Imatinib Actavis kapszula

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Imatinib Actavis és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Imatinib Actavis rákbetegség kezelésére szánt gyógyszer, amelynek hatóanyaga az imatinib. Az alábbi betegségek kezelésére alkalmazzák:

  • krónikus mieloid leukémia (chronic myeloid leukaemia, CML), a fehérvérsejtek daganatos betegsége, amelynek során a granulociták (a fehérvérsejtek egy típusa) kontroll nélkül növekedni kezdenek. Az Imatinib Actavis-t a „Philadelphia kromoszóma pozitív” (Ph+) betegek kezelésére is alkalmazzák. Ez olyan betegeket jelent, akiknek néhány génjük átrendeződött, melynek eredményeként egy Philadelphia kromoszómának nevezett speciális kromoszóma alakult ki. A gyógyszert újonnan diagnosztizált Ph+ CML-les , csontvelő-átültetésre nem alkalmas gyermekeknél is alkalmazzák. A betegség „krónikus fázisában” is alkalmazzák gyermekeknél, ha a betegség nem reagál az alfa-interferonra (egy másik daganatellenes gyógyszer), valamint a betegség előrehaladottabb fázisaiban („akcelerált fázis” és „blasztos krízis”); Az Imatinib Actavis-t Ph+ CML-ben szenvedő felnőtteknél is alkalmazzák blasztos krízis esetén.
  • Ph+ akut limfoblasztos leukémia (ALL), egy olyan daganatos betegség, amely során a limfociták (egy másik fehérvérsejttípus) túl gyorsan szaporodnak. Az Imatinib Actavis-t más daganatellenes gyógyszerekkel kombinációban alkalmazzák újonnan diagnosztizált Ph+ ALL-les felnőtteknél.
  • Önmagában is alkalmazzák felnőtteknél az olyan Ph+ ALL kezelésében, amely az előző kezelés után kiújult, vagy más gyógyszerekre nem reagál.
  • mielodiszplasztos vagy mieloproliferatív betegségek (MD/MPD), azaz olyan betegségek csoportja, amelyek során a szervezet nagy számban termel rendellenes vérsejteket. Az Imatinib Actavis-t MD/MPD kezelésére alkalmazzák olyan felnőtteknél, akiknél átrendeződött a humán trombocita eredetű növekedési faktor receptor (PDGFR) génje.
  • előrehaladott hipereozinofília szindróma (HES) vagy krónikus eozinofil leukémia (CEL), amelyek során az eozinofilek (a fehérvérsejtek egy másik típusa) kontroll nélkül növekedni kezdenek. Az Imatinib Actavis-t olyan, HES-ben vagy CEL-ben szenvedő felnőttek kezelésére alkalmazzák, akiknél az FIP1L1-nek és PDGFRα-nak nevezett két gén speciális módon átrendeződött.
  • dermatofibroszarkóma protuberans (DFSP), egy olyan daganatos betegség (szarkóma), amely során a bőr alatti szövetek sejtjei kontroll nélkül osztódni kezdenek. Az Imatinib Actavis-t a DFSP kezelésére alkalmazzák olyan felnőtteknél, akiknél a daganat műtéti úton nem távolítható el, valamint akik nem operálhatók, miután a daganat a kezelést követően kiújult vagy a szervezet más részeire is átterjedt.

Az Imatinib Actavis „generikus gyógyszer”. Ez azt jelenti, hogy az Imatinib Actavis megegyezik az Európai Unióban (EU) már engedélyezett, Glivec nevű „referencia-gyógyszerrel”. A generikus gyógyszerekkel kapcsolatban további információ ebben a kérdés-válasz dokumentumban található.

Imatinib Actavis kapszula GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Actavis Group PTC ehf.
Vényköteles?
szakorvosi ellátás mellett
nem vényköteles

Kiszerelések

  • 400 mg kemény

Betegtájékoztató tartalom

2. Hogyan kell alkalmazni az Imatinib Actavis-t?

A gyógyszer kapszula (50, 100 és 400 mg) és tabletta (100 és 400 mg) formájában kapható. A gyógyszer csak receptre kapható, és a kezelést a vérrákban szenvedő betegek kezelésében jártas orvosnak kell megkezdenie. Az Imatinib Actavis-t szájon át, étkezés közben, egy nagy pohár vízzel kell bevenni a gyomor- és bélirritáció kockázatának csökkentése érdekében. A dózis a beteg korától és állapotától, valamint a kezelésre adott terápiás választól függ, de nem haladhatja meg a napi 800 mg-ot. További információ a betegtájékoztatóban található.

3. Hogyan fejti ki hatását az Imatinib Actavis?

Az Imatinib Actavis hatóanyaga, az imatinib, egy protein-tirozinkináz inhibitor. Ez azt jelenti, hogy blokkolja a tirozinkinázként ismert specifikus enzimeket. Ezek az enzimek a daganatos sejtek felszínén lévő néhány receptorban találhatók, beleértve azokat a receptorokat, amelyek részt vesznek a kontrollálatlan sejtosztódás stimulálásában. Ezeknek a receptoroknak a blokkolásával az Imatinib Actavis segít kontrollálni a sejtosztódást.

4. Milyen előnyökkel és kockázatokkal jár az Imatinib Actavis alkalmazása?

Mivel az Imatinib Actavis generikus gyógyszer, és biológiailag egyenértékű a referencia-gyógyszerrel, előnyei és kockázatai azonosnak tekintendők a referencia-gyógyszer előnyeivel és kockázataival.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Daganatellenes szerek kategóriában