JANGEE 3 mg/0,03 mg filmtabletta

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A JANGEE NAPONTA 3 MG / 0,03 MG FILMTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Jangee NAPONTA 3 mg / 0,03 mg filmtabletta (a továbbiakban Jangee NAPONTA) fogamzásgátló tabletta, és a terhesség megelőzésére szolgál.

 • Minden aktív, sárga tabletta kis mennyiséget tartalmaz két különböző női hormonból, nevezetesen a drospirenonból és az etinilösztradiolból.
 • A fehér színű placebo tabletták nem tartalmaznak női hormonokat.

2. TUDNIVALÓK A JANGEE NAPONTA FILMTABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

Általános tudnivalók

A Jangee szedése előtt kezelőorvosa különböző kérdéseket fog feltenni a személyes és családi kórelőzményére vonatkozóan. A kezelőorvos megméri a vérnyomását, és az aktuális állapotától függően egyéb vizsgálatokat is végezhet.

Ebben a tájékoztatóban bemutatunk különböző olyan eseteket, amikor abba kell hagynia a Jangee szedését, vagy amikor a Jangee fogamzásgátló hatása csökkenhet.

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag:
drospirenone
ethinylestradiol

Vényköteles: igen

Kiszerelések és további adatok:

(1x21x) (3x21x) jangee-003-21x

Ilyenkor nem szabad nemi életet élnie, vagy kiegészítő, nem hormonális fogamzásgátló módszereket, például gumi óvszert vagy más barrier-elvű módszert kell használnia.

Ne alkalmazza a naptár módszert vagy a hőmérsékletmérés módszerét, mert ezek a módszerek megbízhatatlanok lehetnek, mivel a Jangee megváltoztatja a menstruációs ciklus idején szokásos változásokat a hőmérséklet és a méhnyak - váladék összetétele tekintetében.

Más hormonális fogamzásgátlókhoz hasonlóan, a Jangee nem nyújt védelmet a HIV-fertőzés (AIDS) és az egyéb, nemi úton terjedő fertőzések ellen.

A gyógyszer szedésének ideje alatt rendszeresen, legalább 6-12 havonta keresse fel kezelőorvosát.

Amennyiben szokatlan tüneteket észlel, például tisztázatlan fájdalmat a mellkasában, hasában vagy lábszárában, azonnal forduljon a kezelőorvosához.

Ne szedje a Jangee NAPONTA filmtablettát

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

 • ha jelenleg vérrögök vannak (vagy voltak a múltban) a lábának az ereiben (trombózis), a tüdejében (embólia) vagy egyéb szerveinek az ereiben;
 • ha szívrohama vagy agyvérzése van (vagy volt a múltban);
 • ha olyan betegsége van (vagy volt a múltban), amely szívrohamhoz (például angina pectoris, amely súlyos mellkasi fájdalmat okoz) vagy agyvérzéshez (például átmeneti vagy enyhe fokú agyvérzés maradványtünetek nélkül) vezethet;
 • ha olyan betegsége van, amely fokozhatja a trombózis kialakulásának a kockázatát az artériákban. Ez a következő betegségekre vonatkozik:
 • diabétesz károsodott erekkel;
 • nagyon magas vérnyomás;
 • nagyon magas zsírszint a vérben (koleszterin vagy trigliceridek);
 • ha véralvadási zavara van (pl. protein C hiány);
 • ha bizonyos típusú migrénje van (vagy bármikor volt, úgynevezett fokális idegrendszeri tünetekkel);
 • ha hasnyálmirigy gyulladása (pankreatitisz) van (vagy volt);
 • ha májbetegsége van vagy volt a múltban, és a májfunkciók még nem normalizálódtak;
 • ha a veséi nem működnek megfelelően (veseelégtelenség);
 • ha májdaganata van vagy volt;
 • ha emlőrákja vagy bármely más, a nemi szerveket érintő rákja van (vagy volt), vagy azt gyanítja, hogy ilyen daganata van;
 • ha tisztázatlan eredetű hüvelyi vérzése van;
 • ha allergiás az etinil-ösztradiolra vagy a drospirenonra, vagy a Jangee bármely más összetevőjére; Ez viszketést, bőrkiütést vagy gyulladást okozhat.

A Jangee NAPONTA fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Néhány esetben, a Jangee NAPONTA vagy bármely más kombinált hormonális fogamzásgátló szedésekor fokozott elővigyázatossággal kell eljárni, és szükséges lehet, hogy a kezelőorvosa rendszeresen kivizsgálja Önt. Ha az alábbi állapotok valamelyike vonatkozik Önre, tájékoztassa kezelőorvosát a Jangee NAPONTA szedésének elkezdése előtt. Abban az esetben is forduljon a kezelőorvosához, ha a következő állapotok bármelyike kialakul vagy súlyosbodik a Jangee NAPONTA szedésének ideje alatt:

 • ha egy közeli családtagjának mellrákja van vagy volt;
 • ha bármilyen máj- vagy epebetegsége van;
 • ha cukorbeteg;
 • ha depressziós;
 • ha Crohn-betegsége vagy fekélyes vastagbélgyulladása (gyulladásos bélbetegség) van;
 • ha hemolitikus urémiás szindrómában (HUS; a véralvadás veseelégtelenséghez vezető rendellenessége) szenved;
 • ha sarlósejtes vérszegénységben (a vörösvérsejteket érintő örökletes betegség) szenved;
 • ha epilepsziás (lásd az "Egyéb gyógyszerek szedése" c. pontban);
 • ha a szisztémás lupusz eritematózusz nevű (SLE); immunbetegségben szenved;
 • ha olyan betegsége van, amely terhesség vagy szexuálhormonok alkalmazása alatt jelentkezett először; például hallásvesztés, porfíria (vérképzőrendszeri betegség), terhességi herpesz (bőrkiütés hólyagocskákkal a terhesség alatt), Sydenham-féle korea (az idegrendszert érintő betegség, amely önkéntelen testmozgásokkal jár);
 • ha májfoltjai vannak vagy voltak (sárgásbarna bőrelszíneződések, úgynevezett "terhességi foltok", amelyek különösen az arcon jelennek meg); ilyen esetben kerülje a közvetlen napfényt és az ultraibolya sugárzást.

Ha örökletes angioödémája van, az ösztrogént tartalmazó készítmények kiválthatják vagy súlyosbíthatják az angioödéma tüneteit. Azonnal keresse fel a kezelőorvosát, ha az angioödéma tüneteit tapasztalja (duzzadt arc, nyelv és/vagy garat és/vagy nyelési nehézségek vagy légzési nehézségekkel párosuló csalánkiütések).

Műtét, hosszan tartó mozgáskorlátozottság vagy súlyos balesetek a Jangee alkalmazásának ideje alatt

Fontos, hogy előre tájékoztassa a kezelőorvosát arról, hogy szedi a Jangee filmtablettát, mivel ezekben az esetekben fokozottan fennáll a vénás trombózis veszélye, és előfordulhat, hogy le kell állítani a kezelést.

A kezelőorvosa fogja megmondani, hogy mikor kell újrakezdenie a Jangee szedését. Erre általában a lábra állása után mintegy két héttel kerül sor.

A Jangee NAPONTA filmtabletta és a trombózis

Vénás trombózis

Bármilyen kombinált fogamzásgátló, többek között a Jangee szedése is, növeli a vénás trombózis (vérrög keletkezése az erekben) kialakulásának kockázatát a fogamzásgátló tablettát nem szedő nőkhöz képest.

A vénás trombózis kockázatát fogamzásgátlót szedők esetében a következők növelik:

 • előrehaladott kor;
 • ha túlsúlyos;
 • ha közeli családtagjának fiatalkorában vérrög (trombózis) volt a lábában, a tüdejében vagy egyéb szervében;
 • ha műtét vagy tartós mozgáskorlátozottság előtt áll vagy súlyos balesete volt (a teendőket lásd fent a "Műtét, hosszan tartó mozgáskorlátozottság vagy súlyos balesetek a Jangee 3 mg / 0,03 mg 28 filmtabletta történő kezelés ideje alatt" c. pontban.).

Artériás trombózis

A kombinált fogamzásgátlók szedése kapcsolatban áll az artériás trombózis (egy artéria elzáródása) fokozott kockázatával, pl. a szív ereiben (szívroham) vagy az agyban (agyvérzés).

Az artériás trombózis kockázatát fogamzásgátlót szedők esetében a következők növelik:

 • dohányzás; A Jangee NAPONTA szedésének az ideje alatt határozottan javasolt a dohányzás abbahagyása, különösen 35 év felett.
 • ha magas a vérzsír szintje (koleszterin vagy trigliceridek);
 • ha túlsúlyos;
 • ha Önnek vagy valamelyik családtagjának fiatalkorában szívrohama vagy agyvérzése volt;
 • ha magas a vérnyomása;
 • ha migrénje van;
 • ha szívproblémái vannak (szívbillentyű rendellenességek, szívritmus zavar).

Hagyja abba a Jangee NAPONTA szedését és azonnal keresse fel kezelőorvosát, ha a trombózis lehetséges jeleit tapasztalja (lásd a 3. pont "Hagyja abba a kezelést, ha" című bekezdésében).

Jangee NAPONTA és a daganatos betegségek

Valamivel gyakrabban fordul elő emlőrák a kombinált fogamzásgátlókat szedő nők körében, de nem tisztázott, hogy ez valóban a gyógyszer miatt van-e. Lehetséges például, hogy azért fedeznek fel több esetben daganatot a fogamzásgátlókat szedő nőknél, mert őket gyakrabban vizsgálja meg az orvosuk. A kombinált hormonális fogamzásgátlók szedésének abbahagyása után az emlőrák előfordulási aránya fokozatosan csökken.

Fontos a mell rendszeres vizsgálata, és amennyiben bármilyen csomót érez, keresse fel orvosát.

Ritka esetekben beszámoltak jóindulatú, még ritkábban rosszindulatú vesedaganatot kombinált fogamzásgátlót szedő nőkben. Ha hirtelen jelentkező, erős hasi fájdalmat érez, keresse fel a kezelőorvosát.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Mindig közölje az Önnek Jangee NAPONTA filmtablettát felíró kezelő orvosával, hogy milyen gyógyszereket vagy gyógyhatású készítményeket szed. Az Önnek egyéb gyógyszereket felíró orvosokat vagy fogorvost (vagy a gyógyszert kiadó gyógyszerészt) szintén tájékoztassa arról, hogy Jangee NAPONTA filmtablettát szed.

Előfordulhat, hogy közlik Önnel, hogy kiegészítő fogamzásgátló módszert (például gumi óvszert) kell használnia, és azt is, hogy mennyi ideig.

Bizonyos gyógyszerek szedésének következményeként a Jangee NAPONTA filmtabletta elveszítheti fogamzásgátló hatását vagy váratlan vérzés léphet fel.

Ide tartoznak az epilepszia (primidon, fenitoin, barbiturátok, karbamazepin, oxkarbazepin), a tuberkulózis (például rifampicin), a HIV-fertőzés (ritonavir) és egyéb fertőzések (grizeofulvin, ampicillin, tetraciklinek) kezelésére használt gyógyszerek, valamint a közönséges orbáncfű nevű gyógynövény.

Amennyiben orbáncfüvet tartalmazó gyógyhatású készítményt kíván alkalmazni a Jangee NAPONTA filmtabletta szedésével egyidőben, előtte beszélje meg az orvosával.

A Jangee NAPONTA módosíthatja más gyógyszerek hatását, például a ciklosporint tartalmazó szerekét vagy a lamotrigin nevű görcsoldó gyógyszerét (ez növelheti a görcsrohamok gyakoriságát).

Mielőtt bármilyen gyógyszert szed, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A Jangee NAPONTA filmtabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

Naponta egy Jangee NAPONTA filmtablettát vegyen be, szükség esetén kevés vízzel. A tablettát étkezés közben vagy attól függetlenül, de minden nap közel azonos időben szedje.

Klinikai vizsgálatok

Ha vérvételre van szükség, tájékoztassa az orvost vagy a laboratórium munkatársát, hogy fogamzásgátlót szed, mivel az orális fogamzásgátlók módosíthatják bizonyos vizsgálatok eredményét.

Terhesség

A Jangee NAPONTA nem szedhető a terhesség ideje alatt. Amennyiben a Jangee NAPONTA filmtabletta szedésének ideje alatt esik teherbe, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését és forduljon a kezelőorvosához.

Mielőtt bármilyen gyógyszert szed, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Szoptatás

A Jangee NAPONTA szedése a szoptatás ideje alatt általában nem javasolt. Ha a szoptatás ideje alatt szedni kívánja a fogamzásgátlót, beszélje meg a kezelőorvosával.

Mielőtt bármilyen gyógyszert szed, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nincsenek arra utaló információk, hogy a Jangee NAPONTA filmtabletta használata befolyásolná a gépjárművezetéshez és a gépek üzemeltetéséhez szükséges képességeket.

Fontos információk a Jangee NAPONTA filmtabletta egyes összetevőiről

A Jangee NAPONTA filmtabletta laktózt (tejcukor) tartalmaz.

Amennyiben a kezelőorvosa korábban tájékoztatta Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, forduljon orvosához, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. HOGYAN KELL SZEDNI A JANGEE NAPONTA FILMTABLETTÁT?

Ha már előzőleg szedett más típusú fogamzásgátlót, akkor tudhatja, hogy a fogamzásgátlók többsége 21db tablettából áll, amik így 21 napon keresztül hatnak, majd egy hét tabletta mentes szünet következik. A Jangee filmtabletta különbözik ettől a (21nap + hét nap szünet) rendszertől. A 21db sárga tabletta után folyamatosan kell szedni a "placebo-hét" alatti 7 napon át, a negyedik sort alkotó, fehér színű, placébó tablettákat, tehát ez esetben nincs egy hét tabletta-mentes időszak. Igy tehát rutinná válik a kihagyás nélküli, folyamatos napi egy szem filmtabletta szedése, ezzel is csökkentve a tabletta bevétel elfelejtésének a kockázatát.

A hatóanyagot tartalmazó aktív, sárga filmtablettákat, és a hatóanyagot nem tartalmazó, fehér placébó tablettákat egyarát tartalmazza a buborékcsomagolás.

A Jangee NAPONTA filmtablettából naponta egy szemet, szükség szerint kevés vízzel kell bevenni étellel, vagy attól függetlenül, lehetőleg mindennap azonos időben.

Ne keverjük a tablettákat, hanem sorban haladva, az első 21 napon az aktív (sárga), majd 7 napon át a (fehér) placébó tabletták következnek. Az első 21nap alatt Ön a hormon tartalmú aktív, sárga tablettát veszi be, majd folytatja a "placébo héttel", a fehér színű, inaktív tabletták (a legalsó sor) szedésével. A filmtablettákat folyamatosan kell szedni, az előző doboz utolsó tablettájának bevétele után folyamatosan kell áttérni a következő dobozra és a két doboz között nincs "tabletta szedés mentes" időszak. Mivel a tabletták összatétel eltér, minden doboz első tablettája a bal felső sarokban elhelyezkedő tablettát jelenti, balról jobbra haladva, a csomagoláson feltűntetett nyílnak megfelelően.

Naponta egy Jangee NAPONTA filmtablettát vegyen be, szükség esetén kevés vízzel. A tablettát étkezés közben vagy attól függetlenül, de minden nap közel azonos időben vegye be.Az első 21nap alatt Ön a hormon tartalmú aktív, sárga tablettát veszi be, majd folytatja a "placébo héttel", a fehér színű, inaktív tabletták (a legalsó sor) szedésével. A tablettákat folyamatosan kell szedni, két doboz között nincs "tabletta szedés mentes időszak..

Egy buborékcsomagolás 21db aktív, sárga, és 7db fehér, placébo tablettát tartalmaz.. A tabletták szedését a bal felső sarokban található tablettával kell kezdeni, ahonnan a nyíllal feltűntetett irányba kell haladni.

A csomag előkészítése

Minden Jangee NAPONTA filmtabletta buborékcsomagolásához 7db öntapadó jelölő szalag tartozik, amely egyenként a hét napjainak a rövidítését tartalmazza. Ön ennek a segítségével megjelölheti a hét azon napját, amikor elkezdte szedni a tablettákat. A következő csomagot a hét ugyanazon napján kell elkezdenie, és a megvonásos vérzésnek minden hónapban azonos napon kell kezdődnie. Ezért Önnek pontosan kell tudnia, hogy a hét mely napján kezdi a tabletták szedését. A hét napjának megfelelő rövidítését az első alkalommal bevett tabletta helyére ragasztva, könyebbé teszi annak azonosítását, hogy az adott naphoz tartozó tabletta beszedése megtörtént e. Pl. Ha Ön szerdán (Wednesday) kezdi a tabletták szedését, akkor a strippel megjelölt "Csüt" jelből azonnal tudja, hogy hol tart (csütörtök). A placébo tablettasor alkalmazása alatt (valószínűleg a 2. vagy a 3.napon) kezdődik a megvonásos vérzésként is ismert menstruáció. Az utolsó fehér, placébo tabletta bevételét követően folyamatosan kell folytatnia következő újabb 28-as tablettacsomag első adagjával.Ez azt is jelenti, hogy az újabb csomag első tablettája mindig a hét azonos napjára esik, és a menstruációnak is ugyanazon a napokon kell jelentkeznie minden hónapban.

Ha a Jangee NAPONTA filmtablettát a leírtaknak megfelelően szedi, a terhességgel szembeni védelem abban a 7 napos időszakban is fennáll, amikor a placebo tablettákat szedi.

Mikor kezdheti el az első csomag szedését?

 • Ha nem szedett hormontartalmú fogamzásgátlót az előző hónapban.

A Jangee NAPONTA szedését a ciklusa első napján (azaz a menstruáció első napján) kezdje el. Ha a Jangee NAPONTA szedését a menstruáció első napján kezdi el, már azonnal védetté válik a teherbe eséssel szemben. A tabletta szedését a ciklus 2-5. napján is elkezdheti, de ebben az esetben kiegészítő fogamzásgátlást (például gumi óvszert) kell alkalmaznia az első 7 napban.

 • Ha egy másik kombinált hormonális fogamzásgátlóról, kombinált fogamzásgátló hüvelygyűrűről vagy tapaszról vált át.

A Jangee NAPONTA szedését az előző fogamzásgátló tabletta gyógyszermentes időszakát követő napon elkezdheti. Amennyiben kombinált fogamzásgátló hüvelygyűrűről vagy tapaszról vált át, kövesse orvosa utasításait.

Ha csak progesztogén alkalmazásán alapuló módszerről (csak progesztogént tartalmazó tabletta, injekció, vagy progesztogént felszabadító méhen belüli eszköz vagy implantátum) vált át.

Bármikor átválthat a csak progesztogént tartalmazó tablettáról (az implantátumról vagy a méhen belüli eszközről az eltávolítás napján válthat át az új tablettára, injekció esetében pedig akkor, amikor a következő injekció esedékes lenne), de mindegyik esetben kiegészítő fogamzásgátló módszert (például gumi óvszert) kell használnia a tablettaszedés első 7 napján.

Vetélés után.

Kövesse orvosa utasításait.

Szülés után.

A Jangee NAPONTA szedését a szülés után 21-28 nappal kezdheti el. Ha később kezdi el a tabletta szedését, barrier-elvű fogamzásgátló módszert (például gumi óvszert) kell alkalmaznia a készítmény szedésének első 7 napján.

Ha a szülést követően, már a Jangee NAPONTA szedésének elkezdése előtt nemi életet élt, meg kell bizonyosodnia arról, hogy nem esett teherbe, vagy meg kell várnia a következő menstruációt.

Kérjen tanácsot orvosától, ha nem biztos abban, hogy mikor kezdje el a tabletta szedését.

Ha szoptat és (újra) el szeretné kezdeni a Jangee NAPONTA szedését a szülést követően.

Olvassa el a "Szoptatás" c. részt.

Ha az előírtnál több Jangee NAPONTA filmtablettát vett be

Nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az drospirenon / etinilösztradiol túladagolása súlyos károsodást okozna. Ha azonban sok tablettát vett be egyszerre, hányinger és hányás előfordulhat. Serdülőkorú lányoknál hüvelyi vérzés jelentkezhet.Ha túl sok Jangee NAPONTA filmtablettát vett be, vagy tudomására jut, hogy egy gyermek vett be a tablettából, kérjen tanácsot az orvosától vagy gyógyszerészétől.

Ha elfelejtette bevenni a Jangee NAPONTA filmtablettát

A Jangee NAPONTA buborékcsomagolásában a tablettákat négy sorban, soronként hetesével találjuk. A legalsó, negyedik sor tartalmazza a placebo tablettákat. Ha Ön elfelejt a legalsó sorból egy tablettát bevenni, az nem lesz hatással a Jangee NAPONTA hatékonyságára, egyszerűen dobja ki az elfelejtett placebo tablettát, majd folytassa az alkalmazást mintha folyamatosan szedte volna a Jangee NAPONTA filmtablettát. Semmiképpen ne hosszabbítsa meg a placebo-hét időszakát.

Ha ön az első három sorbeli, aktív tablettából felejtett el beszedni, akkor a következők szerint kell eljárnia:

- Ha kevesebb, mint 12 órát késik a tabletta bevételével, a terhesség elleni védelem még nem csökken. Vegye be a tablettát, amint eszébe jut. A következő tablettát a megszokott időben vegye be.

- Ha több, mint 12 órát késik a tabletta bevételével, a terhesség elleni védelem csökkenhet. Minél több tablettát felejtett el bevenni, annál nagyobb a fogamzásgátló hatás csökkenésének kockázata.

A terhesség elleni védelem csökkenésének veszélye akkor a legnagyobb, ha a csomag 1. sorának elején, valamint a 3. hét - 3. sor végén lévő tablettát felejti el bevenni. Ezért a következő intézkedéseket kell megtennie (lásd még az alábbi ábrát is):

Ha egynél több tablettát felejtett el bevenni a csomagból

Kérjen tanácsot orvosától.

Ha egy tablettát felejtett el bevenni az 1. héten

Vegye be a kihagyott tablettát, amint eszébe jut, még akkor is, ha így 2 tablettát kell egyszerre bevennie. A következő tablettákat a megszokott időben vegye be és tegyen kiegészítő óvintézkedéseket, például használjon gumi óvszert a következő 7 nap során. Ha a tabletta kimaradása előtti héten nemi életet élt, fennáll a terhesség kockázata. Ez esetben kérjen tanácsot orvosától.

Ha egy tablettát felejtett el bevenni a 2. héten

Vegye be a kihagyott tablettát, amint eszébe jut, még akkor is, ha így 2 tablettát kell egyszerre bevennie. A következő tablettákat a szokásos időben vegye be. A fogamzásgátló hatás nem csökken, és nem kell kiegészítő óvintézkedéseket tenni.

Ha egy tablettát felejtett el bevenni a 3. héten

Két lehetőség közül választhat:

Vegye be a kihagyott tablettát, amint eszébe jut, még akkor is, ha így 2 tablettát kell egyszerre bevennie. A következő tablettákat a szokásos időben vegye be. A gyógyszermentes hét tartása helyett kezdje el szedni a következő csomagot.

Valószínűleg menstruációja (megvonásos vérzése) lesz a második csomag befejezésekor, de pecsételő vagy áttöréses vérzés is jelentkezhet a második csomag szedésének ideje alatt.

Abba is hagyhatja az aktív, sárga tabletták szedését. Kezdje el a 7 napos gyógyszermentes időszakot a fehér, placebó tabletták szedésével. Ha a meghatározott kezdőnapon szeretné elkezdeni az új csomag szedését, 7 napnál rövidebb ideig szedje a placebo tablettákat.

Ha követi a fenti két javaslat valamelyikét, védett marad a terhességgel szemben.

Ha elfelejtett bevenni egy tablettát, és nem jelentkezik a menstruációs vérzés a gyógyszermentes időszakban, ez azt jelentheti, hogy teherbe esett. Ez esetben kérjen tanácsot orvosától, mielőtt elkezdi szedni a második csomagot.

Mi a teendő hányás vagy súlyos hasmenés esetén?

Ha egy sárga filmtabletta bevétele után 3-4 órával hánynia kell vagy súlyos hasmenése van, fennáll annak a veszélye, hogy a hatóanyagok nem szívódtak fel teljesen a szervezetében. Ez a helyzet hasonló ahhoz, mint amikor elfelejt bevenni egy tablettát. A hányás vagy hasmenést követően mielőbb vegyen be egy tablettát a tartalék csomagból. Ezt a tablettát lehetőleg a szokásos tablettaszedési időtől számított 12 órán belül vegye be. Ha ez nem lehetséges, vagy 12 óránál több idő telt el, kövesse a "Ha elfelejtette bevenni a Jangee NAPONTA filmtablettát" c. pontban leírt utasításokat.

Vérzés a menstruációs ciklusok között

A Jangee NAPONTA szedésének első hónapjaiban váratlan vérzés jelentkezhet (a placebo tabletták szedésének időszakán kívül). Amennyiben néhány hónapnál hosszabb ideig tapasztal ilyen vérzést, vagy a vérzés néhány hónap után jelentkezik, orvosának meg kell találnia ennek az okát.

Mi a teendő, ha nincs menstruáció a placebo tabletták szedésének időszakában?

Ha az összes sárga filmtablettát az előírtaknak megfelelően vette be, nem hányt és nem volt súlyos hasmenése, valamint nem szedett egyéb gyógyszert, akkor nagyon valószínűtlen, hogy terhes lenne.

Ha két egymást követő menstruációs ciklusa elmaradt, akkor lehet, hogy teherbe esett. Azonnal keresse fel az orvosát. Ne kezdje el szedni a következő csomagot, amíg nem bizonyosodik meg arról, hogy nem terhes.

A menstruáció késleltetése: mit kell tudnia erről?

Noha nem javasolt, késleltetheti a menstruációs ciklusát (a megvonásos vérzést) az új csomag végéig, ha nem szedi a fehér színű placebo tablettákat a negyedik sorból, hanem elkezdi egy újabb csomag Jangee NAPONTA szedését. Pecsételő vérzést (vércseppeket vagy foltokat) vagy áttöréses vérzést tapasztalhat a második csomag szedése során. A szokásos placebo időszak után, amikor beveszi a 7 fehér színű tablettát, elkezdheti a következő csomagot.

Kérjen tanácsot orvosától, mielőtt a menstruációs ciklus késleltetése mellett dönt.

Annak ellenére, hogy nem ajánlott, késleltetheti a menstruációs ciklust (a megvonásos vérzést), ha a 4. sorban található fehér színű, placebo tabletta bevétele helyett egy új csomag Jangee 3mg/0,03mg 28 filmtabletta szedésével folytatja az alkalmazást. Ily módon a második csomag beszedéséig késleltetheti a menstruációját. Ez alatt az idő alatt előfordulhat pecsételés (vércseppek vagy foltok) vagy áttöréses vérzés. A szokásos placebo-időszakot követően, azaz a 7 fehér tabletta bevétele után, folytassa a tabletta szedését egy újabb csomaggal.

A menstruáció első napjának megváltoztatása: mit kell tudnia erről?

Amennyiben a tablettákat az utasításoknak megfelelően szedi, a menstruációs ciklusa (a megvonásos vérzés) a placebo időszakban fog elkezdődni. Ha meg kell változtatnia ezt a napot, ezt a gyógyszermentes időszak tartamának lerövidítésével (de soha nem a meghosszabbításával) teheti meg. Ha például a placebo időszak pénteken kezdődik és ezt keddre (3 nappal korábbra) szeretné változtatni, az új csomag szedését a szokásosnál 3 nappal korábban kell elkezdenie. Ha nagyon lerövidíti a placebo időszakot (például 3 vagy még kevesebb napra), előfordulhat, hogy nem jelentkezik megvonásos vérzés (menstruáció) ebben az időszakban. Következésképpen, pecsételő vérzést (vércseppeket vagy foltokat) vagy áttöréses vérzést tapasztalhat.

Ha nem tudja biztosan, hogy mit tegyen, jelentkezzen be vizsgálatra az orvosához.

Ha abbahagyja a Jangee NAPONTA filmtabletta szedését

Bármikor abbahagyhatja a Jangee NAPONTA szedését. Ha nem kíván teherbe esni, kérjen tanácsot az orvosától az egyéb hatékony születésszabályozási módszerekkel kapcsolatosan.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, forduljon tanácsért orvosához vagy gyógyszerészéhez.

Hagyja abba a kezelést, ha

Hagyja abba a Jangee NAPONTA szedését és azonnal keresse fel kezelőorvosát, ha a trombózis lehetséges jeleit tapasztalja, így például a következőket:

 • egyik lábszárában jelentkező, rendkívül erős fájdalom és/vagy gyulladás;
 • hirtelen jelentkező, erős mellkasi fájdalom, amely átsugározhat a bal karjába;
 • hirtelen jelentkező nehézlégzés;
 • hirtelen jelentkező, tisztázatlan eredetű köhögés;
 • szokatlan fejfájás, erős vagy tartós migrén, vagy ennek súlyosbodása;
 • részleges vagy teljes látásvesztés vagy kettős látás;
 • beszédnehézség vagy beszédképtelenség;
 • szédülés vagy ájulás;
 • gyengeség, rendellenes érzetek, vagy valamely testrész zsibbadása;

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, a Jangee NAPONTA is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Jangee NAPONTA

Gyakori (100-ból több mint 1, de 10-ből kevesebb, mint 1 nőt érint) mellékhatások: menstruációs zavar, menstruáció közötti vérzés, emlőfájdalom, fejfájás, depresszió, migrén, hányinger, lomhaság, hüvelyi folyás (leukorrhea) és hüvelyi gombás fertőzés.

Nem gyakori (1000-ből több mint 1, de 100-ból kevesebb, mint 1 nőt érint) mellékhatások: változások a libidóban, magas vérnyomás, alacsony vérnyomás, hányás, akne, ekcéma, bőrviszketés (pruritus), hüvelygyulladás, folyadékretenció és testsúlyváltozás.

Ritka (10.000-ből több mint 1, de 1000-ből kevesebb, mint 1 nőt érint) mellékhatások: asztma, emlő-váladékozás, hallászavar,tromboembólia (ér elzáródása vérrög által).

Ha a jelen betegtájékoztatóban felsoroltakon kívül egyéb mellékhatásokat észlel, vagy valamely mellékhatás különösen súlyos, kérjen tanácsot az orvosától vagy gyógyszerészétől.

5. HOGYAN KELL TÁROLNI A JANGEE NAPONTA FILMTABLETTÁT?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Lejárati idő

A buborékcsomagoláson és a dobozon, a "Lejárati idő" vagy "Felhasználható:" szöveg után feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Jangee NAPONTA filmtablettát

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy a szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Jangee NAPONTA filmtabletta!

Aktív filmtabletta:

Hatóanyagai: filmtablettánként 3 mg drospirenon és 0,03 mg etinilösztradiol tartalmaz:

Egyéb összetevők:

Tablettamag: laktóz-monohidrát, hidegen duzzadó kukoricakeményítő, povidon, kroszkarmellóz-nátrium, poliszorbát 80, magnézium-sztearát.

Bevonat: részlegesen hidrolizált poli(vinil-alkohol), titán-dioxid (E171), makrogol 3350, talkum, sárga vas-oxid (E172), vörös vas-oxid (E172), fekete vas-oxid (E172).

Placebo tabletta:

Tabletta mag: magnézium sztearát, povidon, vízmentes laktóz,

Bevonat: talkum, makrogol 3350,titán-dioxid (E171), részlegesen hidrolizált polivinil-alkohol

Milyen a Jangee NAPONTA filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Jangee NAPONTA filmtabletta

Az aktív tabletta sárga , kerek, filmtabletta

A placébo tabletta fehér kerek filmtabletta

A Jangee NAPONTA filmtabletta dobozonként 1, 2, 3, 6 vagy 13 buborékcsomagolást tartalmaz. Minden buborékcsomagolás 21 aktív és 7 placebo filmtablettát tartalmaz.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Fogamzásgátlók kategóriában