LAMITRIN

1. Milyen típusú gyógyszer a Lamitrin és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Lamitrin az epilepszia-ellenes gyógyszerek, az úgynevezett antiepileptikumok csoportjába tartozik. A Lamitrin t kétféle betegségben – epilepsziában és bipoláris betegségben alkalmazzák.

A Lamitrin az epilepszia kezelésére szolgál, gátolja az agyban azokat a jeleket, amelyek az epilepsziás görcsöket (görcsrohamokat) váltják ki.

•Felnőtteknek és serdülőknek 13 éves kortól a Lamitrin önmagában vagy egyéb gyógyszerrel együtt adható az epilepszia kezelésére. A Lamitrin alkalmazható egyéb gyógyszerekkel együtt olyan görcsrohamok kezelésére is, amelyek az úgynevezett Lennox Gastaut szindrómához társulva jelentkeznek.

•2 12 éves kor közötti gyermekek kezelésére a Lamitrin egyéb gyógyszerekkel együtt alkalmazható a fent felsorolt állapotokban. Önmagában adva az epilepszia egy bizonyos típusának kezelésére alkalmazható, amelyet típusos abszensz rohamoknak neveznek.

A Lamitrin a bipoláris kedélybetegség kezelésére is szolgál

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: lamotrigine

Vényköteles: igen

Kiszerelések és további adatok:

200 mg tabletta

A bipoláris kedélybetegségben (más néven mániás depresszióban) szenvedő emberek szélsőséges kedélyállapot változásokat tapasztalnak; ilyenek a mániás periódusokkal (izgatottság vagy eufória) váltakozó depressziós időszakok (mélységes szomorúság vagy elkeseredettség). A 18 éves vagy idősebb felnőtteknél a Lamitrin alkalmazható önmagában vagy egyéb gyógyszerrel együtt a bipoláris kedélybetegséghez társuló depressziós periódusok megelőzésére. Egyelőre nem ismert, hogy a Lamitrin miként fejti ki az agyban ezt a hatását.

2. Tudnivalók a Lamitrin szedése előtt

Ne szedje a Lamitrin-t

•ha allergiás a lamotriginre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Amennyiben ez érvényes Önre:

közölje ezt kezelőorvosával, és ne szedje a Lamitrin t.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

A Lamitrin fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

A Lamitrin szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:

•ha Önnek bármilyen veseproblémája van;

•ha Ön valaha bőrkiütéseket tapasztalt lamotrigin vagy egyéb bipoláris kedélybetegség vagy epilepszia-ellenes gyógyszer bevétele után;

•ha Önnél valaha már kialakult agyhártyagyulladás lamotrigin bevétele után (olvassa el az erre utaló tünetek leírását a betegtájékoztató 4. pontjában: „Ritka mellékhatások”);

•ha már szed olyan gyógyszert, mely lamotrigint tartalmaz;

•ha Ön Brugada-szindróma nevű betegségben szenved. A Brugada-szindróma egy genetikai eredetű betegség, amely rendellenes elektromos aktivitást okoz a szívben. A lamotrigin kiválthat EKG-eltéréseket, amelyek aritmiákhoz (rendellenes szívritmus) vezethetnek.

Amennyiben ezek bármelyike érvényes Önre:

közölje ezt kezelőorvosával, aki dönthet úgy, hogy csökkenti a gyógyszer adagját, vagy megállapíthatja, hogy az Ön számára a Lamitrin nem megfelelő.

Fontos információk a potenciálisan életet veszélyeztető reakciókról

A betegek egy kis részénél a Lamitrin allergiás reakciót vagy potenciálisan életet veszélyeztető bőrreakciót válthat ki, amelyből, ha nem kezelik, még súlyosabb állapot alakulhat ki. Ezek közé tartozik a Stevens-Johnson szindróma, a toxikus epidermális nekrolízis és az eozinofíliával és szisztémás tünetekkel járó gyógyszer okozta bőrreakció. Ismernie kell a tüneteket, amelyekre a Lamitrin szedése során oda kell figyelnie.

Olvassa el a tünetek leírását a betegtájékoztató 4. pontjában, a „Potenciálisan életet veszélyeztető reakciók: azonnal kérjen orvosi segítséget” cím alatt.

Hemofagocitás limfohisztiocitózis (HLH)

A lamotrigint szedő betegeknél előfordult egy ritka, de nagyon súlyos immunrendszeri reakció.

Azonnal lépjen kapcsolatba kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, amennyiben az alábbi tünetek valamelyikét észleli a lamotrigin kezelés ideje alatt: láz, bőrkiütés, idegrendszeri tünetek (pl. reszketés vagy remegés, zavartság, agyműködési zavarok).

Önkárosító vagy öngyilkossági gondolatok

Az epilepszia-ellenes gyógyszerek számos betegség, köztük epilepszia és bipoláris megbetegedés kezelésére szolgálnak. Bipoláris kedélybetegségben szenvedő embereknek lehetnek önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ha Ön bipoláris kedélybetegségben szenved, nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai: 

•ha Ön először kezdi el a kezelést,

•ha Önnek korábban voltak már önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai,

•ha Ön 25 évesnél fiatalabb. 

Amennyiben Önnek aggasztó gondolatai vagy élményei vannak, vagy azt tapasztalja, hogy rosszabbul van vagy új tünetek lépnek fel, mialatt a Lamitrin t szedi: 

forduljon orvoshoz, amilyen hamar csak lehet, vagy kérjen segítséget a legközelebbi kórházban.

Hasznos lehet, ha elmondja egy családtagjának, gondozójának vagy közeli barátjának, hogy esetleg depresszió vagy jelentős mértékű hangulatváltozás léphet fel Önnél, és megkéri őket, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy szóljanak Önnek, ha aggódni kezdenének Önért depresszió vagy egyéb hangulatváltozása miatt. 

Néhány embernek, akiket antiepileptikummal, pl. Lamitrin nel kezeltek, voltak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Amennyiben bármikor ilyen gondolatai támadnak, azonnal forduljon kezelőorvosához.

Ha a Lamitrin t epilepszia kezelésére alkalmazza

Egyes típusú epilepsziákban a görcsrohamok olykor rosszabbodhatnak, vagy gyakrabban jelentkezhetnek, amíg Ön a Lamitrin t szedi. Egyes betegek súlyos görcsrohamokat tapasztalhatnak, amelyek komoly egészségi problémákat okozhatnak. Ha Önnél gyakrabban jelentkeznek a görcsök, vagy ha súlyos görcsrohamot tapasztal a Lamitrin szedése során:

amilyen hamar csak lehet, forduljon orvoshoz.

Bipoláris kedélybetegség kezelésére 18 éves kor alatt a Lamitrin nem adható. A depresszió és egyéb mentális egészségi problémák kezelésére használt gyógyszerek a gyermekek és a 18 év alatti serdülők esetében megnövelik az öngyilkossági gondolatok és viselkedés veszélyét.

Egyéb gyógyszerek és a Lamitrin

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a gyógynövény készítményeket, vagy a vény nélkül kapható készítményeket is.

Kezelőorvosának tudnia kell arról, ha más gyógyszereket is szed az epilepszia vagy lelki, illetve mentális problémái kezelésére. Erre azért van szükség, hogy biztosan a megfelelő adagot kapja.

Ezek a gyógyszerek az alábbiak:

•oxkarbazepin, felbamát, gabapentin, levetiracetám, pregabalin, topiramát vagy zoniszamid (epilepszia kezelésére alkalmazzák);

•lítium, olanzapin vagy aripiprazol (mentális egészségi problémák kezelésére alkalmazzák);

•bupropion (mentális egészségi problémák kezelésére vagy a dohányzásról való leszoktatás céljából alkalmazzák).

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha ezek közül valamelyiket szedi.

Néhány gyógyszer kölcsönhatásba lép a Lamitrin-nel, vagy fokozza a mellékhatások előfordulásának kockázatát. Ide tartoznak:

•valproát (epilepszia és mentális egészségi problémák kezelésére alkalmazzák);

•karbamazepin (epilepszia és mentális egészségi problémák kezelésére alkalmazzák);

•fenitoin, primidon vagy fenobarbitál (epilepszia kezelésére alkalmazzák);

•riszperidon (lelki, illetve mentális egészségi problémák kezelésére alkalmazzák);

•rifampicin (antibiotikum);

•lopinavir és ritonavir vagy atazanavir és ritonavir kombinációja (humán immunhiány-előidéző vírus (HIV) fertőzés kezelésére alkalmazzák);

•hormonális fogamzásgátlók, így a fogamzásgátló tabletták (lásd alább).

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha ezek közül bármelyiket már szedi, vagy elkezdi szedni, illetve abbahagyja szedésüket.

A hormonális fogamzásgátlók (így a fogamzásgátló tabletták) befolyásolhatják a Lamitrin hatását

Kezelőorvosa tanácsolhatja Önnek egy bizonyos fajta hormonális fogamzásgátló, vagy más fogamzásgátló módszer alkalmazását, mint pl. gumióvszer, pesszárium, spirál. Amennyiben Ön hormonális fogamzásgátlót (tablettát) szed, orvosa a Lamitrin vérszint ellenőrzése céljából vérmintát vetethet. Ha hormonális fogamzásgátlást használ, vagy ha alkalmazásának elkezdését tervezi:

beszéljen kezelőorvosával, aki tájékoztatja a fogamzásgátlás Ön számára legmegfelelőbb formájáról.

A Lamitrin is befolyásolhatja a hormonális fogamzásgátlók hatását, habár kevéssé valószínű, hogy hatásukat csökkentené. Amennyiben hormonális fogamzásgátlót használ, és a menstruációs ciklusában bármilyen változást észlel, pl. áttöréses vagy pecsételő vérzés jelentkezik a vérzési periódusok közt:

értesítse kezelőorvosát. Ez jele lehet annak, hogy a Lamitrin befolyásolja az Ön fogamzásgátló gyógyszerének hatását.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. 

Ne hagyja abba a gyógyszer szedését, amíg meg nem beszéli ezt kezelőorvosával. Ez különösen akkor fontos, ha Ön epilepsziás.

A terhesség módosíthatja a Lamitrin hatásosságát, ezért Önnél vérvizsgálatokra lehet szükség, és esetleg módosítani kell az adagolást.

Azoknál a csecsemőknél, akiknek édesanyja Lamitrin t szed a terhesség első három hónapja alatt, kis mértékben fokozódhat a magzati károsodás kockázata, beleértve az ajakhasadékot („nyúlszáj”) vagy a szájpadhasadékot („farkastorok”) is.

Ha Ön terhességet tervez, illetve a terhesség alatt kezelőorvosa tanácsolhatja folsav kiegészítő adagolását.

Ha Ön szoptat, vagy szoptatást tervez, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. A Lamitrin hatóanyaga bejut az anyatejbe, és hatással lehet a szoptatott gyermekre. Kezelőorvosa tájékoztatni fogja Önt a lamotrigin-kezelés alatt folytatott szoptatás kockázatairól és előnyeiről, és amennyiben Ön úgy dönt, hogy szoptat, időről időre ellenőrizni fogja csecsemőjét, hogy jelentkezik-e nála bágyadtság, bőrkiütés vagy a testtömeg-gyarapodás lelassulása. Mondja el kezelőorvosának, amennyiben bármelyik fent említett tünetet észleli a szoptatott gyermeknél.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Lamitrin szédülést és kettőslátást okozhat.

Ne vezessen és ne kezeljen gépeket, hacsak nem biztos abban, hogy a gyógyszernek nincs ilyen hatása Önre.

Amennyiben Ön epilepsziás, kérje ki kezelőorvosa tanácsát a gépjárművezetéssel és a gépek kezelésével kapcsolatban.

Fontos információk a Lamitrin tabletta egyes összetevőiről

A Lamitrin tabletta kis mennyiségben tejcukrot (laktózt) tartalmaz. Ha Ön érzékeny a laktózra, vagy bármely más cukorra:

Mondja el kezelőorvosának, és ne szedje a Lamitrin t.

3. Hogyan kell szedni a Lamitrin t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Mennyi Lamitrin t kell szednie

Az Ön számára legmegfelelőbb Lamitrin adag megállapításához némi időre van szükség. Az adagolást az alábbiak befolyásolják:

•életkor,

•szed-e a Lamitrin nel együtt más gyógyszert,

•van-e bármilyen vese-, illetve májproblémája.

Kezelőorvosa a kezelés elkezdésére alacsony adagot fog előírni, és néhány hét alatt fokozatosan növeli azt, míg el nem éri az Ön számára leghatásosabb adagot (úgynevezett hatékony adag). 

Soha ne vegyen be az orvos által előírtnál nagyobb adagot!

A Lamitrin szokásos hatékony adagja felnőttek, valamint a 13 éves vagy idősebb serdülők esetében napi 100 és 400 mg között van.

2 12 év közötti gyermekeknél a hatékony adag nagysága testtömegüktől függ. Általában ez a gyermek testtömegének minden kilogrammjaként 1 15 mg, legfeljebb napi 200 mg (maximális fenntartó adag).

A kezelőorvos fogja meghatározni, hogy gyermeke kezelésére a Lamitrin vagy más, kisebb hatóanyag tartalmú lamotrigin készítmény e a megfelelő.

A Lamitrin nem ajánlott 2 évesnél fiatalabb gyermekeknek.

Hogyan kell bevenni a Lamitrin adagját?

A Lamitrin adagját naponta egyszer vagy kétszer vegye be, ahogyan kezelőorvosa tanácsolta.

Beveheti étkezés közben vagy attól függetlenül is.

Kezelőorvosa tanácsolhatja Önnek egyéb gyógyszerek szedését, illetve elhagyását attól függően, hogy milyen betegség miatt kapja a kezelést, és arra hogyan reagál.

•A tablettákat egészben kell lenyelni. Elvágni, szétrágni vagy összetörni nem szabad.

•Mindig vegye be a teljes adagot, amelyet az orvos előírt. Soha ne vegye be a tablettának csak egy részét.

Ha az előírtnál több Lamitrin t vett be

Azonnal lépjen kapcsolatba kezelőorvosával vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályával. Ha lehet, mutassa meg nekik a Lamitrin dobozát.

Ha túl sok Lamitrin t vesz be, nagyobb valószínűséggel fordulhatnak elő súlyos mellékhatások, amelyek halálos kimenetelűek is lehetnek. Túl sok Lamitrin bevétele esetén a következő tünetek jelentkezhetnek:

•gyors, akarattól független szemmozgás (nisztagmus);

•esetlenség, koordinációs- és egyensúlyzavar (ataxia);

•szívritmus-zavarok (rendszerint EKG-vizsgálattal észlelhető);

•eszméletvesztés, görcsök (görcsrohamok, konvulziók) vagy kóma.

Ha elfelejtette bevenni a Lamitrin egy adagját

Ne vegyen be újabb tablettát a kihagyott adag pótlására. Csak vegye be a soron következő adagot a szokásos időben.

Ha elfelejtette bevenni a Lamitrin több adagját

Kérje kezelőorvosa tanácsát arra vonatkozóan, miként kezdje el a tablettát újra szedni. Fontos, hogy ezt megtegye.

Ne hagyja abba a Lamitrin szedését utasítás nélkül

A Lamitrin t addig kell szedni, amíg azt orvosa javasolja. Ne hagyja abba a gyógyszer szedését, hacsak orvosa nem tanácsolja.

Ha a Lamitrin-t epilepszia kezelésére kapja

A Lamitrin szedésének leállításakor fontos, hogy az adag csökkentése lépcsőzetesen történjen, körülbelül 2 hét alatt. Ha hirtelen hagyja abba a Lamitrin szedését, Önnél az epilepszia kiújulhat vagy rosszabbodhat.

Ha a Lamitrin-t bipoláris betegség kezelésére kapja

A Lamitrin hatásának kialakulásához időre van szükség, ezért nem valószínű, hogy rögtön jobban fogja érezni magát. Ha abbahagyja a Lamitrin szedését, nem szükséges lépcsőzetesen csökkenteni az adagot. Ám, ha abba akarja hagyni a Lamitrin szedését, előbb beszélje ezt meg orvosával.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Potenciálisan életet veszélyeztető reakciók: azonnal kérjen orvosi segítséget

A betegek egy kis részénél a Lamitrin allergiás reakciót vagy potenciálisan életet veszélyeztető bőrreakciót válthat ki, amelyből kezelés hiányában még súlyosabb állapot alakulhat ki.

Ezek a tünetek nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a Lamitrin-kezelés kezdetén, különösen, ha a kezdő dózis túl magas, vagy ha az adagot túl gyorsan emelik, illetve ha a Lamitrin-t a valproát nevű gyógyszerrel együtt alkalmazzák. Néhány tünet gyakrabban fordul elő gyermekeknél, ezért a szülőknek különösen gondosan kell figyelni ezekre.

Ezeknek a reakcióknak a tünetei:

•bőrkiütés vagy bőrpír, amelyből életet veszélyeztető bőrreakciók alakulhatnak ki, köztük kiterjedt bőrkiütés hólyagosodással és bőrhámlással, elsősorban a száj, az orr, a szemek és a nemi szervek területén (Stevens–Johnson szindróma), nagy kiterjedésű bőrhámlás (amely a testfelület több mint 30%-át érinti – toxikus epidermális nekrolízis) vagy kiterjedt bőrkiütések máj-, vérképzőszervi és egyéb szervek érintettségével társulva (eozinofíliával és szisztémás tünetekkel járó gyógyszer okozta bőrreakció, amelyet „DRESS” túlérzékenységi szindrómának is neveznek);

•fekélyek a szájüregben, torokban, orrban vagy nemi szerveken;

•szájgyulladás, illetve szemvörösség vagy duzzanat (konjunktivitisz);

•magas testhőmérséklet (láz), influenzaszerű tünetek vagy álmosság;

•az arc megduzzadása, vagy nyirokcsomó-duzzanat a nyakon, a hónalj tájékán vagy a lágyékhajlatban;

•szokatlan vérzések vagy véraláfutások megjelenése, vagy az ujjak elkékülése;

•torokfájás, vagy egyes fertőzések szokásosnál gyakoribb megjelenése (például megfázás);

•a májenzimek szintjének megemelkedése a vérvizsgálati eredményekben;

•a fehérvérsejtek egyik típusának megnövekedett száma (eozinofíl sejtek);

•megnagyobbodott nyirokcsomók;

•egyéb szerveket érintő panaszok, beleértve a májat és veséket.

Sok esetben ezek a tünetek kevésbé súlyos mellékhatások jelei is lehetnek. Azonban Önnek tudnia kell, hogy ezek életet veszélyeztethetők lehetnek, és amennyiben nem kezelik, súlyosabb problémává fejlődhetnek (úgymint egyes szervek működésének zavara). Amennyiben a fenti tünetek bármelyikét észleli:

Azonnal forduljon orvoshoz. Kezelőorvosa dönthet úgy, hogy máj-, vese-, vagy vérvizsgálatokra küldi Önt, és mondhatja Önnek, hogy hagyja abba a Lamitrin szedését. Amennyiben Önnél Stevens-Johnson szindróma vagy toxikus epidermális nekrolízis alakult ki, kezelőorvosa közölni fogja Önnel, hogy soha többé nem szabad szednie lamotrigint.

Hemofagocitás limfohisztiocitózis (HLH) (lásd 2. pont, Tudnivalók a Lamitrin szedése előtt).

Nagyon gyakori mellékhatások

Ezek 10 beteg közül több mint 1 nél jelentkezhetnek:

•fejfájás,

•bőrkiütés.

Gyakori mellékhatások

Ezek 10 beteg közül legfeljebb 1 nél jelentkezhetnek:

•agresszió vagy ingerlékenység,

•aluszékonyság vagy álmosság,

•szédülés,

•reszketés vagy remegés,

•alvászavar (inszomnia),

•izgatottság érzése (agitáció),

•hasmenés,

•szájszárazság,

•hányinger vagy hányás,

•kimerültség,

•hátfájás, fájdalom az ízületekben vagy a test más részén.

Nem gyakori mellékhatások

Ezek 100 beteg közül legfeljebb 1 nél jelentkezhetnek:

•ügyetlenség, a mozgás összerendezettségének zavara (koordinációs zavar – ataxia),

•kettőslátás vagy homályos látás,

•szokatlan hajhullás vagy hajritkulás (alopécia).

Ritka mellékhatások

Ezek 1000 beteg közül legfeljebb 1 nél jelentkezhetnek:

•életet veszélyeztető bőrreakció (Stevens-Johnson szindróma): lásd a 4. pont elején szereplő információkat is;

•egy együtt jelentkező tünetcsoport, amely az alábbiakat foglalja magában:

láz, émelygés, hányás, fejfájás, tarkómerevség és rendkívüli érzékenység az erős fényre. Ezt okozhatja az agyat és a gerincvelőt borító hártya gyulladása (meningitisz – agyhártyagyulladás). Ezek a tünetek rendszerint eltűnnek a kezelés abbahagyása után, de ha továbbra is fennállnak vagy súlyosbodnak, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával.

•gyors, akaratlan szemmozgások (nisztagmus);

•szemviszketés, váladékozással és a szemhéjak pörkösödésével (konjunktivitisz).

Nagyon ritka mellékhatások

Ezek 10 000 beteg közül legfeljebb 1 nél jelentkezhetnek:

•egy életet veszélyeztető bőrreakció (toxikus epidermális nekrolízis) (lásd a 4. pont elején szereplő információkat is);

•eozinofíliával és szisztémás tünetekkel járó gyógyszer okozta bőrreakció (lásd a 4. pont elején szereplő információkat is);

•magas testhőmérséklet (láz) (lásd a 4 pont elején szereplő információkat is);

•az arc vizenyős duzzanata (ödéma), vagy nyirokcsomó-duzzanat a nyakon, a hónalj tájékán, vagy a lágyékhajlatban (limfadenopátia) (lásd a 4. pont elején szereplő információkat is);

•a máj működésének vérvizsgálatokkal kimutatható megváltozása, vagy májelégtelenség (lásd a 4. pont elején szereplő információkat is);

•egy súlyos véralvadási zavar, ami szokatlan vérzésekhez vagy véraláfutásokhoz vezethet (disszeminált intravaszkuláris koaguláció) (lásd a 4. pont elején szereplő információkat is);

•vérvizsgálattal kimutatható változások, köztük a vörösvértestek számának csökkenése (vérszegénység, azaz anémia), az összes fehérvérsejt vagy egyes fajtáinak esetenként nagyfokú számbeli csökkenése (leukopénia, neutropénia, agranulocitózis), csökkent vérlemezkeszám (trombocitopénia), az összes vérsejt típus számának egyidejű csökkenése (pancitopénia), és egy csontvelő-rendellenesség, amit aplasztikus anémiának neveznek;

•hallucinációk (olyan dolgok „látása” vagy „hallása”, melyek a valóságban nem léteznek);

•zavartság;

•„ingatagság-érzés” vagy járási, mozgási bizonytalanság;

•akaratlan testmozgások („tik”), akaratlan izomgörcsök, melyek a szemet, a fejet vagy a törzset érintik (koreoatetózis), vagy egyéb szokatlan testmozgások, mint pl. rángatózás, reszketés vagy merevség;

•epilepsziában szenvedő betegeknél a görcsrohamok gyakoriságának növekedése;

•Parkinson-kórban szenvedő betegeknél a tünetek súlyosbodása;

•Lupusz-szerű jelenségek (a tünetek között előfordulhat hát- vagy ízületi fájdalom, amely néha lázzal és/vagy rossz általános közérzettel társulhat);

•hemofagocitás limfohisztiocitózis (HLH) (lásd 2. pont, Tudnivalók a Lamitrin szedése előtt).

Egyéb mellékhatások

Kevés betegnél egyéb mellékhatások is előfordultak, azonban ezek pontos gyakorisága nem ismert.

•A használat során beszámoltak csontrendellenességekről, beleértve a csökkent csontállományt (oszteopénia), a csontok elvékonyodását, azaz csontritkulást (oszteoporózis) és a csonttöréseket. Beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, amennyiben Ön hosszútávú epilepszia-ellenes kezelésben részesül, csontritkulást állapítottak meg Önnél, vagy szteroidokat szed.

•Rémálmok.

•Gyengébb immunitás, a fertőzések elleni védekezést segítő, a vérben lévő, immunglobulinnak nevezett ellenanyagok szintjének csökkenése miatt.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell a Lamitrin t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon vagy a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Lamitrin tabletta?

•A készítmény hatóanyaga a lamotrigin. 

A tabletták 25 mg, 50 mg, 100 mg vagy 200 mg lamotrigint tartalmaznak.

•Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, povidon K30, karboximetilkeményítő-nátrium (A típus), sárga vas-oxid (E172), magnézium-sztearát. 

Milyen a Lamitrin tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

A Lamitrin tabletta (minden hatáserősségben) négyzet alakú, lekerekített sarkú, halvány sárgásbarna színű. 

Lamitrin 25 mg tabletta: egyik oldalán „GSEC7”, másik oldalán „25” jelöléssel van ellátva.

42 db tabletta buborékcsomagolásban és dobozban.  

Lamitrin 50 mg tabletta: egyik oldalán „GSEE1”, másik oldalán „50” jelöléssel van ellátva.

42 db tabletta buborékcsomagolásban és dobozban.

Lamitrin 100 mg tabletta: egyik oldalán „GSEE5”, másik oldalán „100” jelöléssel van ellátva.

42 db tabletta buborékcsomagolásban és dobozban.

Lamitrin 200 mg tabletta: egyik oldalán „GSEE7”, másik oldalán „200” jelöléssel van ellátva.

42 db tabletta buborékcsomagolásban és dobozban. 

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

GlaxoSmithKline Kft.,

1124 Budapest,

Csörsz u. 43.

Magyarország

Gyártó

GlaxoSmithKline Pharmaceuticals S.A.,

Ul. Grunwaldzka 189, 60 322 Poznan, 

Lengyelország

OGYI-T-8805/09 (25 mg 42x)

OGYI-T-8805/10 (50 mg 42x)

OGYI-T-8805/11 (100 mg 42x)

OGYI-T-8805/12 (200 mg 42x)

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2019. április.

További gyógyszerek lamotrigine hatóanyaggal