LARESIN filmtabletta

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Laresin filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Laresin az angiotenzin-II receptor antagonista néven ismert gyógyszercsoportba tartozik.

Ezek a szerek csökkentik a vérnyomást, melyet a vérerek elernyesztésével érnek el.

A Laresin filmtabletta magas vérnyomás (hipertónia) kezelésére szolgál. A magas vérnyomás károsíthatja az olyan szervek vérereit, mint a szív, a vesék, az agy és a szemek. Ez egyes esetekben szívrohamhoz, szív- vagy veseelégtelenséghez, szélütéshez (sztrók), illetve vaksághoz vezethet. Általában a magas vérnyomásnak nincsenek látható tünetei. Ezért fontos, hogy vérnyomását ellenőrizve megelőzze a fellépő károsodást.

A magas vérnyomás gyógyszerekkel (mint például a Laresin filmtabletta) kontrollálható. Kezelőorvosa életmód-változtatást is javasolhat Önnek, ezzel is segítve a vérnyomás csökkentését (ez magában foglalhatja például a testsúlycsökkentést, a dohányzás elhagyását, az alkoholfogyasztás és a sófogyasztás csökkentését). Orvosa szorgalmazhatja a rendszeres testmozgást is mint a séta vagy az úszás. Fontos, hogy megfogadja kezelőorvosa tanácsát.

LARESIN filmtabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Menarini International Operations Luxembourg S.A.
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 10 mg
  • 20 mg
  • 40 mg

A gyógyszermárka további termékei

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Laresin filmtabletta szedése előtt

Ne szedje a Laresin filmtablettát:

- ha allergiás az olmezartán medoxomil-ra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

- ha több mint 3 hónapja terhes. (Azonban a terhesség korai szakaszában sem ajánlott szedni a Laresin filmtablettát / lásd a terhesség című részt.)

- ha Ön sárgaságban szenved (sárgás színe van a bőrének és a szemeinek), vagy problémák vannak az epe elvezetésével az epehólyagból (epevezeték szűkület pl. epekő miatt).

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Laresin szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.

Tájékoztassa orvosát, ha az alábbi betegségek valamelyikében szenved:

- vese problémák;

- májbetegség;

- szívelégtelenség, szívbillentyű vagy szívizom problémák esetén

- súlyos hányás, hasmenés, nagy adagban szedett vízhajtó (diuretikum) kezelés estén, vagy amennyiben sószegény diétán van.

- ha a vérében túl magas a kálium szint.

- mellékvese problémák esetén.

Mint minden vérnyomást csökkentő gyógyszer esetén, a túlzott vérnyomásesés szívrohamhoz vagy szélütéshez (sztrók) vezethet azoknál a betegeknél, akiknél szív vagy agyi véráramlási rendellenességek tapasztalhatók. Ezért orvosa körültekintően fogja ellenőrizni a vérnyomását.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha úgy gondolja, hogy terhes (vagy teherbe eshet). A Laresin szedése a korai terhesség időszakában nem ajánlott. Nem szabad szedni a gyógyszert, ha több, mint 3 hónapja terhes, minthogy súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhességnek ebben a szakaszában szedi (lásd a "Terhesség" című részt).

Gyermekek és serdülők

A Laresin nem ajánlott 18 év alatti gyermekeknek és serdülőknek.

Egyéb gyógyszerek és a Laresin:

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről:

- Káliumpótlók, káliumot tartalmazó sópótlók, vízhajtók (diuretikumok) vagy heparin (véralvadásgátló). Ezen gyógyszerek a Laresin filmtablettával egyidejűleg történő alkalmazása megnövelheti a kálium vérszintjét.

- Lítium (hangulatbeli ingadozások és a depresszió bizonyos fajtáinak kezelésére szolgáló gyógyszer). Laresin filmtablettával egyidejűleg történő alkalmazása fokozhatja a lítium nemkívánatos hatásait, azaz toxicitását. Amennyiben lítiumot kell szednie, kezelőorvosa el fogja rendelni a lítium vérszintjének rendszeres mérését.

- Nem-szteroid gyulladásgátlók (NSAID-ok, a fájdalmat, duzzanatot, és a gyulladás - beleértve az artritiszt - egyéb tüneteit enyhítő gyógyszerek) Laresin filmtablettával történő egyidejű alkalmazása megnövelheti a veseelégtelenség kialakulásának esélyét. Az NSAID-ok csökkenthetik a Laresin filmtabletta hatását.

- Más vérnyomást csökkentő szerek, mivel a Laresin filmtabletta hatását fokozhatják.

- Bizonyos savkötő szerek (gyomorpanaszok vagy gyomorégés elleni gyógyszerek), mivel a Laresin hatását enyhén csökkenthetik.

Idős korúak

Ha Ön 65 éves elmúlt és kezelőorvosa úgy dönt, hogy a napi Laresin filmtabletta adagját 40 mg-ra növeli, orvosával rendszeresen ellenőriztetnie kell vérnyomását. Így biztosíthatja, hogy vérnyomása ne legyen túl alacsony.

Feketebőrű (pl. afrikai) betegek

Mint más hasonló csoprtba tartozó gyógyszerek esetében, a Laresin filmtabletta vérnyomáscsökkentő hatása is valamivel gyengébb lehet feketebőrűeknél.

A Laresin egyidejű bevétele étellel és itallal:

A Laresin-t beveheti étellel vagy étel nélkül is.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség

Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. Az orvos azt fogja tanácsolni Önnek, hogy hagyja abba a gyógyszer szedését, mielőtt teherbe esik, vagy ahogy megtudja, hogy terhes és hogy a Laresin filmtabletta helyett egy másik gyógyszert kezdjen el szedni. A Laresin filmtabletta szedése nem ajánlott a korai terhesség időszakában. Nem szabad szedni a Laresin filmtablettát a 3. terhességi hónap után, mert súlyos károkat okozhat a magzatnak.

Szoptatás

Közölje orvosával, amennyiben szoptat, vagy el szeretné kezdeni a szoptatást. A Laresin filmtabletta alkalmazása nem javasolt szoptató anyáknak. Amennyiben szoptatni szeretne, kezelőorvosa másik készítményt választhat az Ön számára, különösen abban az esetben, ha gyermeke újszülött vagy koraszülött.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nem valószínű, hogy a Laresin filmtabletta szedése befolyásolná a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. A magas vérnyomás kezelése során azonban előfordulhat szédülés és fáradtságérzés. Ha hasonló tüneteket észlelne magán, ne vezessen gépjárművet, ill. ne végezzen munkát veszélyes gépekkel, amíg a tünetek el nem múlnak. Forduljon tanácsért kezelőorvosához.

A Laresin filmtabletta laktózt tartalmaz

A készítmény tejcukrot (laktózt) tartalmaz. Amennyiben orvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. Hogyan kell szedni a Laresin filmtablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja felnőtteknek 1 db 10 mg-os tabletta naponta. Ha a vérnyomása nem csökken kellő mértékben, előfordulhat, hogy orvosa úgy dönt módosítja az adagolást és 20 mg vagy 40 mg-os dózisig emeli a napi adagot, vagy további gyógyszereket ír fel.

Enyhe vagy közepes vesebetegségben szenvedő betegek esetében az adag nem lehet napi 20 mg-nál magasabb.

A tablettákat beveheti étellel vagy étel nélkül is. A tablettát megfelelő mennyiségű folyadékkal nyelje le (pl. egy pohár vízzel). Lehetőség szerint minden nap azonos időpontban vegye be a napi adagot, pl. reggeli időben.

Ha az előírtnál több Laresin filmtablettát vett be

Ha az előírtnál több filmtablettát vett be, vagy, ha egy gyerek véletlenül lenyelt néhány tablettát, azonnal keresse fel orvosát vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát, ahová a gyógyszert is vigye magával.

Ha elfelejtette bevenni a Laresin filmtablettát

Ha elfelejtett bevenni egy adagot, akkor vegye be az előírt adagot a következő napon. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Laresin filmtabletta szedését

Fontos, hogy folytassa a Laresin filmtabletta szedését, hacsak kezelőorvosa nem utasítja a kezelés leállítására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.Ha mégis jelentkeznek, gyakran enyhék, és nem teszik szükségessé a kezelés megszakítását.

Ha a következő súlyos mellékhatások bármelyikét tapasztalja, hagyja abba a gyógyszer szedését, és azonnal értesítse kezelőorvosát vagy menjen el a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára:

Ritka esetekben (10 000-ből 1-10 beteget érint) a következő súlyos mellékhatások jelentkezhetnek:

- allergiás reakciók, melyek az egész testet érinthetik: az arc-, száj- és/vagy gégeduzzanat jelentkezhet, mely viszketéssel és kiütéssel is járhat.

- a vérnyomás túlzott csökkenése (idős korban gyakrabban alakulhat ki) arra hajlamos egyéneknél vagy allergiás reakció következtében. Ez súlyos szédülést vagy ájulást okozhat.

A Laresinnel kapcsolatosan egyéb mellékhatások is ismertek.

Gyakori mellékhatások (100 -ból 1-10 beteget érint):

Szédülés, fejfájás, hányinger, gyomorpanaszok, hasmenés, gyomorfájás, gyomor- és bélhurut, fáradtság, torokfájás, váladékozó vagy bedugult orr, hörghurut, influenza-szerű tünetek, köhögés, mellkasi, háti, csont és izületi fájdalmak, húgyúti fertőzések vér a vizeletben, a bokák, a lábfejek, a lábszárak, a kezek vagy karok duzzanata, vér a vizeletben.

Egyes vérvizsgálati eredmények eltéréseit is leírták. Ezek a következők voltak:

a vérzsírok szintjének növekedése (hipertrigliceridémia), a vér urea szintjének növekedése (hiperurikémia), növekedés a máj- és izomfunkció tesztek eredményeiben.

Nem gyakori mellékhatások (1000 -ből 1-10 beteget érint):

Gyors allergiás reakciók mely az egész testre kiterjedhetnek és légzési problémát, valamint gyors vérnyomás esést okoznak mely akár ájuláshoz is vezethet (anaphilaxiás reakciók), szédülés, hányás, gyengeség, rossz közérzet, bőrkiütés, viszketés, bőrkiütés (bőrerupció) angina (fájdalom vagy kellemetlen érzés a mellkasban,

A vérvizsgálatok során a vérlemezkékként ismert vérsejtek számának csökkenése is látható (trompocitopénia).

Ritka mellékhatások (10 000-ből 1-10 beteget érint):

Energiahiány, izomgörcsök, beszűkült veseműködés, veseelégtelenség.

Egyes vérvizsgálati eredmények eltérései is láthatók. Ezek között van a vér káliumszintjének növekedése (hiperkalémia) és a vesefunkcióval kapcsolatos vegyületek megnövekedett.szintje.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Laresin filmtablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható: vagy Felh.:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Laresin filmtabletta

- A készítmény hatóanyaga: az olmezartán-medoxomil.

10 mg, 20 mg, ill. 40 mg olmezartán-medoxomilt tartalmaz filmtablettánként.

- Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát, hidroxipropilcellulóz,

kismértékben szubsztituált hidroxipropilcellulóz, magnézium-sztearát, titán-dioxid (E 171), talkum, hipromellóz (lásd a 2. pont "A Laresin filmtabletta laktózt tartalmaz" című részét).

A Laresin 10 mg filmtabletta 61,6 mg laktóz-monohidrátot tartalmaz,

A Laresin 20 mg filmtabletta 123,2 mg laktóz-monohidrátot tartalmaz,

A Laresin 40 mg filmtabletta 246,4 mg laktóz-monohidrátot tartalmaz.

Milyen a Laresin filmtabletták külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Laresin 10 mg filmtabletta: fehér, kerek, mindkét oldalán domború felületű, jellemző illatú, egyik oldalán mélynyomású "C13"jelöléssel ellátott film-bevonatú tabletta.

Laresin 20 mg filmtabletta: fehér, kerek, mindkét oldalán domború felületű, jellemző illatú, egyik oldalán mélynyomású "C14"jelöléssel ellátott film-bevonatú tabletta.

Laresin 40 mg filmtabletta: fehér, ovális, mindkét oldalán domború felületű, jellemző illatú, egyik oldalán mélynyomású "C15"jelöléssel ellátott film-bevonatú tabletta.

14 db, 28 db, 56 db, 98 db és 280 db db filmtabletta PA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Vérnyomáscsökkentők kategóriában