INVEGA retard tabletta

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az INVEGA és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az INVEGA paliperidonnak nevezett hatóanyagot tartalmaz, amely az antipszichotikumok csoportjába tartozó gyógyszer és felnőtteknél a szkizofrénia illetve a schizoaffektív zavarok pszichotikus és mániás tüneteinek kezelésére alkalmazott

Ez a gyógyszer nincs hatással a depressziós tünetekre.

A szkizofrénia betegség tünetei például, hogy a beteg olyan hangokat hall, olyan dolgokat lát vagy érzékel, amelyek valójában nincsenek ott, további tünetei még a téveszmék, kóros gyanakvás, a környezettől való elfordulás, összefüggéstelen beszéd, valamint viselkedési és érzelmi elsivárosodás. Az ebben a betegségben szenvedő emberek depressziósnak, szorongónak, bűnösnek vagy feszültnek is érezhetik magukat.

A schizoaffektív zavar egy olyan mentális állapot, amelyben az illető a fent felsorolt szkizofréniás tünetek mellett hangulati zavart jelző tüneteket is tapasztal (feldobottság érzése, szomorúság érzése, izgatottság, zavarodottság, álmatlanság, beszédesség, a mindennapi tevékenységekkel kapcsolatos nemtörődömség, túl sok vagy túl kevés alvás, túl sok vagy túl kevés étel fogyasztása és visszatérő öngyilkossági gondolatok).

Az INVEGA segíthet betegsége tüneteinek enyhítésében és megakadályozhatjta a tünetek kiújulását.

INVEGA retard tabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Janssen-Cilag International
Vényköteles?
Szakorvos ellátás mellett
nem vényköteles

Kiszerelések

  • 3 mg (28x buborékfólia (PVC/PCTFE/Al))
  • 6 mg (28x buborékfólia (PVC/PCTFE/Al))
  • 9 mg (28x buborékfólia (PVC/PCTFE/Al))

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók az INVEGA szedése előtt

Ne szedje az INVEGA-t

  • ha allergiás a paliperidonra, riszperidonra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az INVEGA szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a szakszemélyzettel.

  • Ezzel a gyógyszerrel kezelt schizoaffektív zavarban szenvedő betegeket gondosan kell ellenőrizni a lehetséges mániás-depresszív tünetváltás felismerése érdekében.
  • Ezt a gyógyszert pszichésen leépült, idős betegeken nem vizsgálták. Mindemellett a szellemileg leépült idős betegeknél, akiket más hasonló típusú gyógyszerrel kezelnek, a szélütés (sztrók) vagy a halálozás megnövekedett kockázata lehetséges (lásd a 4. részt a lehetséges mellékhatásokról).
  • ha Parkinson-kórban szenved vagy szellemileg leépült (demencia).
  • ha Önnél korábban olyan betegséget állapítottak meg, melynek tünetei közé tartozik a magas láz és az izommerevség ("neuroleptikus malignus szindróma" néven is ismert).
  • ha Ön valaha a nyelve vagy az arca rendellenes mozgásait tapasztalta (tardív diszkinézia).

Tudnia kell arról, hogy ilyen típusú készítmények mindkét állapotot okozhatják.

  • ha tudja, hogy korábban a fehérvérsejtszáma alacsony volt (amit lehet, hogy más gyógyszerek okoztak, de az is lehet, hogy nem).
  • ha cukorbetegsége van, vagy hajlamos a cukorbetegségre.
  • ha szívbetegsége van, vagy a szívbetegsége kezelésére alkalmazott gyógyszerek hajlamosítják az alacsony vérnyomásra.
  • ha epilepsziás.
  • ha nyelési, gyomor- vagy bélműködési zavarai vannak, melyek csökkentik a nyelési képességét vagy a táplálék normál bélmozgások által történő áthaladását.
  • ha hasmenéssel járó betegségben szenved.
  • ha veseproblémái vannak.
  • ha májproblémái vannak.
  • ha hímvessző-merevedése elhúzódó és/vagy fájdalmas.
  • ha testhőmérsékletének szabályozása és a túlhevülés elleni védekezése károsodott.
  • ha a vérében kórosan magas a prolaktinszint vagy Önnek valószínűsíthetően prolaktin-függő daganata van.
  • ha Önnél vagy családjában bárkinél korábban előfordult vérrögök kialakulása, mivel az antipszichotikumok alkalmazását összefüggésbe hozták a vérrögképződéssel.

Ha ezen állapotok közül Önnél bármelyik fennáll, kérjük tájékoztassa kezelőorvosát, mivel kezelőorvosa az Ön gyógyszeradagját esetleg módosítani kívánja vagy egy ideig ellenőrizni kívánja Önt.

Mivel az INVEGA-t szedő betegeknél nagyon ritkán megfigyelték a fertőzés elleni küzdelemhez szükséges fehérvérsejtek egy bizonyos típusának veszélyesen alacsony számát, kezelőorvosa ellenőrízheti az Ön fehérvérsejtszámát.

Az INVEGA súlynövekedést okozhat. A jelentős testsúlynövekedés hátrányosan befolyásolhatja egészségi állapotát. Kezelőorvosának rendszeresen mérnie kell az Ön testsúlyát.

INVEGA-t szedő betegeknél cukorbetegség kialakulását vagy a már fennálló cukorbetegség rosszabbodását figyelték meg, ezért kezelőorvosának ellenőriznie kell a magas vércukorszint jeleit. Cukorbetegségben szenvedő betegek vércukorszintjét rendszeresen ellenőrizni kell.

Gyermekek és serdülők

A gyógyszer nem adható 18 évesnél fiatalabb egyéneknek.

Egyéb gyógyszerek és az INVEGA

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről.

A szív elektromos működésében eltérések keletkezhetnek, amikor ezt a gyógyszert együtt szedik más, a szívritmust szabályozó gyógyszerekkel vagy néhány más típusú gyógyszerrel, mint az anthisztaminok, malariaellenes szerek vagy más antipszichotikumok.

Mivel a gyógyszer főként az agyműködésre hat, más, szintén az agy működésére ható gyógyszerek (vagy az alkohol) - az összeadódó hatás miatt - befolyásolhatják működését.

Mivel a gyógyszer a vérnyomást csökkentheti, óvatosan kell adni más vérnyomáscsökkentő készítményekkel.

A gyógyszer csökkentheti a Parkinson-kór és a nyugtalan láb szindróma kezelésére alkalmazott gyógyszerek (pl. levodopa) hatását.

Ennek a gyógyszernek a hatásait befolyásolhatja ha Ön a bélmozgás sebességére ható gyógyszert (mint a metoklopramid) szed.

A gyógyszer adagjának csökkentését mérlegelni kell valproáttal történő együttadáskor.

Nem ajánlott a szájon át szedett riszperidon együttes alkalmazása ezzel a gyógyszerrel, mert a két gyógyszer kombinációja a mellékhatások fokozódásához vezethet.

Az INVEGA egyidejű alkalmazása étellel, itallal és alkohollal

A gyógyszer szedésével egyidejűleg nem szabad alkoholt fogyasztani!

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Terhesség alatt nem szabad szednie a gyógyszert, kivéve, ha azt kezelőorvosával megbeszélte. A következő tünetek jelentkezhetnek olyan újszülött csecsemőknél, akiknek édesanyja paliperidont szedett a harmadik trimeszterben (a terhesség utolsó három hónapjában): remegés, izommerevség és/vagy izomgyengeség, álmosság, izgatottság, légzési problémák és táplálási zavarok. Ha az Ön újszülött gyermekénél ezen tünetek bármelyike előfordul, tájékoztassa kezelőorvosát.

A gyógyszer szedése alatt nem szabad szoptatni.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A gyógyszerrel történő kezelés során szédülés és látási problémák előfordulhatnak (lásd a 4. részt a lehetséges mellékhatásokról). Ezt figyelembe kell venni azokban az esetekben, amikor teljes éberségre van szükség, pl. gépjárművezetés vagy gépek kezelése.

Az INVEGA 3 mg-os tabletta laktózt tartalmaz

A 3 mg-os tabletta tejcukrot (laktózt), a cukor egyik fajtáját, tartalmazza. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert. Önnek nem szabad ennek a gyógyszernek a 3 mg-os tablettáját bevenni, mert az laktózt tartalmaz. Azonban az 1,5 mg-os, a 6 mg-os, a 9 mg-os és a 12 mg-os INVEGA tablettákat beveheti, mivel azok nem tartalmaznak laktóz-monohidrátot.

3. Hogyan kell szedni az INVEGA-t?

A gyógyszert mindig pontosan a kezelőorvosa, gyógyszerésze vagy a szakszemélyzet által elmondottaknak megfelelően szedje, és ne hagyja abba a gyógyszer szedését anélkül, hogy azt először kezelőorvosával megbeszélné. Betegségének tünetei visszatérhetnek, ha abbahagyja a gyógyszer szedését.

A készítmény ajánlott adagja naponta egyszer 6 mg reggel bevéve, de az adagot kezelőorvosa emelheti vagy csökkentheti napi egyszeri 3 mg és 12 mg közötti adagra szkizofrénia esetében, illetve napi egyszeri 6 mg és 12 mg közötti adagra skizoaffektív zavar esetében. A gyógyszert szájon át kell alkalmazni, vízzel vagy egyéb folyadékkal, egészben kell lenyelni. Nem szabad szétrágni, eltörni vagy összezúzni!

A gyógyszert mindig reggel kell bevenni akár reggelivel, akár anélkül, de minden nap azonos módon. A gyógyszer bevételét ne váltogassa oly módon, hogy az egyik nap reggelivel, a következő nap pedig reggeli nélkül veszi be.

A hatóanyag, a paliperidon, a lenyelést követően kioldódik, a tablettahéj a szervezetből emésztetlenül távozik.

Vesebetegségben szenvedő betegek

Kezelőorvosa módosíthatja gyógyszerének adagját az Ön veseműködése függvényében.

Időskorúak

Kezelőorvosa csökkentheti gyógyszerének adagját, ha az Ön veseműködése lecsökkent.

Ha az előírtnál több INVEGA-t vett be

Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát. Álmosságot, fáradtságot, szokatlan testmozgásokat tapasztalhat, gondot okozhat az állás és a járás, az alacsony vérnyomás következtében szédülhet, és szabálytalan szívverést érezhet.

Ha elfelejtette bevenni az INVEGA-t

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Ha Ön elmulasztott bevenni egy adagot, akkor a következőt az elmulasztott adag bevételét követő napon vegye be. Ha kettő vagy több adagot felejtett el bevenni, tájékoztassa kezelőorvosát.

Ha idő előtt abbahagyja az INVEGA szedését

A gyógyszer hatása meg fog szűnni. A gyógyszer szedését nem szabad abbahagynia, csak akkor, ha kezelőorvosa ezt mondja, mivel a tünetek újból jelenkezhetnek.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Azonnal forduljon orvoshoz, ha

  • a vénákban, különösen a lábakban vérrögök kialakulására utaló tüneteket (ezek közé tartozik a láb duzzanata, fájdalma és vörössége) tapasztal. A vérrögök a véredényeken keresztül a tüdőbe juthatnak mellkasi fájdalmat és nehézlégzést okozva. Ha ezen tünetek közül bármelyiket észleli, azonnal kérjen orvosi segítséget.
  • demenciában szenved és a szellemi állapot hirtelen változását vagy az arc, a karok és a lábak, főleg egyik oldali hirtelen gyengeségét vagy érzéketlenségét, vagy zavart beszéd jelentkezését észleli, még abban az esetben is, ha ez csak rövid ideig tart. Ezek a szélütés tünetei lehetnek.
  • láz, izomfeszesség, verejtékezés vagy csökkent tudati szint jelentkezik (neuroleptikus malignus szindrómának nevezett betegség). Azonnali orvosi kezelésre lehet szükség.
  • Ön férfi és elhúzódó vagy fájdalmas erekciót tapasztal. Ezt priapizmusnak nevezik. Azonnali orvosi kezelésre lehet szükség.
  • a nyelv, a száj és az arc akaratlan, ritmikus mozgásait tapasztalja. Szükség lehet a paliperidon abbahagyására.
  • súlyos allergiás reakciót tapasztalhat, melynek jellemzői a láz, a száj, arc, ajak vagy nyelv duzzanata, légszomj, viszketés, bőrkiütés és néha a vérnyomás esése (ez az "anafilaxiás reakció").

Nagyon gyakori: 10-ből több mint 1 beteget érinthet

  • elalvási vagy átalvási nehézség;
  • parkinsonizmus: ez az állapot magában foglalhatja a lassú mozgást vagy mozgászavart, az izmok merevségét vagy izomfeszülés érzését (mozgását szaggatottá teszi) és időnként úgy érezheti, hogy mozgása "lefagy" majd újraindul. A parkinsonizmus egyéb jelei még a lassú, csoszogó járás, nyugalmi állapotban jelentkező remegés, fokozott nyálelválasztás és/vagy nyáladzás, valamint kifejezés nélküli arc.
  • nyugtalanság;
  • álmosság vagy csökkent éberség érzése;
  • fejfájás.

Gyakori mellékhatások: 10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet

  • mellkasi fertőzés (hörghurut), gyakori meghűléses tünetek, arcüreg fertőzés, húgyúti fertőzés, influenza-szerű érzés;
  • súlygyarapodás, étvágynövekedés, súlycsökkenés, étvágycsökkenés;
  • emelkedett hangulat (mánia), ingerlékenység, depresszió, szorongás;
  • disztónia: ez az állapot magában foglalja az izmok lassú vagy tartós akaratlan összehúzódását. Mivel ez a test bármely részét érintheti (és rendellenes testtartást eredményezhet), a disztónia gyakran érinti az arcizmokat, beleértve a szem, száj, nyelv vagy állkapocs kóros mozgásait;
  • szédülés;
  • diszkinézia: ez az állapot magában foglalja az akaratlan izommozgásokat, és magában foglalhat ismétlődő, görcsös vagy vonagló mozgásokat vagy rángatódzást;
  • remegés (tremor);
  • homályos látás;
  • a szív elektromos ingerületvezetési zavara, a szívére jellemző QT-távolság megnyúlása, lassú szívverés, szapora szívverés;
  • felálláskor jelentkező alacsony vérnyomás (következésképpen néhány, INVEGA-t szedő betegnek ájulás, szédülés érzete lehet vagy hirtelen felálláskor vagy felüléskor elájulhat), magas vérnyomás;
  • torokfájás, köhögés, orrdugulás;
  • hasi fájdalom, kellemetlen érzés a hasban, hányás, hányinger, székrekedés, hasmenés, emésztési zavar, szájszárazság, fogfájás;
  • emelkedett máj transzamináz értékek a vérben;
  • viszketés, bőrkiütés;
  • csont- vagy izomfájdalom, hátfájdalom, ízületi fájdalom;
  • menstruációs vérzés elmaradása;
  • láz, gyengeség, fáradtság.

Nem gyakori mellékhatások: 100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet

  • tüdőgyulladás, légúti fertőzés, húgyhólyagfertőzés, fülfertőzés, mandulagyulladás;
  • vérszegénység (anémia), a vörösvértestek számának csökkenése;
  • cukorbetegség kialakulása vagy cukorbetegség rosszabbodása, magas vércukorszint, alultápláltságot és alacsony testsúlyt okozó étvágytalanság, magas trigliceridszint a vérben (egy vérzsír);
  • alvászavar, zavartság, csökkent nemi vágy, képtelenség az orgazmus elérésére, idegesség, rémálmok;
  • görcsök (konvulzió), ájulás, nyugtalan belső kényszer a test egyes részeinek megmozdítására, felálláskor jelentkező szédülés, figyelemzavar, beszédproblémák, ízérzés elvesztése vagy megváltozása, a bőr csökkent fájdalom- és tapintásérzése, a bőr bizsergő, szúró vagy zsibbadó érzése;
  • szemfertőzés vagy "piros szem", száraz szem;
  • forgó jellegű szédülés (vertigo), fülcsengés, fülfájdalom;
  • megszakadt ingerületvezetés a szív felső és alsó részei között, szabálytalan szívverés, eltérés a szívműködés elektromos vizsgálatakor (elektrokardiogram vagy EKG), lebegés- vagy kalapáló szívdobogásérzés a mellkasban (palpitáció);
  • alacsony vérnyomás;
  • a légszomj, sípoló légzés, orrvérzés;
  • nyelvduzzanat, gyomor- vagy bélfertőzés, nyelési nehézség, túlzott bélgázképződés;
  • emelkedett gamma-glutamiltranszferáznak (GGT) nevezett májenzimszint a vérben, emelkedett májenzimszintek a vérben;
  • csalánkiütés, hajhullás, faggyúmirigy-gyulladás;
  • emelkedett kreatin-foszfokinázszint a vérben, ez egy enzim, amely felszabadulhat izomsérülés, izomgörcs, ízületi merevség, ízületi duzzanat, izomgyengeség, nyaki fájdalom esetén;
  • vizeletvisszatartási zavar (inkontinencia), gyakori vizeletürítés, vizeletürítési képtelenség, fájdalom vizeletürítéskor;
  • merevedési zavar, a magömlés zavara;
  • a menstruációs vérzés elmaradása vagy egyéb ciklusproblémák (nőknél), tejszivárgás a mellből, szexuális zavar, emlőfájdalom, kellemetlen érzés az emlőben;
  • az arc, száj, szemek vagy ajkak duzzanata, a test, karok vagy lábak duzzanata;
  • hidegrázás, a testhőmérséklet emelkedése;
  • az Önre jellemző járás megváltozása;
  • szomjúságérzet;
  • mellkasi fájdalom, rossz közérzet;
  • elesés.

Ritka mellékhatások: 1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet

  • szemfertőzés, körömgombásodás, bőrfertőzés, atkák okozta bőrgyulladás;
  • a fertőzés leküzdéséhez szükséges bizonyos típusú fehérvérsejtek veszélyesen alacsony száma a vérben;
  • a fertőzés elleni védekezést segítő fehérvérsejtek számának csökkenése, csökkent fehérvérsejtszám, csökkent vérlemezkeszám (a vérzés elállását segítő vérsejtek), eozinofilek (a fehérvérsejtek egyik tipusa) megszaporodása a vérben;
  • súlyos allergiás reakció, melyet láz, száj-, arc-, ajak- vagy nyelvduzzanat, légszomj, viszketés, bőrkiütés és néha vérnyomásesés, allergiás reakció jellemez;
  • cukor a vizeletben;
  • az INVEGA a prolaktinnak nevezett hormon szintjét emelheti (ami lehet, hogy tüneteket okoz, de lehet, hogy nem). Magas prolaktinszint előfordulásakor a tünetek a következők lehetnek: (férfiaknál) emlőduzzanat, a hímvessző merevedése elérésének vagy fenntartásának zavara, vagy egyéb szexuális zavarok, (nőknél) kellemetlen érzés az emlőben, tejszivárgás az emlőből, a menstruációs vérzés elmaradása vagy egyéb ciklusproblémák;
  • a vizelet mennyiségét szabályozó hormon nem megfelelő kiválasztása;
  • nem beállított cukorbetegség életveszélyes szövődményei;
  • veszélyesen nagy mennyiségű víz fogyasztása, alacsony vércukorszint, nagy mennyiségű vízivás, emelkedett koleszterinszint a vérben;
  • érzelemhiány;
  • neuroleptikus malignus szindróma (zavartság, a tudatszint csökkenése vagy tudatvesztés, magas láz és súlyos izommerevség);
  • tardív diszkinézia (az arcon, nyelven vagy a test egyéb részein jelentkező rángatódzó vagy görcsös mozgások, melyeket Ön nem tud befolyásolni). Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha a nyelv, a száj és az arc akaratlan, ritmikus mozgásait tapasztalja. Szükség lehet az INVEGA abbahagyására.
  • az agy vérellátásának hirtelen megszűnése (szélütés, azaz sztrók vagy "mini" sztrók), tudatvesztés, egyensúlyzavar, koordinációs zavar;
  • agyi erekben jelentkező problémák, nem beállított cukorbetegség következtében fellépő kóma, nem reagálás az ingerekre, alacsony tudatszint, fejrázás;
  • zöld hályog (glaukóma, a szem belső nyomásának megemelkedése), a szem túlzott fényérzékenysége, fokozott könnyezés, szemvörösség, szemmozgási problémák, szemforgatás;
  • pitvarremegés (egy szívritmuszavar), felálláskor jelentkező szapora szívverés;
  • a vénákban, különösen a lábakban kialakuló vérrögök (a tünetek közé tartozik a láb duzzanata, fájdalma és vörössége), amelyek a véredényeken keresztül a tüdőbe juthatnak mellkasi fájdalmat és nehézlégzést okozva. Ha ezen tünetek közül bármilyeket észleli, azonnal kérjen orvosi segítséget.
  • csökkent oxigénszint a testrészekben (a csökkent véráramlás miatt), kipirulás;
  • alvás során jelentkező légzési probléma (alvási apnoe), gyors, felszínes légzés;
  • a légutakba jutó táplálék okozta tüdőgyulladás, légutak vérbősége, hangképzési zavar;
  • bélelzáródás, székletvisszatartási képtelenség, nagyon kemény széklet;
  • a bőr és a szem sárgás elszíneződése (sárgaság);
  • hasnyálmirigy-gyulladás;
  • vizenyővel járó súlyos allergiás reakció, mely érintheti a torkot és nehézlégzést okozhat;
  • a bőr megvastagodás, ekcéma, száraz bőr, bőrvörösség, bőrelszíneződés, hámló, viszkető fejbőr vagy bőr, korpásodás;
  • izomrostok szétesése és izomfájdalom (rabdomiolízis), rendellenes testtartás;
  • priapizmus (a hímvessző elhúzódó, fájdalmas merevedése, mely sebészeti beavatkozást igényelhet);
  • férfiaknál emlő kialakulása, az emlőmirigyek megnagyobbodása, emlőváladékozás, hüvelyfolyás;
  • a havivérzés késése, emlő megnagyobbodás;
  • kellemetlen érzés a mellkasban;
  • nagyon alacsony testhőmérséklet, a testhőmérséklet csökkenése;
  • gyógyszermegvonási tünetek.

Nem ismert: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg

  • tüdőpangás;
  • emelkedett inzulinszint a vérben (az inzulin egy hormon, mely a vércukorszintet szabályozza). A következő mellékhatásokat riszperidonnak nevezett másik gyógyszer, mely nagyon hasonlít a paliperidonra, alkalmazásakor tapasztaltak, így ezek várhatók az INVEGA-val is: agyi erekben jelentkező problémák egyéb típusai és szörtyzörej a tüdőben.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell az INVEGA-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A buborékcsomagoláson/tartályon és dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Tartály: Legfeljebb 30 °C-on tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében a tartályt tartsa jól lezárva.

Buborékcsomagolás: Legfeljebb 30 °C-on tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az INVEGA

  • A készítmény hatóanyaga a paliperidon.

1,5 mg paliperidon retard tablettánként

3 mg paliperidon retard tablettánként

6 mg paliperidon retard tablettánként

9 mg paliperidon retard tablettánként

12 mg paliperidon retard tablettánként

  • Egyéb összetevő(k)

Bevont tabletta magja:

polietilén-oxid 200K

nátrium-klorid

povidon (K29-32)

sztearinsav

butil-hidroxitoluol (E321)

vas-oxid (sárga) (E172) (csak a 3 és 12 mg-os tablettában)

polietilén-oxid 7000K

vas-oxid (vörös) (E172)

hidroxietil-cellulóz

polietilén-glikol 3350

cellulóz-acetát

vas-oxid (fekete) (E172) (csak az 1,5 és 9 mg-os tablettában)

Színes bevonat:

hipromellóz

titán-dioxid (E171)

polietilén-glikol 400 (csak az 1,5, 6, 9 és 12 mg-os tablettában)

vas-oxid (sárga) (E172) (csak az 1,5, 6 és 12 mg-os tablettában)

vas-oxid (vörös) (E172) (csak az 1,5, 6 és 9 mg-os tablettában)

laktóz-monohidrát (csak a 3 mg-os tablettában)

triacetin (csak a 3 mg-os tablettában)

karnauba viasz

Jelölő festék:

vas-oxid (fekete) (E172)

propilén-glikol

hipromellóz

Milyen az INVEGA külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Az INVEGA retard tabletták kapszula formájúak. Az 1,5 mg-os tabletta narancssárgás-barna, "PAL 1.5" jelzéssel, a 3 mg-os tabletta fehér, "PAL 3" jelzéssel, a 6 mg-os tabletta bézs színű, "PAL 6" jelzéssel, a 9 mg-os tabletta rózsaszín, "PAL 9" jelzéssel, a 12 mg-os tabletta sötétsárga, "PAL 12" jelzéssel. A tabletták a következő kiszerelésben kaphatók:

Tartály: A tabletták gyermekbiztonsági kupakkal ellátott műanyag tartályban vannak. Minden tartály 30 tablettát vagy 350 tablettát tartalmaz. Minden tartályban két szilikagélt tartalmazó tasak van, azért, hogy magukba szívják a nedvességet és a tablettákat szárazon tartsák.

Buborékcsomagolás: 14, 28, 30, 49, 56, és 98 tabletta buborékcsomagolásban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Antidepresszánsok, szorongásoldók kategóriában