LAMOTRIGIN ORION 100 mg diszpergálódó tabletta

1. Milyen típusú gyógyszer a Lamotrigin Orion és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Lamotrigin Orion az epilepszia-ellenes gyógyszerek, az úgynevezett antiepileptikumok csoportjába tartozik. A Lamotrigin Oriont kétféle betegségben - epilepsziában és bipoláris betegségben alkalmazzák.

A Lamotrigin Orion az epilepszia kezelésére szolgál, gátolja az agyban azokat a jeleket, amelyek az epilepsziás görcsöket (görcsrohamokat) váltják ki.

- Felnőtteknek és gyermekeknek 13 éves kortól, a lamotrigin önmagában vagy egyéb gyógyszerrel együtt adható az epilepszia kezelésére. A lamotrigin alkalmazható egyéb gyógyszerekkel együtt olyan göcsrohamok kezelésére is, amelyek az ún. Lennox-Gastaut szindrómához társulva jelentkeznek.

- 2-12 éves kor közötti gyermekek kezelésére, a lamotrigin egyéb gyógyszerekkel együtt alkalmazható a fent felsorolt állapotokban. Önmagában adva az epilepszia egy bizonyos típusának kezelésére alkalmazható, amelyet típusos abszansz rohamoknak neveznek.

A Lamotrigin Orion a bipoláris kedélybetegség kezelésére is szolgál.

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: lamotrigine

Vényköteles: igen

Kiszerelések és további adatok:

(30x) (30x) (30x)

A bipoláris zavarban (más néven mániás depresszióban) szenvedő emberek szélsőséges kedélyállapot változásokat tapasztalnak; ilyenek a mániás periódusokkal (izgatottság vagy eufória) váltakozó depressziós időszakok (mélységes szomorúság vagy elkeseredettség). A 18 éves vagy idősebb felnőtteknél a Lamotrigin Orion alkalmazható önmagában vagy egyéb gyógyszerrel együtt a bipoláris zavarhoz társuló depressziós periódusok megelőzésére. Egyelőre nem ismert, hogy a lamotrigin hogyan fejti ki az agyban ezt a hatását.

2. Tudnivalók az Lamotrigin Orion szedése előtt

Ne szedje a Lamotrigin Oriont

- ha allergiás a lamotriginre vagy a vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Lamotrigin Orion szedése előtt beszéljen kezelőorvosával:

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

- ha Önnek bármilyen veseproblémája van;

- ha Ön valaha bőrkiütéseket tapasztalt lamotrigin vagy egyéb epilepszia-ellenes gyógyszer bevétele után;

- ha már szed olyan gyógyszert, mely lamotrigint tartalmaz.

Amennyiben ezek bármelyike vonatkozik Önre, beszéljen kezelőorvosával, aki dönthet úgy, hogy csökkenti a gyógyszer adagját, vagy megállapíthatja, hogy az Ön számára a Lamotrigin Orion nem megfelelő.

Figyeljen a fontos tünetekre

Ha a Lamotrigin Orion szedését követően a következő tünetek bármelyike jelentkezik Önnél, azonnal forduljon orvoshoz:

- szokatlan bőrreakció, például pirosság vagy bőrkiütés

- fájdalom a szájban vagy szemben

- magas láz, influenza-szerű tünetek vagy álmosság

- duzzadás az arcon, vagy duzzadt mirigyek a nyakon, hónaljban vagy lágyékban

- váratlan vérzés vagy véraláfutás, vagy elkékülő ujjak

- torokfájás, vagy a szokásosnál gyakoribb fertőzés (például nátha)

Ezek a tünetek gyakrabban fordulnak elő a lamotrigin kezelés elős néhány hónapjában, különösen nagy kezdőadagok alkalmazásakor, túl gyors dózisemelés esetén, vagy ha Ön a lamotrigint valproáttal együtt szedi. A gyermekek gyakrabban érintettek, mint a felnőttek.

A fent felsorolt tünetek súlyosabb állapotba, például szervelégtelenségbe vagy nagyon súlyos bőrelváltozásba fordulhatnak kezelés nélkül. Ha ezen tünetek bármelyikét észleli:

- Minél hamarabb beszéljen orvosával. Az orvos dönt a májfunkció, vesefunkció vagy vérkép vizsgálatáról, és azt is kérheti, hogy hagyja abba a Lamotrigin Orion szedését.

Potenciálisan életveszélyes bőrkiütésekről (Stevens-Johnson szindróma, toxikus epidermális nekrolízis) számoltak be a Lamotrigin Orion alkalmazásakor. A törzsön gyakran szimetrikus elterjedésű vöröses, gyűrűs, vagy kör alakú foltként kezdődhet, melynek többnyire hólyag van a közepén. Egyéb tünetek, melyeket tapasztalhat; a száj-, torok, orr-, vagy a nemi szervek fekélye és kötőhártyagyulladás (vörös és duzzadt szemek). Ezeket a potenciálisan életveszélyes bőrkiütéseket gyakran influenza-szerű tünetek kísérik. A kiütés kiterjedhet a nagyobb bőrfelszínre, nagy hólyagokká alakulva, melyeket a bőrréteg hámlása kísér. A súlyos bőrreakciók előfordulásának a kezelés első heteiben legnagyobb a kockázata.

Amennyiben Önnél Stevens-Johnson szindróma vagy toxikus epidermális nekrolízis alakult ki a Lamotrigin Orion alkalmazásakor, nem kezdheti újra a Lamotrigin Orion szedését. Amennyiben Önnél kiütés vagy a fent említett bőrtünetek alakulnak ki, azonnal hagyja abba a Lamotrigin Orion szedését, forduljon orvoshoz és mondja el, hogy ezt a gyógyszert szedi. Amennyiben hirtelen megszakítja a kezelést ez az epilepsziás görcsök emelkedéséhez vezethet.

Önkárosító vagy öngyilkossági gondolatok

A bipoláris zavarban szenvedő embereknek lehetnek önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ha Ön bipoláris zavarban szenved, nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:

- ha Ön először kezdi el a kezelést,

- ha Önnek korábban voltak már önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai,

- ha Ön 25 évesnél fiatalabb.

Esetenként az epilepsziás betegeknek is lehetnek önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai. Néhány, epilepszia vagy bipoláris zavar miatt lamotriginnel kezelt betegnek voltak ilyen gondolatai. Amennyiben Önnek aggasztó gondolatai vagy élményei vannak, vagy azt tapasztalja, hogy rosszabbul van vagy új tünetek lépnek fel, mialatt a Lamotrigin Oriont szedi:

- forduljon orvoshoz, amilyen hamar csak lehet, vagy kérjen segítséget a legközelebbi kórházban.

Ha a Lamotrigin Orion-t epilepszia kezelésére alkalmazza

Egyes típusú epilepsziákban a görcsrohamok olykor rosszabbodhatnak vagy gyakrabban jelentkezhetnek, amíg Ön lamotrigint szed. Egyes betegek súlyos görcsrohamokat tapasztalhatnak, amelyek komoly egészségi problémákat okozhatnak. Ha Önnél gyakrabban jelentkeznek a görcsök, vagy ha súlyos görcsrohamot tapasztal a Lamotrigin Orion szedése során:

- minél előbb beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével.

Gyermekek és serdülők

Bipoláris kedélybetegség kezelésére 18 éves kor alatt a Lamotrigin Orion nem adható. A depresszió és egyéb mentális egészségi problémák kezelésére használt gyógyszerek a gyermekek és a 18 év alatti serdülőkorúak esetében megnövelik az öngyilkossági gondolatok és viselkedés veszélyét.

Egyéb gyógyszerek és a Lamotrigin Orion

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, vagy alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Kezelőorvosának tudnia kell arról, ha más gyógyszereket is szed, hogy a Lamotrigin Oriont megfelelő dózisban kapja. Ezek a gyógyszerek az alábbiak:

- oxkarbazepin, felbamát, gabapentin, levetiracetám, pregabalin, topiramát vagy zonizamid (epilepszia kezelésére alkalmazzák);

- lítium (mentális egészségi problémák kezelésére alkalmazzák);

- bupropion (mentális egészségi problémák kezelésére vagy a dohányzásról való leszoktatás céljából alkalmazzák).

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha ezek közül bármelyiket szedi.

Néhány gyógyszer kölcsönhatásba lép a Lamotrigin Orionnal, vagy fokozza a mellékhatások előfordulásának kockázatát. Ide tartoznak:

- valproát (epilepszia és lelki, illetve elmebeli problémák kezelésére alkalmazzák);

- karbamazepin (epilepszia és lelki, illetve elmebeli problémák kezelésére alkalmazzák);

- fenitoin, primidon vagy fenobarbitál (epilepszia kezelésére alkalmazzák);

- riszperidon (lelki, illetve elmebeli problémák kezelésére alkalmazzák);

- rifampicin (antibiotikum);

- lopinavir és ritonavir vagy atazanavir és ritonavir kombinációja (humán immunhiány vírus (HIV) fertőzés kezelésére alkalmazzák);

- hormonális fogamzásgátlók, így a fogamzásgátló tabletták (lásd alább).

- Tájékoztassa kezelőorvosát, ha ezek közül bármelyiket már szedi, vagy elkezdi szedni, illetve abbahagyja.

A hormonális fogamzásgátlók (így a fogamzásgátló tabletták) befolyásolhatják a Lamotrigin Orion hatását.

Kezelőorvosa tanácsolhatja Önnek egy bizonyos fajta hormonális fogamzásgátló, vagy más fogamzásgátló módszer alkalmazását, mint pl. gumióvszer, pesszárium, spirál. Amennyiben Ön hormonális fogamzásgátlót (tablettát) szed, orvosa a Lamotrigin Orion vérszint ellenőrzése céljából vérmintát vetethet. Ha hormonális fogamzásgátlást alkalmazásának elkezdését tervezi:

- beszéljen kezelőorvosával, aki tájékoztatja a fogamzásgátlás Ön számára legmegfelelőbb formájáról.

A Lamotrigin Orion is befolyásolhatja a hormonális fogamzásgátlók hatását, habár kevéssé valószínű, hogy hatásukat csökkentené. Amennyiben hormonális fogamzásgátlót használ, és a menstruációs ciklusában bármilyen változást észlel, pl. áttöréses vagy pecsételő vérzés jelentkezik a vérzési periódusok közt:

- értesítse kezelőorvosát. Ez jele lehet annak, hogy a lamotrigin befolyásolja az Ön fogamzásgátló gyógyszerének hatását.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Ne hagyja abba az epilepszia miatt szedett gyógyszer szedését, ha terhes. Fokozott lehet azonban a magzati károsodás kockázata azoknál a csecsemőknél, akiknek édesanyja lamotrigint szedett a terhesség alatt. Az ilyen jellegű rendellenességek közé tartozik például az ajakhasadék (nyúlszáj) vagy a szájpadhasadék. Ebben az esetben orvosa tanácsolhatja folsav kiegészítő adagolását, ha Ön terhességet tervez, illetve ha terhes.

A terhesség is módosíhatja a lamotrigin hatékonyságát, ezért Önnél vérvizsgálatokra lehet szükség, és esetleg módosítani kell az adagolást.

- Közölje kezelőorvosával, ha Ön szoptat, vagy szoptatást tervez. A Lamotrigin Orion hatóanyaga bejut az anyatejbe, és hatással lehet a csecsemőre. Orvosa tájékoztatni fogja Önt a Lamotrigin Orion kezelés alatt folytatott szoptatás kockázatáról és előnyéről, és időről-időre ellenőrizni fogja a csecsemőt, ha Ön a szoptatás mellett dönt.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Lamotrigin Orion szédülést és kettőslátást okozhat.

- Ne vezessen és ne kezeljen gépeket, hacsak nem biztos abban, hogy Önnél nincs ilyen hatása a gyógyszernek.

Amennyiben Ön epilepsziás, kérje ki kezelőorvosa tanácsát a gépjárművezetéssel és gépek kezelésével kapcsolatban.

A Lamotrigin Orion tabletta aszpartámot tartalmaz

Az aszpartám fenilalanin forrást tartalmaz, és káros lehet fenilketonúriában szenvedőknél.

3. Hogyan kell szedni a Lamotrigin Oriont?

A gyógyszert mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetőn, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Mennyi Lamotrigin Oriont kell szednie

Az Ön számára legmegfelelőbb Lamotrigin Orion adag megállapításához némi időre van szükség. Az adagolást az alábbiak befolyásolják:

- életkor,

- szed-e a Lamotrigin Orionnal együtt más gyógyszert,

- van-e bármilyen vese-, illetve májproblémája.

Kezelőorvosa a kezelés elkezdésére alacsony adagot fog előírni, és néhány hét alatt fokozatosan növeli azt, míg el nem éri az Ön számára leghatásosabb adagot (ún. hatékony adag). Soha ne vegyen be az orvos által előírtnál nagyobb adagot!

A lamotrigin szokásos hatékony adagja felnőttek, valamint a 12 év feletti gyermekek esetében napi 100 és 400 mg között van.

2-12 év közötti gyermekeknél a hatékony adag nagysága testtömegüktől függ - általában ez a gyermek testtömegének minden kilogrammjaként 1-15 mg, legfeljebb napi 400 mg.

Hogyan kell bevenni a Lamotrigin Orion adagját

A Lamotrigin Orion adagját naponta egyszer vagy kétszer vegye be, ahogyan kezelőorvosa utasította. Beveheti étkezés közben vagy attól függetlenül is. A tablettákat lehetőség szerint minden nap ugyanabban az időben kell bevenni.

- Mindig vegye be a teljes adagot, amelyet az orvos előírt.

Kezelőorvosa tanácsolhatja Önnek egyéb gyógyszerek szedését, illetve elhagyását attól függően, hogy milyen betegség miatt kapja a kezelést, és arra hogyan reagál.

A Lamotrigin Orion diszpergálódó tabletta feloldható kevés vízben, szétrágható, vagy lenyelhető egészben, megfelelő mennyiségű vízzel.

Ha az előírtnál több Lamotrigin Oriont vett be

Ha bárki túl sok Lamotrigin Oriont vett be:

- Azonnal lépjen kapcsolatba kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Ha lehet, mutassa meg nekik a Lamotrigin Orion dobozát.

Túl sok Lamotrigin Orion bevétele esetén a következő tünetek jelentkezhetnek:

- gyors, akarattól független szemmozgás (nisztagmus);

- esetlenség, koordinációs- és egyensúlyzavar (ataxia);

- eszméletvesztés vagy kóma.

Ha elfelejtette bevenni a Lamotrigin Oriont

Ne vegyen be újabb tablettát vagy kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha elfelejtett bevenni egy Lamotrigin Orion dózist:

- Kérje kezelőorvosa tanácsát arra vonatkozóan, miként kezdje el a tablettát újra szedni. Fontos, hogy ezt megtegye.

Ha idő előtt abbahagyja a Lamotrigin Orion szedését

Ne hagyja abba a Lamotrigin Orion szedését utasítás nélkül

A Lamotrigin Oriont addig kell szedni, míg azt orvosa javasolja. Ne hagyja abba a gyógyszer szedését, hacsak orvosa nem tanácsolja.

Ha a Lamotrigin Oriont epilepszia kezelésére kapja

A Lamotrigin Orion szedésének leállításakor fontos, hogy az adag csökkentése lépcsőzetesen történjen, körülbelül 2 hét alatt. Ha hirtelen hagyja abba a lamotrigin szedését, az epilepszia kiújulhat vagy rosszabbodhat.

Ha a Lamotrigin Oriont bipoláris betegség kezelésére kapja

A Lamotrigin Orion hatásának kialakulásához időre van szükség, ezért nem valószínű, hogy rögtön jobban fogja érezni magát. Ha abbahagyja a Lamotrigin Orion szedését, nem szükséges lépcsőzetesen csökkenteni az adagot. Ha azonban abba akarja hagyni a Lamotrigin Orion szedését, előbb beszélje ezt meg orvosával.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Allergiás reakciók vagy potenciálisan súlyos reakciók: azonnal kérjen orvosi segítséget.

A betegek egy kis részénél a Lamotrigin Orion allergiás reakciót vagy potenciálisan súlyos bőrreakciót válthat ki, amelyből kezelés hiányában még súlyosabb, akár életveszélyes állapot is kialakulhat.

Ezeknek a reakcióknak a tünetei:

- bőrkiütés vagy bőrpír

- száj- vagy szemfájdalom

- magas testhőmérséklet (láz), influenza-szerű tünetek vagy álmosság;

- az arc megduzzadása, vagy nyirokcsomó-duzzanat a nyakon, a hónalj tájékán vagy a lágyékhajlatban;

- szokatlan vérzések vagy véraláfutások megjelenése, vagy az ujjak elkékülése;

- torokfájás, vagy egyes fertőzések szokásosnál gyakoribb megjelenése (például nátha).

Sok esetben ezek a tünetek kevésbé súlyos mellékhatások tünetei is lehetnek. Azonban Önnek tudnia kell, hogy ezek akár súlyosak is lehetnek, ezért ha ezen tünetek bármelyikét észleli:

- Azonnal forduljon orvoshoz. Orvosa dönthet úgy, hogy máj,- vese-, vagy vérvizsgálatot végeztet, és mondhatja Önnek, hogy hagyja abba a Lamotrigin Orion szedését.

Nagyon gyakori mellékhatások

Ezek 10 beteg közül több mint 1-nél jelentkezhetnek:

- fejfájás,

- szédülés,

- aluszékonyság vagy álmosság,

- ügyetlenség, koordinációs zavarok (ataxia),

- kettőslátás vagy homályos látás,

- hányinger vagy hányás,

- bőrkiütés.

Gyakori mellékhatások

Ezek 10 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek:

- agresszió vagy ingerlékenység,

- gyors, akaratlan szemmozgások (nisztagmus),

- reszketés vagy remegés,

- alvászavar,

- hasmenés,

- szájszárazság,

- kimerültség,

- hátfájás, fájdalom az ízületekben vagy a test más részén.

Ritka mellékhatások

Ezek 1000 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek:

- szemviszketés, váladékozással és a szemhéjak pörkösödésével (konjunktivitisz);

- Potenciálisan életveszélyes bőrkiütés (Stevens-Johnson szindróma) egy súlyos bőrreakció hólyagképződéssel, az ajak, szem, száj, orr és a nemiszervek vérzésével (lásd 2. pont).

Nagyon ritka mellékhatások

Ezek 10 000 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek:

- hallucinációk (olyan dolgok "látása" vagy "hallása", melyek a valóságban nem léteznek);

- zavartság vagy nyugtalanság;

- "ingatagság-érzés" vagy járási, mozgási bizonytalanság;

- akaratlan testmozgások ("tik"), akaratlan izomgörcsök, melyek a szemet, a fejet vagy a törzset érintik (koreoatetozis), vagy egyéb szokatlan testmozgások, mint pl. rángatózás, reszketés vagy merevség;

- súlyos, életveszélyes bőrreakciók, amelyek fájdalmas piros területtel kezdődnek, majd nagy hólyagok alakulnak ki, és a bőr rétegei lehámlanak (toxikus epidermális nekrolízis) (lásd 2. pont)

- epilepsziában szenvedő betegeknél a görcsrohamok gyakoriságának növekedése;

- a máj működésének vérvizsgálatokkal kimutatható megváltozása, vagy májelégtelenség;

- vérvizsgálattal kimutatható változások, köztük a vörösvértestek számának csökkenése (vérszegénység, azaz anémia), a fehérvérsejtek számának csökkenése (leukopénia, neutropénia, agranulocitózis), csökkent vérlemezke-szám (trombocitopénia), az összes vérsejt-típus számának egyidejű csökkenése (páncitopénia), és egy csontvelőrendellenesség, amit aplasztikus anémiának neveznek;

- véralvadási zavar, ami szokatlan vérzésekhez vagy véraláfutásokhoz vezethet (disszeminált intravaszkuláris koaguláció);

- magas testhőmérséklet (láz);

- az arc vizenyős duzzanata (ödéma), vagy nyirokcsomó-duzzanat a nyakon, a hónalj tájékán, vagy a lágyékhajlatban (limfadenopátia);

- Parkinson-kórban szenvedő betegeknél a tünetek súlyosbodása.

Egyéb mellékhatások

Az előfordulás gyakorisága nem ismert, mert a rendelkezésre álló adatokból nem megbecsülhető:

- A következő tünetek együttes jelentkezése: láz, hányinger, hányás, fejfájás, nyakmerevség, extrém fényérzékenység. Ezek az agyhártyagyulladás (meningitisz) tünetei lehetnek.

A használat során beszámoltak csontrendellenességekről, beleértve a csökkent csontállományt (oszteopénia), a csontok elvékonyodását, azaz csontritkulást (oszteoporózis) és csonttöréseket. Beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, amennyiben Ön hosszú távú antiepileptikus kezelést kap, kórtörténetében csontritkulás szerepel, vagy szteroidokat szed.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy , gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

5. Hogyan kell a Lamotrigin Oriont tárolni?

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Lamotrigin Orion tabletta

- A készítmény hatóanyaga a lamotrigin. A tabletták 25 mg, 50 mg, 100 mg vagy 200 mg lamotrigint tartalmaznak

- Egyéb összetevők: kroszpovidon, povidon K-30, mannit (E421), szilíciumozott mikrokristályos cellulóz, aszpartám (E951), kroszkarmellóz nátrium, feketeribizli aroma és magnézium-sztearát (E470b)

Milyen a Lamotrigin Orion tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Lamotrigin Orion tabletta fehér ill. törtfehér, kerek, sima felületű, metszett élű tabletta, amelynek átmérője körülbelül 5,5 mm (25 mg-os tabletta), 7 mm (50 mg-os tabletta), 8,5 mm (100 mg-os tabletta) vagy 12 mm (200 mg-os tabletta).

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Lamotrigin Orion 25 mg és 50 mg: 30 és 50 tabletta

Lamotrigin Orion 100 mg: 30, 50 és 100 tabletta

Lamotrigin Orion 200 mg: 50 és 100 tabletta

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül forgalomba.

További gyógyszerek lamotrigine hatóanyaggal