IPRAVENT 21 µg/adag túlnyomásos inhalációs oldat

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ IPRAVENT TÚLNYOMÁSOS INHALÁCIÓS OLDAT ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Az Ipravent túlnyomásos inhalációs oldat krónikus obstruktív légúti betegségben (pl. hörgőtágulat, ill. idült hörghurut) és hörgő eredetű asztmában kialakuló hörgőgörcs tartós kezelésére adható hörgőtágító gyógyszer 6 éves kor felett.

Az Ipravent gátolja a bolygóideg végkészülékéből felszabaduló acetilkolin hatását és ily módon gátolja a vagusreflexet. A belélegzett Ipravent elsősorban helyileg, a hörgők simaizomzatában elért koncentrációja révén idéz elő hörgőtágulatot.

2. TUDNIVALÓK AZ IPRAVENT TÚLNYOMÁSOS INHALÁCIÓS OLDAT ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza az Ipravent túlnyomásos inhalációs oldatot:

- ha allergiás (túlérzékeny) ipratropium-bromidra, az atropinra és származékaira, vagy az Ipravent túlnyomásos inhalációs oldat egyéb összetevőjére.

Az Ipravent túlnyomásos inhalációs oldat fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

- ha zártzugú zöld hályogra hajlamos,

- ha dülmirigy (prosztata)-túltengésben szenved,

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: ipratropium bromide

Kiszerelések és további adatok:

1x10 ml

Vényköteles: igen

- ha hólyagnyak-elzáródásban szenved.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. A különböző egyidejűleg szedett gyógyszerek egymás hatását erősíthetik, vagy gyengíthetik.

A béta-receptorokat izgató szerek és a xantin-származékok fokozhatják a hörgőtágító hatást.

Az Ipravent túlnyomásos inhalációs oldat kis mennyiségű etanolt is tartalmaz, amit figyelembe kell venni gyermekeknél, terhes nőknél valamint máj-, illetve alkoholbetegeknél, epilepsziásoknál és agyi károsodásban szenvedőknél. Az etanol megváltoztathatja vagy felerősítheti az egyéb gyógyszerek hatásait.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A terhesség ideje alatt végzett Ipravent kezelés biztonságosságát nem bizonyították. Feltételezett vagy biztos terhesség esetén a várt terápiás előnyöket a magzatot fenyegető lehetséges veszélyekkel együtt kell mérlegelni. A preklinikai vizsgálatok során a humán alkalmazásra javasoltnál jelentősen nagyobb, inhalációban vagy orron keresztül (intranazálisan) adagolt Ipravent nem fejtett ki magzatot mérgező (embriotoxikus) vagy magzatkárosító (teratogén) hatásokat.

Nem ismert, hogy az Ipravent kiválasztódik-e az anyatejbe. Szoptató anyák kezelésekor körültekintően kell alkalmazni az Ipravent túlnyomásos inhalációs oldatot.

Az ipratropium-bromiddal végzett preklinikai vizsgálatokban nem találtak a termékenységet befolyásoló nemkívánatos hatást. Az ipratropium-bromid termékenységre gyakorolt hatására vonatkozóan nincs humán klinikai adat.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A készítmény gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták. Mindazonáltal körültekintően kell eljárni ezen tevékenységek végzésekor, mivel az Ipravent kezelés mellékhatásaként szédülés, a szem alkalmazkodási képességének zavarai, pupillatágulat és homályos látás előfordulhatnak. Ha ilyen tüneteket tapasztal, javasolt tartózkodnia az olyan kockázatos tevékenységektől, mint például a járművezetés, vagy gépek kezelése.

Fontos információk az Ipravent túlnyomásos inhalációs oldat egyéb öszetevőiről

Az Ipravent túlnyomásos inhalációs oldat kis mennyiségű (1 befújásban 8,4 mg) alkoholt (etanol) is tartalmaz, amit figyelembe kell venni gyermekeknél, terhes nőknél, valamint máj-, illetve alkoholbetegeknél, epilepsziásoknál és agyi károsodásban vagy lézióban szenvedőknél. Az etanol megváltoztathatja vagy felerősítheti az egyéb gyógyszerek hatásait.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI AZ IPRAVENT TÚLNYOMÁSOS INHALÁCIÓS OLDATOT?

Az Ipravent túlnyomásos inhalációs oldatot mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. A készítmény adagolását egyedileg, a beteg szükségleteit figyelembe véve kell kialakítani. A kezelés alatt rendszeres orvosi ellenőrzés szükséges. A javasolt napi adagot sem heveny rohamok elhárításakor, sem a fenntartó kezelés során nem szabad túllépni.

Ha az orvos másképpen nem rendeli, a felnőttek és 6 éves kor feletti gyermekek kezelésekor javasolt adagolás: 4×2 befújás (adagolt dózis) naponta.

Tekintettel arra, hogy csupán a gyógyszeradag állandó növelésével uralható panaszok esetén valószínűleg más terápiával is ki kell egészíteni a kezelést, a napi adagot általában nem javallt naponta 12 adagolt dózis fölé növelni.

Orvoshoz kell fordulni, ha az Ipravent túlnyomásos inhalációs oldat alkalmazásával nem érhető el jelentős javulás, vagy a kezelés ellenére súlyosbodik a beteg állapota, ugyanis ezekben az esetekben minden bizonnyal indokolt felülvizsgálni a terápiás tervet. Heveny, vagy gyors ütemben súlyosbodó légszomj esetén haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

Krónikus obstruktív légúti betegség heveny fellángolása esetén más készítmény alkalmazása válhat szükségessé.

Gyermekpopuláció:

6 év feletti gyermekek és serdülők:

Az Ipravent túlnyomásos inhalációs oldat gyermekgyógyászati alkalmazásával kevés a tapasztalat, ezért kizárólag orvosi javaslatra használható gyermekek kezelésére; az inhalátor használatát a felnőttnek felügyelnie kell.

Hogyan kell alkalmazni az Ipravent túlnyomásos inhalációs oldatot?

Olvassa el figyelmesen az alábbi alkalmazási útmutatót, mert az inhalátor szakszerű használata rendkívül fontos a kezelés sikere szempontjából.

Az Ipravent túlnyomásos inhalációs oldatot belégzéssel kell a szervezetbe juttatni. A készítmény megfelelő alkalmazása elengedhetetlen a sikeres kezeléshez.

A. Vegye le a védősapkát (a szájcsutora védőborítóját) (1. ábra). Amikor az inhalátort először alkalmazza vagy napokig nem használta, alaposan rázza fel (2. ábra), majd egyszer fújjon vele a levegőbe, hogy meggyőződhessen róla, az inhalátor megfelelően működik. Ha az inhalátort rendszeresen használja, olvassa el az alábbi utasításokat:

B. Rázza fel az inhalátort (2. ábra).

Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha úgy gondolja, hogy az Ipravent túlnyomásos inhalációs oldat hatása túlságosan erős vagy túlságosan gyenge az Ön számára.

Ha az előírtnál több Ipravent túlnyomásos inhalációs oldatot alkalmazott

Jellegzetes tünetekkel járó túladagolásról ez idáig nem számoltak be. Az Ipravent széles terápiás tartománya és az adagolt dózisú aeroszol helyi alkalmazása következtében aligha szükséges szisztémás antikolinerg hatás kialakulásával számolni. Ritkán enyhe, antikolinerg hatást tükröző tünetek (pl. szájszárazság, a szem alkalmazkodási zavarai és szapora szívverés) jelentkezhetnek. Ha véletlenül több adagot alkalmazott az előírtnál, haladéktalanul forduljon orvosához, vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályához.

Ha elfelejtette alkalmazni az Ipravent túlnyomásos inhalációs oldatot

Ha elfelejtette befújni a gyógyszert az előírt időpontban, még aznap - amint eszébe jut - minél előbb pótolni kell az adagot. Ha egy nap nem alkalmazta a gyógyszert, a következő napon a szokásos adagot kell befújni. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására!

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így az Ipravent túlnyomásos inhalációs oldat is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatásokat klinikai vizsgálatok és a forgalomba hozatal utáni használat során gyűjtötték.

Az alább felsorolt nemkívánatos hatások közül sok az Ipravent antikolinerg tulajdonságaira vezethető vissza. Mint az inhalációs szerek általában, az Ipravent is okozhat helyi irritációt.

A klinikai vizsgálatok során a leggyakrabban tapasztalt mellékhatások a fejfájás, torokirritáció, köhögés, szájszárazság, a tápcsatorna motilitászavarai (ú.m. székrekedés, hasmenés és hányás), hányinger és szédülés voltak.

Ezek a mellékhatások bizonyos gyakorisággal jelentkezhetnek, melyek meghatározása a következő:

- Nagyon gyakori: 10 kezelt beteg közül több mint 1-nél jelentkezik

- Gyakori: 100 kezelt beteg közül 1-10-nél jelentkezik

- Nem gyakori: 1000 kezelt beteg közül 1-10-nél jelentkezik

- Ritka: 10 000 kezelt beteg közül 1-10-nél jelentkezik

- Nagyon ritka: 10 000 kezelt beteg közül kevesebb mint 1-nél jelentkezik

- Nem ismert: a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg a gyakoriság

Gyakori: fejfájás, szédülés, köhögés, torokirritáció, szájszárazság, émelygés, emésztőrendszeri motilitászavarok.

Nem gyakori: túlérzékenység, az életet veszélyeztető allergiás (anafilaxiás) reakció, homályos látás, pupillatágulat, megnövekedett szembelnyomás, zöld hályog (glaukóma), szemfájdalom, fényudvar látása, a kötőhártya vérbősége, a szaruhártya vizenyős duzzanata, szívdobogásérzés (palpitáció), szabálytalan, felgyorsult szívritmus (szupraventrikuláris tahikardia),hörgőgörcs, a gyógyszer belégzése okozta (paradox) hörgőgörcs, a gége izmainak görcsös összehúzódása (a légzést és a hangképzést befolyásolhatja), torokvizenyő, torokszárazság, hasmenés, székrekedés, hányás, szájüreg- gyulladás (sztomatitisz), szájödéma, bőrkiütés, viszketés, angioödéma (a nyelv, az ajkak és az arc vizenyője, mely légzési nehézséget okoz), vizeletpangás.

Ritka: a szem alkalmazkodási képességének zavara, nagyon gyors, szabálytalan szívverés (pitvarfibrilláció), szapora szívverés, csalánkiütés.

Szemészeti szövődmények

Az inhalációs oldatban alkalmazott ipratropium-bromid vagy e hatóanyag és béta2-receptor izgatók kombinációjának szembe kerülésekor ritkán szemészeti szövődmények (pl. pupillatágulat, a szembelnyomás fokozódása, zártzugú zöldhályog, szemfájdalom) léphetnek fel.

A heveny, zártzugú zöldhályogos roham kialakulására szemfájdalom, homályos látás, fényudvar látása, a színlátás zavara és a kötőhártya vérbősége, ill. a szaruhártya vizenyős duzzanata következtében a szem kivörösödése hívhatja fel a figyelmet. Azokban az esetekben, amelyekben ezeknek a tüneteknek bármilyen kombinációja jelentkezik, haladéktalanul pupillaszűkítő hatású szemcseppet kell alkalmazni és szemész szakorvoshoz kell fordulni.

Az inhalátor használatakor körültekintően kell eljárni, hogy a permet ne kerülhessen a szembe, bár ennek esélye a szájcsutora alkalmazása és a kézi működtetés miatt igen csekély.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL AZ IPRAVENT TÚLNYOMÁSOS INHALÁCIÓS OLDATOT TÁROLNI?

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó. Nem fagyasztható!

Közvetlen napsütéstől védve tárolandó. Ne lyukassza ki vagy égesse el a tartályt, ha az üres.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza az Ipravent túlnyomásos inhalációs oldatot. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz az Ipravent túlnyomásos inhalációs oldat

- A készítmény hatóanyaga: 21 mikrogramm ipratropium-bromid-monohidrát (ami 20 mikrogramm vízmentes ipratropium bromidnak felel meg) adagonként.

- Egyéb összetevők: vízmentes etanol, vízmentes citromsav, tisztított víz és 1,1,1,2-tetrafluor-etán (HFA-134a)

Milyen az Ipravent túlnyomásos inhalációs oldat külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Az Ipravent átlátszó színtelen oldat, adagolószeleppel és szájcsutorás adapterrel ellátott alumínium tartályba töltve, ami 10 ml oldatot tartalmaz (körülbelül 200 dózis).

1 db túlnyomásos inhalációs oldat dobozban.

Címkék: IPRAVENT, Nyákoldó, Köptető, Hörghurut

További gyógyszerek ipratropium bromide hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Köptetők kategóriában