha a tollban még maradt valamennyi gyógyszer.

Az aktiválást és a megsemmisítést tartalmazó táblázat

Írja be a táblázatba azt a dátumot, amikor aktiválta a tollat és azt a dátumot, amikor 14 nappal később kidobta.

Tárolás

Általános tudnivalók

  • Tartsa a Lyxumia injekciós tollakat biztonságos helyen, gyermekektől elzárva.
  • Óvja a Lyxumia injekciós tollakat a portól és a szennyeződéstől.
  • A fénytől való védelem érdekében minden használat után helyezze vissza a toll kupakját.
  • Ne használja a Lyxumia-t az injekciós toll címkéjén vagy a dobozon feltüntetett lejárati idő után.

A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Az injekciós toll aktiválása előtt:

A használatban nem lévő Lyxumia injekciós tollakat hűtőszekrényben 2 °C - 8 °C között tárolja.

Ne fagyassza meg a Lyxumia tollakat és ne használja a Lyxumia-t, ha megfagyott.

Hagyja, hogy a toll használat előtt szobahőmérsékleten felmelegedjen.

Az injekciós toll aktiválása után:

Aktiválás után tárolja a tollat 30 °C alatt. A Lyxumia aktiválás után nem fagyasztható.

Ne tárolja a Lyxumia injekciós tollat felhelyezett tűvel A felhelyezett tű szennyeződéshez és a levegő lehetséges bejutásához vezethet, ami befolyásolhatja az adagolás pontosságát.

A Lyxumia injekciós toll az aktiválás után 14 napig használható. 14 nap után dobja ki a használt Lyxumia injekciós tollat. Még akkor is tegye meg ezt, ha maradt még valamennyi gyógyszer a tollban.

Megsemmisítés

Helyezze vissza a toll kupakját, mielőtt kidobja a Lyxumia injekciós tollat.

Dobja ki a Lyxumia injekciós tollat, kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem

Karbantartás

  • Kezelje óvatosan a Lyxumia injekciós tollat.
  • Nedves ruhával letörölve kívülről tisztítható a Lyxumia injekciós toll.
  • Ne áztassa be, ne mossa el, és ne olajozza (kenje) be a Lyxumia injekciós tollat, mert ez kárt okozhat benne.
  • Ha úgy gondolja, hogy a Lyxumia injekciós toll sérült lehet, ne használja. Ne próbálja megjavítani a tollat.

Injekcióbeadási helyek

A Lyxumia-t a bőr alá kell beadni és a fenti, kékkel jelzett területek bármelyikén beadható. Ezek a comb, a has, vagy a felkar. Kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet, hogyan kell helyesen beadni az injekciót.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal