JODECORP tabletta

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A JODECORP TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Jodecorp tabletta sugárvédelem céljára, a radioaktív jódizotópok (I) szervezetbe történő beépülésének megelőzésére alkalmazott készítmény.

JODECORP tabletta GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
potassium iodide

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
Magyar Honvédség Egészségügyi Központ
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • (3x1)

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A JODECORP TABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a Jodecorp tablettát

  • ha allergiás (túlérzékeny) a kálium-jodidra vagy a Jodecorp tabletta egyéb összetevőjére.
  • ha korábban vagy jelenleg fennálló pajzsmirigybetegsége van, 
  • ha ismert jódérzékenysége van, 
  • ha dermatitisz herpetiformisz (erősen viszkető, csoportos hólyagokkal és csalánkiütésszerű bőrjelenségekkel járó bőrbetegség) áll fenn, és
  • ha hipokomplementémiás vaszkulitisz (érgyulladás-fajta) van jelen.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A kálium-jodid egyszeri, 130 mg-os dózisának alkalmazása során nem jelentettek gyógyszerkölcsönhatást. A tartós jodidadagolás megnehezítheti a pajzsmirigy gátló készítményekkel történő megfelelő kezelést. Radioaktív jódizotóp terápiás célú adása esetén emelni kell ennek dózisát. Más jód-/jódozott készítmények egyidejű alkalmazása értelemszerűen fokozza a mellékhatás-kockázatot.

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség

A terhesség alatt bekövetkező radioaktív jód kontamináció ellen is ajánlott napi 1 x 1 Jodecorp tabletta bevétele, legfeljebb 2 napon át.

Szoptatás

A radioaktív jódizotópok átjutnak az anyatejbe. A szoptató anyáknak 1 x 1 Jodecorp tabletta ajánlott. Az ismételt adagolás nem javallott.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nem várható, hogy a kálium-jodid a javasolt adagolásban befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek üzemeltetéséhez szükséges képességeket.

3. HOGYAN KELL SZEDNI A JODECORP TABLETTÁT?

A Jodecorp tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét. 

Szükség esetén napi 1 x 1 Jodecorp tabletta (1 x 100 mg jodid) egy adagban bevéve, amely 1 napra nyújt védelmet.

Többszöri bevételre csak akkor lehet szükség, ha a kontamináció elhúzódó jellegű. A radioaktív jód elleni sugárvédelem lehetőleg 1-2 napra korlátozódjon.

A maximális hatékonyság elérése érdekében a Jodecorp tabletta alkalmazására a radioaktív jódbehatást megelőzően néhány órával vagy azt követően nagyon rövid időn (kb. 1 órán) belül kell sort keríteni. 

A kezelés időtartama

A Jodecorp tabletta jelen kiszerelésben egyszeri bevételre szolgál. Általában véve a radioaktív jód elleni sugárvédelem lehetőleg 1-2 napra korlátozódjon.

Ha az előírtnál több Jodecorp tablettát vett be

Ha Ön véletlenül túl sok Jodecorp tablettát nyelt le, minél hamarább orvosi segítséget kell kérnie.

Ha elfelejtette bevenni a Jodecorp tablettát

A maximális hatékonyság elérése érdekében a Jodecorp tabletta alkalmazására a radioaktív jódbehatást megelőzően néhány órával vagy azt követően nagyon rövid időn (kb. 1 órán) belül kell sort keríteni. Ha a bevétel kb. 4 órával a radioaktív jódbehatást követően történik, a gátlóhatás kb. 50%, ha pedig kb. 6 órával később, akkor gyakorlatilag 0%. 

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Jodecorp tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A jódterápia esetében általánosságban előfordulhatnak pajzsmirigy-mellékhatások, főként jódhiányos területeken (fokozott pajzsmirigyműködés-kockázat). Nagyobb kockázatnak vannak kitéve a pajzsmirigy-betegségben szenvedők. Nem zárhatók ki a test más részeit, mint pl. tápcsatornát érintő mellékhatások, túlérzékenységi reakciók (súlyosabb esetekben láz, ízületi fájdalmak, arcon és más testtájakon jelentkező vizenyők, súlyos légszomj, dermatitisz herpetiformisz és hipokomplementémiás vaszkulitisz) sem.

A csernobili balesetet követő, radioaktív jód elleni tömeges sugárvédelem lengyelországi tapasztalatai: a kálium-jodid egyszeri alkalommal történő adása során jelentkező mellékhatásokról a csernobili balesetet követően Lengyelországban végrehajtott tömeges alkalmazás (kb. 10,5 millió, 16 éven aluli gyermek és 7 millió felnőtt) nyújtott alapvető adatokat. Ezek szerint súlyos mellékhatást két eset kivételével nem tapasztaltak. Szinte kizárólag csak tápcsatornában jelentkező panaszokat és enyhe súlyosságú bőrkiütéseket jelentettek. A tápcsatornát érintő mellékhatásokat gyakrabban (max. 2%) jelentették gyermekek körében az alkalmazott kálium-jodid oldat rossz íze miatt, míg az enyhe bőrkiütések a gyermekek és a felnőttek körében egyaránt kb. 1%-os előfordulási gyakorisággal jelentkeztek. A 7 millió felnőtt közül csak 2 jódallergiás esetben jelentettek súlyos mellékhatásokat. Összességében a súlyos mellékhatások előfordulási gyakorisága Lengyelországban egy dózis kálium jodid bevételét követően gyermekek esetében kb. 1 : 10 millió, felnőttek esetében kb. 

1 : 1 millió volt.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. HOGYAN KELL A JODECORP TABLETTÁT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható után ne szedje a Jodecorp-ot. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A Jodecorp tabletta legfeljebb 25 oC-on, nedvességtől védve tárolandó, az eredeti csomagolásban.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Jodecorp tabletta

A készítmény hatóanyaga: 100 mg jodid (130 mg kálium-jodid formájában) tablettánként

Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz, sztearinsav, talkum és nátrium-tioszulfát

Milyen a Jodecorp tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

3x1 db fehér színű jelöletlen, lencse alakú tabletta PET-Alu-PE háromrétegű tasakban, dobozban, betegtájékoztatóval.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Magyar Honvédség Egészségügyi Központ

1134 Budapest, Róbert Károly krt. 44.

Gyártó

Meditop Gyógyszergyártó Kft.,

2097 Pilisborosjenő Ady Endre utca 1.

OGYI-T-20726/01

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2014. február.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal