IVIVERZ

1. Milyen típusú gyógyszer az Iviverz és milyen betegségek esetén alkalmazható? 

Az Iviverz et a HIV (humán immunhiány vírus) által okozott fertőzés kezelésére alkalmazható felnőtteknél, serdülőknél és legalább 25 kg testtömegű gyermekeknél.

Az Iviverz két olyan hatóanyagot tartalmaz, amelyeket HIV-fertőzés kezelésére lehet alkalmazni: abakavirt és lamivudint. Ezek az antiretrovirális (retrovírus-elleni) gyógyszerek azon csoportjába tartoznak, amelyeket nukleozid-analóg reverz transzkriptáz gátlóknak neveznek.

Az Iviverz nem gyógyítja meg teljesen a HIV-fertőzést: csökkenti, és alacsony szinten tartja a vírusmennyiséget az Ön szervezetében. Ezen kívül növeli a CD4 sejtszámot a vérében. A CD4 sejtek olyan fehérvérsejtek, amelyek fontos szerepet játszanak abban, hogy segítsék az Ön szervezetét a fertőzések leküzdésében.

Az Iviverz-kezelésre nem mindenki reagál egyformán. Az Ön kezelőorvosa figyelemmel fogja kísérni a kezelés eredményességét.

2. Tudnivalók az Iviverz szedése előtt

Ne szedje az Iviverz et:

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: abacavir
lamivudine

Vényköteles: igen

Kiszerelések és további adatok:

600 mg/300 mg filmtabletta
 • ha allergiás (túlérzékeny) az abakavirra (vagy más gyógyszerre, amelyik abakavirt tartalmaz), lamivudinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
 • Figyelmesen olvasson el minden információt a túlérzékenységi reakciókról a 4. pontban.
 • Beszélje meg kezelőorvosával, ha úgy gondolja, ezek bármelyike érvényes Önre. Ne szedjen Iviverz et!

Az Iviverz fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

A HIV-betegségükre Iviverz et szedő, vagy más kombinált HIV-kezelésben részesülő betegek közül néhánynál fokozott a súlyos mellékhatások kockázata. Önnek tudnia kell arról, hogy fokozott a kockázat:

 • ha közepesen súlyos vagy súlyos májbetegsége van,
 • ha valaha májbetegségben szenvedett, beleértve a májgyulladás (hepatitisz) B és C formáját is (ha hepatitisz B-fertőzése van, kezelőorvosa tanácsa nélkül ne hagyja abba az Iviverz szedését, mivel a hepatitisze kiújulhat),
 • ha nagymértékben túlsúlyos (főleg akkor, ha Ön nő),
 • ha cukorbeteg és inzulint kap,
 • ha veseproblémája van.
 • Ha a fentiek bármelyike érvényes Önre, az Iviverz alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával. A gyógyszer szedése alatt soron kívüli ellenőrző vizsgálatokra lehet szüksége, beleértve a vérvizsgálatokat is. 
 • További információkért lásd a 4. pontot.

Abakavir által okozott túlérzékenységi reakciók

Még az úgynevezett HLA-B*5701 gént nem hordozó a betegeknél is kialakulhat túlérzékenységi reakció (súlyos allergiás reakció).

Figyelmesen olvasson el minden információt a túlérzékenységi reakciókról a betegtájékoztató 4. pontjában.

A szívroham kockázata

Nem zárható ki, hogy az abakavir fokozza a szívroham kialakulásának a kockázatát.

Mondja el kezelőorvosának, ha Önnek szívproblémái vannak, ha dohányzik, vagy olyan betegségben szenved, amely fokozza a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség. Ne hagyja abba az Iviverz szedését, csak akkor, ha ezt kezelőorvosa tanácsolja.

Figyeljen a fontos tünetekre

A HIV-fertőzés kezelésére gyógyszert szedő betegek közül néhánynál egyéb, akár súlyos állapotok is kialakulhatnak. Ismernie kell azokat a fontos jeleket és tüneteket, amelyek alapján felismerheti ezeket az Iviverz alkalmazása alatt.

Olvassa el „A kombinált HIV-kezelés egyéb lehetséges mellékhatásai” rész alatti információkat a betegtájékoztató 4. pontjában.

Mások védelme

A HIV-fertőzés fertőzött személlyel létesített nemi kapcsolat, illetve fertőzött vérrel történő átvitel útján terjed (például közösen használt injekciós tű által).

Annak ellenére, hogy Ön szedi ezt a gyógyszert, továbbra is terjesztheti a HIV-fertőzést, habár a hatásos retrovírus elleni kezelés csökkenti ennek kockázatát. Beszélje meg kezelőorvosával, hogy milyen óvintézkedések szükségesek mások megfertőzésének elkerülése érdekében.

Egyéb gyógyszerek és az Iviverz

Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a gyógynövény-készítményeket és a vény nélkül kapható gyógyszereket is.

Ne felejtse el megemlíteni kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, ha az Iviverz alkalmazása alatt új gyógyszert kezd el szedni.

A következő gyógyszerek nem alkalmazhatók Iviverz-zel együtt:

Emtricitabin, amelyet a HIV-fertőzés kezelésére alkalmaznak, 

Más lamivudin-tartalmú gyógyszerek, amelyeket a HIV- vagy a hepatitisz B-fertőzés kezelésére alkalmaznak, 

Nagy adagban alkalmazott trimetoprim/szulfametoxazol antibiotikumok, 

Kladribin, amelyet a hajas sejtes leukémia kezelésére alkalmaznak. 

Mondja el kezelőorvosának, ha ezek bármelyikével kezelik.

Bizonyos gyógyszerek kölcsönhatásba lépnek az Iviverz zel

Ezek közé tartoznak az alábbiak:

fenitoin, amelyet epilepszia kezelésére alkalmaznak. 

Mondja el kezelőorvosának, ha fenitoint szed. Lehet, hogy kezelőorvosának megfigyelés alatt kell tartania Önt az Iviverz szedése alatt.

metadon, amelyet a heroin helyettesítésére alkalmaznak. Az abakavir gyorsítja a metadon kiürülését a szervezetből. Ha metadont szed, figyelni fogják, vannak-e megvonási tünetei. Szükség lehet a metadon adagjának módosítására. 

Mondja el kezelőorvosának, ha metadont szed. 

Terhesség

Az Iviverz terhesség alatt nem ajánlott. Az Iviverz és a hozzá hasonló gyógyszerek mellékhatásokat okozhatnak a magzatnál. 

Ha a terhessége alatt Iviverz et szedett, kezelőorvosa rendszeres vér  és egyéb vizsgálatokat rendelhet el gyermeke fejlődésének ellenőrzésére. Azon anyák gyermekeinél, akik terhességük alatt úgynevezett nukleozid reverz transzkriptáz-gátlókat kaptak, a HIV elleni védelemmel járó előnyök felülmúlták az esetleges mellékhatások előfordulásának kockázatát.

Szoptatás

HIV-pozitív nőknek nem szabad szoptatniuk, mert a HIV-fertőzést az anyatejen keresztül át lehet adni a csecsemőnek. Az Iviverz hatóanyagai kis mennyiségben kiválasztódhatnak az anyatejbe.

Amennyiben Ön szoptat, vagy tervezi, hogy szoptasson:

Haladéktalanul beszéljen kezelőorvosával.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Az Iviverz okozhat olyan mellékhatásokat, amelyek befolyásolhatják az Ön gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeit.

Az Iviverz szedése alatt beszéljen kezelőorvosával a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeiről.

Fontos információk az Iviverz tabletta további összetevőiről

Az Iviverz narancssárga FCF (E110) nevű színezéket tartalmazz, ami egyes esetekben allergiás reakciókat okozhat.

3. Hogyan kell szedni az Iviverz-et?

A gyógyszert mindig pontosan a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje.

Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Az Iviverz ajánlott adagja felnőtteknek, serdülőknek, valamint legalább 25 kg testtömegű gyermekeknek naponta egyszer egy tabletta.

A tablettát egészben, vízzel kell lenyelni. Az Iviverz étellel együtt vagy anélkül egyaránt bevehető.

Maradjon rendszeres kapcsolatban kezelőorvosával

Az Iviverz segít állapota kezelésében. Rendszeresen szednie kell minden nap annak érdekében, hogy megakadályozza a betegség súlyosbodását. Továbbra is előfordulhat, hogy egyéb fertőzések vagy a HIV-fertőzéssel kapcsolatos más betegségek alakulnak ki szervezetében.

Tartsa a kapcsolatot kezelőorvosával, és ne hagyja abba az Iviverz szedését, csak akkor, ha ezt kezelőorvosa tanácsolja.

Ha az előírtnál több Iviverz et vett be

Ha véletlenül túl sok Iviverz et vett be, mondja el kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, vagy kérjen tanácsot a legközelebbi kórház sürgősségi osztályától.

Ha elfelejtette bevenni az Iviverz et

Ha elfelejtett bevenni egy adagot, vegye be azt, amint eszébe jut. Ezután folytassa a kezelést az előzőleg megszokott rend szerint. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Az Iviverz rendszeres szedése fontos, mert ha nem szabályos időközönként veszi be, nagyobb lehet az esélye a túlérzékenységi reakciók kialakulásának.

Ha idő előtt abbahagyja az Iviverz szedését

Ha bármilyen oknál fogva abbahagyta az Iviverz szedését — különösen, ha azért, mert úgy gondolta, hogy mellékhatások léptek fel, vagy mert Önnek egyéb betegsége van:

Beszéljen kezelőorvosával, mielőtt újrakezdené a gyógyszer szedését. Kezelőorvosa ellenőrizni fogja, hogy tünetei túlérzékenységi reakcióval voltak-e kapcsolatban. Amennyiben a kezelőorvosa úgy gondolja, hogy az összefüggés lehetséges, utasítani fogja, hogy soha többé ne szedjen Iviverz et vagy semmilyen más, abakavir-tartalmú gyógyszert. Fontos, hogy ezt az utasítást szigorúan betartsa.

Ha kezelőorvosa azt tanácsolja, hogy kezdje újra az Iviverz szedését, megkérheti Önt, hogy olyan helyen vegye be az első adagot, ahol szükség esetén orvosi segítség áll rendelkezésre.

4. Lehetséges mellékhatások

HIV-kezelés alatt a testtömeg, továbbá a vérzsír , valamint a vércukorszint növekedése következhet be. Ez részben az egészségi állapot és az életmód rendeződésével lehet összefüggésben, míg a vérzsírok esetében olykor magukkal a HIV-ellenes gyógyszerekkel magyarázható. Kezelőorvosa vizsgálatokkal fogja ellenőrizni ezeket a változásokat. 

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

HIV-fertőzés kezelése esetén sokszor nehéz megállapítani, hogy egy tünet az Iviverz vagy az egyidejűleg szedett egyéb gyógyszerek mellékhatása, vagy azt maga a HIV-betegség okozza. Ezért nagyon fontos, hogy egészségi állapotának bármilyen változásáról tájékoztassa kezelőorvosát.

Még az úgynevezett HLA-B*5701 gént nem hordozó a betegeknél is kialakulhat túlérzékenységi reakció (súlyos allergiás reakció), amelyet a betegtájékoztató „Túlérzékenységi reakciók” fejezete ismertet.

Nagyon fontos, hogy elolvassa és megértse az erről a súlyos reakcióról közölt információkat.

Az Iviverz zel kapcsolatban alább felsorolt mellékhatásokon túl, a kombinált HIV-kezelés során más állapotok is kialakulhatnak.

Fontos, hogy elolvassa „A kombinált HIV-kezelés más lehetséges mellékhatásai” c. részben, az ebben a fejezetben alább található tudnivalókat.

Túlérzékenységi reakciók

Az Iviverz abakavirt tartalmaz (amely bizonyos egyéb rokon gyógyszereknek is hatóanyaga). Az abakavir súlyos allergiás reakciót okozhat, amely túlérzékenységi reakcióként ismeretes. Ezeket a túlérzékenységi reakciókat gyakrabban észlelték abakavirt tartalmazó gyógyszereket szedő betegeknél.

Kinél alakulnak ki ezek a reakciók?

Bármely Iviverz et szedő betegnél kialakulhat túlérzékenységi reakció az abakavirral szemben, ami életveszélyessé válhat, ha folytatja az Iviverz szedését.

Nagyobb valószínűséggel alakul ki ez a reakció Önnél, ha az úgynevezett HLA-B*5701 típusú gént hordozza (de a reakció akkor is felléphet, ha nincs meg Önben ez a géntípus). Mielőtt felírnák az Iviverz et, meg kell vizsgálni Önnél, hogy hordozza-e ezt a gént. Ha tudomása van arról, hogy Ön hordozza ezt a gént, mondja el a kezelőorvosának, mielőtt megkezdené az Iviverz szedését.

Egy klinikai vizsgálatban minden 100 abakavirral kezelt és az úgynevezett HLA-B*5701 gént nem hordozó beteg közül kb. 3-4-nél túlérzékenységi reakció (súlyos allergiás reakció) alakult ki.

Mik a tünetek?

A leggyakoribb tünetek:

láz (magas testhőmérséklet) és bőrkiütés.

Egyéb gyakori tünetek a következők:

hányinger (émelygés), hányás, hasmenés, hasi (gyomor-) fájdalom, nagyfokú fáradtság.

A további tünetek közé tartoznak a következők:

Ízületi vagy izomfájdalmak, a nyak duzzanata, légszomj, torokfájás, köhögés, alkalmanként fejfájás, a szem gyulladása (kötőhártya-gyulladás), a száj kifekélyesedése, alacsony vérnyomás, a kezek vagy lábfejek bizsergése vagy zsibbadása.

Ha tovább folytatja az Iviverz szedését, a tünetek súlyosbodni fognak és életveszélyessé válhatnak.

Mikor jelentkeznek ezek a reakciók?

Túlérzékenységi reakciók az Iviverz szedése során bármikor jelentkezhetnek, de leginkább a kezelés első 6 hetében fordulnak elő.

Azonnal lépjen kapcsolatba kezelőorvosával:

 • ha bőrkiütése jelentkezik, VAGY
 • ha legalább 2 tünetet észlel az alábbiak közül:
 • láz,
 • légszomj, torokfájás vagy köhögés,
 • hányinger vagy hányás, hasmenés vagy hasi fájdalom,
 • nagyfokú fáradtság vagy fájdalomérzet, vagy általános, rossz közérzet.

Kezelőorvosa azt tanácsolhatja, hogy hagyja abba az Iviverz szedését.

Ha idő előtt abbahagyta az Iviverz szedését

Amennyiben túlérzékenységi reakció miatt hagyta abba az Iviverz szedését, SOHA TÖBBÉ nem szedhet újra Iviverz et vagy semmilyen egyéb abakavirt tartalmazó gyógyszert. Amennyiben mégis ezt tenné, órákon belül életveszélyes vérnyomásesés léphet fel, ami halált okozhat.

Ha bármilyen oknál fogva abbahagyta az Iviverz szedését – különösen, ha azért, mert úgy gondolta, hogy mellékhatások léptek fel, vagy mert Önnek egyéb betegsége van:

Beszéljen kezelőorvosával, mielőtt újrakezdené a gyógyszer szedését. Kezelőorvosa ellenőrizni fogja, hogy a tünetek túlérzékenységi reakcióval voltak-e összefüggésben. Amennyiben a kezelőorvosa úgy gondolja, hogy lehetséges az összefüggés, utasítani fogja Önt, hogy soha többé ne vegyen be Iviverz et vagy más, abakavir-tartalmú gyógyszert. Fontos, hogy ezt az utasítást betartsa.

Esetenként olyan betegeknél is jelentkeztek túlérzékenységi reakciók, akik újra kezdték szedni az abakavir-tartalmú gyógyszereket, de akiknél a kezelés leállítása előtt csak egy tünet fordult elő a Készenléti Kártyán feltüntetettek közül.

Olyan betegeknél, akik korábban túlérzékenységhez kapcsolódó tünetek jelentkezése nélkül szedtek abakavit tartalmú gyógyszereket, nagyon ritkán túlérzékenységi reakció alakult ki ezen gyógyszerek ismételt alkalmazása után.

Ha kezelőorvosa azt tanácsolja, hogy kezdje újra az Iviverz szedését, megkérheti Önt, hogy olyan helyen vegye be az első adagot, ahol szükség esetén orvosi segítség a rendelkezésre áll.

Ha Ön túlérzékeny az Iviverz re, akkor a biztonságos megsemmisítés céljából vissza kell adnia minden fel nem használt Iviverz tablettát. Kérje kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát.

Az Iviverz csomagolása tartalmaz egy Készenléti Kártyát, amely emlékezteti Önt és az egészségügyi személyzetet a túlérzékenységi reakciókra. Vegye le ezt a Kártyát a csomagolásról, és mindig tartsa magánál.

Gyakori mellékhatások

Ezek 10 ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek:

 • túlérzékenységi reakciók,
 • fejfájás,
 • hányás,
 • hányinger,
 • hasmenés,
 • gyomorfájdalom,
 • étvágytalanság,
 • fáradtság, levertség,
 • láz (magas testhőmérséklet),
 • általános rossz közérzet,
 • alvászavarok (álmatlanság),
 • izomfájdalom és izompanaszok,
 • ízületi fájdalom,
 • köhögés,
 • irritáció az orrban, orrfolyás,
 • bőrkiütés,
 • hajhullás.

Nem gyakori mellékhatások

Ezek 100 ból legfeljebb 1 beteget érinthetnek és vérvizsgálattal mutathatók ki:

 • alacsony vörösvértestszám (vérszegénység) vagy alacsony fehérvérsejtszám (neutropénia),
 • a májenzimek szintjének emelkedése,
 • a véralvadásban szerepet játszó sejtek számának csökkenése (trombocitopénia).

Ritka mellékhatások

Ezek 1000 ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek:

 • májbetegségek, úgymint sárgaság, májnagyobbodás vagy zsírmáj, májgyulladás (hepatitisz),
 • hasnyálmirigy-gyulladás (pankreatitisz),
 • az izomszövet lebomlása.

Vérvizsgálattal kimutatható ritka mellékhatások:

 • az amiláz nevű enzim szintjének emelkedése.

Nagyon ritka mellékhatások

Ezek 10 000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthetnek:

 • zsibbadás, bizsergő érzés a bőrben (mintha tűvel szurkálnák),
 • gyengeségérzet a végtagokban,
 • bőrkiütés, amely hólyagokból állhat, és parányi céltáblákra emlékeztet (központi sötét folt, világosabb területtel övezve, a szélén sötét gyűrűvel (eritéma multiforme),
 • nagy kiterjedésű hólyagos kiütések és hámló bőrterületek, elsősorban a száj, az orr, a szemek és a nemiszervek körül (Stevens–Johnson szindróma), és egy súlyosabb forma, amikor a testfelület több mint 30%-a lehámlik (toxikus epidermális nekrolízis).
 • tejsavas acidózis (túl sok tejsav a vérben)

Azonnal forduljon orvoshoz, ha ezek közül a tünetek közül bármelyiket észleli.

Vérvizsgálattal kimutatható nagyon ritka mellékhatások:

a csontvelő azon képességének elvesztése, hogy új vörösvértesteket termeljen (tiszta vörösvérsejt aplázia).

Ha mellékhatások jelentkeznek Önnél

Mondja el kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, ha bármely mellékhatás súlyossá vagy zavaróvá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel.

A kombinált HIV-kezelés más lehetséges mellékhatásai

A kombinált kezelés, mint amilyen az Iviverz is, más betegségek kialakulását is előidézheti a HIV kezelése során.

Fertőzésekre és gyulladásokra utaló tünetek

Korábbi fertőzések fellángolhatnak

Az előrehaladott HIV-fertőzésben (AIDS) szenvedő betegek immunrendszere gyenge, és nagyobb valószínűséggel alakulnak ki náluk súlyos fertőzések (opportunista fertőzések). Az ilyen fertőzések lehetnek „lappangók” és a gyenge immunrendszer nem észleli őket a kezelés megkezdése előtt. A kezelés kezdetét követően az immunrendszer megerősödik és felveheti a harcot a fertőzésekkel szemben, amely fertőzéses és gyulladásos tüneteket okozhat. A tünetek közé tartozik általában a láz, valamint az alábbiak némelyike:

fejfájás,

hasi fájdalom,

nehézlégzés.

Ritka esetekben, ahogyan az immunrendszer megerősödik, megtámadhatja a test saját szöveteit is (autoimmun betegségek). Az autoimmun betegségek tünetei akár több hónappal a HIV fertőzés elleni gyógyszer szedésének megkezdését követően is kialakulhatnak. Ennek tünetei az alábbiak lehetnek:

szívdobogásérzés (gyors vagy szabálytalan szívverés) vagy remegés,

hiperaktivitás (fokozott nyugtalanság és mozgáskényszer),

a kezekben és a lábakban kezdődő gyengeség, amely a törzs felé terjed.

Ha bármilyen fertőzésre és gyulladásra utaló tünetet tapasztal, vagy bármilyen tünetet észlel a fentiek közül:

Azonnal mondja el kezelőorvosának. A fertőzés kezelésére ne vegyen be egyéb gyógyszert, amíg nem kérte ki kezelőorvosa tanácsát.

Csontrendszeri problémái lehetnek

Egyes betegeknél, akik a HIV-re kombinált kezelést kapnak, egy oszteonekrózis nevű betegség alakulhat ki. Ez a csontszövet részleges elhalását jelenti, a csontok vérellátásának romlása miatt. A betegeknél akkor alakul ki nagyobb valószínűséggel ez az állapot:

 • ha hosszú ideig részesülnek a kombinált kezelésben,
 • ha gyulladásgátló gyógyszereket, úgynevezett kortikoszteroidokat is szednek,
 • ha alkoholt fogyasztanak,
 • ha immunrendszerük nagyon legyengült,
 • ha túlsúlyosak.

Az oszteonekrózis tünetei többek között:

 • ízületi merevség,
 • ízületi fájdalom (különösen a csípő, a térd és a váll környékén),
 • nehezített mozgás.
 • Ha ezen tünetek közül bármelyiket tapasztalja:
 • Mondja el kezelőorvosának.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell az Iviverz et tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/EXP:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A dobozon és a tartályon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/EXP:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Tartály:

Első felbontást követően:

A kémiai, fizikai és mikrobiológiai stabilitást 30 napig megőrzi 25oC alatti tárolás esetén.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Iviverz filmtabletta?

Az Iviverz filmtabletta hatóanyagai: 600 mg abakavir és 300 mg lamivudin.

Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz PH 102 (E460), mikrokristályos cellulóz PH 200 (E460), nátrium-keményítő-glikolát (A típusú), povidon K 90 (E12019, magnézium-sztearát (E470b), hipromellóz 5 (E464), makrogol 400 (E1521), titán dioxid (E171), narancssárga FCF (E110).

Milyen az Iviverz külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Az Iviverz filmtabletta narancssárga, filmbevonatú, módosított kapszula formájú filmbevonattal ellátott tabletta. A tabletta méretei: 19,4 mm × 10,4 mm.

30 db filmtabletta átlátszatlan, fehér, alumínium-PVC/PE/PVDC buborékcsomagolásban, dobozban.

30 db filmtabletta fehér műanyag (PP) kupakkal lezárt HDPE tablettatartályban, dobozban.

Gyűjtőcsomagolás, amely 90 db filmtablettát (3 csomagban egyenként 30 db filmtabletta) tartalmaz, átlátszatlan, fehér, alumínium-PVC/PE/PVDC buborékcsomagolásban, dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Actavis Group PTC ehf. 

Reykjavíkurvegur 76-78,

220 Hafnarfjörður, 

Izland 

Gyártó

Remedica Ltd

Aharnon Street, Limassol Industrial Estate, 

Limasszol, 3056, 

Ciprus

OGYI-T-23000/01 30x buborékcsomagolásban

OGYI-T-23000/02 30x tartályban

OGYI-T-23000/03 90x (3x30) buborékcsomagolásban

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2018. június.

További gyógyszerek abacavir;lamivudine hatóanyaggal