LAMICTAL 100 mg tabletta

1. Milyen típusú gyógyszer a Lamictal és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Lamictal az epilepszia-ellenes gyógyszerek, az úgynevezett antiepileptikumok csoportjába tartozik. A Lamictal-t kétféle betegségben - epilepsziában és bipoláris betegségben alkalmazzák.

A Lamictal az epilepszia kezelésére szolgál, gátolja az agyban azokat a jeleket, amelyek az epilepsziás görcsöket (görcsrohamokat) váltják ki.

- Felnőtteknek és gyermekeknek 13 éves kortól a Lamictal önmagában vagy egyéb gyógyszerrel együtt adható az epilepszia kezelésére. A Lamictal alkalmazható egyéb gyógyszerekkel együtt olyan göcsrohamok kezelésére is, amelyek az ún. Lennox-Gastaut szindrómához társulva jelentkeznek.

- 2-12 éves kor közötti gyermekek kezelésére a Lamictal egyéb gyógyszerekkel együtt alkalmazható a fent felsorolt állapotokban. Önmagában adva az epilepszia egy bizonyos típusának kezelésére alkalmazható, amelyet típusos abszensz rohamoknak neveznek.

A Lamictal a bipoláris kedélybetegség kezelésére is szolgál

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: lamotrigine

Vényköteles: igen

Kiszerelések és további adatok:

(42x) (42x) (42x) (42x) (42x)

A bipoláris kedélybetegségben (más néven mániás depresszióban) szenvedő emberek szélsőséges kedélyállapot változásokat tapasztalnak; ilyenek a mániás periódusokkal (izgatottság vagy eufória) váltakozó depressziós időszakok (mélységes szomorúság vagy elkeseredettség). A 18 éves vagy idősebb felnőtteknél a Lamictal alkalmazható önmagában vagy egyéb gyógyszerrel együtt a bipoláris kedélybetegséghez társuló depressziós periódusok megelőzésére. Egyelőre nem ismert, hogy a Lamictal miként fejti ki az agyban ezt a hatását.

2. Tudnivalók a Lamictal szedése előtt

Ne szedje a Lamictal-t

- ha allergiás (túlérzékeny) a lamotriginre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Amennyiben ez érvényes Önre:

közölje ezt kezelőorvosával, és ne szedje a Lamictal-t.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

A Lamictal fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

A Lamictal szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:

- ha Önnek bármilyen veseproblémája van;

- ha Ön valaha bőrkiütéseket tapasztalt lamotrigin vagy egyéb bipoláris kedélybetegség vagy epilepszia-ellenes gyógyszer bevétele után;

- ha Önnél valaha már kialakult agyhártyagyulladás lamotrigin bevétele után (olvassa el az erre utaló tünetek leírását a betegtájékoztató 4. pontjában: "Egyéb mellékhatások");

- ha már szed olyan gyógyszert, mely lamotrigint tartalmaz.

Amennyiben ezek bármelyike érvényes Önre:

közölje ezt kezelőorvosával, aki dönthet úgy, hogy csökkenti a gyógyszer adagját, vagy megállapíthatja, hogy az Ön számára a Lamictal nem megfelelő.

Fontos információk a potenciálisan életet veszélyeztető reakciókról

A betegek egy kis részénél a Lamictal allergiás reakciót vagy potenciálisan életet veszélyeztető bőrreakciót válthat ki, amelyből, ha nem kezelik, még súlyosabb állapot alakulhat ki. Ismernie kell a tüneteket, amelyekre a Lamictal szedése során oda kell figyelnie.

Olvassa el a tünetek leírását a betegtájékoztató 4. pontjában, a "Potenciálisan életet veszélyeztető reakciók: azonnal forduljon orvoshoz" cím alatt.

Önkárosító vagy öngyilkossági gondolatok

Az epilepszia-ellenes gyógyszerek számos betegség, köztük epilepszia és bipoláris megbetegedés kezelésére szolgálnak. Bipoláris kedélybetegségben szenvedő embereknek lehetnek önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ha Ön bipoláris kedélybetegségben szenved, nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:

- ha Ön először kezdi el a kezelést,

- ha Önnek korábban voltak már önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai,

- ha Ön 25 évesnél fiatalabb.

Amennyiben Önnek aggasztó gondolatai vagy élményei vannak, vagy azt tapasztalja, hogy rosszabbul van vagy új tünetek lépnek fel, mialatt a Lamictal-t szedi:

forduljon orvoshoz, amilyen hamar csak lehet, vagy kérjen segítséget a legközelebbi kórházban.

Néhány embernek, akiket antiepileptikummal, pl. Lamictal-lal kezeltek, voltak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Amennyiben bármikor ilyen gondolatai támadnak, azonnal forduljon kezelőorvosához.

Ha a Lamictal-t epilepszia kezelésére alkalmazza

Egyes típusú epilepsziákban a görcsrohamok olykor rosszabbodhatnak vagy gyakrabban jelentkezhetnek, amíg Ön a Lamictal-t szedi. Egyes betegek súlyos görcsrohamokat tapasztalhatnak, amelyek komoly egészségi problémákat okozhatnak. Ha Önnél gyakrabban jelentkeznek a görcsök, vagy ha súlyos görcsrohamot tapasztal a Lamictal szedése során:

amilyen hamar csak lehet, forduljon orvoshoz.

Bipoláris kedélybetegség kezelésére 18 éves kor alatt a Lamictal nem adható. A depresszió és egyéb mentális egészségi problémák kezelésére használt gyógyszerek a gyermekek és a 18 év alatti serdülők esetében megnövelik az öngyilkossági gondolatok és viselkedés veszélyét.

Egyéb gyógyszerek és a Lamictal

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a gyógynövény készítményeket, vagy a vény nélkül kapható készítményeket is.

Kezelőorvosának tudnia kell arról, ha más gyógyszereket is szed az epilepszia vagy lelki, illetve mentális problémái kezelésére. Erre azért van szükség, hogy biztosan a megfelelő adagot kapja.

Ezek a gyógyszerek az alábbiak:

- oxkarbazepin, felbamát, gabapentin, levetiracetám, pregabalin, topiramát vagy zonizamid (epilepszia kezelésére alkalmazzák);

- lítium, olanzapin vagy aripiprazol (mentális egészségi problémák kezelésére alkalmazzák);

- bupropion (mentális egészségi problémák kezelésére vagy a dohányzásról való leszoktatás céljából alkalmazzák).

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha ezek közül valamelyiket szedi.

Néhány gyógyszer kölcsönhatásba lép a Lamictal-lal, vagy fokozza a mellékhatások előfordulásának kockázatát. Ide tartoznak:

- valproát (epilepszia és mentális egészségi problémák kezelésére alkalmazzák);

- karbamazepin (epilepszia és mentális egészségi problémák kezelésére alkalmazzák);

- fenitoin, primidon vagy fenobarbitál (epilepszia kezelésére alkalmazzák);

- riszperidon (lelki, illetve mentális egészségi problémák kezelésére alkalmazzák);

- rifampicin (antibiotikum);

- lopinavir és ritonavir vagy atazanavir és ritonavir kombinációja (humán immunhiány-előidéző vírus (HIV) fertőzés kezelésére alkalmazzák);

- hormonális fogamzásgátlók, így a fogamzásgátló tabletták (lásd alább).

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha ezek közül bármelyiket már szedi, vagy elkezdi szedni, illetve abbahagyja szedésüket.

A hormonális fogamzásgátlók (így a fogamzásgátló tabletták) befolyásolhatják a Lamictal hatását

Kezelőorvosa tanácsolhatja Önnek egy bizonyos fajta hormonális fogamzásgátló, vagy más fogamzásgátló módszer alkalmazását, mint pl. gumióvszer, pesszárium, spirál. Amennyiben Ön hormonális fogamzásgátlót (tablettát) szed, orvosa a Lamictal vérszint ellenőrzése céljából vérmintát vetethet. Ha hormonális fogamzásgátlást használ, vagy ha alkalmazásának elkezdését tervezi:

beszéljen kezelőorvosával, aki tájékoztatja a fogamzásgátlás Ön számára legmegfelelőbb formájáról.

A Lamictal is befolyásolhatja a hormonális fogamzásgátlók hatását, habár kevéssé valószínű, hogy hatásukat csökkentené. Amennyiben hormonális fogamzásgátlót használ, és a menstruációs ciklusában bármilyen változást észlel, pl. áttöréses vagy pecsételő vérzés jelentkezik a vérzési periódusok közt:

értesítse kezelőorvosát. Ez jele lehet annak, hogy a Lamictal befolyásolja az Ön fogamzásgátló gyógyszerének hatását.

Terhesség és szoptatás

Fokozott lehet a magzati károsodás kockázata azoknál a csecsemőknél, akiknek édesanyja Lamictal-t szedett a terhesség alatt. Az ilyen jellegű rendellenességek közé tartozik például az ajakhasadék (nyúlszáj) vagy a szájpadhasadék. Ebben az esetben orvosa tanácsolhatja folsav kiegészítő adagolását, ha Ön terhességet tervez, illetve ha terhes.

A terhesség is módosíthatja a Lamictal hatékonyságát, ezért Önnél vérvizsgálatokra lehet szükség, és esetleg módosítani kell az adagolást.

Ha Ön terhes, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Ne hagyja abba a gyógyszer szedését, amíg meg nem beszéli ezt orvosával. Ez különösen akkor fontos, ha Ön epilepsziás.

Ha Ön szoptat, vagy szoptatni tervez, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. A Lamictal hatóanyaga bejut az anyatejbe, és hatással lehet csecsemőjére. Orvosa tájékoztatni fogja Önt a Lamictal-kezelés alatt folytatott szoptatás kockázatáról és előnyéről, és időről időre ellenőrizni fogja csecsemőjét, ha Ön a szoptatás mellett dönt.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Lamictal szédülést és kettőslátást okozhat.

Ne vezessen és ne kezeljen gépeket, hacsak nem biztos abban, hogy nincs ilyen hatása a gyógyszernek Önre.

Amennyiben Ön epilepsziás, kérje ki kezelőorvosa tanácsát a gépjárművezetéssel és gépek kezelésével kapcsolatban.

Fontos információk a Lamictal tabletta egyes összetevőiről

A Lamictal 25 mg, 50 mg és 100 mg tabletta kis mennyiségben tejcukrot (laktózt) tartalmaz. Ha Ön érzékeny a laktózra, vagy bármely más cukorra:

Mondja el kezelőorvosának, és ne szedje a Lamictal-t.

3. Hogyan kell szedni a Lamictal-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetőn, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Mennyi Lamictal-t kell szednie

Az Ön számára legmegfelelőbb Lamictal adag megállapításához némi időre van szükség. Az adagolást az alábbiak befolyásolják:

- életkor,

- szed-e a Lamictal-lal együtt más gyógyszert,

- van-e bármilyen vese-, illetve májproblémája.

Kezelőorvosa a kezelés elkezdésére alacsony adagot fog előírni, és néhány hét alatt fokozatosan növeli azt, míg el nem éri az Ön számára leghatásosabb adagot (ún. hatékony adag).

Soha ne vegyen be az orvos által előírtnál nagyobb adagot!

A Lamictal szokásos hatékony adagja felnőttek, valamint a 13 éves vagy idősebb gyermekek esetében napi 100 és 400 mg között van.

2-12 év közötti gyermekeknél a hatékony adag nagysága testtömegüktől függ. Általában ez a gyermek testtömegének minden kilogrammjaként 1-15 mg, legfeljebb napi 200 mg (maximális fenntartó adag).

A Lamictal nem ajánlott 2 évesnél fiatalabb gyermekeknek.

Hogyan kell bevenni a Lamictal adagját

Tabletta:

A Lamictal adagját naponta egyszer vagy kétszer vegye be, ahogyan kezelőorvosa tanácsolta.

Beveheti étkezés közben vagy attól függetlenül is.

Kezelőorvosa tanácsolhatja Önnek egyéb gyógyszerek szedését, illetve elhagyását attól függően, hogy milyen betegség miatt kapja a kezelést, és arra hogyan reagál.

- A tablettákat egészben kell lenyelni. Elvágni, szétrágni vagy összetörni nem szabad.

- Mindig vegye be a teljes adagot, amelyet az orvos előírt. Soha ne vegye be a tablettának csak egy részét.

Diszpergálódó/rágótabletta:

A Lamictal adagját naponta egyszer vagy kétszer vegye be, ahogyan kezelőorvosa tanácsolta. Beveheti étkezés közben vagy attól függetlenül is.

- Mindig vegye be a teljes adagot, amelyet az orvos előírt. Soha ne vegye be a tablettának csak egy részét.

Kezelőorvosa tanácsolhatja Önnek egyéb gyógyszerek szedését, illetve elhagyását attól függően, hogy milyen betegség miatt kapja a kezelést, és arra hogyan reagál.

A Lamictal diszpergálódó/rágótabletta lenyelhető egészben kevés vízzel, vagy szétrágható, vagy bevehető kevés vízben elkeverve, mint folyékony orvosság.

Ha szétrágja a tablettát:

A szétrágással egyidőben igyon egy kevés vizet, hogy a tabletta szétolvadjon a szájban. Azután igyon még egy kis vizet, hogy megbizonyosodjék: az egész gyógyszert lenyelte.

Folyékony orvosság elkészítése:

- Tegye a tablettát egy pohárba, majd legalább annyi vizet öntsön rá, hogy a tablettát teljesen ellepje.

- Keveréssel oldja fel, vagy várjon, amíg a tabletta teljesen feloldódik.

- Igya meg az összes folyadékot.

- Öntsön még egy kis vizet a pohárba és igya meg azt is, így gondoskodva arról, hogy nem maradt gyógyszer a pohárban.

Ha az előírtnál több Lamictal-t vett be

Azonnal lépjen kapcsolatba kezelőorvosával vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályával. Ha lehet, mutassa meg nekik a Lamictal dobozát.

Ha túl sok Lamictal-t vesz be, nagyobb valószínűséggel fordulhatnak elő súlyos mellékhatások, amelyek halálos kimenetelűek is lehetnek. Túl sok Lamictal bevétele esetén a következő tünetek jelentkezhetnek:

- gyors, akarattól független szemmozgás (nisztagmus);

- esetlenség, koordinációs- és egyensúlyzavar (ataxia);

- szívritmus-zavarok (rendszerint EKG-vizsgálattal észlelhető);

- eszméletvesztés, görcsök (görcsrohamok, konvulziók) vagy kóma.

Ha elfelejtette bevenni a Lamictal-t

Ne vegyen be újabb tablettát a kihagyott adag pótlására. Csak vegye be a soron következő adagot a szokásos időben.

Kérje kezelőorvosa tanácsát arra vonatkozóan, miként kezdje el a tablettát újra szedni. Fontos, hogy ezt megtegye.

Ne hagyja abba a Lamictal szedését utasítás nélkül

A Lamictal-t addig kell szedni, míg azt orvosa javasolja. Ne hagyja abba a gyógyszer szedését, hacsak orvosa nem tanácsolja.

Ha a Lamictal-t epilepszia kezelésére kapja

A Lamictal szedésének leállításakor fontos, hogy az adag csökkentése lépcsőzetesen történjen, körülbelül 2 hét alatt. Ha hirtelen hagyja abba a Lamictal szedését, Önnél az epilepszia kiújulhat vagy rosszabbodhat.

Ha a Lamictal-t bipoláris betegség kezelésére kapja

A Lamictal hatásának kialakulásához időre van szükség, ezért nem valószínű, hogy rögtön jobban fogja érezni magát. Ha abbahagyja a Lamictal szedését, nem szükséges lépcsőzetesen csökkenteni az adagot. Ám, ha abba akarja hagyni a Lamictal szedését, előbb beszélje ezt meg orvosával.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Potenciálisan életet veszélyeztető reakciók: azonnal kérjen orvosi segítséget

A betegek egy kis részénél a Lamictal allergiás reakciót vagy potenciálisan életet veszélyeztető bőrreakciót válthat ki, amelyből kezelés hiányában még súlyosabb állapot alakulhat ki.

Ezek a tünetek nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a Lamictal-kezelés kezdetén, különösen, ha a kezdő dózis túl magas, vagy ha az adagot túl gyorsan emelik, illetve ha a Lamictal-t a valproát nevű gyógyszerrel együtt alkalmazzák. Néhány tünet gyakrabban fordul elő gyermekeknél, ezért a szülőknek különösen gondosan kell figyelni ezekre.

Ezeknek a reakcióknak a tünetei:

- bőrkiütés vagy bőrpír, amelyből életet veszélyeztető bőrreakciók alakulhatnak ki, köztük kiterjedt bőrkiütés hólyagosodással és bőrhámlással, elsősorban a száj, az orr, a szemek és a nemi szervek területén (Stevens-Johnson szindróma), nagy kiterjedésű bőrhámlás (amely a testfelület több mint 30%-át érinti - toxikus epidermális nekrolízis);

- fekélyek a szájüregben, torokban, orrban vagy nemi szerveken;

- szájgyulladás, illetve szemvörösség vagy duzzanat (konjunktivitisz);

- magas testhőmérséklet (láz), influenzaszerű tünetek vagy álmosság;

- az arc megduzzadása, vagy nyirokcsomó-duzzanat a nyakon, a hónalj tájékán vagy a lágyékhajlatban;

- szokatlan vérzések vagy véraláfutások megjelenése, vagy az ujjak elkékülése;

- torokfájás, vagy egyes fertőzések szokásosnál gyakoribb megjelenése (például megfázás).

Sok esetben ezek a tünetek kevésbé súlyos mellékhatások jelei is lehetnek. Azonban Önnek tudnia kell, hogy ezek életet veszélyeztethetők lehetnek, és amennyiben nem kezelik, súlyosabb problémává fejlődhetnek (úgymint egyes szervek működésének zavara). Amennyiben a fenti tünetek bármelyikét észleli:

Azonnal forduljon orvoshoz. Orvosa dönthet úgy, hogy máj-, vese-, vagy vérvizsgálatokra küldi Önt, és mondhatja Önnek, hogy hagyja abba a Lamictal szedését. Amennyiben Önnél Stevens-Johnson szindróma vagy toxikus epidermális nekrolízis alakult ki, kezelőorvosa közölni fogja Önnel, hogy soha többé nem szabad szednie lamotrigint.

Nagyon gyakori mellékhatások

Ezek 10 beteg közül több mint 1-nél jelentkezhetnek:

- fejfájás,

- bőrkiütés.

Gyakori mellékhatások

Ezek 10 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek:

- agresszió vagy ingerlékenység,

- aluszékonyság vagy álmosság,

- szédülés,

- reszketés vagy remegés,

- alvászavar (inszomnia),

- izgatottság érzése (agitáció),

- hasmenés,

- szájszárazság,

- hányinger vagy hányás,

- kimerültség,

- hátfájás, fájdalom az ízületekben vagy a test más részén.

Nem gyakori mellékhatások

Ezek 100 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek:

- ügyetlenség, a mozgás összerendezettségének zavara (koordinációs zavar - ataxia),

- kettőslátás vagy homályos látás.

Ritka mellékhatások

Ezek 1000 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek:

- életet veszélyeztető bőrreakció (Stevens-Johnson szindróma): lásd a 4. pont elején szereplő információkat is;

- egy együtt jelentkező tünetcsoport, mely az alábbiakat foglalja magában:

láz, émelygés, hányás, fejfájás, tarkómerevség és rendkívüli érzékenység az erős fényre. Ezt okozhatja az agyat és a gerincvelőt borító hártya gyulladása (meningitisz - agyhártyagyulladás). Ezek a tünetek rendszerint eltűnnek a kezelés abbahagyása után, de ha továbbra is fennállnak vagy súlyosbodnak, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával.

- gyors, akaratlan szemmozgások (nisztagmus),

- szemviszketés, váladékozással és a szemhéjak pörkösödésével (konjunktivitisz).

Nagyon ritka mellékhatások

Ezek 10 000 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek:

- egy életet veszélyeztető bőrreakció (toxikus epidermális nekrolízis): lásd a 4. pont elején szereplő információkat is;

- magas testhőmérséklet (láz): lásd a 4. pont elején szereplő információkat is;

- az arc vizenyős duzzanata (ödéma), vagy nyirokcsomó-duzzanat a nyakon, a hónalj tájékán, vagy a lágyékhajlatban (limfadenopátia): lásd a 4. pont elején szereplő információkat is;

- a máj működésének vérvizsgálatokkal kimutatható megváltozása, vagy májelégtelenség: lásd a 4. pont elején szereplő információkat is;

- egy súlyos véralvadási zavar, ami szokatlan vérzésekhez vagy véraláfutásokhoz vezethet (disszeminált intravaszkuláris koaguláció): lásd a 4. pont elején szereplő információkat is;

- vérvizsgálattal kimutatható változások, köztük a vörösvértestek számának csökkenése (vérszegénység, azaz anémia), az összes fehérvérsejt vagy egyes fajtáinak esetenként nagyfokú számbeli csökkenése (leukopénia, neutropénia, agranulocitózis), csökkent vérlemezkeszám (trombocitopénia), az összes vérsejt típus számának egyidejű csökkenése (pancitopénia), és egy csontvelő-rendellenesség, amit aplasztikus anémiának neveznek;

- hallucinációk (olyan dolgok "látása" vagy "hallása", melyek a valóságban nem léteznek);

- zavartság;

- "ingatagság-érzés" vagy járási, mozgási bizonytalanság;

- akaratlan testmozgások ("tik"), akaratlan izomgörcsök, melyek a szemet, a fejet vagy a törzset érintik (koreoatetózis), vagy egyéb szokatlan testmozgások, mint pl. rángatózás, reszketés vagy merevség;

- epilepsziában szenvedő betegeknél a görcsrohamok gyakoriságának növekedése;

- Parkinson-kórban szenvedő betegeknél a tünetek súlyosbodása.

- Lupusz-szerű jelenségek (a tünetek között előfordulhat hát- vagy ízületi fájdalom, amely néha lázzal és/vagy rossz általános közérzettel társulhat).

Egyéb mellékhatások

Kevés betegnél egyéb mellékhatások is előfordultak, azonban ezek pontos gyakorisága nem ismert.

- A használat során beszámoltak csontrendellenességekről, beleértve a csökkent csontállományt (oszteopénia), a csontok elvékonyodását, azaz csontritkulást (oszteoporózis) és a csonttöréseket. Beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, amennyiben Ön hosszútávú epilepszia-ellenes kezelésben részesül, csontritkulást állapítottak meg Önnél, vagy szteroidokat szed.

Ha Önnél mellékhatások jelentkeznek

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

5. Hogyan kell a Lamictal-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon vagy a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mi tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Lamictal tabletta

- A készítmény hatóanyaga a lamotrigin. A tabletták 25 mg, 50 mg vagy 100 mg lamotrigint tartalmaznak.

- Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, povidon K30, A típusú karboximetil-keményítő-nátrium, sárga vas-oxid (E172), magnézium-sztearát.

Mit tartalmaz a Lamictal diszpergálódó/rágótabletta

- A készítmény hatóanyaga a lamotrigin. A diszpergálódó/rágótabletták 5 mg vagy 200 mg lamotrigint tartalmaznak.

- Egyéb összetevők: kalcium-karbonát, hidroxipropilcellulóz, magnézium-alumínium-szilikát, A típusú karboximetil-keményítő-nátrium, povidon K30, szacharin-nátrium, magnézium-sztearát, feketeribizli aroma.

Milyen a Lamictal tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Lamictal tabletta (minden hatáserősségben) négyzet alakú, lekerekített sarkú, halvány sárgásbarna színű.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A Lamictal 25 mg tabletta egyik oldalán "GSEC7", másik oldalán "25" jelöléssel van ellátva.

14, 21, 28, 30, 42, 50, 56 vagy 100 tabletta buborékcsomagolásban és dobozban. Bevezető csomagolásként 21 vagy 42 tablettás kiszerelés is létezik, a kezelés első néhány hetében történő alkalmazásra, amikor az adagot lassan emelik.

A Lamictal 50 mg tabletta egyik oldalán "GSEE1", másik oldalán "50" jelöléssel van ellátva.

14, 28, 30, 42, 56, 90, 98 vagy 100 tabletta buborékcsomagolásban és dobozban. Bevezető csomagolásként 42 tablettás kiszerelés is létezik, a kezelés első néhány hetében történő alkalmazásra, amikor az adagot lassan emelik. A Lamictal 100 mg tabletta egyik oldalán "GSEE5", másik oldalán "100" jelöléssel van ellátva.

28, 30, 42, 50, 56, 60, 90, 98 vagy 100 tabletta buborékcsomagolásban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Milyen a Lamictal diszpergálódó/rágótabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Lamictal diszpergálódó/rágótabletta (minden hatáserősségben) fehér, ill. csaknem fehér színű, néhol kissé pettyes, feketeribizli illatú.

A Lamictal 5 mg diszpergálódó/rágótabletta hosszúkás és domború felületű. Az egyik oldalán mélynyomású "GSCL2", a másik oldalán "5" jelzéssel ellátott tabletta.

10, 14, 28, 30, 42, 50 vagy 56 tabletta buborékcsomagolásban, dobozonként.

A Lamictal 200 mg diszpergálódó/rágótabletta lekerekített sarkú négyzet alakú, metszett élű. Az egyik oldalán "GSEC5", a másik oldalán "200" jelzéssel ellátott tabletta.

10, 14, 28, 30, 42, 50, 56, 60, 90, 98, 100, 196 vagy 200 tabletta buborékcsomagolásban, dobozonként.

További gyógyszerek lamotrigine hatóanyaggal