• Gelbra tabletta

    1. Milyen típusú gyógyszer a Gelbra tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

    A Gelbra tabletta rabeprazolt tartalmaz. Ez a gyógyszer az ún. protonpumpa-gátló gyógyszerek csoportjába tartozik. Ezek a gyógyszerek a gyomorsavtermelés csökkentésével fejtik ki hatásukat. Ez lehetővé teszi a fekélyek gyógyulását és ezáltal csökkenti a fájdalmat.

    A Gelbra gyomornedv-ellenálló tabletta az alábbi betegségek esetén alkalmazható:

    - Nyombélfekély vagy jóindulatú gyomorfekély (peptikus fekély) kezelése.

    - Tüneteket okozó erozív, illetve fekélyes gasztro-özofageális refluxbetegség (GORB) kezelése, aminek oka gyakran a nyelőcsőbe visszajutó gyomorsav okozta nyelőcső gyulladása, ami gyomorégéssel jár, vagy GORB hosszú távú kezelése (GORB fenntartó kezelése)

    - Középsúlyos, vagy nagyon súlyos gasztro-özofageális refluxbetegség (GORB) tüneti kezelése, amihez szintén gyomorégés társul.

    - Zollinger-Ellison-tünetegyüttes kezelése, ami egy ritka betegség, melynek során a hasnyálmirigy kórosan nagy mennyiségű, a gyomorsav képződését serkentő hormont (gasztrint) termel. Ennek következtében a gyomor rendkívül nagy mennyiségű gyomorsavat termel.

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: rabeprazole
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: igen

    - Két antibiotikummal (clarithromycin és amoxicillin) kombinálva a Gelbra tabletta alkalmas a Helicobacter pylori (H. pylori) fertőzés kiirtására peptikus fekélybetegekben.

    2. Tudnivalók a Gelbra tabletta szedése előtt

    Ne szedje a Gelbra tablettát:

    - ha allergiás a rabeprazol-nátriumra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére

    - ha Ön terhes, úgy gondolja, hogy terhes, vagy szoptat

    - ha atazanavirt szed (egy gyógyszer a HIV fertőzés kezelésére)

    Figyelmeztetések és óvintézkedések:

    A Gelbra tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha:

    - daganatos gyomorbetegsége van

    - kórtörténetében májbetegség szerepel

    - bármilyen egyéb gyógyszert szed

    A protonpumpa-gátlók szedése, mint például a Gelbra tabletta, kissé megnövelheti a csípő-, csukló vagy gerinctörések kockázatát, főként, ha azt egy évnél hosszabb ideig alkalmazzák. Értesítse kezelőorvosát amennyiben Önnek csontritkulása (oszteoporózis) van, vagy kortikoszteroidokat szed (melyek növelhetik a csontritkulás kialakulásának kockázatát).

    A Gelbra tabletta szedése nem ajánlott gyermekek számára.

    Kapcsolódó cikkek

    Szédülök, és fáj a fülem, lehet a refluxtól?
    Étkezés utáni gyomorszáj fájdalom
    Gyomorégés és a savközömbösítők - Mikor alkalmazzunk gyógyszert?
    A kezeletlen reflux szövődményei
    A refluxbetegség öngyógyítása és annak veszélyei

    Egyéb gyógyszerek és a Gelbra tabletta

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

    Tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét,

    - ha ketokonazolt, vagy itrakonazolt szed (gyógyszerek gombás fertőzés kezelésére)

    - ha HIV vírusellenes szereket szed (pl. atazanavir, ritonavir).

    A Gelbra tabletta egyidejű bevétele étellel és itallal

    A Gelbra tablettát vízzel kell bevenni.

    Ha a kezeléshez napi egyszeri bevétel szükséges, a Gelbra tablettát reggel, étkezés előtt kell bevenni. Mindemellett sem a napszak, sem az étkezés nem befolyásolja a gyógyszer hatását.

    Terhesség, szoptatás és termékenység

    Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

    Ne szedjen Gelbra tablettát, ha Ön terhes vagy úgy gondolja, hogy terhes, illetve, ha szoptat.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    Valószínűtlen, hogy a Gelbra tabletta befolyásolná a gépjárművezetéshez vagy gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Azonban a rabeprazol esetenként álmosságot okozhat. Ha ezt a hatást tapasztalja, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.

    3. Hogyan kell szedni a Gelbra tablettát?

    A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

    A GELBRA TABLETTÁT EGÉSZBEN KELL LENYELNI.

    NEM SZABAD ÖSSZETÖRNI VAGY SZÉTRÁGNI.

    Az alábbi adagolás általában felnőttek és idősek számára ajánlott. Ne térjen el az előírt adagtól és a kezelés időtartamától.

    Aktív nyombélfekély

    Ha önnek aktív nyombélfekélye van, naponta egy Gelbra 20 mg tabletta bevétele ajánlott. A kezelés várható időtartama négy hét; ezután orvosa dönthet úgy, hogy folytatja a kezelést további négy hétig.

    Jóindulatú gyomorfekély

    Ha önnek jóindulatú gyomorfekélye van, naponta egy Gelbra 20 mg tabletta bevétele ajánlott. A kezelés várható időtartama hat hét; ezután orvosa dönthet úgy, hogy folytatja a kezelést további hat hétig.

    Erozív vagy fekélyes gasztro-özofageális refluxbetegség (GORB)

    Ha önnek erozív vagy fekélyes gasztro-özofageális refluxbetegsége (GORB) van, naponta egy Gelbra 20 mg tabletta bevétele ajánlott. A kezelés várható időtartama négy hét; ezután orvosa dönthet úgy, hogy folytatja a kezelést további négy hétig.

    GORB fenntartó kezelés

    GORB hosszú távú fenntartó kezelése esetén a naponta egy Gelbra 10 mg vagy 20 mg tabletta bevétele ajánlott. A kezelés időtartamát az orvos határozza meg. Az orvoshoz rendszeres időközönként el kell mennie a tünetek és a kezelés ellenőrzése miatt.

    GORB tüneti kezelése

    Ha önnek középsúlyos, vagy nagyon súlyos gasztro-özofageális refluxbetegsége (GORB) van, naponta egy Gelbra 20 mg tabletta bevétele ajánlott. A kezelés várható időtartama legfeljebb négy hét. Amennyiben a tünetei négy héten belül nem javulnak, tájékoztassa orvosát. Ha a négy hetes kezdeti kezelés után a tünetei visszatérnek, az orvosa javasolhatja, hogy szükség esetén vegyen be egy Gelbra 10 mg tablettát a tünetei kezelésére.

    Zollinger-Ellison szindróma

    Ha az ön gyomra rendkívül nagy mennyiségű gyomorsavat termel, ezt Zollinger-Ellison szindrómának hívják. Ebben az esetben a szokásos kezdő adag naponta egyszer három Gelbra 20 mg tabletta. A további adagolást orvosa módosíthatja attól függően, hogy Ön hogyan reagál a kezelésre. Az adagot és a bevétel idejét az orvos határozza meg. Az orvoshoz rendszeres időközönként el kell mennie a tünetek és a kezelés ellenőrzése miatt.

    H. pylori fertőzés kiírtása

    A H. pylori fertőzés kiírtására általában javasolt adag napi két Gelbra 20 mg tabletta (két antibiotikummal kombinálva - klaritromicin 500 mg és amoxicillin 1 g), általában 7 napig. Általában a tünetek enyhülése már a fekély teljes gyógyulása előtt elkezdődik. Ezért fontos, hogy a kezelést nem szabad abbahagyni az orvos utasítása előtt. H. pylori fertőzés kiirtására szolgáló kezelés egyéb összetevőivel kapcsolatos információkért olvassa el a kapcsolódó betegtájékoztatókat.

    Ha az előírtnál több Gelbra tablettát vett be

    Ne vegyen be az előírtnál több tablettát. Ha véletlenül a felírt adagnál több tablettát vett be tájékoztassa orvosát, vagy a helyi kórház sürgősségi osztályát. Mindig vigye magával a tablettát és a csomagolást, hogy az orvos tudja, mit vett be.

    Ha elfelejtette bevenni a Gelbra tablettát

    Ha elfelejtette bevenni az adagját, vegye be azonnal amint eszébe jut és folytassa a szokásos módon.

    Ha több mint 5 napig nem vette be a gyógyszert, beszéljen orvosával, mielőtt folytatná a szedést.

    Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

    Ha idő előtt abbahagyja a Gelbra tabletta szedését

    Ne térjen el a felírt adagolástól, és ne hagyja abba a kezelést az orvosa megkérdezése nélkül.

    Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

    4. Lehetséges mellékhatások

    Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

    A mellékhatások gyakoriságát a következőképpen csoportosítják:

    Nagyon gyakori

    10 betegből legalább 1-nél előfordul

    Gyakori

    100 betegből 1-10-nél fordul elő

    Nem gyakori

    1000 betegből 1-10-nél fordul elő

    Ritka

    10 000 betegből 1-10-nél fordul elő

    Nagyon ritka

    10 000 betegből kevesebb, mint 1-nél fordul elő

    Nem ismert

    a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg.

    Gyakori:

    Fertőzés, álmatlanság, fejfájás, szédülés, köhögés, garatgyulladás, orrhurut, hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom, székrekedés, bélgázképződés, nem specifikus fájdalom, hátfájás, fáradtság, megfázás szerű tünetek.

    Nem gyakori:

    Idegesség, álmosság, hörgőgyulladás, melléküreg-gyulladás, emésztési zavar, szájszárazság, böfögés, bőrkiütés, bőrpír, izom- vagy ízületi fájdalom, lábikragörcsök, húgyúti fertőzés, mellkasi fájdalom, hidegrázás, láz, emelkedett májenzim értékek a vérben, a csípő-, csukló vagy gerinctörések kissé megnövekedett kockázata.

    Ritka:

    Étvágytalanság, depresszió, látás- vagy ízérzés zavar, gyomorhurut, szájgyulladás, májproblémák, viszketés, izzadás, hólyagok a bőrön, veseproblémák, testsúlynövekedés, fehérvérsejtszám növekedése, fehérvérsejtszám csökkenése, vérlemezkék számának csökkenése.

    Akut általános reakciókról, mint az arc duzzadása, alacsony vérnyomás, légszomj, is beszámoltak, de ezek a tünetek a kezelés abbahagyésa után megszűntek.

    Nagyon ritka:

    Súlyos bőrrekaciók (erythema multiforme, Stevens Johnson szindróma, toxikus epidermális nekrolizis) esetén azonnal tájékoztassa orvosát.

    Nem ismert:

    Zavartság, lábfej-vagy bokaduzzanat, mellduzzanat.

    Amennyiben Ön több mint 3 hónapon keresztül szedi a Gelbra tablettát, lehetséges, hogy a vérében található magnézium szintje csökken. Az alacsony magnéziumszint tünetei lehetnek a kimerültség, önkéntelen izom-összehúzódások, tájékozódási zavar, görcsök, szédülés, megnövekedett pulzus. Amennyiben ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal értesítse kezelőorvosát. Az alacsony magnéziumszint a vérben lévő kálium- és kalciumszint csökkenéséhez is vezethet. A magnéziumszint ellenőrzése érdekében orvosa a rendszeres vérvétel mellett dönthet.

    Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

    5. Hogyan kell a Gelbra tablettát tárolni?

    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

    A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

    A fénytől és nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó. Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

    Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

    6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

    Mit tartalmaz a Gelbra tabletta

    - A készítmény hatóanyaga rabeprazol-nátrium. Tablettánként 10 mg rabeprazol-nátriumot tartalmaz, ami 9,42 mg rabeprazolnak felel meg. Tablettánként 20 mg rabeprazol-nátriumot tartalmaz, ami 18,85 mg rabeprazolnak felel meg.

    - Egyéb összetevők (segédanyagok):

    - Tablettamag: mannit (E421), magnézium-oxid, hidroxipropilcellulóz, alacsony szubsztitúciós fokú hidroxipropilcellulóz, magnézium-sztearát.

    - Bevonat:, etilcellulóz, magnézium-oxid, hipromellóz-ftalát, diacetilált monogliceridek, talkum, titán-dioxid (E171), vörös vasoxid (E172), sárga vasoxid (E172).

    Milyen a Gelbra tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

    A Gelbra 10 mg gyomornedv-ellenálló tabletta narancs-rózsaszín, minkét oldalán domború, kerek tabletta lekerekített élekkel.

    A Gelbra 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta enyhén narancs-rózsaszín, mindkét oldalán domború, kerek tabletta.

    Csomagolás:

    Gyomornedv-ellenálló tabletták AI//AI buborékcsomagolásban és dobozban.

    Kiszerelés: 7, 14, 15, 28, 30, 56, 60, 90, 98, és 100 gyomornedv-ellenálló tabletta.

    Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.


    További gyógyszerek rabeprazole hatóanyaggal

    További gyógyszerek a(z) Reflux, savcsökkentők kategóriában