LIDORAT

1. Milyen típusú gyógyszer a Lidorat és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Lidorat kombinációs készítmény, amely két hatóanyagot, atorvasztatint és amlodipint tartalmaz.

Az atorvasztatin a „sztatinok” csoportjába tartozik, amelyek a lipid- (vérzsír-) szintet szabályozó gyógyszerek.

Az amlodipin a kalciumcsatorna-blokkoló gyógyszerek csoportjába tartozik, amelyek az érfal ellazításával fejtik ki hatásukat.

A Lidorat helyettesítő terápiaként javasolt olyan felnőtt betegeknek, akiknél a fennálló kórállapot az egyidejűleg szedett amlodipinnel és atorvasztatinnal megfelelően kezelhető. A magas vérnyomás (krónikus stabil koszorúér-betegség és/vagy Prinzmetal angina fennállásával vagy azok nélkül) szabályozására beállított gyógyszeradagnak azonosnak kell lennie a Lidorat tabletta valamely hatáserősségének megfelelő adagjával. Ez a gyógyszer olyan magas vérnyomásos (hipertóniás) felnőtt betegek kezelésére javasolt, akiknél az alábbi kórállapotok egyike szintén fennáll:

 • emelkedett a koleszterinszintje (amit elsődleges hiperkoleszterinémiának hívnak), vagy egyidejűleg emelkedett a koleszterin- és a trigliceridszintje (amit kombinált vagy kevert hiperlipidémiának hívnak).
 • örökletes eredetű betegség miatt emelkedett a koleszterinszintje (amit homozigóta hiperkoleszterinémiának hívnak).
 • valamint azoknál a felnőtt betegeknél, akiknél az első szív-érrendszeri esemény bekövetkezését magas kockázatúnak becsülték, és szükséges a szív-érrendszeri események megelőzése az egyéb kockázati tényezők korrekciója mellett.

A Lidorat nem alkalmazható a terápia bevezetésére. Amikor elkezdi szedni a Lidoratot, abba kell hagynia a külön hatóanyagú (az amlodipin- és az atorvasztatin-tartalmú) gyógyszerek szedését.

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: atorvastatin
amlodipine

Vényköteles: igen

Kiszerelések és további adatok:

10 mg/5 mg filmtabletta 20 mg/10 mg filmtabletta 20 mg/5 mg filmtabletta

A kezelés alatt folytatnia kell a szokásos koleszterinszint-csökkentő diétát.

Ha kezelőorvosa úgy ítéli meg, hogy az Ön kezelésére mindkét hatóanyag megfelelő, illetve már eddig is szedett ilyen hatóanyag tartalmú gyógyszereket, akkor felírhatja Önnek a Lidoratot.

2. Tudnivalók a Lidorat szedése előtt

Ne szedje a Lidorat-ot

 • ha allergiás az amlodipinre vagy az atorvasztatinra, vagy bármely más kalciumcsatorna-blokkoló típusba sorolt gyógyszerre, vagy az atorvasztatinhoz hasonló, a vér lipidszintjét csökkentő gyógyszerre, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
 • ha vérnyomása súlyosan alacsony (hipotónia).
 • ha Önnél a bal szívfélből a vér kiáramlása akadályozott (főütőér- (aorta-) szűkület) vagy szív eredetű sokk esetén (az az állapot, amikor a szív nem tud elegendő vért szállítani a testbe).
 • ha Önnél szívinfarktust követően szívelégtelenség lép fel.
 • ha májbetegsége van vagy volt korábban.
 • ha Önnél vérvizsgálat során a máj működését jellemző, tisztázatlan eredetű, kóros eredményt találtak.
 • ha terhes, vagy teherbe kíván esni.
 • ha fogamzóképes nő és nem használ megbízható fogamzásgátló módszert.
 • ha szoptat.
 • ha glecaprevir/pibrentasvir kombinációját alkalmazza a hepatitis C kezelésére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Lidorat szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

 • ha Önnek szívelégtelensége van.
 • ha Önnek a közelmúltban szívinfarktusa volt.
 • ha Ön súlyos vérnyomás emelkedésben (hipertenzív krízis) szenved.
 • ha korábban agyvérzéssel járó szélütése (sztrók) volt, vagy az agyában korábbi sztrókból visszamaradó kicsi, folyadékkal telt üregek vannak.
 • ha veseproblémái vannak.
 • ha Önnél pajzsmirigy-alulműködés (hipotireózis) áll fenn.
 • ha ismételt vagy tisztázatlan eredetű izomfájdalma volt, valamint ha Önnél vagy családjában izombetegség fordult elő.
 • ha egyéb lipidcsökkentő gyógyszerekkel (például „sztatinok” vagy „fibrátok” néven ismert gyógyszerek) történő kezelés során korábban izomproblémái voltak.
 • ha rendszeresen nagy mennyiségű alkoholt iszik.
 • ha kórelőzményében májbetegség szerepel.
 • ha 70 évnél idősebb.
 • ha szájon át vagy injekcióban kap, vagy az elmúlt 7 napban kapott fuzidinsav nevű gyógyszert, (bakteriális fertőzés elleni gyógyszer). A fuzidinsav és a Lidorat kombinációja súlyos izomproblémákat okozhat (rabdomiolízis).

Kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, mielőtt elkezdi szedni a Lidorat-ot ha súlyos légzési elégtelensége van.

Ha a fentiek bármelyike igaz Önre, kezelőorvosa a Lidorat kezelés megkezdése előtt és a kezelés során vérvizsgálatot rendelhet el az izmokat érintő mellékhatások kockázatának meghatározása céljából. Ismert, hogy bizonyos gyógyszerek egyidejű szedése során a vázizomzattal összefüggő mellékhatások, mint például a vázizomsejtek szétesésének (rabdomiolízis) a kockázata emelkedett (lásd 2. pont „Egyéb gyógyszerek és a Lidorat”).

Számoljon be kezelőorvosának vagy gyógyszerészének az esetleges izomgyengeségről is, amennyiben az folyamatosan fennáll. További vizsgálatokra és gyógyszerekre lehet szükség ennek diagnosztizálása és kezelése céljából.

Amíg Ön ezt a gyógyszert szedi, kezelőorvosa szoros megfigyelés alatt fogja tartani, amennyiben Ön cukorbeteg, vagy fennáll a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Önnél valószínűleg fennáll a cukorbetegség kialakulásának kockázata, ha vérében magas a cukor- és a zsírszint, ha túlsúlyos és magas vérnyomása van.

Gyermekek és serdülők

A Lidorat használata nem javasolt gyermekek és serdülőkorúak esetében a biztonságosságra és hatékonyságra vonatkozó adatok hiánya miatt.

Egyéb gyógyszerek és a Lidorat

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Néhány gyógyszer megváltoztathatja a Lidorat hatását, vagy a Lidorat változtathatja meg ezek hatását. Az ilyen típusú kölcsönhatás az egyik vagy mindkét gyógyszer hatékonyságát csökkentheti. Ugyanakkor megnövelheti a mellékhatások kialakulásának kockázatát és azok súlyosságát, köztük a fontos, izomkárosodással járó állapot, a rabdomiolízisként ismert betegségét (leírását lásd a 4. pontban).

 • bizonyos antibiotikumok vagy gombafertőzés elleni gyógyszerek, például eritromicin, klaritromicin, telitromicin, ketokonazol, itrakonazol, vorikonazol, flukonazol, pozakonazol, rifampicin;
 • a vérzsírszintet szabályozó egyéb gyógyszerek, például gemfibrozil, egyéb fibrátok, kolesztipol, szimvasztatin;
 • anginára vagy magas vérnyomásra használt kalciumcsatorna-blokkolók, például diltiazem; a szívritmus szabályozására szolgáló gyógyszerek, például digoxin, verapamil, amiodaron;
 • a szervezet immunrendszerének működését befolyásoló gyógyszerek, például a ciklosporin;
 • a HIV kezelésére használt gyógyszerek (proteázgátlók), például ritonavir, lopinavir, atazanavir, indinavir, darunavir, nelfinavir, tipranavir/ritonavir kombinációja, stb.;
 • egyes, a hepatitisz C kezelésére használt gyógyszerek, pl. telaprevir, boceprevir és az elbasvir/grazoprevir kombinációja;
 • egyéb gyógyszerek, melyekről tudott, hogy kölcsönhatásba lépnek a Lidorat-tal, mint például az ezetimib (koleszterinszint csökkentő), a warfarin (amely csökkenti a vérrögképződést), a szájon át szedhető fogamzásgátlók, a stiripentol (epilepszia kezelésére használt görcsgátló), a cimetidin (gyomorégésre és fekélyekre alkalmazzák), a fenazon (fájdalomcsillapító), kolchicin (köszvény kezelésére) és a gyomorsav-megkötők (alumínium vagy magnézium tartalmú, emésztési zavar esetén alkalmazott termékek);
 • dantrolén (súlyos kóros testhőmérséklet esetén alkalmazott infúzió);
 • takrolimusz, szirolimusz, temszirolimusz, everolimusz (az immunrendszer működésének megváltoztatására alkalmazott gyógyszerek);
 • klaritromicin (bakteriális fertőzések kezelésére szolgáló gyógyszer);
 • vény nélkül kapható gyógyszerek, mint például orbáncfű (Hypericum perforatum);
 • ha Önnek bakteriális fertőzésre szájon át szedhető fuzidinsav kezelésre van szüksége, akkor átmenetileg hagyja abba ennek a gyógyszernek a szedését. Kezelőorvosa fogja megmondani Önnek, hogy mikor biztonságos a Lidorat újraindítása. A Lidorat és a fuzidinsav együttes alkalmazása néhány esetben izomgyengeséget, izomérzékenységet vagy izomfájdalmat (rabdomiolízis) okozhat. További információért lásd a 4. pontot.

Ha a magas vérnyomás betegségének kezelésére más gyógyszereket szed, a Lidorat-nak erőteljesebb vérnyomáscsökkentő hatása jelentkezhet.

A Lidorat egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal

A Lidorat étkezéstől függetlenül bevehető.

Grépfrútlé

A Lidorat szedése során ne fogyasszon grépfrútot vagy grépfrútból készült italt. A grépfrút és a grépfrútlé fogyasztása után megemelkedhet a vérben az amlodipin szintje, ami előre nem láthatóan fokozhatja a Lidorat vérnyomáscsökkentő hatását.

Alkohol

Kerülje a nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztását a Lidorat szedése során. További információkért lásd 2. pont „Figyelmeztetések és óvintézkedések”.

Terhesség és szoptatás

Ne szedjen Lidorat-ot, ha Ön terhes, vagy ha teherbe kíván esni!

Fogamzóképes nők a Lidorat-ot csak akkor szedhetik, ha megbízható fogamzásgátló módszereket alkalmaznak.

Ne szedje a Lidorat-ot, ha Ön szoptat!

A Lidorat biztonságossága terhesség és szoptatás ideje alatt eddig nem bizonyított. Az amlodipin kis mennyiségben igazoltan átjut az anyatejbe. Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Általában ez a gyógyszer nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Azonban ne vezessen, vagy ne kezeljen gépeket, ha a gyógyszer hányingert, szédülést, fáradtságot vagy fejfájást, homályos látást okoz Önnek, vagy a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeit egyéb módon befolyásolja.

A Lidorat karboximetilkeményítő-nátriumot tartalmaz

A készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz filmtablettánként, azaz gyakorlatilag „nátriummentes”.

3. Hogyan kell szedni a Lidorat-ot?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A kezelés megkezdése előtt a kezelőorvos koleszterinszegény diétát fog Önnek előírni, amit a Lidorat kezelés során is be kell tartania.

Felnőttek

A Lidorat adagja az orvos által hozott döntés alapján lehet naponta 1 darab Lidorat 10 mg/5 mg filmtabletta, vagy 1 darab Lidorat 20 mg/5 mg filmtabletta; vagy 1 darab Lidorat 20 mg/10 mg filmtabletta.

A maximális adag naponta 1 darab Lidorat 20 mg/10 mg filmtabletta.

A Lidorat filmtablettát egészben, egy pohár vízzel kell lenyelni. A tabletta a nap bármely szakában szedhető, étkezéstől függetlenül, azonban próbálja meg a tablettát mindig azonos időben bevenni.

Kövesse orvosa étrendi tanácsait, különösen a zsírszegény diétára vonatkozókat, mozogjon rendszeresen és ne dohányozzon.

A Lidorat-tal történő kezelés időtartamát a kezelőorvosa határozza meg.

Amennyiben úgy érzi, hogy a Lidorat hatása túl erős vagy túl gyenge, értesítse kezelőorvosát.

Alkalmazása idős betegeknél

Időskorúak kezelésénél az adagok módosítására nincs szükség.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél

A Lidorat alkalmazása gyermekek és serdülőkorúak esetében nem ajánlott.

Vesekárosodásban szenvedő betegek

Vesekárosodás esetén nem szükséges az adag megváltoztatása.

Májkárosodásban szenvedő betegek

A Lidorat-ot csak fokozott elővigyázatossággal szabad károsodott májműködésű betegeknek rendelni, és rendszeres orvosi ellenőrzéssel – amibe a májműködés gyakori vizsgálata is beletartozik – kell állapotukat követni.

Ha az előírtnál több Lidorat-ot vett be

Ha egyszerre túl sok tablettát vesz be, az alacsony vagy akár veszélyesen alacsony vérnyomást okozhat. Szédülés, fejzúgás, ájulás vagy gyengeség jelentkezhet. Súlyos vérnyomásesés esetén sokk is előfordulhat. Bőrét hidegnek és nyirkosnak érezheti, valamint elveszítheti eszméletét. Ha az előírtnál több Lidorat-ot vett be, azonnal keresse fel a legközelebbi orvost vagy kórházat. Vigye magával minden megmaradt tablettáját, a gyógyszer dobozát annak érdekében, hogy a kórházi személyzet könnyen megállapíthassa azt, hogy Ön milyen gyógyszert vett be.

Ha elfelejtette bevenni a Lidorat-ot

Ha elfelejtette bevenni az adagot, csak vegye be a soron következőt a megfelelő időben.

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Lidorat szedését

Ne hagyja abba a Lidorat szedését, hacsak orvosa másképp nem rendelkezik.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ha az alábbi súlyos mellékhatások közül bármelyik előfordul, hagyja abba a Lidorat szedését és azonnal forduljon orvosához, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát.

Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):

 • Szívritmuszavar, rendellenes szívverés.

Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):

 • Súlyos allergiás reakció, mely az arc, a nyelv és a torok duzzanatával jár, és súlyos légzési nehézséget okozhat.
 • Súlyos bőrreakciók, köztük erőteljes bőrkiütés, csalánkiütés, a bőr kipirulása az egész testen, súlyos viszketés, hólyagosodás, hámlás és a bőr megduzzadása, nyálkahártya-gyulladás (Stevens–Johnson-szindróma, toxikus epidermális nekrolízis) vagy egyéb allergiás reakciók.
 • Az izomgyengeséget, izomérzékenységet vagy izomfájdalmat kóros izomlebomlás is okozhatja, különösen, ha egyidejűleg rossz közérzet vagy magas láz jelentkezik. A kóros izomlebomlás nem mindig szűnik meg az atorvasztatin-szedés abbahagyása után sem; ez életet veszélyeztető lehet, és veseproblémákhoz vezethet.

Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):

 • Szívinfarktus.
 • Lupus-szerű betegség (amely például kiütést, ízületi bántalmakat és vérsejtekre gyakorolt hatásokat okozhat).
 • Májpanaszokra utalhat, amennyiben váratlan vérzést vagy véraláfutást észlel. Sürgősen keresse fel orvosát!

A Lidorat egyéb lehetséges mellékhatásai

Nagyon gyakori (10-ből több mint 1 beteget érinthet):

 • általános duzzadás (ödéma).

Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):

 • álmosság, fejfájás, szédülés (különösen a kezelés kezdetén), fáradtságérzet, gyengeség;
 • az orrjáratok gyulladása, torokfájás, orrvérzés;
 • légszomj;
 • kipirulás;
 • szívdobogásérzés (szabálytalan szívverés);
 • hasi fájdalom, émelygés, székrekedés, megváltozott székelési szokások, fokozott bélgáz képződés, emésztési zavar, hasmenés;
 • izomfájdalom, izomgörcsök, bokavizenyő/duzzanat, ízületi fájdalom és hátfájás, végtagfájdalom;
 • allergiás reakciók;
 • látászavarok (beleértve a kettőslátást);
 • a vércukorszint emelkedése (diabétesz fennállása esetén folytassa a rendszeres vércukormérést);
 • a vér kreatin-kináz-szintjének emelkedése;
 • rendellenes májműködési laboreredmények vérvizsgálatnál.

Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):

 • orrnyálkahártya gyulladás (tüsszögés, orrfolyás);
 • köhögés;
 • étvágytalanság, testsúly-gyarapodás, testsúlycsökkenés, vércukorszint csökkenés (diabétesz fennállása esetén folytassa a rendszeres vércukormérést);
 • hangulatváltozás, szorongás, depresszió, remegés;
 • bizsergő vagy szúró érzés az ujjakban és a lábujjakban, csökkent fájdalom- vagy tapintásérzékelés, megváltozott ízérzékelés, emlékezetvesztés;
 • homályos látás;
 • fülzúgás és/vagy fejzúgás;
 • szívritmuszavar, rendellenes szívverés;
 • mellkasi fájdalom;
 • ájulás, alacsony vérnyomás;
 • szájszárazság, hányás, böfögés, felső és alsó hasi fájdalom, hasnyálmirigy-gyulladás, ami gyomorfájást okozhat (pankreatitisz);
 • májgyulladás (hepatitisz);
 • hajhullás, vörös foltok a bőrön, bőrelszíneződés, kiütés, bőrkiütés vagy viszketés, csalánkiütés, hólyagos kiütés, fokozott verejtékezés;
 • nyaki fájdalom, izomfáradtság;
 • vizeletürítési problémák, a nagy mennyiségű éjszakai vizelés, vizelés gyakoriságának fokozódása;
 • az erekció fenntartásának képtelensége (impotencia), az emlő megnagyobbodása, érzékenysége férfiaknál;
 • emelkedett testhőmérséklet, rossz közérzet, fájdalom;
 • rémálmok, álmatlanság;
 • vizeletvizsgálatnál pozitív fehérvérsejt-eredmények.

Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):

 • csökkent vérlemezkeszám, ami váratlan vérzést vagy véraláfutást okozhat;
 • sárgaság (a bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződése);
 • zavartság;
 • perifériás neuropátia – idegi elváltozás, ami gyengeséget, bizsergést vagy zsibbadást okozhat a végtagokban;
 • ínsérülés;
 • angioödéma.

Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):

 • csökkent fehérvérsejtszám;
 • izommerevség vagy izomfeszülés, merevséggel, remegéssel és/vagy mozgászavarokkal járó rendellenesség;
 • szívroham, a kis vérerek gyulladása;
 • a fogíny fokozott növekedése; 
 • allergiás reakció, melynek tünetei a hirtelen fellépő nehézlégzés, mellkasi fájdalom vagy szorító érzés, a szemhéjak, az arc, az ajkak, a száj, a nyelv vagy a torok duzzanata, légzési nehézség, ájulás;
 • fényérzékenység;
 • halláskárosodás;
 • hasi puffadás, gyomorhurut;
 • májkárosodás.

Nem ismert gyakoriságú (gyakorisága a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

 • folyamatosan fennálló izomgyengeség;
 • remegés, merev testtartás, maszkszerű arc, lassú mozdulatok, és csoszogó, kiegyensúlyozatlan járás.

A következő mellékhatásokat jelentették néhány „sztatin” (azonos csoportba sorolható gyógyszer) alkalmazása során:

 • szexuális nehézségek;
 • depresszió;
 • légzési problémák, mint a tartós köhögés és/vagy légszomj vagy láz;
 • cukorbetegség. A cukorbetegségnek nagyobb a valószínűsége, amennyiben az Ön vérében magas a cukor- és a zsírszint, ha túlsúlyos és magas vérnyomása van. Amíg Ön ezt a gyógyszert szedi orvosa megfigyelés alatt fogja tartani.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell a Lidorat-ot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.

A fénytől és a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Lidorat?

A Lidorat hatóanyagai az amlodipin és az atorvasztatin.

Lidorat 10 mg/5 mg filmtabletta

10 mg atorvasztatin (atorvasztatin-L-lizin formájában) és 5 mg amlodipin (amlodipin-bezilát formájában) filmtablettánként.

Lidorat 20 mg/5 mg filmtabletta

20 mg atorvasztatin (atorvasztatin L-lizin formájában) és 5 mg amlodipin (amlodipin-bezilát formájában) filmtablettánként.

Lidorat 20 mg/10 mg filmtabletta

20 mg atorvasztatin (atorvasztatin L-lizin formájában) és 10 mg amlodipin (amlodipin-bezilát formájában) filmtablettánként. 

Egyéb összetevők:

Tabletta mag: kalcium-karbonát, mikrokristályos cellulóz, hidegen duzzadó kukoricakeményítő, kroszkarmellóz-nátrium, kalcium-oxid, A típusú karboximetilkeményítő-nátrium, hidroxipropil-cellulóz, poliszorbát 80, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát.

Tabletta filmbevonat: részlegesen hidrolizált poli(vinil-alkohol), titán-dioxid (E171), makrogol 4000, talkum.

Milyen a Lidorat külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Lidorat 10 mg/5 mg filmtabletta:

Fehér, kerek, mindkét oldalán domború filmtabletta, egyik oldalán „CE3” mélynyomással, másik oldalán jelzés nélkül.

Lidorat 20 mg/5 mg filmtabletta:

Fehér, ovális, mindkét oldalán domború filmtabletta, egyik oldalán „CE4” mélynyomással, másik oldalán jelzés nélkül.

Lidorat 20 mg/10 mg filmtabletta:

Fehér, ovális, mindkét oldalán domború filmtabletta, egyik oldalán „CE6” mélynyomással, másik oldalán jelzés nélkül.

7 db, 10 db, 14 db, 20 db, 28 db, 30 db, 50 db, 90 db, 98 db és 100 db filmtabletta fehér, átlátszatlan PA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

Richter Gedeon Nyrt.

H-1103 Budapest

Gyömrői út 19-21.

Magyarország

Gyártó:

Gedeon Richter Romania S.A.

99-105 Cuza Vodă Street

540306 Marosvásárhely

Románia

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

Magyarország: Lidorat

Ausztria: Lidorat

Belgium: Lidorat

Lidorat 10 mg/5 mg filmtabletta

OGYI-T-22308/01

OGYI-T-22308/02 10×

OGYI-T-22308/03 14×

OGYI-T-22308/04 20×

OGYI-T-22308/05 28×

OGYI-T-22308/06 30×

OGYI-T-22308/07 50×

OGYI-T-22308/08 90×

OGYI-T-22308/09 98×

OGYI-T-22308/10 100×

Lidorat 20 mg/5 mg filmtabletta

OGYI-T-22308/11

OGYI-T-22308/12 10×

OGYI-T-22308/13 14×

OGYI-T-22308/14 20×

OGYI-T-22308/15 28×

OGYI-T-22308/16 30×

OGYI-T-22308/17 50×

OGYI-T-22308/18 90×

OGYI-T-22308/19 98×

OGYI-T-22308/20 100×

Lidorat 20 mg/10 mg filmtabletta

OGYI-T-22308/21

OGYI-T-22308/22 10×

OGYI-T-22308/23 14×

OGYI-T-22308/24 20×

OGYI-T-22308/25 28×

OGYI-T-22308/26 30×

OGYI-T-22308/27 50×

OGYI-T-22308/28 90×

OGYI-T-22308/29 98×

OGYI-T-22308/30 100×

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma:  2019. március.

Címkék: Vérzsír

További gyógyszerek atorvastatin;amlodipine hatóanyaggal