IRBEC

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Irbec és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Irbec 75 mg/ 150 mg/ 300 mg tabletta az angiotenzin-II receptor antagonisták csoportjába tartozik. Az angiotenzin-II egy a szervezetben termelődő anyag, amely a vérerek receptoraihoz való kötődése révén, szűkíti az ereket. Ennek következtében a vérnyomás emelkedik. Az Irbec 75 mg/ 150 mg/ 300 mg tabletta megakadályozza az angiotenzin-II kötődését ezekhez a receptorokhoz, ezáltal ellazítja a vérereket és csökkenti a vérnyomást. Az Irbec 75 mg/ 150 mg/ 300 mg lassítja a magasvérnyomásos és a 2-es típusú cukorbetegek veseműködésének romlását.

Az Irbec 75 mg/ 150 mg/ 300 mg tablettát a felnőtt betegek magas vérnyomásának (esszenciális hipertónia) kezelésére és azon magas vérnyomás-betegségben és 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek veséjének védelmére használják, akiknél laboratóriumi bizonyíték van a vesefunkció károsodására.

IRBEC GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Laboratorios Liconsa SA
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 150 mg tabletta
  • 300 mg tabletta

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók az Irbec szedése előtt

Ne szedje az Irbec 75 mg/ 150 mg/ 300 mg tablettát:

  • ha allergiás az irbezartánra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
  • ha több mint 3 hónapja terhes. (Azonban a terhesség korai szakaszában sem ajánlott szedni az Irbec-et /- lásd a Terhesség című részt.)
  • ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése és aliszkiren hatóanyag tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az Irbec tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával: 

  • ha Önnek súlyos hányása vagy hasmenése van,
  • ha Ön vesebeteg,
  • ha Ön szívbeteg,
  • tájékoztassa orvosát, ha műtétje lesz vagy altatásos beavatkozások előtt áll.
  • feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. Az Irbec szedése a korai terhesség időszakában nem ajánlott. Nem szabad szedni a gyógyszert, ha több, mint 3 hónapja terhes, minthogy súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhességnek ebben a szakaszában szedi (lásd a „Terhesség” című részt).
  • ha Ön a következő, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
  • ACE-gátlók (például enalapril, lizinopril, ramipril), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved.
  • aliszkiren.

Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolit szinteket (pl. kálium) a vérben.

Lásd még a „Ne szedje az Irbec-et” pontban szereplő információkat.

Gyermekek és serdülők

Ez a gyógyszer nem alkalmazható gyermekek és serdülőkorúak esetén, mivel biztonságosságát és hatásosságát ebben a korcsoportban még nem igazolták teljesen.

Egyéb gyógyszerk és az Irbec tabletta

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Az Irbec 75 mg/ 150 mg/ 300 mg tabletta általában nem lép kölcsönhatásba más gyógyszerekkel.

Különleges elővigyázatossági intézkedések (pl.: vérvizsgálatok) lehetnek szükségesek, amennyiben Ön a következő gyógyszerekt szedi:

  • káliumpótlók, 
  • kálium tartalmú sópótlók, 
  • káliummegtakarító gyógyszerek (pl. egyes vizelethajtókat) 
  • lítiumot tartalmazó gyógyszerek

Mint más vérnyomáscsökkentő gyógyszer esetében, az irbesartan hatását csökkentheti, ha nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszert szed.

Lehet, hogy orvosának meg kell változtatnia a gyógyszerek adagját, és/vagy egyéb óvintézkedéseket tehet:

  • Ha Ön ACE-gátlót vagy aliszkirent szed (Lásd még a „Ne szedje az Irbec-et” és a „Figyelmeztetések és óvintézkedések” pontok alatti információt).

Az Irbec tabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

Az Irbec 75 mg/ 150 mg/ 300 mg tabletta bevehető étkezéskor vagy attól függetlenül is. A tablettát vízzel kell lenyelni.

Terhesség és szoptatás

Terhesség

Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. Az orvos azt fogja tanácsolni Önnek, hogy hagyja abba a gyógyszer szedését, mielőtt teherbe esik, vagy ahogy megtudja, hogy terhes és hogy az Irbec helyett egy másik gyógyszert kezdjen el szedni. Az Irbec szedése nem ajánlott a korai terhesség időszakában. Nem szabad szedni az Irbec-et a 3. terhességi hónap után, mert súlyos károkat okozhat a magzatnak. 

Szoptatás

Közölje orvosával, amennyiben szoptat, vagy el szeretné kezdeni a szoptatást. Az Irbec alkalmazása nem javasolt szoptató anyáknak. Amennyiben szoptatni szeretne, kezelőorvosa másik készítményt választhat az Ön számára, különösen abban az esetben, ha gyermeke újszülött vagy koraszülött.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Az Irbec 75 mg/ 150 mg/ 300 mg tabletta valószínűleg nem befolyásolja a gépjárművezetéssel és a gépek üzemeltetésével kapcsolatos képességeket. Mindazonáltal a magas vérnyomás kezelése során néha szédülés, vagy gyengeség fordulhat elő. Ha ilyesmit tapasztalna, beszéljen orvosával, mielőtt gépjárművet vezetne vagy gépeket üzemeltetne.

A készítménynek a gépjárművezetésre és a gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre kifejtett hatásait nem vizsgálták.

Az Irbec tabletta laktóz-monohidrátot tartalmaz (lásd: " A csomagolás tartalma és egyéb információk” pontban). Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. Hogyan kell  szedni az Irbec-et?

Az Irbec tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja naponta egyszer 150 mg. Az adag később a vérnyomás alakulásától függően naponta egyszer 300 mg-ra emelhető.

A maximális vérnyomáscsökkentő hatás a kezelés megkezdésétől számított 4-6 héten belül alakul ki.

A magasvérnyomás-betegségben, és 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél az ajánlott fenntartó adag naponta egyszer 300 mg.

Az orvos, különösen a kezelés kezdetén, bizonyos pácienseknél, mint például vesedialízisben részesülő, vagy 75 év feletti betegek esetében, esetleg alacsonyabb dózist javasolhat.

Az Irbec tabletta szájon át alkalmazandó, és étkezés közben, vagy anélkül is bevehető. A tablettát vízzel kell lenyelni. Próbálja meg a napi adagját minden nap azonos időben bevenni. Fontos, hogy az Irbec tablettát mindaddig folyamatosan szedje, amíg az orvosa másképp nem utasítja.

Ha az előírtnál több Irbec tablettát vett be

Ha véletlenül több tablettát vett be, vagy egy gyermek vett be a gyógyszerből, azonnal forduljon orvoshoz. A gyógyszer túl magas adagja szédülést, ájulást, gyors vagy erős szívdobogást okozhat.

Ha elfelejtette bevenni az Irbec tablettát

Amennyiben a napi adagot véletlenül kihagyta, a következő adagot a szokásos időben vegye be.

Ne vegyen be kétszeres adagot az elfelejtett adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. 

Akárcsak a hasonló gyógyszereknél, ritkán allergiás bőrreakciókról (bőrkiütések, csalánkiütések), továbbá az arcon, az ajkakon és/vagy a nyelven kialakuló duzzanatokról is érkeztek jelentések irbezartánt szedőbetegekről. Ha Önnél is jelentkeznek a fenti tünetek, vagy úgy érzi, hogy nehezen kap levegőt, hagyja abba az Irbec szedését és azonnal forduljon orvoshoz.

A klinikai vizsgálatok során az Irbec-val kezelt betegeknél az alábbi mellékhatásokról számoltak be:

Nagyon gyakori (10-ből több, mint 1-beteget érinthet): ha Ön magas vérnyomásban és vesebetegséggel együtt járó, 2 es típusú cukorbetegségben szenved, a vérvizsgálati eredmények magasabb káliumszintet mutathatnak. 

Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet): szédülés, hányinger/hányás, kimerültség és egy az izmok, illetve a szívizom működését jelző enzim (a kreatinin-kináz enzim) emelkedett szintjét mutató vérvizsgálati eredmények. Magas vérnyomásban és vesebetegséggel együtt járó, 2 es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél fekvő vagy ülő helyzetből való felálláskor bekövetkező szédülésről, fekvő vagy ülő helyzetből való felálláskor jelentkező alacsony vérnyomásról, ízületi, illetve izomfájdalomról, és a vörösvérsejtekben lévő egyik fehérje (hemoglobin) csökkent szintjéről ugyancsak beszámoltak. 

Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet): szapora szívverés, bőrpír, köhögés, hasmenés, gyomorrontás/gyomorégés, szexuális funkciózavar, (a szexuális teljesítőképesség terén jelentkező problémák), mellkasi fájdalom.

Bizonyos mellékhatásokat az irbezartán forgalomba hozatala óta jelentettek. A mellékhatások, melyek gyakorisága nem ismert, a következők: forgó jellegű szédülés, fejfájás, ízérzészavar, fülcsengés, izomgörcs, izmokban és ízületekben jelentkező fájdalom, a vérlemezkék számának

csökkenése, kóros májfunkció, emelkedett szérum káliumszint, veseműködés károsodása, a kis erek, főként a bőr ereinek gyulladása (ezt az állapotot leukocitoklasztikus vaszkulítisznek nevezik). Sárgaságról (a bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződése) is beszámoltak nem gyakori előfordulással.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell az Irbec-et tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje az Irbec 75 mg/ 150 mg/ 300 mg tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ne vegye ki a tablettát a buborékcsomagolásból mindaddig, amíg be nem veszi azt.

A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk 

Amennyiben több információt szeretne a betegségére vagy a kezelésére vonatkozóan, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

Mit tartalmaz az Irbec 75 mg/ 150 mg/ 300 mg tabletta?

A készítmény hatóanyaga az irbezartán

Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz (E460), kroszkarmellóz-nátrium (E468), laktóz-monohidrát, magnézium-sztearát (E572), vízmentes kolloid szilícium-dioxid (E551), kukoricakeményítő, povidon K29/32 (E-1201) és hidrogénezett ricinusolaj.

Milyen az Irbec 75 mg/ 150 mg/ 300 mg tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Egy Irbec 75 mg/150 mg/300 mg tabletta 75 mg/150 mg /300 mg irbezartánt tartalmaz.

Az Irbec 75 mg tabletta fehér, hengeres, mindkét oldalán domború felületű, kb. 8 mm átmérőjű tabletta.

Az Irbec 150 mg tabletta fehér, hengeres, mindkét oldalán domború felületű, kb. 11 mm átmérőjű, egyik oldalán bemetszéssel ellátott tabletta. A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Az Irbec 300 mg tabletta fehér, hosszúkás, mindkét oldalán domború felületű, kb. 17,5 mm x 7,9 mm méretű egyik oldalán bemetszéssel ellátott tabletta. A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Irbec 75 mg/ 150 mg/ 300 mg tabletta: 14, 28, 56 vagy 98 tabletta buborékcsomagolásban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Laboratorios Liconsa, S.A.

Gran vía Carlos III, 98, 7 emelet

08028 Barcelona, SPANYOLORSZÁG

Gyártók

Laboratorios Liconsa, S.A.

Avda. Miralcampo, Nº7, Polígono Industrial Miralcampo

19200 Azqueca de Henares (Guadalajara), SPANYOLORSZÁG

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2016. október.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal