• Invega

    1. Milyen típusú gyógyszer az INVEGA és milyen betegségek esetén alkalmazható?

    Az INVEGA paliperidonnak nevezett hatóanyagot tartalmaz, amely az antipszichotikumok csoportjába tartozó gyógyszer és felnőtteknél a szkizofrénia illetve a schizoaffektív zavarok pszichotikus és mániás tüneteinek kezelésére alkalmazott

    Ez a gyógyszer nincs hatással a depressziós tünetekre.

    A szkizofrénia betegség tünetei például, hogy a beteg olyan hangokat hall, olyan dolgokat lát vagy érzékel, amelyek valójában nincsenek ott, további tünetei még a téveszmék, kóros gyanakvás, a környezettől való elfordulás, összefüggéstelen beszéd, valamint viselkedési és érzelmi elsivárosodás. Az ebben a betegségben szenvedő emberek depressziósnak, szorongónak, bűnösnek vagy feszültnek is érezhetik magukat.

    A schizoaffektív zavar egy olyan mentális állapot, amelyben az illető a fent felsorolt szkizofréniás tünetek mellett hangulati zavart jelző tüneteket is tapasztal (feldobottság érzése, szomorúság érzése, izgatottság, zavarodottság, álmatlanság, beszédesség, a mindennapi tevékenységekkel kapcsolatos nemtörődömség, túl sok vagy túl kevés alvás, túl sok vagy túl kevés étel fogyasztása és visszatérő öngyilkossági gondolatok).

    Az INVEGA segíthet betegsége tüneteinek enyhítésében és megakadályozhatjta a tünetek kiújulását.

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: paliperidone
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: nincs adat

    2. Tudnivalók az INVEGA szedése előtt

    Ne szedje az INVEGA-t

    - ha allergiás a paliperidonra, riszperidonra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

    Figyelmeztetések és óvintézkedések

    Az INVEGA szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a szakszemélyzettel.

    - Ezzel a gyógyszerrel kezelt schizoaffektív zavarban szenvedő betegeket gondosan kell ellenőrizni a lehetséges mániás-depresszív tünetváltás felismerése érdekében.

    - Ezt a gyógyszert pszichésen leépült, idős betegeken nem vizsgálták. Mindemellett a szellemileg leépült idős betegeknél, akiket más hasonló típusú gyógyszerrel kezelnek, a szélütés (sztrók) vagy a halálozás megnövekedett kockázata lehetséges (lásd a 4. részt a lehetséges mellékhatásokról).

    - ha Parkinson-kórban szenved vagy szellemileg leépült (demencia).

    - ha Önnél korábban olyan betegséget állapítottak meg, melynek tünetei közé tartozik a magas láz és az izommerevség ("neuroleptikus malignus szindróma" néven is ismert).

    - ha Ön valaha a nyelve vagy az arca rendellenes mozgásait tapasztalta (tardív diszkinézia).

    Tudnia kell arról, hogy ilyen típusú készítmények mindkét állapotot okozhatják.

    - ha tudja, hogy korábban a fehérvérsejtszáma alacsony volt (amit lehet, hogy más gyógyszerek okoztak, de az is lehet, hogy nem).

    Kapcsolódó cikkek

    szem problema
    A depresszió és a cukorbetegség kapcsolata
    A bipoláris zavar kezelési lehetőségei
    Pszichés betegségek, melyek alvászavarral járhatnak
    Az időskori depresszió
    Depresszió teszt

    - ha cukorbetegsége van, vagy hajlamos a cukorbetegségre.

    - ha szívbetegsége van, vagy a szívbetegsége kezelésére alkalmazott gyógyszerek hajlamosítják az alacsony vérnyomásra.

    - ha epilepsziás.

    - ha nyelési, gyomor- vagy bélműködési zavarai vannak, melyek csökkentik a nyelési képességét vagy a táplálék normál bélmozgások által történő áthaladását.

    - ha hasmenéssel járó betegségben szenved.

    - ha veseproblémái vannak.

    - ha májproblémái vannak.

    - ha hímvessző-merevedése elhúzódó és/vagy fájdalmas.

    - ha testhőmérsékletének szabályozása és a túlhevülés elleni védekezése károsodott.

    - ha a vérében kórosan magas a prolaktinszint vagy Önnek valószínűsíthetően prolaktin-függő daganata van.

    - ha Önnél vagy családjában bárkinél korábban előfordult vérrögök kialakulása, mivel az antipszichotikumok alkalmazását összefüggésbe hozták a vérrögképződéssel.

    Ha ezen állapotok közül Önnél bármelyik fennáll, kérjük tájékoztassa kezelőorvosát, mivel kezelőorvosa az Ön gyógyszeradagját esetleg módosítani kívánja vagy egy ideig ellenőrizni kívánja Önt.

    Mivel az INVEGA-t szedő betegeknél nagyon ritkán megfigyelték a fertőzés elleni küzdelemhez szükséges fehérvérsejtek egy bizonyos típusának veszélyesen alacsony számát, kezelőorvosa ellenőrízheti az Ön fehérvérsejtszámát.

    Az INVEGA súlynövekedést okozhat. A jelentős testsúlynövekedés hátrányosan befolyásolhatja egészségi állapotát. Kezelőorvosának rendszeresen mérnie kell az Ön testsúlyát.

    INVEGA-t szedő betegeknél cukorbetegség kialakulását vagy a már fennálló cukorbetegség rosszabbodását figyelték meg, ezért kezelőorvosának ellenőriznie kell a magas vércukorszint jeleit. Cukorbetegségben szenvedő betegek vércukorszintjét rendszeresen ellenőrizni kell.

    Gyermekek és serdülők

    A gyógyszer nem adható 18 évesnél fiatalabb egyéneknek.

    Egyéb gyógyszerek és az INVEGA

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről.

    A szív elektromos működésében eltérések keletkezhetnek, amikor ezt a gyógyszert együtt szedik más, a szívritmust szabályozó gyógyszerekkel vagy néhány más típusú gyógyszerrel, mint az anthisztaminok, malariaellenes szerek vagy más antipszichotikumok.

    Mivel a gyógyszer főként az agyműködésre hat, más, szintén az agy működésére ható gyógyszerek (vagy az alkohol) - az összeadódó hatás miatt - befolyásolhatják működését.

    Mivel a gyógyszer a vérnyomást csökkentheti, óvatosan kell adni más vérnyomáscsökkentő készítményekkel.

    A gyógyszer csökkentheti a Parkinson-kór és a nyugtalan láb szindróma kezelésére alkalmazott gyógyszerek (pl. levodopa) hatását.

    Ennek a gyógyszernek a hatásait befolyásolhatja ha Ön a bélmozgás sebességére ható gyógyszert (mint a metoklopramid) szed.

    A gyógyszer adagjának csökkentését mérlegelni kell valproáttal történő együttadáskor.

    Nem ajánlott a szájon át szedett riszperidon együttes alkalmazása ezzel a gyógyszerrel, mert a két gyógyszer kombinációja a mellékhatások fokozódásához vezethet.

    Az INVEGA egyidejű alkalmazása étellel, itallal és alkohollal

    A gyógyszer szedésével egyidejűleg nem szabad alkoholt fogyasztani!

    Terhesség és szoptatás

    Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Terhesség alatt nem szabad szednie a gyógyszert, kivéve, ha azt kezelőorvosával megbeszélte. A következő tünetek jelentkezhetnek olyan újszülött csecsemőknél, akiknek édesanyja paliperidont szedett a harmadik trimeszterben (a terhesség utolsó három hónapjában): remegés, izommerevség és/vagy izomgyengeség, álmosság, izgatottság, légzési problémák és táplálási zavarok. Ha az Ön újszülött gyermekénél ezen tünetek bármelyike előfordul, tájékoztassa kezelőorvosát.

    A gyógyszer szedése alatt nem szabad szoptatni.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    A gyógyszerrel történő kezelés során szédülés és látási problémák előfordulhatnak (lásd a 4. részt a lehetséges mellékhatásokról). Ezt figyelembe kell venni azokban az esetekben, amikor teljes éberségre van szükség, pl. gépjárművezetés vagy gépek kezelése.

    Az INVEGA 3 mg-os tabletta laktózt tartalmaz

    A 3 mg-os tabletta tejcukrot (laktózt), a cukor egyik fajtáját, tartalmazza. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert. Önnek nem szabad ennek a gyógyszernek a 3 mg-os tablettáját bevenni, mert az laktózt tartalmaz. Azonban az 1,5 mg-os, a 6 mg-os, a 9 mg-os és a 12 mg-os INVEGA tablettákat beveheti, mivel azok nem tartalmaznak laktóz-monohidrátot.

    3. Hogyan kell szedni az INVEGA-t?

    A gyógyszert mindig pontosan a kezelőorvosa, gyógyszerésze vagy a szakszemélyzet által elmondottaknak megfelelően szedje, és ne hagyja abba a gyógyszer szedését anélkül, hogy azt először kezelőorvosával megbeszélné. Betegségének tünetei visszatérhetnek, ha abbahagyja a gyógyszer szedését.

    A készítmény ajánlott adagja naponta egyszer 6 mg reggel bevéve, de az adagot kezelőorvosa emelheti vagy csökkentheti napi egyszeri 3 mg és 12 mg közötti adagra szkizofrénia esetében, illetve napi egyszeri 6 mg és 12 mg közötti adagra skizoaffektív zavar esetében. A gyógyszert szájon át kell alkalmazni, vízzel vagy egyéb folyadékkal, egészben kell lenyelni. Nem szabad szétrágni, eltörni vagy összezúzni!

    A gyógyszert mindig reggel kell bevenni akár reggelivel, akár anélkül, de minden nap azonos módon. A gyógyszer bevételét ne váltogassa oly módon, hogy az egyik nap reggelivel, a következő nap pedig reggeli nélkül veszi be.

    A hatóanyag, a paliperidon, a lenyelést követően kioldódik, a tablettahéj a szervezetből emésztetlenül távozik.

    Vesebetegségben szenvedő betegek

    Kezelőorvosa módosíthatja gyógyszerének adagját az Ön veseműködése függvényében.

    Időskorúak

    Kezelőorvosa csökkentheti gyógyszerének adagját, ha az Ön veseműködése lecsökkent.

    Ha az előírtnál több INVEGA-t vett be

    Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát. Álmosságot, fáradtságot, szokatlan testmozgásokat tapasztalhat, gondot okozhat az állás és a járás, az alacsony vérnyomás következtében szédülhet, és szabálytalan szívverést érezhet.

    Ha elfelejtette bevenni az INVEGA-t

    Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Ha Ön elmulasztott bevenni egy adagot, akkor a következőt az elmulasztott adag bevételét követő napon vegye be. Ha kettő vagy több adagot felejtett el bevenni, tájékoztassa kezelőorvosát.

    Ha idő előtt abbahagyja az INVEGA szedését

    A gyógyszer hatása meg fog szűnni. A gyógyszer szedését nem szabad abbahagynia, csak akkor, ha kezelőorvosa ezt mondja, mivel a tünetek újból jelenkezhetnek.

    Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet.

    4. Lehetséges mellékhatások

    Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

    Azonnal forduljon orvoshoz, ha

    - a vénákban, különösen a lábakban vérrögök kialakulására utaló tüneteket (ezek közé tartozik a láb duzzanata, fájdalma és vörössége) tapasztal. A vérrögök a véredényeken keresztül a tüdőbe juthatnak mellkasi fájdalmat és nehézlégzést okozva. Ha ezen tünetek közül bármelyiket észleli, azonnal kérjen orvosi segítséget.

    - demenciában szenved és a szellemi állapot hirtelen változását vagy az arc, a karok és a lábak, főleg egyik oldali hirtelen gyengeségét vagy érzéketlenségét, vagy zavart beszéd jelentkezését észleli, még abban az esetben is, ha ez csak rövid ideig tart. Ezek a szélütés tünetei lehetnek.

    - láz, izomfeszesség, verejtékezés vagy csökkent tudati szint jelentkezik (neuroleptikus malignus szindrómának nevezett betegség). Azonnali orvosi kezelésre lehet szükség.

    - Ön férfi és elhúzódó vagy fájdalmas erekciót tapasztal. Ezt priapizmusnak nevezik. Azonnali orvosi kezelésre lehet szükség.

    - a nyelv, a száj és az arc akaratlan, ritmikus mozgásait tapasztalja. Szükség lehet a paliperidon abbahagyására.

    - súlyos allergiás reakciót tapasztalhat, melynek jellemzői a láz, a száj, arc, ajak vagy nyelv duzzanata, légszomj, viszketés, bőrkiütés és néha a vérnyomás esése (ez az "anafilaxiás reakció").

    Nagyon gyakori: 10-ből több mint 1 beteget érinthet

    - elalvási vagy átalvási nehézség;

    - parkinsonizmus: ez az állapot magában foglalhatja a lassú mozgást vagy mozgászavart, az izmok merevségét vagy izomfeszülés érzését (mozgását szaggatottá teszi) és időnként úgy érezheti, hogy mozgása "lefagy" majd újraindul. A parkinsonizmus egyéb jelei még a lassú, csoszogó járás, nyugalmi állapotban jelentkező remegés, fokozott nyálelválasztás és/vagy nyáladzás, valamint kifejezés nélküli arc.

    - nyugtalanság;

    - álmosság vagy csökkent éberség érzése;

    - fejfájás.

    Gyakori mellékhatások: 10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet

    - mellkasi fertőzés (hörghurut), gyakori meghűléses tünetek, arcüreg fertőzés, húgyúti fertőzés, influenza-szerű érzés;

    - súlygyarapodás, étvágynövekedés, súlycsökkenés, étvágycsökkenés;

    - emelkedett hangulat (mánia), ingerlékenység, depresszió, szorongás;

    - disztónia: ez az állapot magában foglalja az izmok lassú vagy tartós akaratlan összehúzódását. Mivel ez a test bármely részét érintheti (és rendellenes testtartást eredményezhet), a disztónia gyakran érinti az arcizmokat, beleértve a szem, száj, nyelv vagy állkapocs kóros mozgásait;

    - szédülés;

    - diszkinézia: ez az állapot magában foglalja az akaratlan izommozgásokat, és magában foglalhat ismétlődő, görcsös vagy vonagló mozgásokat vagy rángatódzást;

    - remegés (tremor);

    - homályos látás;

    - a szív elektromos ingerületvezetési zavara, a szívére jellemző QT-távolság megnyúlása, lassú szívverés, szapora szívverés;

    - felálláskor jelentkező alacsony vérnyomás (következésképpen néhány, INVEGA-t szedő betegnek ájulás, szédülés érzete lehet vagy hirtelen felálláskor vagy felüléskor elájulhat), magas vérnyomás;

    - torokfájás, köhögés, orrdugulás;

    - hasi fájdalom, kellemetlen érzés a hasban, hányás, hányinger, székrekedés, hasmenés, emésztési zavar, szájszárazság, fogfájás;

    - emelkedett máj transzamináz értékek a vérben;

    - viszketés, bőrkiütés;

    - csont- vagy izomfájdalom, hátfájdalom, ízületi fájdalom;

    - menstruációs vérzés elmaradása;

    - láz, gyengeség, fáradtság.

    Nem gyakori mellékhatások: 100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet

    - tüdőgyulladás, légúti fertőzés, húgyhólyagfertőzés, fülfertőzés, mandulagyulladás;

    - vérszegénység (anémia), a vörösvértestek számának csökkenése;

    - cukorbetegség kialakulása vagy cukorbetegség rosszabbodása, magas vércukorszint, alultápláltságot és alacsony testsúlyt okozó étvágytalanság, magas trigliceridszint a vérben (egy vérzsír);

    - alvászavar, zavartság, csökkent nemi vágy, képtelenség az orgazmus elérésére, idegesség, rémálmok;

    - görcsök (konvulzió), ájulás, nyugtalan belső kényszer a test egyes részeinek megmozdítására, felálláskor jelentkező szédülés, figyelemzavar, beszédproblémák, ízérzés elvesztése vagy megváltozása, a bőr csökkent fájdalom- és tapintásérzése, a bőr bizsergő, szúró vagy zsibbadó érzése;

    - szemfertőzés vagy "piros szem", száraz szem;

    - forgó jellegű szédülés (vertigo), fülcsengés, fülfájdalom;

    - megszakadt ingerületvezetés a szív felső és alsó részei között, szabálytalan szívverés, eltérés a szívműködés elektromos vizsgálatakor (elektrokardiogram vagy EKG), lebegés- vagy kalapáló szívdobogásérzés a mellkasban (palpitáció);

    - alacsony vérnyomás;

    - a légszomj, sípoló légzés, orrvérzés;

    - nyelvduzzanat, gyomor- vagy bélfertőzés, nyelési nehézség, túlzott bélgázképződés;

    - emelkedett gamma-glutamiltranszferáznak (GGT) nevezett májenzimszint a vérben, emelkedett májenzimszintek a vérben;

    - csalánkiütés, hajhullás, faggyúmirigy-gyulladás;

    - emelkedett kreatin-foszfokinázszint a vérben, ez egy enzim, amely felszabadulhat izomsérülés, izomgörcs, ízületi merevség, ízületi duzzanat, izomgyengeség, nyaki fájdalom esetén;

    - vizeletvisszatartási zavar (inkontinencia), gyakori vizeletürítés, vizeletürítési képtelenség, fájdalom vizeletürítéskor;

    - merevedési zavar, a magömlés zavara;

    - a menstruációs vérzés elmaradása vagy egyéb ciklusproblémák (nőknél), tejszivárgás a mellből, szexuális zavar, emlőfájdalom, kellemetlen érzés az emlőben;

    - az arc, száj, szemek vagy ajkak duzzanata, a test, karok vagy lábak duzzanata;

    - hidegrázás, a testhőmérséklet emelkedése;

    - az Önre jellemző járás megváltozása;

    - szomjúságérzet;

    - mellkasi fájdalom, rossz közérzet;

    - elesés.

    Ritka mellékhatások: 1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet

    - szemfertőzés, körömgombásodás, bőrfertőzés, atkák okozta bőrgyulladás;

    - a fertőzés leküzdéséhez szükséges bizonyos típusú fehérvérsejtek veszélyesen alacsony száma a vérben;

    - a fertőzés elleni védekezést segítő fehérvérsejtek számának csökkenése, csökkent fehérvérsejtszám, csökkent vérlemezkeszám (a vérzés elállását segítő vérsejtek), eozinofilek (a fehérvérsejtek egyik tipusa) megszaporodása a vérben;

    - súlyos allergiás reakció, melyet láz, száj-, arc-, ajak- vagy nyelvduzzanat, légszomj, viszketés, bőrkiütés és néha vérnyomásesés, allergiás reakció jellemez;

    - cukor a vizeletben;

    - az INVEGA a prolaktinnak nevezett hormon szintjét emelheti (ami lehet, hogy tüneteket okoz, de lehet, hogy nem). Magas prolaktinszint előfordulásakor a tünetek a következők lehetnek: (férfiaknál) emlőduzzanat, a hímvessző merevedése elérésének vagy fenntartásának zavara, vagy egyéb szexuális zavarok, (nőknél) kellemetlen érzés az emlőben, tejszivárgás az emlőből, a menstruációs vérzés elmaradása vagy egyéb ciklusproblémák;

    - a vizelet mennyiségét szabályozó hormon nem megfelelő kiválasztása;

    - nem beállított cukorbetegség életveszélyes szövődményei;

    - veszélyesen nagy mennyiségű víz fogyasztása, alacsony vércukorszint, nagy mennyiségű vízivás, emelkedett koleszterinszint a vérben;

    - érzelemhiány;

    - neuroleptikus malignus szindróma (zavartság, a tudatszint csökkenése vagy tudatvesztés, magas láz és súlyos izommerevség);

    - tardív diszkinézia (az arcon, nyelven vagy a test egyéb részein jelentkező rángatódzó vagy görcsös mozgások, melyeket Ön nem tud befolyásolni). Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha a nyelv, a száj és az arc akaratlan, ritmikus mozgásait tapasztalja. Szükség lehet az INVEGA abbahagyására.

    - az agy vérellátásának hirtelen megszűnése (szélütés, azaz sztrók vagy "mini" sztrók), tudatvesztés, egyensúlyzavar, koordinációs zavar;

    - agyi erekben jelentkező problémák, nem beállított cukorbetegség következtében fellépő kóma, nem reagálás az ingerekre, alacsony tudatszint, fejrázás;

    - zöld hályog (glaukóma, a szem belső nyomásának megemelkedése), a szem túlzott fényérzékenysége, fokozott könnyezés, szemvörösség, szemmozgási problémák, szemforgatás;

    - pitvarremegés (egy szívritmuszavar), felálláskor jelentkező szapora szívverés;

    - a vénákban, különösen a lábakban kialakuló vérrögök (a tünetek közé tartozik a láb duzzanata, fájdalma és vörössége), amelyek a véredényeken keresztül a tüdőbe juthatnak mellkasi fájdalmat és nehézlégzést okozva. Ha ezen tünetek közül bármilyeket észleli, azonnal kérjen orvosi segítséget.

    - csökkent oxigénszint a testrészekben (a csökkent véráramlás miatt), kipirulás;

    - alvás során jelentkező légzési probléma (alvási apnoe), gyors, felszínes légzés;

    - a légutakba jutó táplálék okozta tüdőgyulladás, légutak vérbősége, hangképzési zavar;

    - bélelzáródás, székletvisszatartási képtelenség, nagyon kemény széklet;

    - a bőr és a szem sárgás elszíneződése (sárgaság);

    - hasnyálmirigy-gyulladás;

    - vizenyővel járó súlyos allergiás reakció, mely érintheti a torkot és nehézlégzést okozhat;

    - a bőr megvastagodás, ekcéma, száraz bőr, bőrvörösség, bőrelszíneződés, hámló, viszkető fejbőr vagy bőr, korpásodás;

    - izomrostok szétesése és izomfájdalom (rabdomiolízis), rendellenes testtartás;

    - priapizmus (a hímvessző elhúzódó, fájdalmas merevedése, mely sebészeti beavatkozást igényelhet);

    - férfiaknál emlő kialakulása, az emlőmirigyek megnagyobbodása, emlőváladékozás, hüvelyfolyás;

    - a havivérzés késése, emlő megnagyobbodás;

    - kellemetlen érzés a mellkasban;

    - nagyon alacsony testhőmérséklet, a testhőmérséklet csökkenése;

    - gyógyszermegvonási tünetek.

    Nem ismert: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg

    - tüdőpangás;

    - emelkedett inzulinszint a vérben (az inzulin egy hormon, mely a vércukorszintet szabályozza). A következő mellékhatásokat riszperidonnak nevezett másik gyógyszer, mely nagyon hasonlít a paliperidonra, alkalmazásakor tapasztaltak, így ezek várhatók az INVEGA-val is: agyi erekben jelentkező problémák egyéb típusai és szörtyzörej a tüdőben.

    Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

    5. Hogyan kell az INVEGA-t tárolni?

    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

    A buborékcsomagoláson/tartályon és dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

    Tartály: Legfeljebb 30 °C-on tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében a tartályt tartsa jól lezárva.

    Buborékcsomagolás: Legfeljebb 30 °C-on tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

    Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

    6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

    Mit tartalmaz az INVEGA

    - A készítmény hatóanyaga a paliperidon.

    1,5 mg paliperidon retard tablettánként

    3 mg paliperidon retard tablettánként

    6 mg paliperidon retard tablettánként

    9 mg paliperidon retard tablettánként

    12 mg paliperidon retard tablettánként

    - Egyéb összetevő(k)

    Bevont tabletta magja:

    polietilén-oxid 200K

    nátrium-klorid

    povidon (K29-32)

    sztearinsav

    butil-hidroxitoluol (E321)

    vas-oxid (sárga) (E172) (csak a 3 és 12 mg-os tablettában)

    polietilén-oxid 7000K

    vas-oxid (vörös) (E172)

    hidroxietil-cellulóz

    polietilén-glikol 3350

    cellulóz-acetát

    vas-oxid (fekete) (E172) (csak az 1,5 és 9 mg-os tablettában)

    Színes bevonat:

    hipromellóz

    titán-dioxid (E171)

    polietilén-glikol 400 (csak az 1,5, 6, 9 és 12 mg-os tablettában)

    vas-oxid (sárga) (E172) (csak az 1,5, 6 és 12 mg-os tablettában)

    vas-oxid (vörös) (E172) (csak az 1,5, 6 és 9 mg-os tablettában)

    laktóz-monohidrát (csak a 3 mg-os tablettában)

    triacetin (csak a 3 mg-os tablettában)

    karnauba viasz

    Jelölő festék:

    vas-oxid (fekete) (E172)

    propilén-glikol

    hipromellóz

    Milyen az INVEGA külleme és mit tartalmaz a csomagolás

    Az INVEGA retard tabletták kapszula formájúak. Az 1,5 mg-os tabletta narancssárgás-barna, "PAL 1.5" jelzéssel, a 3 mg-os tabletta fehér, "PAL 3" jelzéssel, a 6 mg-os tabletta bézs színű, "PAL 6" jelzéssel, a 9 mg-os tabletta rózsaszín, "PAL 9" jelzéssel, a 12 mg-os tabletta sötétsárga, "PAL 12" jelzéssel. A tabletták a következő kiszerelésben kaphatók:

    - Tartály: A tabletták gyermekbiztonsági kupakkal ellátott műanyag tartályban vannak. Minden tartály 30 tablettát vagy 350 tablettát tartalmaz. Minden tartályban két szilikagélt tartalmazó tasak van, azért, hogy magukba szívják a nedvességet és a tablettákat szárazon tartsák.

    - Buborékcsomagolás: 14, 28, 30, 49, 56, és 98 tabletta buborékcsomagolásban és dobozban.

    Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.


    További gyógyszerek paliperidone hatóanyaggal

    További gyógyszerek a(z) Antidepresszánsok, szorongásoldók kategóriában