• Gaviscon menta ízű belsőleges szuszpenzió

    1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A GAVISCON MENTA ÍZŰ BELSŐLEGES SZUSZPENZIÓ és milyen betegségek esetén alkalmazható?

    A Gaviscon menta ízű belsőleges szuszpenzió az ún. "reflux-szupresszánsok" csoportjába tartozik. A gyomortartalom tetején védőréteget képezve fejti ki hatását. Ez a réteg megakadályozza a sav visszaáramlását és a gyomor tartalmát távol tartja a nyelőcső falától, enyhítve ezzel a gyomorégés és savtúltengés okozta kellemetlen tüneteket.

    A készítmény a gyomor-nyelőcső reflux (azaz a gyomor tartalmának "visszafolyása" a nyelőcsőbe) betegség tüneteinek, úgymint sav-visszafolyás, gyomorégés és refluxhoz kapcsolódó emésztési zavarok, például étkezést követően vagy terhesség alatt, illetve reflux nyelőcsőgyulladáshoz kapcsolódó tünetek kezelésére alkalmazható.

    2. TUDNIVALÓK A GAVISCON MENTA ÍZŰ BELSŐLEGES SZUSZPENZIÓ ALKALMAZÁSA ELŐTT

    Ne alkalmazza Gaviscon menta ízű belsőleges szuszpenziót

    - ha allergiás (túlérzékeny) a menta ízű belsőleges szuszpenzió hatóanyagaira, vagy a készítmény bármely egyéb összetevőjére: nagyon ritkán légzési nehézségek vagy bőrkiütések jelentkeznek (a készítmény összetevőinek teljes listáját lásd a "További információk" részben).

    A Gaviscon menta ízű belsőleges szuszpenzió fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

    A gyógyszer kis mennyiségben nátriumot (6,2 mmol/10 ml) és kalciumot (1,6 mmol/10 ml) tartalmaz. - Ha azt tanácsolták Önnek, hogy fenti sókban szegény diétát tartson, kérjük, beszéljen kezelőorvosával.

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: alginic acid;calcium carbonate;sodium bicarbonate
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: nem

    - Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát a gyógyszer sótartalmáról, amennyiben súlyos vese- illetve szívbetegségben szenved vagy szenvedett korábban, mert bizonyos sók befolyásolhatják az ilyen betegségeket.

    Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát, ha tud arról, hogy gyomorsavhiányban szenved, mert ebben az esetben ez a készítmény kevésbé hatásos.

    Ha a tünetek hét napi használatot követően is fennállnak, forduljon kezelőorvosához.

    A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

    Ne vegye be ezt a készítményt más gyógyszerek bevétele (szájon át való alkalmazása) után két órán belül, mert befolyásolhatja a többi gyógyszer hatását.

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

    Terhesség és szoptatás

    A gyógyszer terhesség és szoptatás ideje alatt is szedhető.

    Fontos információk a Gaviscon menta ízű belsőleges szuszpenzió egyes összetevőiről

    A készítmény metil- (E218) és propil- (E216) parahidroxibenzoátot tartalmaz, amelyek allergiás reakciókat okozhatnak (akár késleltetve is).

    3. HOGYAN KELL SZEDNI A GAVISCON MENTA ÍZŰ BELSŐLEGES SZUSZPENZIÓT?

    Szájon át történő alkalmazásra.

    Használat előtt alaposan rázza fel!

    Kapcsolódó cikkek

    Reflux és a Gaviscon
    Gaviscon
    Reflux - Amit Ön is megtehet
    Stressz és emésztőrendszer
    Tippek az emésztés gyorsítására

    Felnőttek, beleértve az időskorúakat is, és 12 évesnél idősebb gyermekek: 10-20 ml étkezéseket követően és lefekvéskor (naponta maximum négy alkalommal).

    12 év alatti gyermekek csak orvosi utasításra szedhetik.

    Ha az előírtnál több Gaviscon menta ízű belsőleges szuszpenziót vett be

    Ha véletlenül túl nagy mennyiséget vesz be a gyógyszerből, nem valószínű, hogy az bármilyen kárt okoz, de puffadás érzését keltheti. Ha a tünetek nem múlnak el, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

    Ha elfelejtette bevenni a Gaviscon menta ízű belsőleges szuszpenziót

    Abban az esetben, ha elfelejtett bevenni egy adagot, legközelebb nem szükséges megkettőzni a bevett mennyiséget, csak folytassa a gyógyszer szedését a szokásos módon.

    4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

    Mint minden gyógyszer, így a Gaviscon menta ízű belsőleges szuszpenzió is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

    Ha ezeket a mellékhatásokat észleli, akkor hagyja abba a készítmény szedését, és azonnal forduljon orvosához. Nagyon ritkán (10 000 kezelt betegből kevesebb, mint 1-nél fordul elő) a készítmény összetevőivel szembeni túlérzékenység bőrkiütést, viszketést, légzési nehézséget, szédülést idézhet elő, az arc, az ajkak, a nyelv vagy a torok duzzadását okozhatja.

    Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

    5. HOGYAN KELL A GAVISCON MENTA ÍZŰ BELSŐLEGES SZUSZPENZIÓT TÁROLNI?

    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

    A feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Gaviscon borsmenta ízű belsőleges szuszpenziót. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

    Legfeljebb 30 °C-on, az eredeti csomagolásban tárolandó. Hűtőszekrényben nem tárolható! Nem fagyasztható!

    A termék első használata előtt ellenőrizze a kupakon lévő zárószalag sértetlenségét!

    A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

    6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

    Mit tartalmaz a Gaviscon menta ízű belsőleges szuszpenzió

    - A készítmény hatóanyaga: 500 mg nátrium-alginát, 267 mg nátrium-bikarbonát és 160 mg kalcium-karbonát 10 ml szuszpenzióban.

    - Egyéb összetevők: karbomer, metil- (E218) és propil- (E216) parahidroxibenzoát, nátrium-szacharin, nátrium-hidroxid, menta aroma No.4, menta aroma No.5, tisztított víz.

    A készítmény nem tartalmaz cukrot illetve glutént.

    Milyen a Gaviscon menta ízű belsőleges szuszpenzió külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

    Csaknem fehér, menta ízű és illatú szuszpenzió.

    150 ml, 200 ml, 300 ml, 500 ml vagy 600 ml szuszpenzió üvegben.

    Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.


    További gyógyszerek alginic acid;calcium... hatóanyaggal

    További gyógyszerek a(z) Reflux, savcsökkentők kategóriában