HYPOLIP 10 mg filmtabletta

1. Milyen típusú gyógyszer a Hypolip filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A vér emelkedett koleszterin- és trigliceridszintjének csökkentésére szolgáló gyógyszer, ha egyéb módszerek (pl. a táplálkozási szokások megváltoztatása, testedzés, súlycsökkentés) nem hoznak kellő eredményt azon betegeknél, akiknek:

- emelkedett a koleszterinszintje (primer hiperkoleszterinémia), vagy egyidejűleg emelkedett a koleszterin- és trigliceridszintje (kevert hiperlipidémia, Fredrickson IIa és IIb típus),

- familiáris eredetű (heterozigóta) hiperkoleszterinémia miatt örökletesen emelkedett a koleszterinszintje,

- vagy örökletes eredetű (homozigóta) hiperkoleszterinémia miatt emelkedett a koleszterinszintje. Ezen betegcsoportban egyéb lipidcsökkentő eljárások (pl. LDL-aferezis) kiegészítéseként is alkalmazható.

Szív-, keringésrendszeri betegségek megelőzése

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: atorvastatin

Vényköteles: igen

Kiszerelések és további adatok:

(30x) (30x) (30x)

Fokozottan veszélyeztetett betegek esetében - akiknél klinikailag nem bizonyított a koszorúér betegség fennállása - a Hypolip az alábbi javallatokban adható:

- halálos kimenetelű koszorúérbetegség, ill. nem halálos kimenetelű szívinfarktus kockázatainak csökkentése,

- szív-, érrendszeri események és beavatkozások kockázatainak csökkentése,

- agyi történés kockázatainak csökkentése.

2. Tudnivalók a Hypolip filmtabletta szedése előtt

Ne szedje a Hypolip-ot:

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

- ha allergiás (túlérzékeny) az atorvasztatinra vagy a Hypolip egyéb összetevőjére;

- ha májbetegségben szenved, vagy ha a májfunkciós értékek (szérum-transzaminázok) tisztázatlan eredetű és tartós emelkedése észlelhető;

- ha a vázizomzat betegségeiben (miopátia) szenved;

- ha terhes vagy terhes lehet; ill. nők esetében nem megfelelő fogamzásgátló módszer használata esetén;

- ha szoptat.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Meghatározott esetekben, csak különös óvatosság mellett szabad alkalmazni a készítményt. A Hypolip filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Ez különösen akkor szükséges, ha az alábbiak valamelyike vonatkozik Önre:

- amennyiben a kórelőzményben májbetegség szerepel,

- ha Ön rendszeresen jelentős mennyiségű alkoholt fogyaszt,

- pajzsmirigy alulműködés (hipotireózis) esetén,

- ha Önnél vagy a családi kórelőzményben öröklődő vázizomzati megbetegedés előfordult,

- ha Önnél előzőleg vázizomzati problémák fordultak elő más lipidcsökkentő gyógyszerek szedése során (pl. "sztatin" vagy "fibrát" gyógyszerek).

Egyéb gyógyszerek és a Hypolip filmtabletta

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Néhány gyógyszer megváltoztathatja a Hypolip hatását, vagy a Hypolip változtathatja meg más gyógyszerek hatását. Az ilyen típusú kölcsönhatás az egyik vagy mindkét gyógyszer hatásosságát csökkentheti, vagy megnövelheti a mellékhatások súlyosságát vagy kialakulásának kockázatát (beleértve a vázizomzat sejtjeinek szétesésével járó állapotot (rabdomiolízis), izomfájdalmak, laboratóriumi értékek eltérése, veseelégtelenség (lásd 4. pont "Lehetséges mellékhatások") kialakulásának kockázatát):

- a szervezet immunreakcióinak gátlóival (pl. ciklosporin);

- az emelkedett vérzsírok csökkentésére szolgáló egyéb szerekkel (pl. gemfibrozil, egyéb fibrátok, nikotinsav-származékok, kolesztipol);

- antibiotikummal (eritromicin, klaritromicin és a makrolid csoportba tartozó egyéb antibiotikum), valamint bizonyos gombafertőzés elleni gyógyszerekkel (pl. ketokonazol, itrakonazol, rifampicin);

- néhány szívbetegségre, vagy magas vérnyomásra használt gyógyszer (pl. nifedipin) és szívritmus szabályozó gyógyszer (pl. digoxin);

- szorongásos és egyéb állapotokra használt néhány benzodiazepin (pl. nefazodon);

- HIV (emberi immunhiányt okozó vírus) kezelésére használt ún. proteáz gátlók;

- egyéb gyógyszerek, melyekről ismert, hogy kölcsönhatásba lépnek a Hypolippal, beleértve: warfarin (amely csökkenti a vérrögképződést), szájon át szedendő fogamzásgátlók, fenitoin (epilepszia kezelésére használt szer) és savlekötők (alumínium vagy magnézium tartalmú antacidumok).

A készítmény egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

A kezelés ideje alatt nagy mennyiségű grapefruit lé fogyasztása nem javallt.

Kerülje a túl nagy mennyiségű alkoholfogyasztást a Hypolip szedése során.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával.

Terhesség és szoptatás alatt a Hypolip nem szedhető. Fogamzóképes korban lévő nők a gyógyszert csak akkor szedhetik, ha bizonyos, hogy hatásos fogamzásgátló módszereket alkalmaznak. Az atorvasztatin biztonságossága terhesség és szoptatás ideje alatt eddig nem bizonyított.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre:

A Hypolip alkalmazásával összefüggésben semmilyen reakciókészséget csökkentő hatás nem ismeretes.

Mi a teendő idősebb betegek kezelésénél?

A gyógyszer biztonságossága és a betegek tűrőképessége a 70 évesnél idősebb betegek esetében hasonló az általános populációban tapasztaltakhoz.

Milyen óvatossági intézkedések szükségesek a kezelés alatt?

A kezelés kezdetekor, majd ezt követően szabályos időközökben májfunkciós vizsgálatokon kell megjelenni. Ha a májfunkciós értékek valamelyike tartósan meghaladja a normális érték háromszorosát, javasolt a Hypolip adagjának csökkentése vagy a kezelés abbahagyása.

Hypolip kezelés alatt álló betegeken alkalmanként izomfájdalmak, izomgörcsök figyelhetők meg.

Azon betegek esetében, akiknél a vázizomzat betegségére utaló tünetek észlelhetők, ellenőrizni kell az ún. izoenzimek (CPK) aktivitásának emelkedését a vérben. Ha a CPK-szint huzamosabb ideig jelentősen emelkedett marad, szükséges lehet az adag csökkentése vagy az atorvasztatin kezelés abbahagyása (lásd Gyógyszerkölcsönhatások).

Izomfájdalmak, az izomzat érzékenysége vagy gyengesége esetén tájékoztassa kezelőorvosát!

3. Hogyan kell szedni a Hypolip filmtablettát?

A Hypolip-ot mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A kezelés megkezdése előtt a kezelőorvos koleszterinszegény diétát fog előírni, amit a készítménnyel történő kezelés során is be kell tartani.

A szokásos kezdő adag felnőtteknél és 10 éves vagy idősebb gyermekeknél naponta 1-szer 10 mg (1 db 10 mg-os filmtabletta). Felnőtteknek a Hypolip maximális adagja naponta egyszer 80 mg és gyermekeknek naponta egyszer 20 mg.

A további adagolást a kezelőorvos egyénileg fogja beállítani a megfelelő koleszterinszint (LDL-koleszterin) elérésére. A megfelelő adagmódosításra 4 hetes vagy nagyobb időközökben kerülhet sor.

Hogyan és mikor kell a Hypolip filmtablettát bevenni?

A Hypolip filmtablettát bármikor a nap folyamán, az étkezéstől függetlenül, kevés folyadékkal be lehet venni.

Mennyi ideig kell a készítményt szedni?

A kezelőorvos által előírt ideig, általában tartósan indokolt alkalmazni.

Ha elfelejtett bevenni a Hypolip filmtablettát

Ne vegye be a kétszeres adagot, a kihagyott tabletta pótlására.

Ha az előírtnál több Hypolip filmtablettát alkalmazott

Az atorvasztatin túladagolás speciális kezelése nem ismert. Túladagolás esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így a Hypolip is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A következő mellékhatások fontosak és előfordulásuk esetén azonnali beavatkozást igényelnek.

- angioneurotikus ödéma (az arc, a nyelv és a légcső duzzanata, amely légzési nehézséget okozhat). Az angioneurotikus ödéma nagyon ritka mellékhatás és kialakulása súlyos állapotot okozhat. Ebben az esetben hagyja abba a Hypolip szedését és azonnal tájékoztassa orvosát.

- esetenként a vázizomzat sejtjeinek szétesése vagy gyulladása jelenik meg, amely nagyon ritkán súlyos, életet veszélyeztető állapot kialakulásához vezet (rabdomiolízis). Ha izomgyengeség, izomgörcs vagy izomfájdalom lép fel és ezzel egyidőben rossz a közérzete vagy magas láza van, hagyja abba a Hypolip szedését és azonnal tájékoztassa orvosát.

Nagyon ritka mellékhatások (10 000 betegből kevesebb, mint egynél).

- váratlan vérzés vagy véraláfutás májpanaszokra utalhat. Beszéljen orvosával, amint lehetséges.

Gyakori mellékhatások (100 betegből legalább egynél):

émelygés, puffadás, emésztési zavarok, székrekedés, hasmenés, álmatlanság, mellkasi fájdalom, allergiás reakciók, fáradtság, gyengeségérzet, bőrkiütés, hátfájás, bőrviszketés, izom- és ízületi fájdalom, fájdalom- és tapintásérzés csökkenése, bokák duzzanata (ödéma), fejfájás, szédülés.

Egyéb nem gyakori mellékhatások, amelyek Hypolip vagy hasonló típusú gyógyszert szedő betegeknél voltak megfigyelhetők. Nem gyakori mellékhatások (1000 betegből legalább egynél):

étvágycsökkenés (anorexia), hányás, emlékezetvesztés (amnézia), csalánkiütés, fülcsengés, impotencia, rossz közérzet, hízás, hajhullás, izomkárosodás, hasnyálmirigy-gyulladás (pakreatitisz), vérlemezkék számának csökkenése, idegbántalmak, vércukorszint csökkenése vagy növekedése (ha Ön cukorbeteg folyamatosan ellenőriznie kell vércukorszintjét), súlyvesztés, váratlan vérzés vagy véraláfutás.

Ritka mellékhatások (10 000 betegből legalább egynél):

májgyulladás (hepatitisz), sárgaság, súlyos izomfájdalom és gyengeség, amely gyakran jár együtt lázzal (rabdomiolízis), izomgörcsök.

Nagyon ritka mellékhatások (10 000 betegből kevesebb, mint egynél):

ízérzékelés megváltozása (dizgeuzia), látási zavarok, májkárosodás, halláscsökkenés, férfi emlőmirigyek kóros megnagyobbodása (ginekomasztia), ínszakadás, Stevens-Johnson szindróma (a bőr, a száj, a szem és a nemi szervek súlyos hólyagos bőrkiütéses állapota), eritéma multiforme (bőrkiütés vörös foltok formájában), túlérzékenységi reakciók, angioneurotikus ödéma (az arc, a nyelv és a légcső duzzanata, amely légzési nehézséget okozhat).

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A további teendőkről ő fog dönteni. Ha a laboratóriumi vizsgálatokban a májfunkciós értékeknek a normálérték háromszorosát meghaladó növekedése vagy a CPK izoenzim-szint emelkedése tartósan fennáll, kezelőorvosa vagy csökkenti az adagot, vagy a kezelés abbahagyása mellett dönt.

5. Hogyan kell a Hypolip filmtablettát tárolni?

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A gyógyszert csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy a szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Hypolip?

A készítmények hatóanyaga az atorvasztatin.

Hypolip 10 mg filmtabletta: 10 mg atorvasztatin (10,36 mg atorvasztatin-kalcium formájában) filmtablettánként.

Hypolip 20 mg filmtabletta: 20 mg atorvasztatin (20,72 mg atorvasztatin-kalcium formájában) filmtablettánként.

Hypolip 40 mg filmtabletta: 40 mg atorvasztatin (41,44 mg atorvasztatin-kalcium formájában) filmtablettánként.

Hypolip 80 mg filmtabletta: 80 mg atorvasztatin (82,88 mg atorvasztatin-kalcium formájában) filmtablettánként.

Egyéb összetevők:

Tablettamag: magnézium-sztearát, kroszkarmellóz-nátrium, vízmentes nátrium-karbonát, mikrokristályos cellulóz, maltóz

Bevonat: poliszorbát 80, hidroxipropilcellulóz, trietil-citrát, titán-dioxid (E171), hipromellóz 6cP

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Hypolip 10 mg filmtabletta: Fehér vagy törtfehér, ovális, mindkét oldalán domború, sima felületű filmtabletta. Hosszúság: 9,7 mm Szélesség: 5,2 mm

Hypolip 20 mg filmtabletta: Fehér vagy törtfehér, ovális, mindkét oldalán domború, sima felületű filmtabletta. Hosszúság: 12,5 mm Szélesség: 6,6 mm

Hypolip 40 mg filmtabletta: Fehér vagy törtfehér, ovális, mindkét oldalán domború, sima felületű filmtabletta. Hosszúság: 15,6 mm Szélesség: 8,3 mm

Hypolip 80 mg filmtabletta: Fehér vagy törtfehér, ovális, mindkét oldalán domború, sima felületű filmtabletta. Hosszúság: 18,8 mm Szélesség: 10,3 mm

30 db filmtabletta átlátszatlan OPA/Al/PVC // PVC/Al buborékcsomagolásban és dobozban.

További gyógyszerek atorvastatin hatóanyaggal