LAMOLEP 50 mg tabletta (30x) adatlap

1. Milyen típusú gyógyszer a Lamolep és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Lamolep az epilepszia-ellenes gyógyszerek, az úgynevezett antiepileptikumok csoportjába tartozik. A Lamolep-et kétféle betegségben, epilepsziábanés bipoláris betegségbenalkalmazzák.

A Lamolep az epilepszia kezelésére szolgál, gátolja az agyban azokat a jeleket, amelyek az epilepsziás görcsöket (görcsrohamokat) váltják ki.

  • Felnőtteknek és serdülőknek 13 éves kortól a Lamolep önmagában vagy egyéb gyógyszerrel együtt adható az epilepszia kezelésére. A Lamolep alkalmazható egyéb gyógyszerekkel együtt olyan görcsrohamok kezelésére is, amelyek az úgynevezett Lennox-Gastaut szindrómához társulva jelentkeznek.
  • 2 és 12 éves kor közötti gyermekek kezelésére a Lamolep egyéb gyógyszerekkel együtt alkalmazható a fent felsorolt állapotokban. Önmagában adva az epilepszia egy bizonyos típusának kezelésére alkalmazható, amelyet típusos abszensz rohamoknak neveznek.

A Lamolep a bipoláris kedélybetegség kezelésére is szolgál.

A bipoláris kedélybetegségben (más néven mániás depresszióban) szenvedő emberek szélsőséges kedélyállapot-változásokat tapasztalnak; ilyenek a mániás periódusokkal (izgatottság vagy eufória) váltakozó depressziós időszakok (mélységes szomorúság vagy elkeseredettség). A 18 éves vagy idősebb felnőtteknél a Lamolep alkalmazható önmagában vagy egyéb gyógyszerrel együtt a bipoláris kedélybetegséghez társuló depressziós periódusok megelőzésére. Egyelőre nem ismert, hogy a Lamolep miként fejti ki az agyban ezt a hatását.

2. Tudnivalók a Lamolep szedése előtt

Ne szedje a Lamolep-et

GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó: Richter Gedeon

Hatóanyag: lamotrigine

Normatív TB támogatás: 0%

Kiadhatóság: Orvosi vényhez kötött

Megnézem a teljes betegtájékoztatót
  • ha allergiása lamotriginre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Amennyiben ez érvényes Önre, közölje ezt kezelőorvosával, és ne szedje a Lamolep-et!

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Lamolep szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:

  • ha Önnek bármilyen veseproblémája van;
  • ha Ön valaha bőrkiütéseket tapasztalt, lamotrigin vagy egyéb bipoláris kedélybetegség vagy epilepszia-ellenes gyógyszer bevétele után, vagy ha a lamotrigin bevételét követően bőrkiütést vagy napégést tapasztal, miután bőrét napfény vagy mesterséges fény érte (pl. szoláriumban). Kezelőorvosa ellenőrizni fogja az Ön kezelését, és előfordulhat, hogy azt tanácsolja Önnek, hogy kerülje a napfényt, vagy védje magát a napfénytől (pl. naptej használatával és/vagy védőruházat viselésével).
  • ha Önnél valaha már kialakult agyhártyagyulladás lamotrigin bevétele után(olvassa el az erre utaló tünetek leírását a betegtájékoztató 4. pontjában: „Ritka mellékhatások”);
  • ha már szed olyan gyógyszert, mely lamotrigint tartalmaz;
  • ha Ön Brugada-szindrómanevű betegségben szenved. A Brugada-szindróma egy genetikai eredetű betegség, amely rendellenes elektromos aktivitást okoz a szívben. A lamotrigin kiválthat EKG-eltéréseket, amelyek aritmiákhoz (rendellenes szívritmus) vezethetnek.

Amennyiben ezek bármelyike érvényes Önre:

  • közölje ezt kezelőorvosával,aki dönthet úgy, hogy csökkenti a gyógyszer adagját, vagy megállapíthatja, hogy az Ön számára a Lamolep nem megfelelő.

Fontos információk a potenciálisan életet veszélyeztető reakciókról

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

További gyógyszerek lamotrigine hatóanyaggal

ÚJ KERESÉS

Hol keres

Vénykötelesség