LAMICTAL 2 mg diszpergálódó/rágótabletta (10x) adatlap

1. Milyen típusú gyógyszer a Lamictal és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Lamictal az epilepszia-ellenes gyógyszerek, az úgynevezett antiepileptikumok csoportjába tartozik. A Lamictal‑t kétféle betegségben – epilepsziában és bipoláris betegségben alkalmazzák.

A Lamictal az epilepszia kezeléséreszolgál, gátolja az agyban azokat a jeleket, amelyek az epilepsziás görcsöket (görcsrohamokat) váltják ki.

  • Felnőtteknek és gyermekeknek 13 éves kortól a Lamictal önmagában vagy egyéb gyógyszerrel együtt adható az epilepszia kezelésére. A Lamictal alkalmazható egyéb gyógyszerekkel együtt olyan göcsrohamok kezelésére is, amelyek az úgynevezett Lennox‑Gastaut szindrómához társulva jelentkeznek.
  • 2‑12 éves kor közötti gyermekek kezelésére a Lamictal egyéb gyógyszerekkel együtt alkalmazható a fent felsorolt állapotokban. Önmagában adva az epilepszia egy bizonyos típusának kezelésére alkalmazható, amelyet típusos abszensz rohamoknak neveznek.

ALamictal a bipoláris kedélybetegség kezeléséreis szolgál

A bipoláris kedélybetegségben (más néven mániás depresszióban) szenvedő emberek szélsőséges kedélyállapot változásokat tapasztalnak; ilyenek a mániás periódusokkal (izgatottság vagy eufória) váltakozó depressziós időszakok (mélységes szomorúság vagy elkeseredettség). A 18 éves vagy idősebb felnőtteknél a Lamictal alkalmazható önmagában vagy egyéb gyógyszerrel együtt a bipoláris kedélybetegséghez társuló depressziós periódusok megelőzésére. Egyelőre nem ismert, hogy a Lamictal miként fejti ki az agyban ezt a hatását.

2. Tudnivalók a Lamictal szedése előtt

Ne szedje a Lamictal-t

GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó: GlaxoSmithKline Kft.

Hatóanyag: lamotrigine

Normatív TB támogatás: nincs

Kiadhatóság: Orvosi vényhez kötött

Megnézem a teljes betegtájékoztatót
  • ha allergiás(túlérzékeny) a lamotriginre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Amennyiben ez érvényes Önre:

közölje ezt kezelőorvosával, és ne szedje a Lamictal‑t.

A Lamictal fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

A Lamictal szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:

  • ha Önnek bármilyen veseproblémája van;
  • ha Ön valaha bőrkiütéseket tapasztalt lamotrigin vagy egyéb bipoláris kedélybetegség vagyepilepszia-ellenes gyógyszer bevétele után;
  • ha Önnél valaha már kialakult agyhártyagyulladás lamotrigin bevétele után (olvassa el az erre utaló tünetek leírását a betegtájékoztató 4. pontjában: „Egyéb mellékhatások”);
  • ha már szed olyan gyógyszert, mely lamotrigint tartalmaz.

Amennyiben ezek bármelyike érvényes Önre:

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

További gyógyszerek lamotrigine hatóanyaggal

ÚJ KERESÉS

Hol keres

Vénykötelesség