GLUCOSE B. BRAUN

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Glucose B. Braun 50 mg/ml oldatos infúzió és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Glucose B. Braun 50 mg/ml oldatos infúzió egy steril, glükóz (cukor) tartalmú vizes oldat, amely egyrészt folyadék- és glükóz pótlásra, másrészt más gyógyszerek feloldására alkalmazható. A Glucose B. Braun 50 mg/ml oldatos infúziót Ön vénás cseppinfúzióban (tehát intravénás infúzióban) kapja meg.

GLUCOSE B. BRAUN GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
glucose, anhydrous

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
B. Braun Melsungen AG
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 50 mg/ml oldatos infúzió

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Glucose B. Braun 50 mg/ml oldatos infúzió alkalmazása előtt

Nem kaphat Glucose B. Braun 50 mg/ml oldatos infúziót,

ha Önnek:

•túl magas a vércukorszintje (hiperglikémiája van), melynek kontrollálásához óránként több mint 6 egység inzulinra van szükség,

•vérében magas a tejsav szintje (tejsav acidózis) 

Nem kaphat nagyobb adagot az oldatból, ha:

•túl sok folyadék van a szervezetében (hipotóniás hiperhidráció vagy izotóniás hiperhidráció)

•akut szívelégtelenségben szenved (akut pangásos szívelégtelenség)

•víz van a tüdejében (pulmonális ödéma)

Folyadékhiány kezelésére a Glucose B. Braun 50 mg/ml oldatos infúziót tilos önmagában alkalmazni, mivel nem tartalmaz sókat (elektrolitokat).

Figyelmeztetések és óvintézkedések 

A Glucose B. Braun 50 mg/ml oldatos infúzió alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.

Ezt a gyógyszert tilos folyadékhiány kezelésére alkalmazni megfelelő sópótlás nélkül (lásd még fent a „Nem kaphat Glucose B. Braun 50 mg/ml oldatos infúziót” című részt), mivel jelentősen csökkentheti a vér sókoncentrációját (különösen a kálium- és a nátrium koncentrációt). A sóhiány szívproblémákhoz és agykárosodáshoz vezethet. Különösen gyermekek, idősek és leromlott általános állapotú betegek vannak kitéve a kockázatnak.

Biztosítani kell a megfelelő sópótlást (különösen a kálium és a nátrium pótlását).

A vércukorszintet, a folyadékszintet, az elektrolitokat (különösen a nátriumot és káliumot) és a sav bázis egyensúlyt ellenőrizni fogják, hogy meggyőződjenek arról, hogy azok szintje megfelelő az infúzió beadása alatt. E célból Öntől vérmintákat vehetnek.

Szükség esetén a Ön vércukorszintjét inzulin adásával kontrollálják. Orvosa figyelembe fogja venni, hogy ebben az esetben csökkenhet a káliumszint a vérben.

Orvosa alaposan meg fogja fontolni, hogy ez a gyógyszer megfelelő-e az Ön számára, amennyiben Önnél az alábbiak valamelyike fennáll:

•cukorbetegség (diabétesz mellitusz)

•a glükózanyagcsere bármilyen jellegű károsodása (pl. műtétek vagy sérülések után)

•vesekárosodás

Általában nem kaphatja ezt a gyógyszert, ha szélütése (sztrók) van vagy volt a közelmúltban, kivéve akkor, ha orvosa elenegdhetetlennek tartja azt az Ön felépüléséhez.

Ha vérátömlesztést is kap, akkor azt egy másik csövön keresztül fogja kapni.

Orvosa figyelembe fogja venni a Glucose B. Braun 50 mg/ml oldatos infúzióban oldott vagy hígított gyógyszer biztonsági információit.

Bizonyos körülmények között (fájdalom, izgatottság, műtét utáni állapot, émelygés, hányás, láz, vérmérgezés (szepszis), csökkent vértérfogat, légzési rendellenességek, a központi idegrendszer fertőzései, anyagcsere rendellenességek, hormonális rendellenességek) a szervezet egy bizonyos hormonból (ADH) nagyobb mennyiséget termelhet, amely növeli a vízvisszatartást. Ha alacsony sókoncentrációjú oldatot, mint amilyen ez a gyógyszer is, adnak Önnek, szervezetének nátrium-koncentrációja túl alacsonnyá válhat (hiponátrémia alakulhat ki). Ez fejfájáshoz, émelygéshez, görcsökhöz, letargiához, kómához, a többlet víz által okozott agyduzzanathoz (cerebrális ödéma) és halálhoz vezethet, így egészségügyi vészhelyzetnek tekintendő.

Gyermekek

Mivel a gyermekek kevésbé képesek a folyadék- és elektrolit-háztartásukat szabályozni, ezért ez a gyógyszer kizárólag különleges gondossággal adható nekik. A szervezet folyadékszintjét, a vizeletképződést és a vér, illetve a vizelet elektrolit-koncentrációját gondosan ellenőrizni fogják.

Egyéb gyógyszerek és a Glucose B. Braun 50 mg/ml oldatos infúzió 

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. 

Orvosa figyelembe fogja venni, ha van köztük olyan gyógyszer, ami befolyásolhatja a glükóz anyagcseréjét.

A Glucose B. Braun 50 mg/ml oldatos infúzióban feloldott vagy hígított gyógyszer biztonsági információit figyelembe kell venni.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.

Terhesség 

Ha Ön terhes, orvosa alaposan mérlegelni fogja, hogy Ön megkaphatja-e ezt az oldatot. 

Szoptatás

Ha Ön szoptatja gyermekét, orvosa alaposan mérlegelni fogja, hogy Ön megkaphatja-e ezt az oldatot.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Ez a gyógyszer nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

A Glucose B. Braun 50 mg/ml oldatos infúzióban feloldott vagy hígított bármely gyógyszer biztonsági információit figyelembe kell venni.

3. Hogyan kell alkalmazni a Glucose B. Braun 50 mg/ml oldatos infúziót?

Adagolás

Az Önnek beadandó Glucose B. Braun 50 mg/ml oldatos infúzió mennyiségét a kezelőorvosa fogja meghatározni.

Amikor ezt a gyógyszert folyadékpótlás végett adják Önnek, a beadandó oldat mennyisége az Ön korától, testsúlyától és orvosi, valamint fizikai állapotától függ, figyelembe véve az alább megadott maximális adagokat.

Amikor ezt a gyógyszert más gyógyszer feloldására vagy hígítására alkalmazzák, az Önnek beadott oldat mennyisége függ a feloldott, illetve hígított gyógyszer koncentrációjától, figyelembe véve az alább megadott maximális adagokat.

Felnőttek

Maximális napi adag:

Naponta legfeljebb testtömeg-kilógrammonként 40 ml, ami naponta 2 g glükóz/testtömeg kilógramm adagnak felel meg. 

Az infúzió maximális sebessége 

Az infúzió beadásának maximális sebessége 5 ml/testtömeg kilógramm/óra, ami óránként 250 mg glükóz/ttkg-nak felel meg. 

A teljes napi folyadék- és glükózszükségletet figyelembe kell venni.

Gyermekek

Ha a Glucose B. Braun 50 mg/ml oldatos infúziót gyermekeknek adják, akkor a lehető legalacsonyabb adagot kell alkalmazni. A sókat szükség szerint pótolni kell. Lásd még 2. pont „Gyermekek”.

Ezt a gyógyszert intravénásan kell beadni (azaz az Ön vénájába helyezett kis csövön keresztül adagolják). Adható perifériás vénába is, azonban ennek a lehetőségét a Glucose B. Braun 50 mg/ml oldatos infúzióban feloldott vagy hígított gyógyszer tulajdonságai korlátozzák.

Ha az előírtnál több Glucose B. Braun 50 mg/ml oldatos infúziót kapott

Nem valószínű, hogy ez előfordul, mivel kezelőorvosa fogja meghatározni a napi adagot. 

A glükóz túladagolása az alábbiakat okozhatja:

•túl magas vércukorszint (hiperglikémia)

•cukor a vizeletben (glükózuria)

•folyadékhiány, ami kóros mértékű kiszáradáshoz vezethet (hiperozmoláris dehidráció)

•tudatzavar vagy eszméletvesztés a rendkívül magas vércukorszint vagy a túlzott mértékű kiszáradás miatt (hiperglikémiás hiperozmoláris kóma)

A folyadék túladagolás túl sok folyadék felhalmozódását eredményezi a szervezetben, ami az alábbiakkal járhat:

•fokozott bőrfeszülés

•a lábak nehézségérzete és duzzanata (vénás pangás)

•a szövetek duzzanata (ödéma), esetleg víz a tüdőben (tüdőödéma) vagy az agy megduzzadása (agyödéma)

•a vérben lévő sók (elektrolitok) kórosan magas vagy alacsony szintje pl. alacsony nátrium-szint (hiponátrémia) vagy alacsony kálium-szint (hipokalémia)

•a sav bázis egyensúly zavarai

Túladagolás esetén hányinger, hányás és görcsök jelentkezhetnek.

A túladagolás további jelei is kialakulhatnak a Glucose B. Braun 50 mg/ml oldatos infúzióban oldott vagy hígított gyógyszertől függően.

Ha ez előfordul, akkor az infúzió beadását lelassítják vagy leállítják.

Kezelőorvosa eldönti, hogy szüksége van-e további kezelésre, például inzulinra, a vizeletmennyiséget növelő gyógyszerekre (vízhajtókra) vagy sókra.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Mellékhatások, melyek gyakorisága nem ismert (a rendelkezésre álló adatok alapján a gyakoriság nem becsülhető meg):

•rendellenesen magas vagy alacsony elektrolitszint (sók és ásványi anyagok szintje) a vérben, pl. nincs elegendő mennyiségű nátrium (hiponatrémia) vagy elegendő mennyiségű kálium (hipokalémia)

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. 

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Glucose B. Braun 50 mg/ml oldatos infúziót tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a tartály címkéjén feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolási körülményeket.

Kizárólag a tiszta és színtelen vagy csaknem színtelen oldat használható, és ha a tartály és annak zárókupakja sértetlen.

A tartályok kizárólag egyszer használatosak. Használat után a maradék tartalmat és a tartályt dobja ki. 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Glucose B. Braun 50 mg/ml oldatos infúzió

A készítmény hatóanyaga a glükóz. A gyógyszer literenként 55 g glükóz monohidrátot tartalmaz, ami megfelel 50 g glükóznak. 

Egyéb összetevő: injekcióhoz való víz.

Energia 837 kJ/l ≙ 200 kcal/l

Elméleti ozmolaritás 278 mOsm/l

pH 3,5 5,5

Milyen a Glucose B. Braun 50 mg/ml oldatos infúzió külleme és és mit tartalmaz a csomagolás

A Glucose B. Braun 50 mg/ml oldatos infúzió egy infúziós oldat, amit cseppinfúzióban, vénán keresztül adnak be.

Tiszta, színtelen vagy majdnem színtelen, glükóz tartalmú vizes oldat.

Csomagolás:

500 ml oldat, gumidugóval lezárt, műanyag (HDPE) zárókupakkal ellátott Ecoflac Plus vagy Plasco műanyag (LDPE) tartályban. 

Kiszerelés: 10×500 ml

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

B. Braun Melsungen AG

Carl-Braun-Strasse 1

34212 Melsungen, Németország

Postacím

34209 Melsungen, Németország

Telefon: (0 56 61) 71-0

Telefax: (0 56 61) 71-45 67

Ezt a gyógyszerkészítményt az EGT országaiban a következő néven engedélyezték:

Németország: Glucose B.Braun 5% Infusionslösung

OGYI-T-8045/02

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2019. március.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal