• Fuzeon


    Ez a gyógyszer már nem létezik adatbázisunkban!

    1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A FUZEON ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

    Hogyan hat a Fuzeon

    A Fuzeon gátolja a humán immunhiányt okozó vírus (HIV) bejutását a véráramban keringő, HIV által megtámadott sejtekbe (CD4 vagy T sejtek). A Fuzeon megakadályozza, hogy a HIV kapcsolódjon a megtámadott sejt membránjához. Ennek következtében a HIV nem tud bejutni a sejtbe és nem tud szaporodni, mert szaporodásához a gazdasejt DNS-ére van szüksége.

    Mikor kell alkalmazni a Fuzeon-t

    A Fuzeon-t más retrovírus-ellenes szerekkel kombinálva alkalmazzák a HIV vírus által okozott AIDS kezelésére. Az orvos az Ön HIV-fertőzésének kezelésére írta fel a Fuzeon-t. A Fuzeon azonban nem gyógyítja a HIV-fertőzést. Soha ne használjon és ne osszon meg mással használt injekciós tűt.

    2. TUDNIVALÓK A FUZEON ALKALMAZÁSA ELŐTT

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: enfuvirtide
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: nincs adat

    Ne alkalmazza a Fuzeon-t:

    - ha allergiás (túlérzékeny) az enfuvirtidre, vagy a Fuzeon bármely segédanyagára (lásd 6. pont).

    A Fuzeon fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

    Közölje orvosával

    - ha bármilyen más betegsége van.

    - ha bármilyen más gyógyszert szed, azokat is megemlítve, melyeket recept nélkül vásárolt.

    - ha bármilyen tüdőbetegsége volt a múltban; jelenleg intravénás drogot alkalmaz, vagy alkalmazott már; vagy dohányzik.

    - ha voltak már vese problémái.

    A Fuzeon nem csökkenti a HIV szexuális érintkezés illetve fertőzött vérrel történő átadásának veszélyét. Nagyon fontos, hogy továbbra is alkalmazzon minden olyan óvintézkedést amellyel megelőzheti a HIV-fertőzés továbbadását. A Fuzeon nem gyógyítja a HIV fertőzést.

    Egyes, előrehaladott HIV-fertőzésben (AIDS) szenvedő betegekben, akiknek kórtörténetében opportunista fertőzések szerepelnek, röviddel a HIV-ellenes kezelés megkezdése után a korábbi fertőzésre jellemző gyulladásos jelek és tünetek léphetnek fel. Ezek a tünetek feltehetőleg az immunrendszer javulásának köszönhetőek. Ez a javulás segít a szervezetnek felvenni a harcot az esetlegesen lappangó tünetmentes fertőzésekkel szemben. Krónikus hepatitisz B és C-ben szenvedő betegekben, akik retrovírus-ellenes kezelésben részesülnek, nagyobb a súlyos májbetegség kialakulásának kockázata. Amennyiben bármilyen, fertőzésre utaló tünetet észlel, azonnal értesítse kezelőorvosát.

    Csontrendszeri problémák

    Kombinált antiretrovirális terápiában részesülő betegeknél egy csontrendszeri betegség, az úgynevezett oszteonekrózis (a csontszövet elhalása a csontok vérellátásának megszűnése miatt) alakulhat ki. A betegség kialakulásának számos rizikótényezői közé tartozik többek között a kombinált antiretrovirális kezelés időtartama, a kortkoszteroidok használata, az alkoholfogyasztás, a súlyos immunszuppresszió, és a magas testtömeg-index. Az oszteonekrózis tünetei: ízületi merevség, ízületi fájdalom (különösen a csípő, a térd és a váll környékén) és mozgási nehézség. Ha ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, kérjük jelezze orvosának.

    A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg, vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. A tapasztalatok szerint a Fuzeon nem lép kölcsönhatásba az Ön egyéb HIV-ellenes gyógyszereivel vagy rifampicinnel (antibiotikum).

    A Fuzeon együttes alkalmazása étellel és itallal

    A Fuzeon-t étkezésektől függetlenül beadhatja, de az Ön által szedett egyéb gyógyszereket azok betegtájékoztatóiban szereplő utasítások szerint kell bevennie.

    Terhesség és szoptatás

    A Fuzeon-t terhesség és szoptatás idején nem szabad alkalmazni, kivéve ha az orvos elrendeli a gyógyszer alkalmazását. Feltétlenül mondja el orvosának, ha terhes, vagy gyanítja hogy terhes, vagy ha szoptat. A HIV-fertőzött anyáknak nem ajánlott csecsemőjük szoptatása, mert fennáll annak a veszélye, hogy a baba az anyatej által megfertőződik. Kérdéseivel bármely gyógyszer szedése előtt forduljon orvosához, vagy gyógyszerészéhez.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre

    A Fuzeon fenti képességeket befolyásoló hatását nem vizsgálták kifejezetten. Ha szédülést tapasztal a Fuzeon szedése során, ne vezessen gépkocsit és ne üzemeltessen gépeket.

    3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A FUZEON-T?

    A Fuzeon-t mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

    A készítmény szokásos adagja: 90 mg naponta kétszer, 1 ml szubkután injekcióban (közvetlenül a bőr alá) beadva.

    A Fuzeon részletes alkalmazási módja a betegtájékoztató végén található, ahol tájékoztatást talál az injekciós oldat elkészítéséről és az injekció önmagának történő beadásáról.

    Ha az előírtnál több Fuzeon-t adott be

    A Fuzeon-nak nincs specifikus ellenszere. Ha többet adott be mint kellett volna, forduljon kezelőorvosához.

    Ha elfelejtette a Fuzeon-t beadni

    Amint eszébe jutott, azonnal adja be a szükséges adagot, majd a szokott időben adja be a következő adagot. Ne adja be a kimaradt adagot, ha 6 óránál rövidebb idő van az esedékes következő adag beadásáig, soha ne adjon be dupla adagot az elfelejtett adag pótlására.

    4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

    Mint minden gyógyszer, így a Fuzeon is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

    A leggyakoribb mellékhatás, melyet a Fuzeon kezelés során észlelhet, az injekció beadásának helyén jelentkező reakció. Az injekció beadásának helyén a következő, enyhe, vagy közepes erősségű reakciókat észlelheti:

    - viszketés

    - duzzanat

    - pirosság

    - fájdalom, vagy nyomásérzékenység

    - megkeményedett bőr, vagy göbök.

    Ezek a tünetek már a kezelés első hetében megjelenhetnek, de általában nem rosszabbodnak a kezelés folytatása során. Az egyes injekciók helyén kifejlődött reakciók általában 7 napig vagy annál rövidebb ideig tartanak. Ha az injekció beadásának helyén elváltozást észlel, fontos, hogy ne hagyja abba a Fuzeon alkalmazását, amíg nem beszélte meg orvosával az esetleges problémáit.

    A helyi reakciók rosszabbodhatnak, ha az injekciót többször is ugyanarra a helyre, vagy ha a szükségesnél mélyebbre adja be (pl. az izomba). Ritkán előfordul, hogy egy-egy injekció beadása helyén fertőzés lép fel. Ennek elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy betartsa a Fuzeon injekció beadásának előírásait, melyeket a betegtájékoztató végén összefoglalunk.

    Az injekció beadásának helyén fellépő reakciókat kivéve a leggyakoribb mellékhatások, melyek a Fuzeon-nal vagy anélkül történő antiretrovirális kezelés során előfordulnak,a hasmenés és az émelygés volt.

    Nagyon gyakori mellékhatás (10 betegből több mint 1 beteget érint) a kéz, láb vagy lábszár zsibbadása valamint fájdalma és a testsúlycsökkenés.

    Gyakran előforduló mellékhatások (100 betegből több mint 1, de kevesebb mint 10 beteget érint):

    - melléküreggyulladás (a homlok üregei),

    - helyi bőrduzzanat,

    - tüdőgyulladás,

    - injekció beadásának helyén fellépő reakciók,

    - fül fertőzés,

    - mirigyduzzanat,

    - étvágycsökkenés,

    - anorexia,

    - emelkedett vérzsír értékek,

    - cukorbetegség,

    - szorongásérzés és ingerlékenység,

    - rossz álmok,

    - szédülés,

    - a koncentráció készség hiánya,

    - reszketés,

    - szemhéjgyulladás,

    - orrdugulás,

    - hasnyálmirigy-gyulladás,

    - gyomorégés,

    - száraz bőr,

    - ekcéma,

    - bőrpír,

    - akne,

    - izomfájdalom,

    - vesekő,

    - influenza-szerű tünetek,

    - gyengeség,

    - vér a vizeletben.

    Túlérzékenység (allergia) a Fuzeon iránt ritkán (10 000 betegből több mint 1, de kevesebb, mint 10 beteget érint) fordul elő. Ha viszont olyan tüneteket észlel, melyek a gyógyszer iránti allergiára utalnak, azonnal hagyja abba a kezelést, és amint lehet, forduljon orvosához.

    A következő tüneteket kell figyelnie: kiütés, magas testhőmérséklet vagy hidegrázás, émelygés, hányás, izzadás és remegés. A tünetek megjelenése nem feltétlenül jelenti azt, hogy allergiás a készítményre, de célszerű a tüneteket az orvossal megbeszélni.

    Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

    5. HOGYAN KELL A FUZEON-T TÁROLNI?

    A gyógyszer gyermektől elzárva tartandó!

    A Fuzeon és az injekcióhoz való víz dobozán feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a Fuzeon-t. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

    Az injekciós üveg a külső dobozban, fénytől védve tartandó.

    Az oldatot elkészítése után azonnal be kell adni. Ha nem használja fel azonnal, tartsa hűtőszekrényben (2 - 8 °C) és 24 órán belül használja fel.

    Ne alkalmazza a Fuzeon-t, ha bármilyen részecskét lát a porban, vagy az oldatban, az oldószer hozzáadása után. Ne alkalmazza az injekcióhoz való vizet, ha bármilyen részecskét lát a folyadékban vagy a víz nem tiszta.

    6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

    Mit tartalmaz a Fuzeon

    - A készítmény hatóanyaga az enfuvirtid. Az injekciós üveg 108 mg enfuvirtidet tartalmaz. A mellékelt oldószerrel történő feloldás után 1 ml oldat 90 mg enfuvirtidet tartalmaz.

    - Egyéb összetevők:

    Por:

    nátrium-karbonát (vízmentes)

    mannit

    nátrium-hidroxid

    sósav

    Oldószer:

    injekcióhoz való víz

    Ez a gyógyszer kevesebb, mint 1 mmol nátriumot (23 mg) tartalmaz adagonként, tehát gyakorlatilag nátruimmentesnek tekinthető.

    Milyen a Fuzeon külleme és mit tartalmaz a csomagolás:

    A Fuzeon por és oldószer oldatos injekcióhoz dobozában az alábbiak találhatók:

    60 injekciós üveg Fuzeon

    60 injekciós üveg injekcióhoz való víz, ami az injekció elkészítéséhez szükséges

    60 3 ml-es fecskendő

    60 1 ml-es fecskendő

    180 alkoholos törlőkendő

    Ez a csomag tartalmazza az összes szükséges eszközt 30 napi Fuzeon adag elkészítéséhez és beadásához.

    A Fuzeon-nak létezik még 60 injekciós üveg Fuzeon-t valamint 60 injekciós üveg injekcióhoz való vizet tartalmazó csomagolása is.

    HOGYAN KELL ALKALMAZNI A FUZEON-T

    A Fuzeon-t mindig úgy használja, ahogy kezelőorvosa előírta. Ha bizonytalan valamiben, forduljon orvosához, gyógyszerészéhez.

    A szokásos adag 90 mg naponta kétszer, 1 ml szubkután injekció (közvetlenül a bőr alá) a felső karba, a comb elülső részébe, vagy a hasba adva. Minden injekciót más helyre kell beadni, soha ne adja be olyan helyre, ahol még tart az előző injekcióra adott reakció. Soha ne adjon be injekciót anyajegybe, heges helyre, zúzódásos helyre, vagy a köldökbe.

    Mikor kell a Fuzeon-t beadni?

    A Fuzeon-t célszerű mindig ugyanabban az időben beadni. Az adagok beadása között eltelő idő lehetőleg azonos legyen. Az injekciót legjobb reggel, rögtön felkelés után, majd a második injekciót este, lefekvés előtt beadni.

    A következőkben leírjuk lépésről-lépésre, hogyan kell az injekciót beadni. Kérjük, forduljon orvosához, vagy gyógyszerészéhez, ha bármilyen kérdése van az injekció beadásával kapcsolatosan.

    Mennyi ideig kell a Fuzeon-t alkalmazni?

    A gyógyszert mindaddig alkalmaznia kell, amíg az orvos azt nem mondja, hogy abbahagyhatja a kezelést. Ha abbahagyja, vagy megszakítja a Fuzeon kezelést az Ön vérében lévő HIV vírusok gyorsabban rezisztenssé válhatnak a gyógyszer iránt, mint ha megszakítás nélkül végzi a kezelést. A HIV vírus egyébként is rezisztenssé válhat a Fuzeon iránt, ilyenkor a vírus vérszintje elkezd emelkedni. Ez az a pont, amikor az orvos abbahagyathatja Önnel a Fuzeon kezelést. Ezt a kérdést az orvosnak meg kell beszélnie Önnel.

    Mit tegyen ha balkezes

    Az ismertetőben lévő illusztrációk jobbkezes betegekre vonatkoznak. Ha balkezes, csinálja úgy, ahogyan Önnek természetes. Valószínűleg Önnek kényelmesebb a fecskendőt a bal kezébe fogni és az injekciós üveget a jobb keze hüvelyk és mutatóujja között tartani.

    Mikor van szüksége egy másik személy segítségére

    Vannak olyan injekciós helyek, pl. a felkar, melyeket először nehéz elérni, ezért legyen Önnel egy társ, egy családtag, vagy egy barát, aki segíteni tud, ha szükséges. Az injekciós tűvel okozható sérülések elkerülésének érdekében vigye magával segítőjét az oktatásra, ahol egy egészségügyi szakember megtanítja Önöknek az injekció beadásának módját.

    Az alkalmazott fecskendők

    A készítményhez adott fecskendőkön színes biztonsági tűvédő kupak van, mely a fecskendőhöz csatlakozik. Ezzel a biztonsági kupakkal használat után be kell fedni a tűt, így csökken a veszélye annak, hogy a tű sérülést okozzon.

    Annak ellenére, hogy az ilyen fecskendők nagyon biztonságosak, nagyon fontos, hogy alkalmazás után a használt fecskendőket megfelelőképpen, az egészségügyi szakember által javasolt módon gyűjtse össze.

    Ötletek a biztonságos alkalmazáshoz

    - Fertőzés megelőzése céljából alaposan mosson kezet. Ne érjen hozzá semmi máshoz, csak a gyógyszerhez és a segédeszközökhöz.

    - Mikor a fecskendő a kezében van, ne érintse meg a tűt. Ne fogja meg az injekciós üveg tetejét sem, ha már áttörölte az alkoholos törlőkendővel.

    - Győződjön meg arról, hogy az injekció beadásához szükséges anyagok és eszközök csomagolását korábban nem nyitották ki. Korábban kinyitott anyagokat ne használjon fel.

    - Soha ne használjon meggörbült, vagy sérült tűt

    - Soha ne keverje a gyógyszert csapvízzel.

    - Gyógyszerét soha ne adja be más injekciós készítményekkel együtt.

    - Az injekció kizárólag szubkután (a bőr alá) adható be. A Fuzeon nem adható intravénásan (közvetlenül a vénába), vagy intramuszkulárisan (közvetlenül az izomba).

    - A használt fecskendőket egy erre kijelölt, veszélyes anyagok számára fenntartott fedeles tartályba dobja, így a használt anyagok biztonságosan ártalmatlaníthatók. Beszélje meg orvosával, ha bármilyen kérdése van a használt anyagok megsemmisítésével kapcsolatosan.

    1. LÉPÉS: FELKÉSZÜLÉS AZ INJEKCIÓ BEADÁSÁRA

    Szedjen össze minden szükséges eszközt

    Szedje össze a következő eszközöket:

    - Egy injekciós üveg Fuzeon (fehér port tartalmazó injekciós üveg)

    - Egy injekciós üveg injekcióhoz való víz (színtelen, áttetsző steril folyadékot tartalmazó injekciós üveg)

    - Egy 3 ml-es fecskendő (nagyobb fecskendő) egy 25 mm-es tűvel

    - Egy 1 ml-es fecskendő (kisebb fecskendő) egy 13 mm-es tűvel

    - 3 alkoholos törlőkendő

    - Fedeles tartály a veszélyes anyagok biztonságos megsemmisítéséhez.

    Nyissa ki a fecskendő csomagolását és távolítsa el az injekciós üvegek kupakját

    - Dobja a csomagolást és az injekciós üvegek kupakját a hulladékgyűjtőbe.

    - Helyezze a fecskendőket és az injekciós üvegeket egy tiszta felületre.

    Mosson alaposan kezet

    - Kézmosás után ne érintsen meg semmi mást, csak az injekcióhoz szükséges eszközöket és az injekció beadásának a helyét.

    Tisztítsa meg az injekciós üvegek tetejét

    - Minden injekciós üveg tetejét törölje át egy friss, alkoholos törlőkendővel és hagyja a levegőn megszáradni.

    - Figyeljen oda, hogy az áttörlés után már ne érintse meg a gumi felületeket. Ha mégis megérintette, törölje át újra.

    2. LÉPÉS: A FUZEON OLDAT ELKÉSZÍTÉSE

    Az injekcióhoz való víz felszívása

    Fogja a kezébe a 3 ml-es nagy fecskendőt. A mutatóujjával hajlítsa vissza a színes biztonsági tűvédő kupakot a fecskendő felé.

    Hogy a tű biztosan álljon, fogja meg az átlátszó plasztik sapkát és rögzítse a tűt/tűvédőt óvatos, az óramutató járásával megegyező irányba történő csavarással. Ne erőltesse túlságosan, mert a tű kilazulhat.

    Az átlátszó plasztik sapkát úgy távolíthatja el, hogy a fecskendő felé nyomja, majd lehúzza.

    Szívjon fel 1,1 ml levegőt.

    Szúrja bele az injekciós tűt az injekcióhoz való vizet tartalmazó üveg gumidugójába, nyomja meg a dugattyút és nyomja ki a levegőt

    Fordítsa fejjel lefelé az injekciós üveget. Figyeljen arra, hogy az injekciós tű vége mindig az injekcióhoz való víz felszíne alatt maradjon, hogy ne juthasson levegőbuborék a fecskendőbe.

    Lassan húzza vissza a dugattyút, amíg a víz szintje eléri az 1,1 ml-es jelet. Kérjük ne feledje, hogy az injekciós üvegben a felhasználandó mennyiségnél több (2 ml) injekcióhoz való víz van; melyből 1,1 ml-t kell felhasználnia a gyógyszer megfelelő elkészítéséhez.

    - Óvatosan kocogtassa a fecskendőt, hogy ha van benne levegőbuborék, az jöjjön fel a felszínre.

    Ha túl sok levegő jutott a fecskendőbe, óvatosan nyomja meg a dugattyút, hogy a bent lévő levegő visszajusson az injekciós üvegbe. Újra szívja fel az injekcióhoz való vizet, és figyeljen arra, hogy a fecskendőben lévő vízmennyiség 1,1 ml legyen.

    - Húzza ki a tűt az injekciós üvegből és gondosan ügyeljen arra, hogy ne érintse meg a tűt és a tű se érjen hozzá semmihez.

    - Dobja a hulladékgyűjtőbe az injekcióhoz való víz injekciós üvegét. Az injekcióhoz való vizet tartalmazó oldószeres injekciós üveg egyszeri használatra szolgál; az összeállításhoz szükséges víz kiszívása után meg kell semmisíteni az injekciós üvegben maradt, fel nem használt injekcióhoz való vizet.

    Az injekcióhoz való víz hozzáadása a Fuzeon porhoz

    - Óvatosan ütögesse a Fuzeon-t tartalmazó injekciós üveget, hogy a benne lévő por fellazuljon.

    - A vízzel telt fecskendőt a hengerénél fogja meg és a tűt egy kicsit ferdén szúrja át a Fuzeon-t tartalmazó injekciós üveg gumidugóján.

    A fecskendő dugattyúját lassan befelé nyomva, csorgassa végig a vizet az injekciós üveg belső falán. Figyeljen arra, hogy a vizet ne nyomja erőteljesen közvetlenül a porra, mert így habképződést okozhat. Habképződés esetén hagyjon hosszabb időt a por teljes feloldódásáig.

    - Miután az összes vizet bejuttatta a Fuzeon-t tartalmazó injekciós üvegbe, húzza ki a fecskendőt az injekciós üvegből.

    - Egyik kezével fogja meg a fecskendőhengert és a színes biztonsági tűvédő kupakot enyhén nyomja egy síma felülethez, amig befedi a tűt. Kattanást fog hallani. Szabad kezével ne próbálja a kupakot a tűre nyomni.

    - Dobja a használt fecskendőt egy veszélyes anyagok számára fenntartott fedeles tartályba.

    Az injekcióhoz való víz és a Fuzeon por összekeverése

    - Óvatosan ütögesse az injekciós üveget az ujjbegyével amíg a por el nem kezd oldódni. Soha ne rázza az injekciós üveget, és ne fordítsa fel a keveredés siettetésére, mert ez túlzott habképződést eredményez. Miután a por elkezdett oldódni, tegye félre az injekciós üveget és hagyja teljesen feloldódni. A teljes oldódáshoz szükséges időtartam akár 45 perc is lehet. A teljes oldódás siettetése céljából óvatosan hengergetheti az injekciós üveget a két tenyere között.

    - Ha véletlenül megérinti a gumidugót, feltétlenül tisztítsa meg újra, egy újabb alkoholos törlőkendővel.

    - Győződjön meg róla, hogy a por tökéletesen feloldódott és hogy az esetleg keletkezett buborékok eltűntek. Ha lát még buborékot, óvatosan ütögesse az injekciós üveg falát, hogy az oldat buborékmentessé váljon.

    - A többi injekciós készítményhez hasonlóan fontos ellenőrizni, hogy vannak-e szemmel látható részecskék az oldatban. Ha lát részecskéket, ne használja fel az oldatot. Az ilyen injekciós üveget a veszélyes anyagok számára fenntartott fedeles tartályba kell dobni, vagy vissza kell vinni a gyógyszertárba. Kezdje újra a folyamatot egy új Fuzeon injekciós üveggel.

    - Ha egyszer egy adagot a fenti módon elkészített, az oldatot azonnal fel kell használni. Ha nem használja fel azonnal, hűtőszekrénybe kell tenni és 24 órán belül fel kell használni. Ilyenkor beadás előtt hagyja az oldatot szobahőmérsékletre felmelegedni.

    - Ha egy napra való mindkét adagját egyszerre elkészíti, a két Fuzeon injekciós üveg mindegyikéhez külön fecskendőt és injekcióhoz való vizet tartalmazó injekciós üveget használjon.

    3. LÉPÉS: FELKÉSZÜLÉS AZ INJEKCIÓ BEADÁSÁRA

    Hová adjuk az injekciót

    Az injekciót a hasba, a comb elülső részébe, vagy a felkarba lehet beadni. Minden injekciót új helyre kell beadni, soha ne adja be olyan helyre, ahol még látható az előzőleg beadott injekcióra adott reakció nyoma. Az injekciót nem szabad anyajegybe, sebhelyre, zúzódásos területre, vagy a köldökbe beadni.

    Válasszon ki az előző injekció helyétől eltérő másik területet, majd ellenőrizze, hogy van-e ott esetleg helyi reakciónak nyoma (nyomja meg a bőrt, hogy érezze, ha kemény göb képződött). Ilyen helyre lehetőleg ne adjon be injekciót. Olyan helyre se adja be, ahol a ruházat derékvonala, vagy egy öv irritálhatja a területet.

    Az injekció helyének megtisztítása

    Alaposan tisztítsa meg a bőrfelületet egy alkoholos törlőkendővel, körkörös, kifelé irányuló mozgással. Hagyja a területet a levegőn teljesen megszáradni.

    A Fuzeon felszívása az 1 ml-es fecskendőbe

    - A Fuzeon injekciós üveg tetejét törölje át újra, egy újabb alkoholos törlőkendővel.

    Fogja a kezébe az 1 ml-es kis fecskendőt. A mutatóujjával hajlítsa vissza a színes biztonsági tűvédő kupakot a fecskendő felé.

    Hogy a tű biztosan álljon, fogja meg a plasztik sapkát és rögzítse a tűt/tűvédőt úgy, hogy egy enyhe forgató mozdulattal rányomja azt a fecskendőre.

    Az átlátszó plasztik sapkát úgy távolíthatja el, hogy a fecskendő felé nyomja, majd lehúzza.

    Szívjon fel 1 ml levegőt. Figyeljen arra, hogy ne húzza a dugattyút túl gyorsan az 1 ml-es jel fölé, és/vagy ki a hengerből.

    Szúrja a fecskendőt a Fuzeon-t tartalmazó injekciós üveg gumidugójába és a dugattyút benyomva juttassa be a levegőt. Óvatosan fordítsa fejjel lefelé az injekciós üveget.

    Ügyeljen rá, hogy a tű hegye mindig az oldat felszíne alatt legyen, hogy meggátolja a levegőbuborékok bejutását a fecskendőbe. Lassan húzza vissza a dugattyút, amíg az oldat szintje el nem éri az 1,0 ml-es jelet. Figyeljen arra, hogy ne húzza a dugattyút túl gyorsan az 1 ml-es jel fölé és/vagy ki a hengerből.

    - Óvatosan kocogtassa a fecskendőt, hogy a levegőbuborékok feljöjjenek a felszínre.

    - Ha túl sok levegő jutott a fecskendőbe, óvatosan nyomja be a dugattyút, hogy a levegő visszajusson az injekciós üvegbe, majd ismét szívja fel az oldatot, hogy újra 1,0 ml oldat legyen a fecskendőben (vagy az a mennyiség, amelyet orvosa Önnek előírt). Ez a lépés mindaddig ismételhető, amíg a megfelelő mennyiségű oldat lesz a fecskendőben.

    - Húzza ki a fecskendőt az injekciós üvegből.

    4. LÉPÉS: A FUZEON BEADÁSA

    Ötlet: az egészségügyi szakember más injekciós technikát is javasolhat, mely megfelelőbb az Ön számára.

    Annyi bőrt csippentsen össze, amennyi még nem kellemetlen.

    - Szúrja be a tűt a bőre alá 45 fokos szögben.

    Amikor a tű bent van, engedje el a bőrt, és ezzel a kezével fogja meg a fecskendőt, hogy biztosan álljon, és ne csúszkáljon.

    - Hüvelykujjával nyomja meg a dugattyút és adja be az injekciót.

    Miután a gyógyszer teljes mennyiségét beadta, húzza ki a tűt a bőrből.

    - Egyik kezével fogja meg a fecskendőhengert és a színes biztonsági tűvédő kupakot enyhén nyomja egy síma felülethez, amig befedi a tűt. Kattanást fog hallani. Szabad kezével ne próbálja a kupakot a tűre nyomni.

    - Dobja a fecskendőt egy veszélyes anyagok összegyűjtésére szolgáló fedeles tartályba.

    - Ha vérzik az injekció helye, tegyen rá sebtapaszt.

    5. LÉPÉS: A HASZNÁLT ESZKÖZÖK MEGSEMMISÍTÉSE

    Az összes használt fecskendőt dobja a veszélyes anyagok gyűjtésére szolgáló fedeles tartályba. A fedelet tartsa szorosan lezárva, és a veszélyes anyagok gyűjtésére szolgáló tartályt tartsa gyermekek elől gondosan elzárva. A tartály megsemmisítésének módját beszélje meg orvosával, vagy gyógyszerészével.

    Ezen kívül gondoskodnia kell az összes használt alkoholos törlőkendő és injekciós üveg biztonságos megsemmisítéséről, akkor is, ha az injekciós üvegekben van még maradék fel nem használt oldat, vagy injekcióhoz való víz. A Fuzeon valamint az injekcióhoz való víz injekciós üvegeit egyszeri használatra szánták. A használt eszközöket (alkoholos törlőkendők, üres injekciós üvegek), a fecskendőket kivéve,ha nem véresek a szemétbe is ki lehet dobni. Ha véresek, ezeket is a veszélyes anyagok gyűjtésére szolgáló fedeles tartályba kell dobni.

    Ha bármilyen kérdése van a biztonságos megsemmisítéssel kapcsolatosan, beszélje meg orvosával, vagy gyógyszerészével.


    Címkék: FUZEON, ,

    További gyógyszerek enfuvirtide hatóanyaggal