• Gabapentin aurobindo


    Ez a készítmény már nincs forgalomban

    1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A Gabapentin Aurobindo ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

    A Gabapentin az epilepszia és a perifériás neuropátiás fájdalom (az idegek károsodása következtében kialakult hosszan fennálló fájdalom) kezelésére alkalmazott gyógyszerek csoportjába tartozik.

    A Gabapentin Aurobindo aktív hatóanyaga a gabapentin.

    A Gabapentin Aurobindot alkalmazzák:

    - Az epilepszia különféle típusainak (kezdetben az agy bizonyos területeire korlátozódó rohamok, amelyek a roham más agyterületekre való átterjedésével vagy anélkül lépnek fel) kezelésére. Orvosa Gabapentin Aurobindot ír fel Önnek epilepszia betegségének kezelésére, ha a jelenlegi kezelése nem kielégítő hatású. A Gabapentin Aurobindot jelenlegi kezelése mellett kell szednie, kivéve ha orvosa másképp rendelte. A Gabapentin Aurobindo önmagában is alkalmazható felnőttek és 12 évnél idősebb gyermekek kezelésére.

    - Perifériás neuropátiás fájdalom (az idegek károsodása következtében kialakult hosszan fennálló fájdalom) kezelésére. Számos betegség okozhat perifériás neuropátiás fájdalmat (elsősorban a lábakban és/vagy karokban előforduló), például a cukorbetegség vagy az övsömör. A fájdalom jellege lehet forró, égő, lüktető, nyilalló, szúró, éles, görcsös, sajgó, bizsergő, zsibbadó és szurkáló stb.

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: gabapentin
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: igen

    2. TUDNIVALÓK A Gabapentin Aurobindo SZEDÉSE ELŐTT

    Ne szedje a Gabapentin Aurobindot

    - ha allergiás (túlérzékeny) a gabapentinre vagy a Gabapentin Aurobindo egyéb összetevőjére.

    A Gabapentin Aurobindo fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

    - ha veseproblémái vannak, kezelőorvosa eltérő adagolási sémát írhat elő,

    - ha Ön művesekezelés (hemodialízis, méreganyagok eltávolítása veseelégtelenség miatt) alatt áll; mondja el orvosának, ha izomfájdalom és/vagy izomgyengeség alakult ki Önnél,

    - ha tartós hasi fájdalom, hányinger vagy hányás jelentkezne, azonnal keresse fel kezelőorvosát, mivel ezek a hasnyálmirigy-gyulladás tünetei lehetnek.

    Epilepszia-ellenes gyógyszerekkel, mint a gabapentinnel kezelt néhány betegnek önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai voltak. Ha Önnek bármikor ilyen gondolatai lennének, azonnal keresse fel kezelőorvosát.

    Figyelem! A HDPE üveg abszorbenst tartalmaz. Ne nyelje le.

    A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

    Morfintartalmú gyógyszerek

    Kapcsolódó cikkek

    gabapentin
    gabapentin

    Mondja el orvosának vagy gyógyszerészének, ha morfin-tartalmú gyógyszereket szed, mert a morfin fokozhatja a Gabapentin Aurobindo hatását.

    Gyomorsav-csökkentők emésztési zavar kezelésére

    Ha alumínium és magnézium tartalmú gyomorsavlekötő gyógyszereket a Gabapentin Aurobindonal együtt vesz be, akkor csökkenhet a Gabapentin Aurobindo felszívódása a gyomorból. Ezért javasolt, hogy az antacidum alkalmazását követően legalább két óra elteltével vegye be a Gabapentin Aurobindo.

    A Gabapentin:

    - esetén nem várható, hogy kölcsönhatásba lépne más epilepszia-elleni, vagy szájon át szedhető fogamzásgátló gyógyszerekkel.

    - befolyásolhatja egyes laboratóriumi vizsgálatok eredményét, vizeletvizsgálat esetén mondja el orvosának vagy a kórházban, hogy milyen gyógyszert szed.

    A Gabapentin Aurobindo egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

    A Gabapentin Aurobindot beveheti étkezés közben, de étkezéstől függetlenül is.

    Terhesség

    A Gabapentin Aurobindot nem szabad terhesség alatt szedni, csak ha orvosa másképpen nem rendeli. Fogamzóképes nőknek hatékony fogamzásgátlást kell alkalmazniuk.

    Nincsenek olyan vizsgálatok, amelyekben kifejezetten terhes nőknél tanulmányozták volna a gabapentin alkalmazását, de egyéb, az epilepsziás rohamok kezelésére alkalmazott gyógyszerekkel kapcsolatban a fejlődő magzat károsodásának fokozott kockázatáról számoltak be, különösen akkor, ha egyszerre több ilyen gyógyszert is alkalmaztak. Ezért, amikor csak lehetséges, csak egyféle gyógyszert szedjen a rohamok kezelésére terhessége alatt, kizárólag az orvosa beleegyezésével.

    Ha a Gabapentin Aurobindo szedése közben teherbe esik, illetve gyanítja, hogy terhes, vagy terhes szeretne lenni, akkor azonnal forduljon orvosához. Hirtelen ne hagyja abba a Gabapentin Aurobindo szedését, mivel az a rohamok visszatéréséhez vezethet, mely súlyos következményekkel járhat Önre és gyermekére nézve.

    Szoptatás

    A Gabapentin Aurobindo hatóanyaga, a gabapentin átjut az emberi anyatejbe. A Gabapentin Aurobindo szedése alatt nem ajánlott a szoptatás, mivel a csecsemőre gyakorolt hatása nem ismert.

    Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    A Gabapentin Aurobindo szédülést, álmosságot és fáradtságot okozhat. Ne vezessen, ne kezeljen bonyolult gépeket, illetve ne vegyen részt más potenciálisan veszélyes tevékenységekben addig, amíg nem ismeri, hogy a gyógyszer befolyásolja-e ezen tevékenységekhez szükséges képességeit.

    3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A Gabapentin AurobindoT?

    A Gabapentin Aurobindo mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

    Kezelőorvosa határozza meg az Ön számára megfelelő adagot.

    Ha a Gabapentin Aurobindo alkalmazása során annak hatását túlzottan erősnek, vagy csekélynek érzi, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez, amint lehetséges.

    Amennyiben Ön időskorú (65 éves kor fölött), a szokásos módon szedheti a Gabapentin Aurobindot, kivéve, ha veseproblémái vannak. Az orvosa eltérő adagolási sémát és/vagy adagokat írhat fel, amennyiben Önnek veseproblémái vannak.

    A Gabapentin Aurobindot folyamatosan kell szednie, amíg orvosa nem mondja, hogy hagyja abba.

    Az alkalmazás módja

    A Gabapentin Aurobindo szájon át alkalmazandó. A kapszulát vagy filmtablettát mindig egészben, sok vízzel nyelje le.

    Epilepsziában a készítmény szokásos adagja:

    Felnőttek és serdülőkorúak:

    Annyi kapszulát vagy filmtablettát vegyen be, amennyit orvosa előírt. Orvosa rendszerint fokozatosan állítja be az Ön adagját. A kezdő adag általában napi 300-900 mg között van. Ezt követően az adag az orvos utasításának megfelelően emelhető a napi maximális 3600 mg-os dózis eléréséig, amelyet orvosa utasítása szerint 3 külön adagban kell bevennie, azaz egyszer reggel, egyszer délben és egyszer este.

    6 éves vagy annál idősebb gyermekek:

    A gyermeke számára alkalmazandó adagot az orvosa határozza meg a gyermek testtömege alapján. A kezelés egy alacsony kezdőadaggal indul, amit fokozatosan emelnek, körülbelül 3 nap alatt. A szokásos adag az epilepszia kezelésére 25-35 mg/testtömeg-kilogramm/nap. A kapszulát (kapszulákat) vagy filmtablettát (filmtablettákat) rendszerint 3 külön adagban kell bevenni minden nap, vagyis egyszer reggel, egyszer délben és egyszer este.

    A Gabapentin Aurobindo 6 évesnél fiatalabb gyermekek kezelésére nem ajánlott.

    Perifériás neuropátiás fájdalomban a készítmény szokásos adagja:

    Felnőttek:

    Annyi kapszulát vegyen be, amennyit orvosa előírt. Orvosa rendszerint fokozatosan állítja be az Ön adagját. A kezdő adag általában napi 300-900 mg között van. Ezt követően az adag az orvos utasításának megfelelően emelhető a napi maximális 3600 mg-os dózis eléréséig, amelyet orvosa utasítása szerint 3 külön adagban kell bevennie, azaz egyszer reggel, egyszer délben és egyszer este.

    Ha vesebetegségben szenved vagy művese-kezelésben részesül:

    Kezelőorvosa eltérő adagolási sémát és/vagy adagot írhat elő, ha vesebetegségben szenved vagy művese-kezelésben részesül.

    Ha az előírtnál több Gabapentin Aurobindot vett be

    Az ajánlottnál magasabb adag alkalmazása a mellékhatások felerősödését eredményezhetik, mint az eszméletvesztés, szédülés, kettős látás, beszédzavar, álmosság és hasmenés. Azonnal hívja orvosát vagy menjen a legközelebbi kórház ambulanciájára, ha az előírtnál több Gabapentin Aurobindot vett be. Vigye magával a megmaradt kapszulákat amit még nem vett be, a gyógyszer csomagolásával együtt, hogy a kórházban azonnal láthassák, hogy milyen gyógyszert vett be.

    Ha elfelejtette bevenni a Gabapentin Aurobindot

    Ha elfelejt bevenni egy adagot, vegye be azonnal, amikor eszébe jut, kivéve, ha már eljött a következő adag ideje. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására!

    Ha idő előtt abbahagyja a Gabapentin Aurobindo szedését

    A gyógyszer szedését ne hagyja abba csak az orvosa utasítására. A kezelés felfüggesztésekor fokozatosan, legalább egy hét leforgása alatt kell elhagyni a gyógyszert. Ha hirtelen, vagy az orvosi utasításnál hamarabb hagyja abba a Gabapentin Aurobindo szedését, fokozódik a rohamok előfordulásának kockázata.

    Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

    4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

    Mint minden gyógyszer, így a Gabapentin Aurobindo is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

    Azonnal keresse fel orvosát, ha a gyógyszer bevételét követően a következő tünetek bármelyikét észleli, mivel ezek súlyosak lehetnek:

    - súlyos bőrelváltozások, amik azonnali figyelmet igényelnek, az ajkak és az arc duzzanata, bőrkiütés és vörösség és/vagy hajhullás (ezek súlyos allergiás reakció tünetei lehetnek).

    - ha tartós hasi fájdalom, hányinger vagy hányás jelentkezne, azonnal keresse fel kezelőorvosát, mivel ezek a hasnyálmirigy-gyulladás tünetei lehetnek.

    Ha Ön művesekezelés alatt áll, mondja el orvosának, ha izomfájdalom és/vagy izomgyengeség alakult ki Önnél.

    Egyéb mellékhatások:

    Nagyon gyakori mellékhatások (amelyek 10 emberből több mint egynél előfordulhatnak):

    - vírusfertőzés

    - álmosság, szédülés, a mozgás-koordináció hiánya

    - fáradtság, láz

    Gyakori mellékhatások (amelyek 100 emberből több mint egynél előfordulhatnak):

    - tüdőgyulladás, légúti fertőzés, húgyúti fertőzés, fülgyulladás vagy egyéb fertőzések,

    - alacsony fehérvérsejtszám

    - étvágytalanság, megnövekedett étvágy

    - düh mások irányában, zavartság, hangulatváltozás, depresszió, szorongás, idegesség, gondolkodási nehézség

    - görcsök, rángatózó mozgás, beszédzavar, memóriazavar, remegés, álmatlanság, fejfájás, érzékeny bőr, érzéscsökkenés (zsibbadás), koordinációs zavar, szokatlan szemmozgás, fokozott, csökkent vagy hiányzó reflexek

    - homályos látás, kettős látás

    - forgó jellegű szédülés

    - magas vérnyomás, kipirulás vagy értágulat

    - nehézlégzés, hörghurut, torokkaparás, köhögés, orrszárazság

    - hányás, émelygés (hányinger), fogászati rendellenességek, fogínygyulladás, hasmenés, hasi fájdalom, emésztési zavar, székrekedés, száj- vagy torokszárazság, bélgázosság

    - arcduzzanat, sérülések, kiütés, bőrviszketés, pattanás

    - ízületi fájdalom, izomfájdalom, hátfájdalom, izomrángás

    - merevedési zavar (impotencia)

    - duzzanat a karokon, lábakon, járási nehézség, gyengeség, fájdalom, rossz közérzet, influenza-szerű tünetek

    - fehérvérsejtszám-csökkenés a vérképben, súlygyarapodás

    - véletlen sérülés, csonttörés, horzsolás

    Továbbá, gyermekeknél végzett klinikai vizsgálatok során gyakran számoltak be agresszív magatartásról és rángatózó mozgásról.

    Nem gyakori mellékhatások (amelyek 1000 emberből több mint egynél fordulhatnak elő):

    - allergiás reakció, pl. csalánkiütés

    - csökkent mozgás

    - szapora szívverés

    - duzzanat, vizenyő, amely kiterjedhet az arcra, törzsre és végtagokra

    - májproblémára utaló rendellenes vérvizsgálati eredmények

    A forgalomba hozatalt követően az alábbi mellékhatásokat jelentették:

    - vérlemezkeszám-csökkenés (véralvadáshoz szükséges sejtek)

    - hallucinációk

    - problémát jelentő mozgási rendellenességek pl. vonaglás, rángatózás, merevség

    - fülzúgás

    - májgyulladás, a bőr és a szemek sárgasága

    - heveny veseelégtelenség, vizelettartási nehézség

    - az emlőszövet megnövekedése, az emlők megnagyobbodása

    - a gabapentin hirtelen elhagyását követő mellékhatások (szorongás, álmatlanság, émelygés, fájdalom, izzadás), mellkasi fájdalom

    - cukorbetegeknél a vércukorszint-ingadozása

    Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

    5. HOGYAN KELL A Gabapentin AurobindoT TÁROLNI?

    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

    A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a Gabapentin Aurobindot. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

    Legfeljebb 25 °C on tárolandó.

    Buborékcsomagolás: Tárolja az eredeti csomagolásban.

    HDPE üveg csomagolás: Tárolja az eredeti tégelyben.

    A HDPE üveg felnyitását követő 30 napon belül kell felhasználni.

    A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

    6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

    Mit tartalmaz a Gapabentin Aurobindo

    - A készítmény hatóanyaga gabapentin.

    Minden 100 mg-os kemény kapszula 100 mg gabapentint tartlamaz.

    Egyéb összetevők:

    Kapszula töltet: Kukoricakeményítő és talkum.

    Kapszulahéj:

    Nátrium-lauril-szulfát,

    vörös vas-oxid (E 172),

    sárga vas-oxid (E 172)

    titán-dioxid (E 171),

    zselatin.

    Jelölő festék

    Sellak,

    Propilén-glikol,

    Fekete vas-oxid(E172)

    Kálium-hidroxid

    Milyen a Gabapentin Aurobindo készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

    Kapszula, kemény.

    Gabapentin Aurobindo100 mg-os kapszulák a fehér sapkán "D" jelöléssel ellátott narancssárga felsőrészű és "04" jelöléssel ellátott narancssárga alsórészű kemény zselatin kapszulák, fehér vagy csaknem fehér kristályos porral töltve.

    A Gabapentin Aurobindo100 mg-os kapszulák a következő kiszerelésben kaphatók:

    - Poliamid/alumínium /PVC és alumínium fóliás buborékcsomagolás 10, 20, 30, 50, 60, 90, 100 és 200 keménykapszulás kiszerelésben.

    - Szilikagél abszorbenst tartalmazó polipropilén kupakos HDPE üveg: 100, 200 és 1000 keménykapszula.

    Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.


    Címkék: GABAPENTIN, ,

    További gyógyszerek gabapentin hatóanyaggal