IBANDRONSAV STADA 3 mg/3 ml oldatos injekció

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Ibandronsav Stada 3 mg/3 ml oldatos injekció és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az ibandronsav a biszfoszfonátoknak nevezett gyógyszercsoportba tartozik. Az Ibandronsav Stada 3 mg/3 ml oldatos injekció ibandronsavat tartalmaz hatóanyagként. Az Ibandronsav Stada 3 mg/3 ml oldatos injekció nem tartalmaz hormonokat.

Az ibandronsav visszafordíthatja a csontvesztés folyamatát azáltal, hogy megállítja a további csontvesztést és növeli a csonttömeget a legtöbb nő esetében, aki a gyógyszert szedi, még akkor is, ha nem látnak, vagy nem éreznek különbéget. Az ibandronsav csökkentheti a csonttörés valószínűségét. Ezt a csökkenést azonban csak a csigolyatöréseknél mutatták ki, a csípőtöréseknél nem.

Az Ibandronsav Stada 3 mg/3 ml oldatos injekció előretöltött fecskendőben egy intravénás alkalmazásra való oldat, melyet egészségügyi szakember ad be. Az ibandronsavat önmagának nem adhatja be.

Az ibandronsavat a menopauza utáni csontritkulás kezelésére írták fel, mert az Ön esetében a csonttörések fokozott kockázata áll fenn. A csontritkulás (oszteoporózis) azt jelenti, hogy a csontok elvékonyodnak és meggyengülnek, ami gyakran bekövetkezik nőknél a menopauza után. A menopauza idején a petefészek beszünteti a női hormon, az ösztrogén termelését, melynek segítségével a csontok egészségesek maradnak.

Minél korábban következik be a menopauza, annál nagyobb a csontritkulás miatti törés kialakulásának kockázata. Egyéb tényezők, melyek fokozzák a törés kialakulásának veszélyét:

- a táplálék elégtelen kalcium és D-vitamin tartalma,

- dohányzás, vagy túlzott alkoholfogyasztás,

- kevés gyaloglás vagy más súlyterheléses testedzés,

- csontritkulás családi előfordulása.

Sok csontritkulásban szenvedő betegnek nincsenek tünetei. Ha nincsenek tünetei nem is feltételezi, hogy ebben a betegségben szenved. Azonban csontritkulás esetén, nagyobb valószínűséggel törik el a csontja, ha elesik vagy megsérül. Ötven éves kor után bekövetkező csonttörés a csontritkulás jele lehet. A csontritkulás hátfájást, testmagasság csökkenést és a hát görbülését okozhatja.

Az ibandronsav megelőzően hat a csontritkulás okozta csontvesztésre, és így segíti a csont újraépülését. Ezért az ibandronsav kezelés csökkenti a csonttörés valószínűségét.

Az egészséges életmód is hozzájárul a kezelés sikeréhez. Ez abból áll, hogy Ön kiegyensúlyozott diétát tart, mely kalciumban és D-vitaminban gazdag, sokat sétál, vagy más súlyterheléses gyakorlatot végez, nem dohányzik és nem fogyaszt túl sok alkoholt.

IBANDRONSAV STADA 3 mg/3 ml oldatos injekció GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
STADA Arzneimittel
Vényköteles?
szakorvosi ellátás mellett
nem vényköteles

Kiszerelések

  • (1x)

A gyógyszermárka további termékei

Betegtájékoztató tartalom

2. Mit kell tudnia, mielőtt megkapja az Ibandronsav Stada 3 mg/3 ml oldatos injekciót?

Nem kaphat Ibandronsav Stada 3 mg/3 ml oldatos injekciót

- ha jelenleg alacsony, vagy a múltban bármikor alacsony volt a vérkalciumszintje. Ezt beszélje meg orvosával.

- ha allergiás (túlérzékeny) az ibandronsavra vagy az ibandronsav injekció egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az Ibandronsav Stada 3 mg/3 ml oldatos injekció alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával gyógyszerészével.

Vannak olyan betegek, akiknek különös gondossággal kell eljárniuk, ha Ibandronsav Stada 3 mg/3 ml oldatos injekciót kapnak. Mondja el orvosának:

- ha jelenleg vagy valaha veseproblémái, veseelégtelensége volt, vagy dialízisre volt szüksége, vagy bármilyen más olyan betegsége van, mely a veseműködést befolyásolhatja.

- ha bármilyen ásványi-anyagcsere zavara van (pl. D-vitamin hiány).

- Az ibandronsav kezelés alatt kalcium- és D-vitamin-pótló készítményeket kell szedjen. Ha ez nem lehetséges, közölje orvosával.

- Ha fogászati kezelés alatt, vagy szájsebészeti beavatkozás előtt áll, közölje fogorvosával, hogy ibandronsav kezelést kap.

Egyéb gyógyszerek és az Ibandronsav Stada3 mg/3 ml oldatos injekció

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, a nővért vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről. Említse meg kezelőorvosának, a nővérnek, vagy gyógyszerészének, ha bármilyen olyan készítményt szed, melyet orvosi vény nélkül vásárolt.

Terhesség és szoptatás

Nem kaphat ibandronsavat ha terhes, vagy ha fennáll a lehetősége a teherbeesésnek. A szoptatást abba kell hagynia, hogy az ibandronsav kezelést megkaphassa.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Vezethet gépjárművet és kezelhet gépeket, mivel nagyon kicsi a valószínűsége, hogy az ibandronsav ezeket a képességeket befolyásolja.

Ibandronsav Stada3 mg/3 ml oldatos injekció nátriumot tartalmaz

A készítmény adagonként (3 ml) kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz, azaz gyakorlatilag nátriummentes.

3. Hogyan fogja megkapni az Ibandronsav Stada 3 mg/3 ml oldatos injekciót?

Az ibandronsav intravénás injekció ajánlott adagja 3 mg (egy előretöltött fecskendő) 3 havonta egyszer.

Az injekciót orvosnak, vagy szakképzett/gyakorlott egészségügyi szakembernek kell vénába beadnia. Az injekciót ne adja be saját magának.

Az oldatos injekció kizárólag vénába adható be és nem a test bármely más részébe.

Az Ibandronsav Stada 3 mg/3 ml oldatos injekció folyamatos alkalmazása

Ahhoz hogy a kezelés minél hatásosabb legyen, fontos, hogy az injekciót minden harmadik hónapban megkapja, mindaddig, amíg az orvos szükségesnek tartja. Az ibandronsav csak addig gyógyítja a csontritkulást, amíg kapja a kezelést, habár lehetséges, hogy Ön nem fogja látni vagy érezni a különbséget.

Kalciumot és D-vitamint is kell kiegészítésként szednie, az orvos javaslata szerint.

Ha az előírtnál több Ibandronsav Stada 3 mg/3 ml oldatos injekciót kapott

Vérében csökkenhet a kalcium, a foszfor, vagy a magnézium szintje. Ahhoz, hogy az orvos korrigálja ezeket a változásokat, lehet, hogy adni fog Önnek egy olyan injekciót, ami ezeket az ásványi anyagokat tartalmazza.

Ha nem kap meg egy adag Ibandronsav Stada 3 mg/3 ml oldatos injekciót

Amint lehet, keresse fel orvosát, hogy a kimaradt injekciót megkaphassa. Ezután térjen vissza a 3 havonta történő adagolásra úgy, hogy a három hónapot az utolsó beadott injekciótól számítsa.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Azonnal beszéljen egy nővérrel vagy orvossal, ha a következő súlyos mellékhatások bármelyikét észleli, mivel Önnek sürgős orvosi kezelésre lehet szüksége:

- kiütés, viszketés, az arc, az ajkak, a nyelv és a garat feldagadása, légzészavarral együtt. Lehetséges, hogy allergiás reakciót váltott ki Önnél a gyógyszer.

- súlyos mellkasi fájdalom, étel vagy ital lenyelése után jelentkező erős fájdalom, erős émelygés vagy hányás.

- influenza-szerű tünetek (ha bármelyik mellékhatás nagyon zavaróvá válik, vagy néhány napnál tovább fennáll).

- fájdalom vagy seb a szájában vagy az állkapcsában.

- szemfájdalom és szemgyulladás (ha elhúzódik).

Egyéb lehetséges mellékhatások

Gyakori (100 közül 1-10 beteget érint)

Fejfájás - Gyomorégés, hasi fájdalom (úgy mint "gasztroenteritisz" vagy "gasztritisz"), emésztési zavar, hányinger, hasmenés vagy székrekedés - Kiütés - Az izmok, az ízületek vagy a hát fájdalma vagy merevsége- Influenza-szerű tünetek (köztük láz, reszketés és borzongás, rossz közérzet, fáradtság, csontfájdalom és fájdalmas izmok és ízületek)- Fáradtság

Nem gyakori (1000 közül 1-10 beteget érint)

Csontfájdalom - Gyengeség - Szédülés - Fokozott bélgázképződés - Vénák gyulladása, fájdalma, vagy sérülés az injekció beadásának helyén

Ritka (10 000 közül 1-10 beteget érint)

Túlérzékenységi reakció; az arc, az ajkak és a száj duzzadása (lásd allergia) - Viszketés - Szemfájdalom vagy szemgyulladás - Ritkán a combcsont szokatlan törése alakulhat ki, különösen olyan betegeknél, akiket hosszú ideig kezelnek csontritkulás miatt. Keresse fel kezelőorvosát, ha fájdalmat, gyengeséget vagy kellemetlen érzést észlel a combjában, csípő- vagy lágyéktájon, mivel ez a combcsont esetleges törésének korai jele lehet.

Nagyon ritka (10 000 beteg közül kevesebb, mint 1-et érint)

Az állkapocscsontban kialakuló szövetelhalás, ún. állkapocs oszteonekrózis.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell az Ibandronsav Stada 3 mg/3 ml oldatos injekciót tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A dobozon és az előretöltött fecskendőn feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Az injekciót beadó személy öntse ki a fel nem használt injekciós oldatot, a használt fecskendőt és injekciós tűt helyezze egy megfelelő hulladékgyűjtő tartályba.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Ibandronsav Stada 3 mg/3 ml oldatos injekció

A készítmény hatóanyaga az ibandronsav. Egy előretöltött fecskendő 3 mg ibandronsavat tartalmaz 3 ml oldatban (3,375 mg nátrium-ibandronát-monohidrát formájában).

Egyéb összetevők: nátrium-klorid, nátrium-hidroxid (E524) (a pH beállításához), tömény ecetsav (E260), nátrium-acetát-trihidrát és injekcióhoz való víz.

Milyen az Ibandronsav Stada 3 mg/3 ml oldatos injekció külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Az Ibandronsav Stada 3 mg/3 ml oldatos injekció egy tiszta, színtelen oldat, előretöltött fecskendőben. Mindegyik előretöltött fecskendő 3 ml oldatot tartalmaz.

Az Ibandronsav Stada 3 mg/3 ml oldatos injekció 1 db előretöltött fecskendőt és 1 db injekciós tűt, 5 db előretöltött fecskendőt és 5 db injekciós tűt vagy 10 db előretöltött fecskendőt és 10 db injekciós tűt tartalmazó csomagolásokban kerül forgalomba.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal