HIDROKORTIZON-HUMAN 100 mg por oldatos injekcióhoz

1. Milyen típusú gyógyszer a Hidrokortizon-HUMAN por OLDATOS injekcióhoz és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Hidrokortizon-HUMAN por oldatos injekcióhoz hatóanyaga a hidrokortizon, a szervezetben a mellékvesekéregben termelődő hormon, ami egy szteroid típusú gyulladáscsökkentő szer, mely allergiaellenes és érösszehúzó hatással is rendelkezik.

A Hidrokortizon-HUMAN por injekcióhoz a következő esetekben használatos:

- Minden olyan állapot, amelyben gyors és intenzív kortikoszteroid hatás kívánatos.

- A belső elválasztású mirigyek megbetegedései.

- Reumás megbetegedések - kiegészítő terápiaként rövid ideig alkalmazzák

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: hydrocortisone

Vényköteles: igen

Kiszerelések és további adatok:

(10x100 mg) (10x100 mg) (10x100 mg) (10x100 mg)

- Kollagén megbetegedések esetén - a betegség fellángolása vagy fenntartó kezelése alatt.

- Bőrgyógyászati kórképek.

- Allergiás állapotok - súlyos, makacs, a hagyományos terápiával nem befolyásolható allergiás állapotok kezelésére.

- A gyomor-bélrendszer megbetegedései - a beteg átsegítésére a kritikus időszakon.

- Légzőszervi megbetegedések.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

- Vérképeltérésekkel járó kórképek.

- Sürgősségi ellátásban a mellékvesekéreg-elégtelenség következtében fellépő, vagy a hagyományos terápiára nem reagáló sokkos állapotok.

2. Tudnivalók a Hidrokortizon-HUMAN por OLDATOS injekcióhoz alkalmazása előtt

Nem alkalmazható a Hidrokortizon-HUMAN

- A készítmény hatóanyagával (hidrokortizon) vagy bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység esetén.

- Fertőzéses sokk esetén.

- Jelenleg fennálló bakteriális, vírusos, gombás vagy féregfertőzés esetén.

- Emellett fekélyes bőrelváltozások, nyílt sebek, a kórtörténetben szereplő, kortikoszteroidok indukálta mellékhatások esetén is ellenjavallt a készítmény alkalmazása.

A Hidrokortizon-HUMAN por oldatos injekcióhoz fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben tudomása van arról, hogy a következő betegségek bármelyikében szenved:

- szívelégtelenség

- magas vérnyomás

- gyomorfekély

- zöld hályog (glaukóma)

- korábbi szteroid által kiváltott izombántalom

- epilepszia

- cukorbetegség

- veseelégtelenség

- csontritkulás

- krónikus pszichotikus reakciók

- tuberkulózis

- súlyos izomsorvadással járó betegség (myasthenia gravis)

A hidrokortizon, úgy mint egyéb kortikoszteroidok elfedhetik a fertőzések tüneteit, és új fertőzések is felléphetnek alkalmazásuk során.

Immunizálást nem szabad végezni a kortikoszteroid kezelés idején.

A szervezet ellenállóképessége és a fertőzés elhelyezkedését felismerő képessége csökkenhet a kezelés alatt.

A kortikoszteroid-kezelés alatt álló, szokatlan stresszhatásnak kitett betegek esetében növelt adagú, gyorsan ható kortikoszteroidok adása javallt a stresszhelyzet előtt, alatt és után.

Ritkán allergiás reakciók előfordulhatnak.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Az alábbi hatóanyag-tartalmú gyógyszerekkel lép kölcsönhatásba legvalószínűbben a hidrokortizon:

szalicilátok

barbiturátok, fenilbutazon, fenitoin, rifampicin

véralvadásgátlók

inzulin és szájon át alkalmazott cukorbetegség elleni készítmények

fekélykeltő gyógyszerek (szalicilátok, indometacin)

A fenti felsorolásban a készítményeket hatóanyagtartalmuk, hatásmechanizmusuk alapján csoportosítva említjük, és nem a gyógyszer védjegyezett (kereskedelmi) nevén. Amennyiben Ön nem biztos abban, hogy az Ön által szedett többi gyógyszerrel együtt alkalmazható-e a Hidrokortizon-HUMAN oldatos injekció, feltétlenül kérdezze meg kezelőorvosát.

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával.

Terhesség és szoptatás idején, valamint fogamzóképes korú nők esetén a kortikoid kezelés előny/kockázat arányát alaposan mérlegelni kell.

Az állatkísérletek során a magzatra való káros hatás bizonyított. Humán terhességben a biztonságos alkalmazásra vonatkozóan nincsenek megfelelő adatok. (Kicsi a valószínűsége szájpadhasadék kialakulásának, ill. a magzati növekedésvisszamaradásának).

Feltehetően kiválasztódik az anyatejbe is.

A kortikoszteroidok késleltethetik a növekedést csecsemőkorban, gyermekkorban és serdülőkorban. A kezelést a minimális adaggal kell végezni a lehetséges legrövidebb időtartammal és a legsúlyosabb indikációkra kell korlátozni.

A készítmény hatása gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nem ismert ilyen hatás.

3. Hogyan kell alkalmazni a Hidrokortizon-HUMAN-t!

A Hidrokortizon-HUMAN injekció beadását orvos, vagy képzett ápolószemélyzet végzi.

Az injekció, ill. infúzió adagját, valamint a beadás módját és idejét az Ön általános állapotától és a kezelésre adott válaszától függően kezelőorvosa egyedileg állapítja meg.

A gyógyszert injekció formájában izomba vagy közvetlenül a vénába adják, de bizonyos infúziókkal együtt szintén intravénásan alkalmazható.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy az egészségügyi személyzetet..

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így a Hidrokortizon- HUMAN injekció is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A hidrokortizon kezelés rendszerint rövid ideig tart, ezért nem valószínű mellékhatások jelentkezése. Tartós kezelés lehetséges mellékhatásai az alábbiak:

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek:

hányinger, emésztési zavarok, gyomorfekély, hasi puffadtság, nyelőcső fekély, gombás fertőzés, akut hasnyálmirigy gyulladás.

Izom-és csontrendszeri: izomfájdalom, ízületi fájdalom, izombetegség, csontritkulás, csigolya és csövescsont törések, csontnekrózis, ínszakadás, izomgörcs.

Folyadék- és elektrolitháztartás zavarai: nátrium- és vízvisszatartás, kálium-veszteség, csökkent vérkáliumszint.

Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek: magas vérnyomás, szívelégtelenség, hajszálértágulat.

A bőr és a bőralatti szövet betegségei és tünetei: csalánkiütés, késleltetett gyógyulás, bőrsorvadás, a bőr fokozott sérülékenysége, csíkosodás, fokozott izzadás, a bőr festékanyagának túl- vagy alultermelése, fokozott szőnövekedés, pattanás.

Endokrin betegségek és tünetek: a hypothalamus-hypophysis-mellékvese működés csökkenése, a növekedés gátlása gyermek és serdülőkorban, menstruációs zavarok. Holdvilágarc, súlygyarapodás, csökkent glukóz tolerancia, negatív nitrogén egyensúly.

Idegrendszeri betegségek és tünetek: eufória, pszichés függőség, hangulatváltozás, depresszió, álmatlanság. Koponyán belüli nyomásfokozódás. A skizofrénia súlyosbodása.

Szembetegségek és szemészeti tünetek: fokozott szembelnyomás, glaukóma, szemkidülledés, ödéma, hályog, a szaruhártya vagy az ínhártya elvékonyodása, a szem vírusos és gombás megbetegedéseinek fellángolása.

Parenterális kortikoszteroid kezelés: anafilaktoid reakciók, pl. hörgőgörcs, hyper-, ill. hipopigmentációs tünetek, bőrsorvadás, steril tályog, gégevizenyő, csalánkiütés.

Egyéb: felülfertőződések, nyugvó tuberkulózis kiújulása, leukocitózis (fehérvérsejtek megszaporodása a vérben), túlérzékenység, tromboembólia, fokozott étvágy, rossz közérzet.

Gyógyszermegvonási tünetek: láz, izomfájdalom, ízületi fájdalom, mellékveseműködési elégtelenség.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tüneteket észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy az egészségügyi személyzetet..

5. Hogyan kell a Hidrokortizon-HUMAN-t tárolni?

A gyógyszer legfeljebb 30 °C-on, fénytől védve tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A címkén feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne alkalmazza a Hidrokortizon-HUMAN injekciót A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik>

Mivel a készítmény tartósítószert nem tartalmaz, az elkészített injekciót azonnal fel kell használni. Ha a készítményt nem használják fel azonnal, annak használatra kész állapotban a felhasználásig történő tárolási idejéért és a tárolás körülményeiért a felhasználó felel, a tárolási idő azonban 2-8 °C között nem lehet több mint 12 óra vagy legfeljebb 25 °C-on 4 óra.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Szükségtelenné vált gyógyszerét kezelőorvosának vagy az egészségügyi személyzetnek kell megsemisíteni. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. További információk

Mit tartalmaz a Hidrokortizon -HUMAN 100 mg, 250 mg, 500 mg, 1000 mg por oldatos injekcióhoz

- A készítmény hatóanyaga: 100 mg, 250 mg, 500 mg, illetve 1000 mg hidrokortizon (hidrokortizon-nátrium-szukcinát formájában) porüvegenként.

- Egyéb összetevők: nátrium-hidrogén-foszfát-dihidrát, vízmentes dinátrium-hidrogén -foszfát, nátrium-hidroxid.

Milyen a Hidrokortizon -HUMAN 100 mg, 250 mg, 500 mg, 1000 mg por oldatos injekcióhoz

külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Küllem: Fehér, vagy csaknem fehér, steril por-liofilizátum.

Csomagolás:

Por-liofilizátum 100 mg: sárga, PP, lepattintható védőlappal, rollnizott alumínium kupakkal és szürke gumidugóval lezárt színtelen, átlátszó injekciós üvegbe töltve. Injekciós üveg kartondobozban.

Por-liofilizátum 250 mg: piros, PP, lepattintható védőlappal, rollnizott alumínium kupakkal és szürke gumidugóval lezárt színtelen, átlátszó injekciós üvegbe töltve. Injekciós üveg kartondobozban.

Por-liofilizátum 500 mg: barna, PP, lepattintható védőlappal, rollnizott alumínium kupakkal és szürke gumidugóval lezárt színtelen, átlátszó injekciós üvegbe töltve.Injekciós üveg kartondobozban.

Por-liofilizátum 1000 mg: sötétbarna, PP, lepattintható védőlappal, rollnizott alumínium kupakkal és szürke gumidugóval lezárt színtelen, átlátszó injekciós üvegbe töltve. Injekciós üveg kartondobozban.

100 mg: 10 db

250 mg: 10 db

500 mg: 10 db

1000 mg: 1 db

Címkék:

További gyógyszerek hydrocortisone hatóanyaggal