INSULATARD 100 NE/ml szuszpenziós injekció injekciós üvegben

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ INSULATARD ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Az Insulatard a cukorbetegség kezelésére szolgáló humán inzulin. Az Insulatard hosszú hatástartamú inzulin. Ez azt jelenti, hogy a beadás után körülbelül 11/2 órával kezdi csökkenteni az Ön vércukorszintjét és hatása körülbelül 24 órán át megmarad. Az Insulatard injekciót gyakran adják gyors hatású inzulinkészítményekkel kombinálva.

INSULATARD 100 NE/ml szuszpenziós injekció injekciós üvegben GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Novo Nordisk A/S
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • (1x10 ml)

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK AZ INSULATARD ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza az Insulatard injekciót:

- Ha allergiás (túlérzékeny) erre az inzulinkészítményre, a metakrezolra vagy bármely más összetevőre (lásd a 7. pontot További információk). Olvassa el az allergia tüneteit az 5. pontban Lehetséges mellékhatások.

- Ha úgy érzi, hogy Önnek hipoglikémiás reakciója kezd kialakulni (a hipoglikémiás reakció az alacsony vércukorszint tünete). A hipoglikémiás reakcióról további információt a 4. pontban Mi a teendő vészhelyzet esetén? olvashat.

Az Insulatard fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

- Ha vese-, máj-, mellékvese-, agyalapi mirigy vagy pajzsmirigy betegsége van.

- Ha Ön alkoholt fogyaszt: figyeljen a hipoglikémiás reakció jeleire és soha ne igyon alkoholt éhgyomorra.

- Ha a szokásosnál több testmozgást végez, vagy a szokásos étrendjén változtatni szeretne.

- Ha Ön beteg: folytassa az inzulin alkalmazását.

- Ha Ön külföldre utazik: a más időzónába eső országokba utazáskor változhat az inzulinszükséglete és az injekciók beadásának időzítése.

Egyéb gyógyszerek alkalmazása

Számos gyógyszer befolyásolja a glükóz (szőlőcukor) hatását a szervezetben, és megváltoztathatja az Ön inzulinszükségletét. Az alábbiakban találhatók azok a leggyakoribb gyógyszerek, melyek befolyásolhatják az Ön inzulinkezelését. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Az Ön inzulinszükséglete változhat, ha a következők közül bármelyiket szedi: szájon át szedett vércukorcsökkentő gyógyszerek, monoaminoxidáz-gátlók (MAO-gátlók), béta-blokkoló szerek, ACE-gátlók, acetilszalicilsav, anabolikus szteroidok, szulfonamidok, szájon át szedett fogamzásgátlók, tiazidok, glükokortikoidok, pajzsmirigyhormon kezelés, béta-szimpatomimetikumok, növekedési hormon, danazol, oktreotid vagy lanreotid.

Pioglitazon (a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére való, szájon át szedett vércukorszint-csökkentő gyógyszer)

Néhány olyan, régóta fennálló 2-es típusú cukorbetegségben és szívbetegségben vagy korábban szélütésben (sztrókban) szenvedő betegnél, akiket pioglitazonnal és inzulinnal kezeltek, szívelégtelenség kialakulását észlelték. Amilyen gyorsan csak lehet, tájékoztassa orvosát, amennyiben szívelégtelenség tüneteit, például szokatlan légzési nehézséget vagy gyors testsúlynövekedést vagy helyi vizenyő (ödéma) kialakulását észleli.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön gyermeket vár, terhességet tervez vagy szoptat: kérjük, kérje ki orvosa tanácsát.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Ha Ön gépjárművet vezet, vagy szerszámokat, gépeket használ: figyeljen a hipoglikémiás reakció jeleire. A hipoglikémiás reakció alatt csökken a koncentráló, illetve reagáló képessége. Soha ne vezessen gépjárművet, illetve ne kezeljen gépeket, ha úgy érzi, hogy hipoglikémiás reakciója kezd kialakulni. Beszélje meg orvosával, hogy egyáltalán vezethet-e, illetve kezelhet-e gépeket, ha gyakran van hipoglikémiás reakciója, vagy ha a hipoglikémiás reakciót nehezen ismeri fel.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI AZ INSULATARD INJEKCIÓT?

Beszélje meg orvosával és diabetológiai szakápolójával inzulinszükségletét. Kövesse gondosan az általuk adott utasításokat. Ez a betegtájékoztató egy általános ismertető.

Ha az orvosa az eddig alkalmazott inzulinról más típusú vagy más gyártmányú inzulinra állítja át, előfordulhat, hogy orvosának módosítania kell az Ön inzulinadagját.

Ajánlott, hogy rendszeresen és szabályosan mérje a vércukorszintjét.

Tudnivalók az Insulatard alkalmazása előtt

- Ellenőrizze a címkét és győződjön meg arról, hogy ez az Önnek felírt inzulin-e.

- Orvosi törlővel fertőtlenítse a gumimembránt. Ne alkalmazza az Insulatard injekciót

- Inzulin infúziós pumpában.

- Ha a védőkupak laza vagy hiányzik. Minden injekciós üveget garanciazáras műanyag védőkupakkal láttak el. Ha ez sérült, amikor megkapja az injekciós üveget, akkor adja azt vissza.

- Ha nem megfelelően tárolták, vagy megfagyott (lásd 6. pont Hogyan kell az Insulatard injekciót tárolni?).

- Ha felkeverés után nem egyenletesen fehér és opálos. Hogyan kell alkalmazni ezt az inzulint?

Az Insulatard injekciót a bőr alá (szubkután) kell beadni. Inzulinját soha ne fecskendezze vénába vagy izomba. Mindig váltogassa az injekció beadásának helyét, hogy a bőrben a csomók kialakulását elkerülje (lásd 5. pont Lehetséges mellékhatások). Az öninjekciózás számára a legalkalmasabb helyek a hasfal elülső felszíne, a fartájék, a comb vagy a felkar elülső felszíne. Az inzulin a has bőrébe beadva gyorsabban fejti ki hatását.

Az Insulatard injekciós üveg a megfelelő egység-skálával ellátott inzulinos fecskendővel alkalmazandó.

Az Insulatard injekció önmagában adva

1. Közvetlenül az inzulin beadása előtt, görgesse a két keze között az injekciós üveget, amíg a folyadék egyenletesen fehér és opálos nem lesz. Az inzulin felkeverése könnyebb, ha az inzulin szobahőmérsékletűre melegedett.

2. Szívjon a fecskendőbe ugyanannyi levegőt, mint amennyi inzulinra szüksége van.

3. Fecskendezze be a levegőt az injekciós üvegbe: szúrja át a tűt a gumidugón, majd nyomja meg a dugattyút.

4. Fordítsa az injekciós üveget a fecskendővel együtt fejjel lefelé.

5. Szívja a fecskendőbe a megfelelő inzulinadagot.

6. Húzza ki a tűt az injekciós üvegből.

7. Győződjön meg arról, hogy nem maradt-e levegő a fecskendőben: tartsa felfelé a tűt és nyomja ki a levegőt.

8. Ellenőrizze az adag helyességét.

9. Adja be rögtön az inzulint.

Az Insulatard injekció gyors hatású inzulinnal keverve

1. Görgesse a két keze között az Insulatard injekciós üveget. Ismételje meg ezt az eljárást addig, amíg a folyadék egyenletesen fehér és opálos nem lesz. Az inzulin felkeverése szobahőmérsékletre való felmelegedés után könnyebb.

2. Szívjon a fecskendőbe ugyanannyi levegőt, mint az Önnek szükséges Insulatard adagja.

Fecskendezze be a levegőt az Insulatard injekciós üvegbe, majd húzza ki a tűt.

3. Szívjon a fecskendőbe ugyanannyi levegőt, mint az Önnek szükséges gyors hatású inzulin adagja. Fecskendezze be a levegőt a gyors hatású inzulin injekciós üvegébe. Ezután fordítsa az injekciós üveget a fecskendővel együtt fejjel lefelé.

4. Szívja a fecskendőbe a gyors hatású inzulin előírt adagját. Húzza ki a tűt az injekciós üvegből.

Győződjön meg arról, hogy nem maradt-e levegő a fecskendőben: tartsa felfelé a tűt és nyomja ki a levegőt. Ellenőrizze az adag helyességét.

5. Most szúrja a tűt az Insulatard injekciós üvegbe. Azután fordítsa az injekciós üveget a fecskendővel együtt fejjel lefelé.

6. Szívja a fecskendőbe az Insulatard előírt adagját. Húzza ki a tűt az injekciós üvegből.

Győződjön meg arról, hogy nem maradt-e levegő a fecskendőben és ellenőrizze az adag helyességét.

7. Adja be rögtön a keveréket.

A gyors hatású és a hosszú hatástartamú inzulint mindig ebben a sorrendben keverje össze. Az inzulin beadása

- Fecskendezze az inzulint a bőr alá. Az injekciót orvosa vagy a diabetológiai szakápoló technikai utasításai szerint alkalmazza.

- Hagyja a tűt a bőre alatt legalább 6 másodpercig, hogy biztosan beadja az egész inzulint.

4. MI A TEENDŐ VÉSZHELYZET ESETÉN?

Ha Önnek hipoglikémiás reakciója van

A hipoglikémiás reakció azt jelenti, hogy az Ön vércukorszintje túlságosan lecsökkent.

A hipoglikémia figyelmeztető tünetei hirtelen jelentkezhetnek, és a következőkben nyilvánulhatnak meg: hideg verejtékezés, hűvös és sápadt bőr, fejfájás, szapora szívverés, émelygés, erős éhség, átmeneti látászavarok, bágyadtság, szokatlan fáradtság és gyengeség, nyugtalanság vagy remegés, szorongó érzés, zavarodottság, koncentrálási nehézség.

Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal fogyasszon szőlőcukor tablettákat vagy magas cukortartalmú táplálékot (édesség, keksz, gyümölcslé), majd pihenjen.

Ne adjon be magának inzulint, ha úgy érzi, hogy hipoglikémiás reakciója kezd kialakulni. Ilyen esetekre legyen Önnél néhány szem szőlőcukor, édesség, keksz vagy gyümölcslé.

Tájékoztassa rokonait, barátait és közeli kollégáit, hogy ha Ön elvesztené az eszméletét, fektessék az oldalára, és azonnal hívjanak orvosi segítséget. Ilyenkor ételt vagy italt sem szabad adni Önnek, mert megfulladhat.

- Ha a súlyos hipoglikémiát nem kezelik, (átmeneti vagy tartós) agykárosodást, és akár halált is okozhat.

- Ha eszméletvesztéssel járó hipoglikémiás reakciója, vagy sok hipoglikémiás reakciója van, forduljon orvosához. Lehet, hogy az inzulin mennyiségét vagy beadási idejét, illetve az étrendet vagy a testmozgás mennyiségét módosítani szükséges.

A glukagon alkalmazása

Gyorsabban magához térhet az eszméletlenségből, ha glukagon hormoninjekciót kap egy olyan személytől, aki tudja, hogy hogyan kell azt alkalmazni. Ha glukagon injekciót kapott, akkor szőlőcukorra vagy cukortartalmú táplálékra van szüksége, amint magához tért. Ha nem reagál a glukagon kezelésre, akkor kórházban kell tovább kezelni. Forduljon orvoshoz a glukagon injekció beadása után; az Önnél jelentkező hipoglikémiás reakció okát meg kell találni, hogy elkerüljék ismételt jelentkezését.

A hipoglikémiás reakció okai

Hipoglikémiás reakciója akkor alakul ki, ha a vércukorszintje túlságosan lecsökken. Ez bekövetkezhet:

- Ha túl sok inzulint adott be magának.

- Ha túl keveset evett, vagy kihagyott egy étkezést.

- Ha a szokásosnál több testmozgást végzett.

Ha a vércukorszintje túl magasra emelkedik

Előfordulhat, hogy az Ön vércukorszintje túl magasra emelkedik (ezt hiperglikémiának nevezik). A figyelmeztető tünetek fokozatosan jelennek meg, és a következők lehetnek: megnőtt vizeletmennyiség, szomjúságérzés, étvágytalanság, émelygés (hányinger vagy hányás), bágyadtság vagy fáradtság, kipirult száraz bőr, szájszárazság és gyümölcsszagú (acetonos) lehelet.

Ha a fent említett tünetek bármelyikét észleli, mérje meg vércukorszintjét, és ha van rá lehetősége, tesztcsíkkal nézze meg, hogy a vizeletében vannak-e ketonok. Majd azonnal kérjen orvosi segítséget. Ezek a tünetek a diabéteszes ketoacidózisnak nevezett, nagyon súlyos állapot jelei is lehetnek, mely kezelés nélkül diabéteszes kómához és halálhoz vezethet.

A hiperglikémia okai

- Elfelejtette beadni az inzulint.

- Ismételten kevesebb inzulint ad be, mint amennyire szüksége lenne.

- Fertőzés vagy láz.

- Többet eszik a megszokottnál.

- A szokásosnál kevesebb testmozgást végzett.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így az Insulatard injekció is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Az Insulatard hipoglikémiát (alacsony vércukorszintet) idézhet elő. Az erre vonatkozó utasítást lásd a 4. pontban Mi a teendő vészhelyzet esetén?

Nem gyakran jelentett mellékhatások

(100-ból kevesebb mint 1 esetben)

Elváltozások az injekció beadásának helyén (lipodisztrófia). Ha ugyanarra a helyre túl gyakran ad magának injekciót, akkor azon a helyen a bőr alatti zsírszövet elvékonyodhat (lipoatrófia) vagy megvastagodhat (lipohipertrófia). Az injekció beadási helyét változtatva segíthet megelőzni ezeket a bőrelváltozásokat. Ha úgy látja, hogy az injekciózás helyén mélyedés keletkezik, vagy ott bőre megvastagodik, szóljon orvosának vagy diabetológiai szakápolójának, mert ezek a bőrreakciók súlyosabbá válhatnak, vagy megváltozhat az inzulin felszívódása, ha ilyen helyre adja be az injekciót.

Allergiás tünetek. Az injekció beadásának helyén helyi allergiás reakcióként előfordulhat bőrpír, duzzanat és viszketés. Ezek a tünetek általában néhány hetes inzulin alkalmazás után elmúlnak. Amennyiben nem szűnnek meg, keresse fel orvosát.

Haladéktalanul kérjen orvosi segítséget:

- Ha az allergiás tünetek teste más részeire is átterjednek.

- Ha hirtelen rosszul érzi magát: izzad, betegnek érzi magát (hány), nehézlégzése van, szívverése szapora, szédül, ájulás környékezi.

Előfordulhat Önnél a nagyon ritka súlyos allergiás reakció az Insulatard injekcióra vagy annak egyik összetevőjére, melyet ún. szisztémás allergiás reakciónak neveznek. Lásd még a figyelmeztetést a 2. pontban Tudnivalók az Insulatard alkalmazása előtt.

Diabéteszes retinopátia (a szemfenék megváltozása). Ha Önnek diabéteszes retinopátiája van és a vércukorszintje nagyon gyorsan javul, a retinopátia rosszabbodhat. Kérdezze meg erről orvosát.

Duzzadt ízületek. Amikor elkezdi az inzulinkezelést, a víz-visszatartás duzzanatot okozhat a bokája és más ízületei körül is. Ezek a tünetek általában gyorsan megszűnnek.

Nagyon ritkán jelentett mellékhatások

(10 000-ből kevesebb mint 1 esetben)

Látászavarok. Amikor az inzulinkezelést először kezdi el, látászavart tapasztalhat, de a tünetek általában megszűnnek.

Fájdalmas neuropátia (idegpálya eredetű fájdalom). Ha a vércukorszintje nagyon gyorsan javul, égő, bizsergő érzést vagy áramütésszerű fájdalmat okozhat, amit akut fájdalmas neuropátiának neveznek és általában átmeneti jellegű. Amennyiben nem múlik el, keresse fel orvosát.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük értesítse orvosát, diabetológiai szakápolóját vagy gyógyszerészét.

6. HOGYAN KELL AZ INSULATARD INJEKCIÓT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza az Insulatard injekciót. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Azokat az injekciós üvegeket, amelyeket még nem használ, hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) kell tárolni.

Ne tárolja a fagyasztóban, illetve a fagyasztó részhez vagya hűtő egységhez túl közel. Nem fagyasztható.

Tartsa az injekciós üvegeket az eredeti csomagolásban.

Azt az injekciós üveget, amelyet használ, vagy használni kezd, nem kell hűtőszekrényben tárolni. Az injekciós üveg hűtőszekrényből történő kivétele után tanácsos várni egy kicsit, hogy az injekciós üveg szobahőmérsékletűre melegedhessen, mielőtt az első alkalommal történő használatnál előírt módon az inzulint felkeveri. Lásd 3. pont Hogyan kell alkalmazni az Insulatard injekciót?

Legfeljebb 6 héten át magánál hordhatja és tarthatja szobahőmérsékleten (legfeljebb 30 °C-on). Az injekciós üveget, ha éppen nem használja, mindig tartsa, fénytől védve a külső dobozában. Az Insulatard injekciót erős hőtől és napsugárzástól óvni kell.

Az Insulatard injekciót nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

7. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz az Insulatard?

- A készítmény hatóanyaga a rekombináns biotechnológiával előállított emberi inzulin. Az Insulatard izofán (NPH) inzulin szuszpenzió. 1 milliliter 100 Nemzetközi Egység (NE) humán inzulint tartalmaz. 1 injekciós üveg 10 ml-t, azaz 1000 NE inzulint tartalmaz.

- Egyéb összetevők: cink-klorid, glicerin, metakrezol, fenol, dinátrium-hidrogén-foszfát-dihidrát, nátrium-hidroxid, sósav, protamin-szulfát és injekcióhoz való víz.

Milyen az Insulatard készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

A készítmény opálos, fehér, vizes szuszpenzió.

Kiszerelési egységek: 1 x 10 ml, 5 x 10 ml, továbbá gyűjtőcsomagolásban: 5 x (1 x 10 ml) injekciós üveg. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal