IAMNA bevont tabletta

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ IAMNA BEVONT TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Az Iamna bevont tabletta kombinált orális fogamzásgátló ("kombinált fogamzásgátló készítmény", röviden "COC"). Minden bevont tabletta kétféle női nemi hormont gesztodént (progesztint) és etinlösztradiolt (ösztrogént) tartalmaz kis mennyiségben.

Hatóanyagainak csekély mennyisége miatt az Iamna bevont tablettát alacsony dózisú orális fogamzásgátlónak tekintik. Tekintve, hogy a csomagban található bevont tabletták hatóanyagai, sőt azok adagja is azonos, az Iamna monofázisos kombinált orális fogamzásgátló.

Nem kívánt terhesség megelőzésére alkalmazható.

Az orális fogamzásgátlók a születésszabályozás rendkívül hatékony eszközei. A pontosan az előírásoknak megfelelően (kihagyások nélkül) szedett gyógyszer csaknem teljes védelmet nyújt a nem kívánt terhességgel szemben.

IAMNA bevont tabletta GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
ethinylestradiol, gestodene

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
Sandoz Hungária
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 75 mikrogramm/20 mikrogramm (1x21x)
  • 75 mikrogramm/30 mikrogramm (1x21x)

A gyógyszermárka további termékei

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK AZ IAMNA BEVONT TABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje az Iamna bevont tablettát

Ha a következőkben felsorolt betegségek valamelyikében szenved, tilos szedni az Iamna bevont tablettát. Elképzelhető ugyanis, hogy orvosa más típusú készítményt rendel, vagy egészen más jellegű (nem-hormonális) fogamzásgátló eljárást javasol Önnek.

- Ha trombózisos betegségben szenved, vagy korábban volt ilyen betegsége. Trombózisban a vér kórosan fokozott alvadékonysága miatt vérrögök keletkeznek a mélyen futó visszerekben (mélyvénás trombózis).

- Ha tromboembóliás betegségben szenved, vagy korábban volt ilyen betegsége. Tromboembóliás betegségben a visszérben képződött vérrög elsodródik és más érszakaszt zár el.

- Ha agyi érbetegsége vagy koszorúér-betegsége van.

- Ha trombózis kialakulására hajlamosító szívbillentyű betegsége van.

- Ha trombózis kialakulására hajlamosító szívritmuszavara van.

- Ha öröklött vagy szerzett hajlama van arra, hogy a visszerében vagy a verőerében trombózis alakuljon ki.

- Ha olyan jellegű fejfájása (migrénje) van, amit idegrendszeri tünetek, például aura kísérnek.

- Érszövődménnyel járó cukorbetegségben szenved.

- Nem megfelelően beállított vagy kezeletlen magasvérnyomás-betegségben (hipertónia) szenved.

- Nagymértékben emelkedett vérzsírszint (trigliceridszint) mellett aktuálisan hasnyálmirigy-gyulladásban szenved vagy korábban szenvedett.

- Ismerten vagy feltétetelezhetően emlőrákban vagy más ösztrogénfüggő rosszindulatú daganatban szenved.

- Jó- vagy rosszindulatú májdaganata van, vagy aktív májbetegségben és kóros májműködésben szenved.

- Tisztázatlan eredetű hüvelyi vérzése van.

- Önnél terhességet állapítottak meg, vagy azt gyanítja, hogy terhes.

- Ha Ön allergiás az etinilösztradiolra vagy a gesztodénre, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Abban az esetben, ha fogamzásgátló készítmény alkalmazásának ideje alatt betegszik meg a felsorolt kórképekben, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését, és forduljon orvosához. Ezzel egyidőben térjen át más, nem-hormonális fogamzásgátló módszerek alkalmazására (lásd még "Általános megjegyzések" címmel.

Általános megjegyzés

Tájékoztatónkban több olyan szituációt is vázolunk, amelyekben abba kell hagynia a készítmény szedését, ill. csökkenhet a fogamzásgátlás hatékonysága. Ezekben az esetekben tartózkodnia kell a nemi élettől, vagy pedig más, nem-hormonális eljárásokhoz (pl. óvszer, diafragma, vagy pesszárium alkalmazásához) kell folyamodnia. Ne hagyatkozzon azonban a naptár-módszerre, és az ébredési testhőmérséklet alapján se próbálja megállapítani az ovuláció időpontját. Ezek a módszerek megbízhatatlanok, ugyanis a fogamzásgátló készítmények módosítják a testhőmérséklet, ill. a cervixnyák összetételének ciklusos változásait.

A többi fogamzásgátlóhoz hasonlóan az Iamna bevont tabletta sem nyújt védelmet a HIV-fertőzéssel (AIDS-betegséggel), és a többi, nemi úton terjedő betegséggel szemben. Az Iamna bevont tablettát kizárólag az Ön számára rendelte az orvos, ne adjon belőle másoknak.

Mielőtt elkezdené szedni az Iamna bevont tablettát.

Az Iamna bevont tabletta alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Dohányzás

A dohányzás fokozza az Iamna bevont tabletta alkalmazásával járó súlyos szív- és érrendszeri mellékhatások kockázatát. A veszély az életkor előrehaladtával és a dohányzás mértékével arányosan nő és különösen kifejezett 35 éves kor feletti nőknél. Nyomatékosan javasolt, hogy a készítmény szedése mellett ne dohányozzon!

Az Iamna bevont tabletta és a trombózis veszélye

A trombózis a vér rögösödése, a keletkező vérrögök eltömíthetik az ereket.

Többek között az alsó végtagok visszereiben alakul ki (mélyvénás) trombózis. A vénákban fokozatosan növekedő vérrög elszabadulhat, tovasodródhat, és más ereket zárhat el, például a tüdő verőereit, ahol tüdőembóliát okozhat.

A mélyvénás vérrögösödés (trombózis) ritka betegség, fogamzásgátlót szedőkön, ill. nem szedőkön egyaránt előfordulhat. Olykor a terhesség ideje alatt alakul ki trombózis.

Az Iamna bevont tablettát szedő 100 000 nő közül évente 30-40-nél következik be vénás trombózis és tromboembóliás betegség; COC készítményt nem szedő nőknél ez az érték 10-20, terhességben pedig 50-60.

A vénás trombózisra és a tromboembóliára hajlamosító állapotok:

- elhízás;

- a trombózis fokozott kockázatával járó műtéti beavatkozás vagy sérülés;

- a közelmúltban lezajlott szülés vagy a második trimeszterben bekövetkezett abortusz;

- életkor előrehaladása;

- tartós ágyhoz kötöttség.

Műtét után, vagy tartós mozgáskorlátozottság (pl. a végtagok gipszrögzítése, vagy sínezése) esetén átmenetileg fokozódik a mélyvénás trombózis kockázata. A fogamzásgátlót szedő nőknek még nagyobb veszéllyel kell szembenézniük. Épp ezért, ha Ön kórházi kezelés, vagy műtét előtt áll, feltétlenül közölje orvosával, hogy fogamzásgátlót szed. Lehetséges, hogy az orvos azt javasolja, hogy néhány héttel a tervezett műtét, vagy a tartós ágyhozkötöttséggel járó kezelés előtt hagyja abba a tabletta szedését. Gyógyulása után, ha már semmi sem korlátozza fizikai aktivitását, úgyszintén orvosa dönti el, mikor kezdheti újra a fogamzásgátló szedését.

Rendkívül ritkán a szív koszorúereiben, vagy az agyi erekben is képződhetnek vérrögök, ekkor szívroham, ill. "szélütés" következik be (artériás trombózis). Ritkaságszámba megy a máj, a tápcsatorna, a vese, vagy a szem verőereinek rögösödése.

Erre különösen hajlamosít:

- dohányzás;

- magas vérnyomás;

- magas vérzsír szintek;

- elhízás;

- magasabb életkor;

- aurával járó migrén.

Szórványos esetekben súlyos, maradandó károsodást, sőt halált is okozhat a vérrögképződés az erekben (trombózis).

Mivel a szülést közvetlenül követő időszakban nő a tromboembóliás megbetegedések kockázata, a COC szedését nem szabad a szülés vagy a második trimeszterben bekövetkezett abortusz után 28 napon belül elkezdeni.

Minden bizonnyal trombózis kialakulását jelző panaszok és tünetek észlelésekor hagyja abba a gyógyszer szedését és haladéktalanul kérje orvosa tanácsát (lásd még "Mely esetekben ajánlatos orvoshoz fordulnia?" címmel).

Magas vérnyomás

Beszámoltak arról, hogy a COC-készítményeket szedő nőknél emelkedik a vérnyomás.

A magasvérnyomás-betegségben szenvedő nők, illetve azok, akiknek a kórtörténetében emelkedett vérnyomás vagy ezzel kapcsolatos betegség szerepel, lehetőleg másik fogamzásgátló módszert válasszanak. Nagymértékű vérnyomás-emelkedés jelentkezése esetén a COC készítmények szedését abba kell hagyni.

Az Iamna bevont tabletta és a rákbetegség veszélye

Fogamzásgátlót szedő nőkön valamivel gyakrabban kórisméznek emlőrákot, mint tablettát nem szedő kortársaikon. A fogamzásgátló szedésének abbahagyása után 10 év alatt megszűnik ez a csekély különbség. Nem ismert, hogy valóban a gyógyszer okozza-e az emlőrák gyakoriságának kismértékű növekedését. A fogamzásgátlót szedő nők egészségi állapotát gyakrabban ellenőrzik, ezért ebben a csoportban többek között az emlőrákot is korábbi stádiumban ismerik fel.

Fogamzásgátlót szedő nőkön olykor jóindulatú májtumor, sőt egyes esetekben rosszindulatú daganat kialakulásáról számoltak be. Ezek a daganatok belső (hasüregi) vérzést okozhatnak. Haladéktalanul forduljon orvosához, ha erős hasi fájdalmat észlel.

A legfontosabb kockázati tényező a méhnyakrák szempontjából a fennálló HPV (humán papillomavírus) fertőzés. Egyes epidemiológiai vizsgálatok azt találták, hogy a tartós COC szedés tovább ronthatja ezt a fokozott kockázatot, de továbbra is ellentmondások vannak arra vonatkozóan, hogy ez az eredmény milyen mértékben tulajdonítható egyéb zavaró hatásoknak, p1. a méhnyakrák szűrésnek vagy a barrier fogamzásgátló módszert alkalmazó szexuális magatartásnak. Ismeretlen eredetű kóros hüvelyvérzés ennek a jele is lehet, ezért orvoshoz kell fordulni ilyen tünet esetén.

Migrén/Fejfájás

A migrén fellépése vagy kiújulása vagy szokatlan jellegű, ismétlődő, tartósan fennálló vagy súlyos fejfájás kialakulása esetén a készítmény szedését hagyja abba és forduljon orvoshoz, mivel az okot ki kell vizsgálni.

Angiödéma

Az Iamna bevont tabletta kiválthatja vagy súlyosbíthatja a gége duzzanatával járó angioödéma tüneteit, különösen azoknál a nőknél, akik örökletes angiödémában szenvednek.

Cukorbetegség

Az Iamna bevont tabletta hatására romolhat a cukoranyagcsere, különösen cukorbetegeknél. Az orvos gyakrabban rendelhet el náluk vérvizsgálatot.

Vérzsír-szint

Az Iamna bevont tabletta szedése alatt a vérzsír-szintek kedvezőtlenül változhatnak, különösen azoknál, akiknél már a kezelés kezdetkor is kóros volt a vérzsír-szint. A rendkívül magas vérzsír (triglicerid) szint akár hasnyálmirigy-gyulladáshoz és egyéb szövődményekhez is vezethet. Az erre hajlamos nőknél az orvos gyakrabban rendelhet el vérvizsgálatot.

Epehólyag-betegség

Az Iamna bevont tabletta szedése alatt a már fennálló epehólyag-betegség súlyosbodhat, illetve a korábban tünetmentes nőknél gyorsíthatja ennek a betegségnek a kialakulását.

Hüvelyi vérzés

Előfordulhat, hogy a tablettamentes időszakban nem következik be megvonásos vérzés. Ha az első kimaradt megvonásos vérzést megelőzően a COC készítményt nem az utasításoknak megfelelően szedte, vagy ha egymást követően két alkalommal marad ki a megvonásos vérzés, a tabletta szedését abba kell hagyni és helyette nem hormonális fogamzásgátló módszert kell alkalmaznia addig, amíg a terhesség lehetőségét ki nem zárják.

A készítmény szedése során áttöréses / pecsételő vérzés is előfordulhat, különösen a kezelés első három hónapja alatt. Ha a vérzés tartósan fennáll vagy ismétlődik, keresse fel kezelőorvosát. Ha orvosa kizárja a betegséget, a gyógyszer további alkalmazása vagy másik készítményre való áttérés mellett megszűnhet a probléma.

Egyes nőknél a tablettaszedés abbahagyása után rendszertelen lesz a havi vérzés, vagy teljesen el is maradhat - különösen akkor, ha korábban már ilyen állapot fennállt.

Depresszió

Ha korábban már szenvedett depresszióban, nagyobb a kockázata, hogy a készítmény szedése során depresszió alakul ki. Ha a Iamna bevont tabletta során depresszió alakul ki, forduljon orvosához; lehet, hogy abba kell hagynia a gyógyszer szedését és másik fogamzásgátló módszert kell alkalmaznia.

Egyéb gyógyszerek és az Iamna bevont tabletta

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett alkalmazott, valamint szedni/alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Hasonlóképpen figyelmeztesse az Önnek betegsége kezelése érdekében gyógyszert rendelő orvost, a fogorvost, sőt a gyógyszerészt is, hogy Ön Iamna bevont tablettát szed. Ily módon a szakemberek felhívhatják a figyelmét, ha kiegészítő fogamzásgátló módszereket kell alkalmaznia, és azt is megmondhatják, mennyi ideig szükséges ezt megtennie.

Egyes gyógyszerek emelhetik vagy csökkenthetik a készítményben levő hatóanyag (etinil-ösztradiol) vérszintjét. A csökkent etinil-ösztradiol szint az áttöréses vérzés és a menstruációs zavarok előfordulási gyakoriságának emelkedését okozhatja vagy potenciálisan csökkentheti a készítmény hatékonyságát. Ilyen gyógyszerek egyidejű alkalmazása során javasolt, hogy az Iamna bevont tabletta rendszeres szedése mellett egyidejűleg nem hormonális biztonsági fogamzásgátló módszert (például óvszert vagy spermicid szert) is alkalmazzanak. Az etinil-ösztradiol vérszintjét esetlegesen csökkentő szerek abbahagyása után a nem hormonális biztonsági fogamzásgátló módszer alkalmazása legalább 7 napig kell, hogy tartson. Bizonyos esetekben, a szer típusától, adagjától, az alkalmazás időtartamától és a szervezetből való kiürülés sebességétől függően azonban akár több hétig is tarthat, amíg az Iamna bevont tabletta mellett ezeket még alkalmazni kell.

A szérum etinil-ösztradiol szintjét csökkenthetik: minden olyan szer, aminek a hatására a béltartalom gyorsabban áthalad az emésztőrendszeren (pl. hashajtók); rifampicin, rifabutin (tuberkulózis elleni gyógyszerek), barbiturátok, primidon, karbamazepin, fenitoin, oxkarbazepin, felbamát, topiramát (epilepszia ellenes gyógyszerek), ritonavir, nevirapin (HIV-fertőzés elleni szerek), közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum), fenilbutazon (gyulladáscsökkentő szer), dexametazon (szteroid), grizeofulvin (gombaellenes szer), modafinil (pszichostimuláns); penicillin, tetraciklinek (antibiotikumok).

Más együttadott gyógyszerek hatására a vérben az etinil-ösztradiol szintje emelkedik, emiatt fokozott a készítmény mellékhatásainak a kockázata.

A szérum etinil-ösztradiol szintjét emelhetik: atorvasztatin (koleszterinszint-csökkentő), aszkorbinsav (C-vitamin), paracetamol (láz- és fájdalomcsillapító), indinavir (HIV-fertőzés elleni szer), flukonazol, vorikonazol (gombaellenes szerek) és troleandomicin (antibiotikum).

Az Iamna bevont tabletta más gyógyszerek szintjét és hatásait is befolyásolhatja.

A készítmény a következő hatóanyagok vérszintjét emelheti: ciklosporin (szervátültetés után a szerv kilökődésének gátlására adják), teofillin (asztmaellenes szer) és kortikoszteroidok (gyulladáscsökkentők).

A készítmény a következő hatóanyagok vérszintjét csökkentheti: lamotrigin, valproát (epilepszia elleni szerek), levotiroxin (pajzsmirigy-hormon).

Fontos, hogy az egyidejűleg szedett többi gyógyszerének betegtájékoztatójában is olvassa át az egyéb szedett gyógyszerekre vonatkozó részt.

Terhesség, szoptatás és termékenység,

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség

Terhesség ideje alatt, sőt a terhesség gyanúja esetén sem szedhető Iamna bevont tabletta. Ha az a gyanúja, hogy mialatt már az Iamna bevont tablettát szedi, terhes lett, a további szedést abba kell hagyni és mihamarabb forduljon kezelőorvosához.

Ennek ellenére nincs bizonyíték arra, hogy a terhesség alatt szedett készítmény károsítaná a fejlődő gyermeket.

Szoptatás

A COC készítmények csökkenthetik az anyatej elválasztását és megváltoztathatják az összetételt. A hatóanyagok kis mennyiségét kimutatták a szoptató anyák tejében és a beszámoltak a gyermeknél néhány mellékhatásról, így pl. sárgaságról és az emlő megnagyobbodásáról.

A COC készítmények alkalmazása általában nem javasolt egészen addig, amíg a szoptató anya teljesen el nem választja a gyermeket.

Termékenység

A szérum folsavszinteket az Iamna bevont tabletta szedése csökkentheti. A terhesség kezdetkor az alacsony folsavszint fokozza bizonyos fejlődési rendellenességek kockázatát. Ezért ha valaki az Iamna bevont tabletta szedése mellett vagy azt követően röviddel terhes lesz, a fejlődő magzat egészségének a védelme érdekében szedjen folsav-készítményt.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A készítménynek a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták.

Fontos információk az Iamna bevont tabletta egyes összetevőiről

Az Iamna bevont tabletta laktózt (tejcukor) és szacharózt (répacukor) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

MELY ESETEKBEN AJÁNLATOS ORVOSHOZ FORDULNIA?

Rendszeres orvosi ellenőrzés

- A fogamzásgátló szedésének ideje alatt orvosa rendszeres időközönként ellenőrzi az Ön egészségi állapotát. Általában évente szükséges ezt megtenni. Ennek részeként alaposan kikérdezi Önt egészségi állapotáról, a családjában előforduló betegségekről, vérvizsgálatra küldi. Fizikális vizsgálatra is sor kerül, ennek részeként emlővizsgálatot, nőgyógyászati vizsgálatot is végeznek, illetve megmérik a vérnyomását. Elvégzik az méhnyakrák-szűrést is (méhnyak-kenetet vesznek).

Mielőbb forduljon orvoshoz, ha

- változást észlel egészségi állapotában (különös tekintettel a tájékoztató "Nem alkalmazható a készítmény", ill. "Mielőtt elkezdené szedni az Iamna bevont tablettát " című szakaszaiban foglaltakra); vagy legközelebbi hozzátartozóin alakulnak ki az említett betegségek;

- csomót tapint az emlőjében;

- egyéb gyógyszerek alkalmazása válik szükségessé (lásd még "A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek" pontot);

- műtét, vagy tartós ágyhozkötöttséggel járó kezelés előtt áll (legalább 4 héttel korábban kérje orvosa tanácsát);

- szokatlanul erős hüvelyvérzés jelentkezik;

- a készítmény alkalmazásának első hetében elfelejt bevenni egy vagy több Iamna bevont tablettát, ill. a megelőző 7 napos időszakban nemi együttléte volt;

- a készítmény alkalmazása során két alkalommal elmarad a megvonásos vérzés, vagy gyanítja, hogy terhes (kizárólag orvosa javaslatára kezdje el a következő csomag Iamna bevont tabletta szedését).

Hagyja abba a gyógyszer szedését és haladéktalanul forduljon orvoshoz, ha a következő, trombózis gyanúját felvető panaszokat és tüneteket észleli:

- makacs köhögés gyötri;

- heves, esetleg bal karjába sugárzó mellkasi fájdalmat érez;

- légszomj gyötri;

- szokatlan, heves és hosszan tartó fejfájás, vagy féloldali rohamokban jelentkező fejfájás (migrénes roham) jelentkezik;

- részben, vagy teljesen elveszítette a látását, vagy kettőslátás alakult ki;

- beszéde elkentté, ill. nehezítetté vált;

- hirtelen megváltozik, tompul a hallása, szaglása, vagy ízérzékelése;

- szédülés, vagy ájulás fordult elő;

- bármely testtáján izomgyengeség, vagy zsibbadás jelentkezik;

- erős hasi fájdalmat érez;

- erős alsó végtagi fájdalom jelentkezik, vagy jelentős duzzanat alakul ki.

Az imént felsorolt panaszok és tünetek bővebb magyarázatát a tájékoztató más szakaszaiban találja meg.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI Az Iamna bevont tablettát?

A kombinált orális fogamzásgátló gyógyszerek helyes szedése mellett kb. évi 1%-os a hibaarány. A hibaarány magasabb lehet, ha kimarad egy tabletta, vagy ha nem megfelelőképpen szedik a gyógyszert.

Az Iamna bevont tabletta csomagja 21 bevont tablettát tartalmaz. A csomagoláson minden bevont tabletta mellett feltüntettük bevételének esedékes napját. Rendszeresen, kihagyás nélkül naponta egy tablettát vegyen be szájon át, ha kell, egy kevés vízzel minden nap ugyanabban az időpontban 21 egymást követő nap után. Az egyes dobozok között tartson 7 nap szünetet. A gyógyszerszünet rendszerint 2. vagy 3. napján menstruációs (megvonásos) vérzés jelentkezik. A legutóbbi bevont tabletta bevétele utáni 8. napon kezdje újra az Iamna bevont tabletta szedését, ne törődjön vele, ha vérzése ekkora még nem szűnt meg. Ily módon a hétnek mindig ugyanazon a napon kezdheti meg az újabb csomagot, és a havi vérzés is a hónapnak mindig ugyanazon napjain jelentkezik.

Az első csomag Iamna bevont tabletta

- Ha a megelőző hónapban nem szedett hormonális fogamzásgátlót:

A menstruációs ciklus (vagyis a havi vérzés) első napján kezdje el az Iamna bevont tabletta szedését; a csomagoláson a hét aktuális napjának nevével megjelölt bevont tablettát vegye be (ha például pénteken jelentkezett a havi vérzés, a "P" feliratú bevont tablettát válassza). Ezt követően a hét napjainak sorrendjében haladva szedje az Iamna bevont tablettát. A ciklus 2.-5. napján is elkezdheti a gyógyszer szedését, ebben az esetben azonban (az első csomag esetében) 7 napon keresztül kiegészítő (barrier-elvű) fogamzásgátló módszereket is alkalmaznia kell.

- Ha más, kombinált fogamzásgátlóról, hüvelygyűrűről vagy (fogamzásgátló) tapaszról tér át Iamna bevont tabletta alkalmazására:

Az előzőleg használt készítmény utolsó tablettájának bevételét követő napon elkezdheti az Iamna bevont tabletta szedését (ne tartson gyógyszerszünetet). Ha a korábbi készítmény inaktív tablettákat is tartalmazott, az utolsó aktív (hormont tartalmazó) tabletta bevételét követő napon kezdje el szedni az Iamna bevont tablettát (ha nem biztos benne, hogy melyik az aktív, ill. az inaktív tabletta, kérje orvosa vagy gyógyszerésze tanácsát). Későbbre is halaszthatja az Iamna bevont tablettára való áttérést, azonban legkésőbb az előző készítmény alkalmazása során előírt gyógyszerszünet befejeződése utáni (vagy az utolsó inaktív tabletta bevételét követő) napon kezdheti el alkalmazását. Hüvelyi gyűrűről vagy transzdermális tapaszról való áttérés esetében az Iamna bevont tabletta szedését lehetőleg az eltávolítás napján kell elkezdeni, de legkésőbb akkor, amikor a következő felhelyezés esedékes lenne.

- Ha korábban kizárólag progesztogént tartalmazó készítményt (minitablettát) használt: Bármikor abbahagyhatja a minitabletta szedését, és a következő napon (a megszokott időpontban) már Iamna bevont tablettát vehet be. Mindazonáltal, ha az Iamna bevont tabletta szedésének első 7 napján nemi együttlétre kerül sor, kiegészítő (barrier-elvű) fogamzásgátló módszert is alkalmaznia kell.

- Ha korábban injekciós készítményt kapott, vagy hormon tartalmú készítményt (implantátumot) ültettek be:

A következő esedékes injekció beadásának időpontjában, vagy a hormon tartalmú készítmény (implantátum) eltávolításának napján kezdje el az Iamna bevont tabletta szedését. Mindazonáltal, ha a gyógyszer szedésének első 7 napján nemi együttlétre kerül sor, kiegészítő (barrier-elvű) fogamzásgátló módszert is alkalmaznia kell.

- Szülés után:

Ha Ön röviddel ezelőtt szült, orvosa azt tanácsolhatja, hogy várja meg az első, normális lefolyású havi vérzést, és csak akkor kezdje el a gyógyszer szedését. Olykor azonban korábban is elkezdhető a hormonális fogamzásgátlás; erről orvosának kell döntenie. Ha Ön szoptatja csecsemőjét, kizárólag orvosa javaslatára szedjen Iamna bevont tablettát.

- Vetélés, vagy terhesség-megszakítás után:

Kövesse pontosan orvosa utasításait.

Ha az előírtnál több Iamna bevont tablettát vett be

Az Iamna túladagolás után nem észleltek súlyos egészségkárosodást. Ha túlságosan sok gyógyszert vett be, émelygés, hányás, és hüvelyvérzés jelentkezhet. Feltétlenül forduljon orvoshoz, ha gyermek vette be a készítményt.

Ha abba akarja hagyni az Iamna bevont tabletta szedését

Bármikor abbahagyhatja az Iamna bevont tabletta szedését. Ha továbbra is el akarja kerülni a terhességet, kérje orvosa tanácsát a fogamzásgátlás Ön számára legmegfelelőbb módjával kapcsolatban.

Ha azért hagyja abba a gyógyszer szedését, mert gyermeket szeretne, a fogamzást általában célszerű az első, természetes havi vérzés utánra halasztani. Ily módon ugyanis könnyebb kiszámítani a szülés várható időpontját.

Ha elfelejtette bevenni az Iamna bevont tablettát

- ha 12 óránál rövidebb idő telt el a legutóbbi, esedékes adag bevételének tervezett időpontja óta, vegye be a kimaradt bevont tablettát, majd a megszokott módon folytassa az Iamna bevont tabletta szedését. Ebben az esetben nem csökken a fogamzásgátlás hatékonysága.

- ha 12 óránál hosszabb idő telt el a legutóbbi, esedékes adag bevételének tervezett időpontja óta, csökken a fogamzásgátlás hatékonysága. Minél több adag bevételét mulasztotta el, annál nagyobb a terhesség kialakulásának veszélye. Ennek kockázata különösen akkor jelentős, ha a csomag megkezdését követő, vagy a kiürülését megelőző időszakban felejti el bevenni a gyógyszert. Ebben az esetben a következő útmutatások szerint kell eljárnia (lásd az ábrát).

Több gyógyszert elfelejtett bevenni

Kérje orvosa tanácsát.

Az első héten 1 bevont tablettát elfelejtett bevenni

Mielőbb vegye be a kimaradt bevont tablettát, még abban az esetben is, ha a késedelem hosszúsága miatt valójában 2 bevont tabletta bevétele szükséges. Ezt követően az előírt időpontokban kell szednie a gyógyszert, azonban 7 napon keresztül barrier-elvű fogamzásgátló eszközt (p1. óvszert) is alkalmaznia kell. Ha a megelőző 7 napos időszakban nemi együttlétre került sor, nem zárható ki a terhesség lehetősége, ezért haladéktalanul forduljon orvosához.

A második héten 1 bevont tablettát elfelejtett bevenni

Mielőbb vegye be a kimaradt bevont tablettát, még abban az esetben is, ha a késedelem hosszúsága miatt valójában 2 bevont tabletta bevétele szükséges. Ezt követően az előírt időpontokban kell szednie a készítményt. Ebben az esetben nem csökken a fogamzásgátló hatás, ezért nem szükséges kiegészítő fogamzásgátló módszereket alkalmaznia.

A harmadik héten 1 bevont tablettát elfelejtett bevenni

A következő 2 lehetőség közül választhat; nem szükséges kiegészítő fogamzásgátló módszereket alkalmaznia.

1. Mielőbb vegye be a kimaradt bevont tablettát, még abban az esetben is, ha a késedelem hosszúsága miatt valójában 2 bevont tabletta bevétele szükséges. Ezt követően az előírt időpontokban kell szednie a gyógyszert. A csomag kiürülése után haladéktalanul - gyógyszerszünet közbeiktatása nélkül - kezdje el a következő csomag Iamna szedését. Bár ebben az esetben csak a második csomag szedésének befejezésekor jelentkezik megvonásos vérzés, időközben pecsételő, vagy áttöréses vérzés léphet fel.

vagy

2. Ne fejezze be a már megkezdett csomagot, hanem tartson (a kimaradt gyógyszerek napjait is beleszámítva) legfeljebb 7 napos gyógyszerszünetet, majd új csomagot megkezdve folytassa a készítmény szedését.

Abban az esetben, ha az aktuális csomag felhasználása során kimaradt néhány bevont tabletta, és a gyógyszerszünet ideje alatt nem jelentkezik megvonásos vérzés, nem zárható ki a terhesség lehetősége.

Ha emésztőrendszeri rendellenesség jelentkezik (pl. hányás, súlyos hasmenés)

Az Iamna bevont tabletta bevétele után 3-4 óra múlva jelentkező hányás vagy súlyos hasmenés esetén nem biztosított a készítmény hatóanyagainak teljes felszívódása. Amennyiben a tabletta bevételét követő 3-4 órában hány, ez olyan, mintha elfelejtett volna bevenni egy tablettát. Így ebben az esetben kövese az elfelejtett tabletta bevételre vonatkozó útmutatást. Ha súlyos hasmenése van, keresse fel orvosát.

Ha késleltetni akarja a havi vérzést

Későbbre halaszthatja az esedékes havi vérzést, ha az Iamna bevont tabletta csomag kiürülése után nem tart szünetet, hanem a következő nap újabb csomag megkezdésével folytatja a gyógyszer szedését. A második csomagban lévő gyógyszereket felhasználva a csomag kiürüléséhez szükséges ideig késleltetheti a menstruációt. Ez idő alatt áttöréses, vagy pecsételő vérzés jelentkezhet. A második csomag kiürülése után tartson 7 napos gyógyszerszünetet, ennek letelte után folytathatja a készítmény szedését.

Ha meg akarja változtatni a havi vérzés kezdetének napját

Ha az útmutatásokat pontosan betartva szedte a készítményt, négyhetenként, minden hónapban nagyjából ugyanazon a napon jelentkezik a havi vérzés. Ha más napra szeretné áthelyezni a menstruáció kezdetének napját, kurtítsa meg (sohase hosszabbítsa) a következő gyógyszerszünetet.

Tegyük fel, hogy általában pénteken kezdődik a havi vérzés, Ön azonban azt szeretné, ha inkább kedden (vagyis 3 nappal korábban jelentkezne). Ennek érdekében kezdje 3 nappal korábban a következő csomag gyógyszereinek szedését. Ha túlságosan rövid (3 nap, vagy rövidebb) a gyógyszerszünet, annak ideje alatt nem lép fel megvonásos vérzés, ugyanakkor a következő csomag alkalmazásának ideje alatt áttöréses, ill. pecsételő vérzés jelentkezhet.

Ha váratlanul hüvelyvérzés lépett fel

A kombinált fogamzásgátlók alkalmazásának első néhány hónapjában rendszertelen (pecsételő, vagy áttöréses) vérzés jelentkezhet a szabályosan ismétlődő megvonásos vérzések közötti időszakokban. Lehetséges, hogy emiatt tisztasági betétet kell viselnie, azonban folytassa továbbra is az előírt módon a tabletták szedését. Amint szervezete alkalmazkodott a gyógyszer hatásaihoz, a rendszertelen vérzés is megszűnik (rendszerint 3 csomag felhasználása után). Ha makacsul fennáll, erősödik, vagy újból jelentkezik a vérzés, forduljon orvoshoz.

Ha elmaradt egy havi vérzés

Ha pontosan az útmutatásoknak megfelelően szedte a készítményt, nem hányt, és nem szedett más gyógyszereket, szinte kizárt a terhesség lehetősége. Szedje tovább az Iamna bevont tablettát a megszokott módon.

Ha egymás után kétszer is kimaradt a havi vérzés, Lehetséges, hogy teherbe esett. Haladéktalanul forduljon orvoshoz. Kizárólag a terhességi próbák elvégzése után, orvosa javaslatára folytassa az Iamna bevont tabletta szedését.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Forduljon orvosához, ha nem kívánt hatás jelentkezik, ill. változást észlel egészségi állapotában - különösen, ha ezek súlyosak vagy tartósak, és megítélése szerint a készítmény szedésével állnak összefüggésben.

Jelentős mellékhatások

A hormonális fogamzásgátlók jelentős mellékhatásait, és azok tüneteit lásd "Az Iamna bevont tabletta és a trombózis veszélye", valamint "Az Iamna bevont tabletta és a rákbetegség veszélye" című szakaszokban. Olvassa végig figyelmesen ezeket a szakaszokat, és ha szükséges, haladéktalanul forduljon orvoshoz.

Egyéb lehetséges mellékhatások

Bár a következőkben felsorolt mellékhatásokat fogamzásgátlókat szedő nőkön észlelték, azok jelentkezése nem feltétlenül áll összefüggésben a készítmény alkalmazásával. Elsősorban a gyógyszer szedésének első hónapjaiban jelentkezhetnek, ezt követően rendszerint ritkulnak a mellékhatások.

Szervrendszer

Mellékhatás

Fertőző betegségek és parazitafertőzések

Gyakori (≥1/100 - <1/10)

Hüvelygyulladás, beleértve a gombás hüvelygyulladást (candidiasist) is

Jó-, rosszindulatú és nem meghatározott daganatok (beleértve a cisztákat és polipokat is)

Nagyon ritka (≤1/10000)

májrák

Immunrendszeri betegségek és tünetek

Ritka (≥1/10000 - <1/1000)

Nagyon Ritka (<1/10000)

Anafilaxia / anafilaxia-szerű reakció, így nagyon ritka esetekben csalánkiütés, angiödéma, és súlyos, légzési és keringési tünetekkel járó reakciók

Szisztémás lupusz eritematózusz (bőrfarkas) kiújulása

Anyagcsere- és táplálkozási betegségek és tünetek

Nem gyakori (≥1/1000 - <1/100)

Ritka (≥1/10000 - <1/1000)

Nagyon ritka (<1/10000)

Étvágy megváltozása (fokozott vagy csökkent étvágy)

Glükóz intolerancia

Porfíria (egy anyagcsere-betegség) kiújulása

Pszichiátriai kórképek

Gyakori (≥1/100 - <1/10)

Kedélyállapot változása, így depresszió; libidó megváltozása

Idegrendszeri betegségek és tünetek

Nagyon gyakori (≥1/10)

Gyakori (≥1/100 - <1/10)

Nagyon ritka (<1/10000)

fejfájás, pl. migrén

idegesség, szédülés

akaratlan mozgásokkal járó idegrendszeri tünetek (chorea) kiújulása

Szembetegségek és szemészeti tünetek

Ritka (≥1/10000 - <1/1000)

Nagyon ritka (<1/10000)

Intolerancia kontakt lencsével szemben

Szemideg-gyulladás; retinaér trombózis

Érbetegségek és tünetek

Nagyon ritka (<1/10000)

Visszértágulat súlyosbodása

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek

Gyakori (≥1/100 - <1/10)

Nem gyakori (≥1/1000 - <1/100)

Nagyon ritka (<1/10000)

Nem ismert (a rendelkezésre álló adatok alapján a gyakoriság nem állapítható meg)

Émelygés, hányás, hasfájás

Hasi görcsök, haspuffadás

Hasnyálmirigy-gyulladás, érelzáródás okozta vastagbélgyulladás (iszkémiás kolitisz)

Gyulladásos bélbetegség (Crohn betegség, kolitisz ulceróza)

Máj- és epebetegségek, illetve tünetek

Ritka (≥1/10000 - <1/1000)

Nagyon ritka (<1/10000)

Nem ismert (a rendelkezésre álló adatok alapján a gyakoriság nem állapítható meg)

Epepangás okozta sárgaság (kolesztatikus ikterusz)

Epehólyag-betegség, így epekövek **

Májsejt-károsodás (pl. májgyulladás, kóros májfunkció)

A bőr és a bőr alatti szövet betegségei és tünetei

Gyakori (≥1/100 - <1/10)

Nem gyakori (≥1/1000 - <1/100)

Ritka (≥1/10000 - <1/1000)

Nagyon ritka (≤1/10000)

Pattanásosság (akne)

bőrkiütés, akár tartósan fennálló bőr pigmentációs zavarok (kloazma), fokozott szőrzetnövekedés, hajhullás

Eritéma nodózum (bőrelváltozás)

Eritéma multiforma (bőrelváltozás)

Vese- és húgyúti betegségek és tünetek

Nagyon ritka (<1/10000)

Hemolitikus urémiás szindróma

A nemi szervekkel és az emlőkkel kapcsolatos betegségek és tünetek

Nagyon gyakori (≥1/10)

Gyakori (≥1/100 - <1/10)

Áttöréses / pecsételő vérzés

Emlőfájdalom, érzékenység, megnagyobbodás, váladékozás, fájdalmas menstruáció; a menstruációs erősségének megváltozása; méhnyak-hám és -váladék megváltozása; vérzés elmaradása (amenorrea)

Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók

Gyakori (≥1/100 - <1/10)

Folyadékgyülem / ödéma

Laboratóriumi és egyéb vizsgálatok eredményei

Gyakori (≥1/100 - <1/10)

Nem gyakori (≥1/1000 - <1/100)

Ritka (≥1/10000 - <1/1000)

Súlyváltozás (hízás vagy fogyás)

Vérnyomás emelkedése; a vér zsírsavszintjeiek változása, így magas trigliceridszint

A vér fólsavszintjének csökkenése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell az Iamna bevont tablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Iamna bevont tabletta

Iamna 75 mikrogramm/20 mikrogramm bevont tabletta

- A készítmény hatóanyagai: 75 mikrogramm gesztodén és 20 mikrogramm etinilösztradiol bevont tablettánként.

- Egyéb összetevők:

Tablettamag: kálcium-nátrium-edetát, laktóz-monohidrát, kukoricakeményítő, magnézium-sztearát, povidon 25.

Tablettabevonat: szacharóz, povidon 90F, kálcium-karbonát, makrogol 6000, talkum, montánglikol viasz.

Iamna 75 mikrogramm/30 mikrogramm bevont tabletta

- A készítmény hatóanyagai: 75 mikrogramm gesztodén és 30 mikrogramm etinilösztradiol bevont tablettánként.

- Egyéb összetevők:

Tablettamag: kálcium-nátrium-edetát, laktóz-monohidrát, kukoricakeményítő, magnézium-sztearát, povidon 25.

Tablettabevonat: szacharóz, povidon 90F, kalcium karbonát, makrogol 6000, talkum, montánglikol viasz.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Fogamzásgátlók kategóriában