LAMISIL 1x10mg/g külsőleges oldat

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldat és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldat a láb gombás fertőzésének ("atlétaláb") egyszeri adagú kezelésére szolgál.

A Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldat elpusztítja a tinea pédisz fertőzésért ("atlétaláb" kialakulásáért) felelős gombát. Alkalmazása után a lábfej bőrén színtelen vékony filmréteget képez, ami a bőrön maradva biztosítja a hatóanyag bőrbe jutását.

Hogyan ismerheti fel, hogy lábán gombás fertőzés (tinea pédisz "atlétaláb") alakult ki?

A láb gombás bőrfertőzése, a tinea pédisz ("atlétaláb") általában csak a lábfejeket érinti. Rendszerint a lábujjak között jelentkezik először, de onnan a talpakra és a lábfejek széleire is ráterjedhet.

A tinea pédisz fertőzés ("atlétaláb") legelterjedtebb formája a bőr berepedését vagy hámlását idézi elő. Enyhe duzzanat, hólyagképződés és nedvező sebek is kialakulhatnak. Ezeket az elváltozásokat gyakran viszketés vagy égő érzés kíséri.

Amennyiben nem biztos abban, hogy panaszait valóban a lábfej bőrének tinea pédisz fertőzése ("atlétaláb") okozza, a Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldat alkalmazását megelőzően forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

LAMISIL 1x10mg/g külsőleges oldat GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Novartis Hungária (Consumer Health részleg)
Vényköteles?
vény nélküli
nem vényköteles
Megtalálható a gyógyszertárakban: Patikakereső

Kiszerelések

  • (4 g)

A gyógyszermárka további termékei

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldat alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldatot:

- ha allergiás a terbinafinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) bármely egyéb összetevőjére.

Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, amennyiben ez vonatkozik Önre és ne alkalmazza a Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldatot.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldat alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

- Ne használja a gyógyszert abban az esetben, ha a talpak vagy a sarkak gombás fertőzése hosszú ideje áll fenn, és a bőr jelentős megvastagodásával, vagy szembetűnő pikkelyes hámlásával társul. Forduljon kezelőorvosához, amennyiben úgy gondolja, hogy ez az állapot állhat fenn Önnél, mert másik gyógyszerre lehet szüksége.

- A Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldat kizárólag külsőleg (bőrön alkalmazva) használható. Ne alkalmazza a szájában és ne nyelje le.

- Vigyázzon, hogy az oldat ne kerüljön az arcára, a szemébe, vagy sérült bőrterületre, mert ezeken a helyeken az alkohol irritáló hatású lehet.

Amennyiben az oldat véletlenül a szemébe kerül, alaposan mossa ki folyó csapvízzel. Ha bármilyen kellemetlenséget érez, forduljon kezelőorvosához.

- Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldat alkoholt tartalmaz. Nyílt lángtól távol tartandó.

Gyermekek és serdülők

Gyermekek és 18 évnél fiatalabb serdülők esetén a gyógyszer nem alkalmazható.

Egyéb gyógyszerek és a Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldat

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Ne alkalmazzon a lábfején más gyógyszert vagy kezelést (beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is) a Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldattal egyidejűleg.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, vagy gyógyszerészével. Terhesség alatt a Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldat nem alkalmazható, hacsak nem egyértelműen szükséges.

Ne használja a készítményt, ha Ön szoptat. Kerülni kell, hogy a csecsemők kontaktusba kerüljenek bármilyen kezelt bőrfelülettel, így akár az emlőkkel.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldat használata nem befolyásolja a gépjárművezetéshez vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

3. Hogyan kell alkalmazni a Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldatot?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa, gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja: az oldatot egyszer használja az alábbi útmutatás szerint.

Használati útmutató:

Felnőttek

- Legjobb a Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldatot fürdés vagy zuhanyozás után alkalmazni.

- Mindössze egyszer kell alkalmazni.

- Mossa meg és gondosan szárítsa meg mindkét lábát.

- Mossa meg és szárítsa meg kezeit.

- Vegye le kupakot a tubusról.

- Mindkét lábfejet kezelni kell. A tubus tartalmának körülbelül a felét használja fel egy-egy lábfej kezeléséhez, a bőr fedéséhez szükséges mennyiségben. Először fejezze be a kezelést egyik lábán, csak utána fogjon hozzá a másikhoz.

- A kezelés során ujjaival oszlassa el a készítményt az alábbi képeken látható módon. Először egyenletesen kenje be a bőrt a lábujjak között, majd a lábujjak alsó, illetve felső felszínén. Ezután használja a készítményt a talpon és a lábfej oldalsó részein.

- Ne dörzsölje vagy masszírozza bele a bőrbe.

- Kenje be hasonló módon a másik lábfejet, még akkor is, ha a bőr egészségesnek látszik.

Ezzel biztosítja, hogy a gombás fertőzéstől teljesen megszabaduljon - hiszen az jelen lehet a másik lábfejen akkor is, ha nem okoz tüneteket.

- Mielőtt felvenné zokniját, cipőjét, hagyja, hogy a készítmény 1-2 perc alatt filmszerű rétegként megszáradjon a bőrön.

- A gyógyszer alkalmazása után meleg, szappanos vízzel mossa meg a kezét.

- Ne mossa és ne vizezze be a lábát a Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldat alkalmazását követő 24 órán belül. 24 óra elteltével óvatosan megmoshatja lábfejét, majd finoman legyezve szárítsa meg.

- Ne ismételje meg a kezelést.

Milyen gyakran és milyen hosszan alkalmazza a készítményt

Mindössze egyszer kell alkalmazni. Ne ismételje meg a kezelést.

A fertőzött területen a Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldat gombaölő hatása azonnal megkezdődik. A gyógyszerkészítmény alkalmazása után a bőrön vékony réteg képződik, melyből a hatóanyag a bőrbe kerül és ott több napig gombaölő hatást biztosít.

Néhány napon belül jól látható javulás kezdődik, de a bőr maradéktalan gyógyulásához hozzávetőleg 4 hétre van szükség.

Amennyiben a Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldat alkalmazását követő 1 héten belül semmilyen javulás nem észlelhető, kérjük, keresse fel kezelőorvosát, vagy a gyógyszerészt és kérjen tanácsot.

Ne használja másodszor a készítményt a láb gombás fertőzésének ("atlétaláb") kezelésére, amennyiben az első alkalmazás nem volt eredményes.

A készítményt mindkét lábfejen kell alkalmazni, még abban az esetben is, ha a gombás bőrfertőzés jelei csak az egyik lábfejen mutatkoznak. Ez biztosítja a fertőzést okozó, és esetleg a lábfej más területein is jelenlévő, de látható károsodást még nem okozó gombák teljes elpusztítását.

A lábfejre kent gyógyszer gyorsan megszárad és vékony, színtelen filmréteget képez.

A gyógyszeres tubus tartalma mindkét lábfej kezelésére elegendő.

A készítményből a hatóanyag bejut a bőrbe és napokig ott marad, hogy elpusztítsa a bőrfertőzést ("atlétalábat") okozó gombákat. Az optimális hatás elérése érdekében a lábakat nem szabad megmosni, vagy bevizezni az alkalmazást követő 24 órán keresztül.

Hogyan lehet a kezelés eredményességét fokozni:

A Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldattal végzett kezelést követő 24 óra eltelte után, rendszeres lábmosással tartsa tisztán a fertőzött területet. Kíméletesen szárítsa meg, ne dörzsölje. Ne vakarja a lábát, még akkor sem, ha viszket. A vakarás a bőr további sérülését okozza, lelassítja a gyógyulást és elősegíti a fertőzés terjedését.

A gombás fertőzést mások is megkaphatják. Se a törülközőjét, se ruháit ne ossza meg másokkal, mivel az "atlétaláb" könnyen átterjedhet másokra is. Annak érdekében, hogy elkerülje a visszafertőződést, gyakran mossa ruházatát, a törölközőit.

Ha véletlenül lenyeli a készítmény egy részét:

Beszéljen a kezelőorvosával, aki tanácsot fog adni, hogy mit tegyen. Figyelembe kell venni a készítmény alkoholtartalmát is.

Ha a készítmény véletlenül az arcára, vagy a szemébe jut:

Folyó csapvízzel alaposan mossa le az arcát és/vagy mossa ki a szeméből az oldatot. Amennyiben panaszai rövid időn belül nem szűnnek meg maradéktalanul, azonnal keresse fel kezelőorvosát.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldat alkalmazása során előfordulhatnak allergiás reakciók, úgymint duzzanat és fájdalom, bőrkiütés vagy csalánkiütés. Ezek a mellékhatások nagyon ritkák (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet).

Ha allergiás reakciót tapasztal, vagy az előbb felsorolt tünetek valamelyike megjelenik, a bőrről denaturált szesszel (gyógyszertárban beszerezhető) távolítsa el a filmréteget, mossa meg lábfejét meleg szappanos vízzel, öblítse le, majd szárítsa meg. Ezután forduljon a kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

Az alábbi mellékhatások is előfordulhatnak:

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)

Az alkalmazás helyén fellépő reakciók, úgymint bőrszárazság, bőrirritáció vagy égő érzés. Ezek rendszerint enyhe és átmeneti reakciók.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldatot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon, ill. a tubuson feltüntetett lejárati idő {Felhasználható: ill. Felh.:} után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó. Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldat

- A készítmény hatóanyaga a terbinafin. Egy gramm külsőleges oldat 10 mg terbinafint (terbinafin-hidroklorid formájában) tartalmaz.

- Egyéb összetevők: hidroxipropilcellulóz, közepes lánchosszúságú trigliceridek, akrilátok/oktil-akrilamid kopolimer, 96%-os etanol.

Milyen a Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldat külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Küllem: Tiszta, vagy gyengén opálos, viszkózus külsőleges oldat.

Csomagolás: 4 g viszkózus oldat laminált tubusban, csavaros, műanyag (PE) kupakkal lezárva. Egy tubus műanyag tálcán és dobozban.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Gombaellenes szerek kategóriában