KINERET 100 mg oldatos injekció előretöltött fecskendőben

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A KINERET ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Kineret (immunszupresszív, vagyis az immunrendszer működését elnyomó gyógyszer) a rheumatoid arthritis kezelésére alkalmas citokin-fajta. A citokinek a szervezet által termelt fehérjék, amelyek a sejtek közti kommunikációt hangolják össze, valamint segítik a sejtaktivitás irányítását. Rheumatoid arthritis esetén az Ön szervezete túl sok interleukin-1 nevű citokint termel. Ez káros hatásokkal, azaz duzzanatok képződésével és szövetkárosodással jár.

Normális körülmények között szervezete termel egy olyan fehérjét, amely gátolja az interleukin-1 káros hatásait. Rheumatoid arthritis esetén szervezete nem termel eleget ebből a gátló hatású fehérjéből. A Kineret hatóanyaga, az E. coli mikroorganizmusból DNS-technológiával előállított anakinra ugyanolyan hatással rendelkezik, mint az Ön szervezetének természetes gátló hatású fehérjéje.

A Kineret-et egy másik, metotrexát nevű gyógyszerrel kombinálva használják a rheumatoid arthritis tüneteinek kezelésére. A Kineret-et azoknál a betegeknél alkalmazzák, akik egyedül a metotrexátra nem reagálnak kellőképpen ahhoz, hogy a rheumatoid arthritis esetükben jól kezelhető legyen.

KINERET 100 mg oldatos injekció előretöltött fecskendőben GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Biovitrum AB
Vényköteles?
szakorvosi ellátás mellett
nem vényköteles

Kiszerelések

  • (28x)

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A KINERET ALKALMAZÁSA ELŐTT

A Kineret-et csak felnőtt (18. életévüket betöltött) betegek alkalmazhatják.

Ne alkalmazza a Kineret-et:

- Ha allergiás (túlérzékeny) a Kineret-re (anakinrára) vagy a Kineret bármely egyéb összetevőjére;

- Ha allergiás más, az E. coli mikroorganizmusból DNS-technológiával előállított termékekre;

- Ha súlyos vesekárosodásban szenved.

Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát:

- ha a Kineret-injekció beadása után egész testén kiütés jelentkezik, vagy ha légszomj, ziháló légzés, szapora pulzus vagy izzadás lép fel. Ezek a tünetek arra utalhatnak, hogy Ön allergiás a Kineret-re.

A Kineret fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

- Ha hosszabb ideje visszatérő fertőzésekben vagy asztmában szenved. A Kineret ez esetben ronthat állapotán;

- Ha rákban szenved. Ekkor kezelőorvosának kell eldöntenie, hogy alkalmazhat-e Kineret-et;

- Ha védőoltásra van szüksége. A Kineret-kezelés alatt nem szabad Önt élő oltóanyaggal beoltani,

- Ha allergiás a latexre. Az előretöltött fecskendő tűvédője latex-származékot tartalmaz.

A kezelés ideje alatt szedett/alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható gyógyszereket is.

Terhesség és szoptatás

A Kineret-et nem vizsgálták terhes nőknél. Fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát, ha:

- terhes;

- úgy gondolja, hogy terhes; vagy

- terhességet tervez.

Nem ismeretes, hogy az anakinra átjut-e az anyatejbe. Ha Kineret-et alkalmaz, abba kell hagynia a szoptatást.

Fontos információk a Kineret egyes összetevőiről

A készítmény kevesebb mint 1 mmol nátriumot (23 mg) tartalmaz 100 mg-os adagonként, tehát gyakorlatilag "nátrium-mentes".

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A KINERET-ET?

A Kineret-et mindig pontosan az orvos utasításainak megfelelően kell alkalmazni. A Kineret-et naponta egyszer, a bőr alá (subcutan) kell beadni. Ügyeljen arra, hogy az injekciót minden nap ugyanabban az időben adja be.

A Kineret injekció önálló beadása

Előfordulhat, hogy kezelőorvosa úgy dönt, hogy az a legkényelmesebb, ha Ön adja be magának a Kineret-et. Kezelőorvosa vagy az asszisztens megmutatja Önnek, hogy hogyan adja be magának az injekciót. Ne próbálkozzon öninjekciózással, ha nem gyakorolták azt Önnel előzetesen.

A Kineret öninjekciózásával kapcsolatos további tájékoztatásért kérjük, olvassa el a betegtájékoztató végén található útmutatásokat.

Ha az előírtnál több Kineret-et alkalmazott

Nem jelent komoly problémát, ha véletlenül a szükségesnél több Kineret-et adott be magának. Mégis értesítse kezelőorvosát, az asszisztenst vagy gyógyszerészét, ha ez megtörtént. Ha rosszul érzi magát, azonnal értesítse kezelőorvosát vagy az asszisztensnőt.

Ha elfelejtette alkalmazni a Kineret-et

Ha elfelejtett beadni magának egy adag Kineret-et, értesítse kezelőorvosát és beszélje meg vele, mikor kell beadnia magának a következő adagot.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Kineret is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Nagyon gyakori (10, Kineret-et alkalmazó beteg közül több mint 1-nél előforduló) mellékhatások:

- bőrpír, duzzanatok, véraláfutás vagy viszketés az injekció beadási helyén. Ezek általában enyhe vagy mérsékelt jelenségek, amelyek a kezelés kezdetén gyakoribbak.

- fejfájás.

Gyakori (100, Kineret-et alkalmazó beteg közül 1-nél több, de 10-nél kevesebb betegnél előforduló) mellékhatások:

- vérvizsgálat által meghatározható neutropenia (alacsony fehérvérsejtszám). Ez megnövelheti a fertőzések kialakulásának kockázatát. A fertőzés tünetei között szerepelhet a láz vagy torokfájás is.

- súlyos fertőzések, pl. pneumonia (tüdőgyulladás) vagy bőrgyulladás. A tünetek láz, köhögés, bőrpír vagy bőrérzékenység formájában is felléphetnek.

Ha ezeknek a tüneteknek bármelyike nem múlik el, vagy ha az itt felsorolt nemkívánatos hatásokon kívül egyéb szokatlan tünetet észlel, értesítse kezelőorvosát, az asszisztenst vagy gyógyszerészét.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL A KINERET-ET TÁROLNI

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP:) után ne használja a Kineret-et. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Hűtőszekrényben (2 °C és 8 °C) tárolandó. Nem fagyasztható.

Az eredeti csomagolásban, fénytől védve tárolandó.

Ne alkalmazza a Kineret-et, ha úgy véli, hogy az fagyasztva volt. Ha a fecskendőt kivette a hűtőszekrényből és annak hőmérséklete elérte a szobahőmérsékletet (25 °C-ig), akkor azt vagy fel kell használni 12 órán belül, vagy meg kell semmisíteni.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Kineret

A készítmény hatóanyaga: anakinra. Egy előretöltött fecskendő 100 mg anakinrát tartalmaz.

Egyéb összetevők:

- nátrium-citrát, nátrium-klorid, dinátrium-edetát, poliszorbát 80, nátrium-hidroxid, injekcióhoz való víz.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Kineret tiszta, színtelen-fehéres színű oldatos injekció, és használatra kész előretöltött fecskendőben kerül forgalomba. Áttetsző vagy fehér színű fehérjeszemcséket tartalmazhat. Az ilyen szemcsék jelenléte nem befolyásolja a készítmény minőségét.

1, 7 vagy 28 db előretöltött fecskendős csomagolás.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Információ arról, hogyan kell beadnia magának a Kineret injekciót

Ez a rész arról tájékoztatja Önt, hogyan kell beadnia magának a Kineret injekciót. Fontos, hogy ne próbálja meg beadni magának az injekciót, csak akkor, ha gyakorolta a beadást kezelőorvosával, az asszisztensnővel vagy gyógyszerészével. Ha kérdése van az injekció beadásával kapcsolatban, kérjük, forduljon segítségért kezelőorvosához, az asszisztensnőhöz vagy gyógyszerészéhez.

Hogyan kell alkalmaznia Önnek, vagy az Önnek segítő személynek a Kineret előretöltött fecskendőt?

Az injekciót minden nap ugyanabban az időben kell beadnia magának. A Kineret-et közvetlenül a bőr alá kell beadni. Ezt szubkután beadott injekciónak is nevezik.

Felszerelés:

A szubkután injekció beadásához a következőkre van szüksége:

- egy új Kineret előretöltött fecskendőre;

- alkoholosvagy hasonló törlőkendőkre.

Mit kell tennie, mielőtt beadja magának a szubkután Kineret injekciót?

1. Vegye ki a hűtőszekrényből a Kineret előretöltött fecskendőt.

2. Ne rázza fel az előretöltött fecskendőt.

3. Ellenőrizze az előretöltött fecskendő címkéjén található lejárati időt (EXP:). Ne használja a fecskendőt, ha már elmúlt az itt feltüntetett hónap utolsó napja.

4. Ellenőrizze a Kineret külső megjelenését. Az oldat tiszta, színtelen-fehéres színű folyadék. Az oldat áttetsző vagy fehér színű fehérjeszemcséket tartalmazhat. Az ilyen szemcsék jelenléte nem befolyásolja a készítmény minőségét. Nem szabad használni az oldatot, ha az elszíneződött vagy zavaros, vagy ha áttetsző vagy fehér színű szemcséken kívül bármilyen más szemcsét tartalmaz.

5. Hogy az injekciózás ne legyen olyan kellemetlen, tartsa az előretöltött fecskendőt szobahőmérsékleten 30 percig, vagy tartsa kezében az előretöltött fecskendőt óvatosan néhány percig. Más módon nem szabad a Kineret-et felmelegíteni (pl. mikrohullámú sütőben vagy forró vízben).

6. Ne vegye le a tűvédőt a fecskendőről, csak akkor, amikor kész az injkeció beadására.

7. Mossa meg alaposan a kezét.

8. Keressen kényelmes, jól megvilágított, tiszta felületet és helyezze keze ügyébe a szükséges felszerelést.

Hogyan kell előkészíteni a Kineret injekciót?

Mielőtt beadná magának a Kineret-et, a következőket kell tennie:

1. A fecskendőt a hengeres résznél tartva távolítsa el a tűvédőt óvatosan, csavarás nélkül a tűről. Egyenesen húzza le, ahogyan azt az 1. és 2. ábra mutatja. Ne érintse meg a tűt, és ne nyomja meg a fecskendő dugattyúját.

2. Előfordulhat, hogy az előretöltött fecskendőben kis levegőbuborék van. Nem kell eltávolítania a levegőbuborékot az injekciózás előtt. Az injekció levegőbuborékkal együtt történő beadása ártalmatlan.

3. Ezt követően alkalmazhatja az előretöltött fecskendőt.

Hova kell beadnia az injekciót?

Az injekció beadására legalkalmasabb helyek:

- a comb felső része; és

- a has, kivéve a köldök körüli területet.

Váltogassa az injekció beadási helyét, hogy a beadási területek ne váljanak fájdalmassá. Ha valaki más adja be az injekciót Önnek, akkor azt a felkarja hátsó részébe is adhatja.

Hogyan kell beadnia az injekciót?

1. Fertőtlenítse bőrét alkoholos törlőkendővel és csippentse hüvelykujja és mutatóujja közé a beadásra kiszemelt bőrfelületet, anélkül, hogy összeszorítaná.

2. Szúrja be a tűt teljesen a bőrbe, ahogyan azt az orvos vagy a nővér mutatták.

3. Húzza meg kissé a fecskendő dugattyúját, hogy ezáltal ellenőrizze, nem szúrt-e meg eret. Ha vér kerül a fecskendőbe, húzza ki a tűt és szúrja be más helyre.

4. Lassan és egyenletesen adja be a folyadékot, a bőrfelületet továbbra is két ujja közé csippentve.

5. Miután beadta a folyadékot, húzza ki a tűt és engedje el a bőrfelületet.

6. Egy fecskendő csak egy injekció beadására használható.

Figyelem

Ha bármilyen problémája lenne, kérjen segítséget és tanácsot kezelőorvosától vagy az asszisztenstől.

A használt fecskendők megsemmisítése

- Ne tegye vissza a használt tűre a tűvédőt.

- A használt fecskendőket tartsa gyermekektől elzárva.

- Soha ne dobja a használt előretöltött fecskendőket a háztartási szemétbe.

- A használt előretöltött fecskendőket a helyi előírásoknak megfelelően kell megsemmisíteni.

Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal