IDEOS rágótabletta

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer AZ IDEOS RÁGÓTABLETTA és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A készítmény a kalcium-karbonát és a kolekalciferol (D3-vitamin) kombinációja.

Alkalmazása ajánlott a csontképzéshez és a normális csontanyagcseréhez nélkülözhetetlen kalcium és kolekalciferol (D3-vitamin) hiányának megelőzésére és kezelésére időseknek.

Ajánlott továbbá kalcium és D-vitaminpótlásra a csontritkulás (oszteoporózis) kezelésének kiegészítéseként olyan betegeknek, akiknél a D-vitamin- és a kalciumhiány veszélye fennáll.

IDEOS rágótabletta GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
calcium carbonate, colecalciferol

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
Laboratoire Innotech International
Vényköteles?
vény nélküli
nem vényköteles
Megtalálható a gyógyszertárakban: Patikakereső

Kiszerelések

  • (30x)

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK AZ IDEOS RÁGÓTABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje az Ideos rágótablettát

- ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagokra vagy az Ideos rágótabletta egyéb összetevőjére

- ha vesekövességben szenved

- ha D-vitamin túladagolásban szenved

- olyan betegségek és/vagy állapotok esetén, amelyek kórosan magas kalcium-vérszinttel és/vagy kórosan magas kalcium-vizeletürítéssel járnak

Az Ideos rágótabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható, ha Ön

- vesebetegségben, veseműködési-zavarban,

- ismeretlen eredetű, a szervezet különböző részein sejtcsomók képződésével járó gyulladásos megbetegedésben (szarkoidózis) szenved,

- hajlamos a vesekőképződésre

- mozgásképtelen, csontritkulásban szenvedő beteg.

Az alkalmazást megelőzően kérje ki kezelőorvosa véleményét, mert ezekben az esetekben a kalcium- illetve D3-vitamin-pótlás szükségességéről szakembernek kell döntenie!

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Egyidejű szedése kerülendő más kalcium- és D-vitamin-tartalmú készítményekkel, a túladagolás veszélye miatt.

Csak orvosi javaslatra és orvosi ellenőrzés mellett szedhető bizonyos vizelethajtó gyógyszerekkel (tiazidok), szájon át vagy injekció formájában adott gyulladáscsökkentőkkel (kortikoszteroidok) vagy szívelégtelenség kezelésére alkalmazott készítményekkel (szívglikozidok) együtt.

Óvatosan adható ioncserélő gyantákkal (pl. kolesztiramin) vagy hashajtókkal (pl. parafinolaj), mert ezek a gyógyszerek csökkentik a D-vitamin felszívódását.

A kalcium-karbonát befolyásolhatja az egyidejűleg szedett antibiotikum-tartalmú gyógyszerek (tetraciklin) felszívódását. Ezért a tetraciklin készítményt legalább két órával az Ideos rágótabletta bevétele előtt, vagy 4-6 órával az Ideos rágótabletta bevétele után kell bevenni.

Az Ideos rágótabletta és a csontritkulás kezelésére alkalmazott készítmények (nátrium-fluorid, biszfoszfonátok) egyidejű szedése esetén e gyógyszereket legalább három órával az Ideos rágótabletta bevétele előtt kell bevenni.

Az Ideos rágótabletta egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

A spenótban és a rebarbarában lévő oxálsav, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélékben található fitinsav gátolhatja a kalcium felszívódását. Magas oxál- és fitinsav tartalmú ételek fogyasztását követő 2 órán belül ne vegyen be Ideos rágótablettát.

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség alatt a napi kalcium bevitel nem haladhatja meg az 1500 mg-ot a D-vitamin bevitel pedig a napi 600 NE-t. Terhesség alatt a kalcium- és D-vitamin túladagolás kerülendő, a folyamatosan fennálló magas kalcium-vérszint károsan hat a magzat fejlődésére. Az Ideos rágótabletta alkalmazható terhesség alatt kalcium és D-vitamin hiány esetén.

Szoptatás alatt adható az Ideos rágótabletta. A kalcium és a D-vitamin bejut az anyatejbe. Ezt a gyermekorvosnak figyelembe kell vennie, amikor az Ön gyermekének D-vitamint rendel.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nincs adat arra, hogy a gyógyszer szedése károsan befolyásolná a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

Fontos információk az Ideos rágótabletta egyes összetevőiről

Amennyiben orvosa korábban tájékoztatta arról, hogy Ön fokozottan érzékeny bizonyos szénhidrátokra, cukrokra, az Ideos rágótabletta szedése előtt kérje ki orvosa véleményét.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI AZ IDEOS RÁGÓTABLETTÁT?

Szokásos adagja felnőtteknek és időseknek naponta 2x1 rágótabletta.

A rágótablettát célszerű étkezést követően egy-másfél órán belül elrágni.

A készítményt a kalcium- és D-vitamin-pótlást indokló állapot vagy betegség (csontritkulás) fennállása alatt folyamatosan javasolt szedni. Csontritkulás esetén kiegészítő kezelésként alkalmazva, az alkalmazás időtartamát illetően évente beszéljen kezelőorvosával.

Ha az előírtnál több Ideos rágótablettát vett be

A javasoltnál nagyobb adagok bevétele kalcium- és D-vitamin túladagolást idézhet elő.

A kalcium-túladagolás tünetei: étvágytalanság, szomjúságérzés, hányinger, hányás, székrekedés, hasi fájdalom, izomgyengeség, fáradtság, zavartság, olthatatlan szomjúság, normálisnál több vizelet ürítése, csontfájdalom, mészlerakódás a vesékben, vesekőképződés, súlyos esetekben szívritmuszavar. Szélsőséges esetben a kalcium-túladagolás kómához, halálhoz vezethet. A tartósan magas kalcium vérszint visszafordíthatatlan vesekárosodást, a lágyszövetek meszesedését idézheti elő.

Teendő: Az Ideos rágótabletta szedését abba kell hagyni, és orvoshoz kell fordulni.

Ha elfelejtette bevenni az Ideos rágótablettát

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott rágótabletta pótlására, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát. Folytassa a kezelést az előírások szerint.

Ha idő előtt abbahagyja az Ideos rágótabletta szedését

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így az Ideos rágótabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Az Ideos rágótabletta mellékhatásai előfordulási gyakoriságuk szerint a következő csoportokba sorolhatók:

- Nem gyakori: ezer beteg közül legalább egy és legfeljebb tíz tapasztalja;

- Ritka: tízezer beteg közül legalább egy és legfeljebb tíz tapasztalja.

Nem gyakori mellékhatások: a vér kalciumszintjének jelentős emelkedése (hiperkalcémia), vagy a vizelet kalcium tartalmának nagyfokú növekedése (hiperkalciuria).

Ritka mellékhatások: székrekedés, bélgázosság, hányinger, hasi fájdalom, hasmenés, viszketés, bőrkiütések és csalánkiütések.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell aZ IDEOS RÁGÓTABLETTÁT tárolni?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje az Ideos rágótablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. További információk

Mit tartalmaz az Ideos rágótabletta

- A készítmény hatóanyagai: rágótablettánként 500 mg kalcium (1250 mg kalcium-karbonát formájában) és 400 NE (10 mikrogramm) kolekalciferol (D3-vitamin) (4,00 mg poralakú kolekalciferol-koncentrátum formájában).

- Egyéb összetevők: xilit, szorbit, povidon, citrom-aroma*, magnézium-sztearát.

* A citrom-aroma összetétele: citrom, narancs és litsea cubeba illóolaj, maltodextrin, akáciamézga, trinátrium-citrát.

Milyen az Ideos rágótabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Küllem: szürkésfehér, négyzet alakú rágótabletták.

Csomagolás: 10 db rágótabletta fehér, átlátszatlan, hengeres PP tartályban, amely átlátszatlan, nedvességmegkötővel kombinált fehér LDPE kupakkal van lezárva. 2, 5 vagy 10 tartály dobozonként.

vagy

15 db rágótabletta fehér, átlátszatlan, hengeres PP tartályban, amely átlátszatlan, nedvességmegkötővel kombinált fehér LDPE kupakkal van lezárva. 2, 4, 6 vagy 12 tartály dobozonként.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Vitaminok kategóriában