INEGY 10 mg/10 mg tabletta (30x) adatlap

1. Milyen típusú gyógyszer az Inegy és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Inegy a vér összkoleszterin szintjének, a "rossz" koleszterin (LDL-koleszterin) szintjének és a triglicerideknek nevezett zsírok szintjének csökkentésére alkalmazott gyógyszer. Ezen felül, az Inegy emeli a "jó" koleszterin (HDL-koleszterin) szintjét.

Az Inegy kétféle módon csökkenti a koleszterinszintet. Az ezetimib nevű hatóanyag csökkenti az emésztőrendszerből felszívódó koleszterin mennyiségét. A szimvasztatin nevű, "sztatin" gyógyszercsoporthoz tartozó hatóanyag megakadályozza a szervezet koleszterintermelését.

A koleszterin a véráramban található egyik fajta vérzsír. Az összkoleszterin főként LDL- és HDL-koleszterinből tevődik össze.

Az LDL-koleszterint gyakran nevezik "rossz" koleszterinnek, mert plakkot képezve felrakódhat a verőerek falában. Tulajdonképpen ez a plakk-felrakódás vezethet a verőerek szűkületéhez. A szűkület lelassíthatja, vagy meggátolhatja a véráramlást az életfontosságú szervekhez, mint például a szív vagy az agy. A véráramlás gátlása szívrohamhoz vagy szélütéshez vezethet.

A HDL-koleszterint gyakran "jó" koleszterinnek nevezik, mert ez akadályozza meg a rossz koleszterin felrakódását a verőerekben és megvéd a szívbetegségektől.

GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó: Merck Sharp & Dohme

Hatóanyag: ezetimibe
simvastatin

Normatív TB támogatás: 0%

Kiadhatóság: Orvosi vényhez kötött

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

A trigliceridek szintén vérzsírok, melyek megnövelhetik Önnél a szívbetegségek előfordulásának kockázatát.

Az Inegy-t olyan betegeknél alkalmazzák, akiknél a diéta önmagában nem elegendő a koleszterinszint beállítására. A gyógyszer szedése alatt folytatni kell az alacsony koleszterintartalmú diétát.

Az Inegy alacsony koleszterintartalmú diéta mellett alkalmazandó:

- magas vér koleszterinszint (elsődleges hypercholesterinaemia (heterozigóta familiáris és nem familiáris)), illetve emelkedett vér zsírszint esetén:

- amennyiben az önmagában adott sztatin hatása nem elégséges;

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

További gyógyszerek ezetimibe;simvastatin hatóanyaggal

ÚJ KERESÉS

Hol keres

Vénykötelesség