FLIXONASE ALLERGIA

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Flixonase Allergia és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A gyógyszer hatóanyaga a flutikazon-propionát egy mellékvesekéreg hormonhatású anyag (kortikoszteroid), amely napi alkalmazás esetén gyulladáscsökkentő hatású. Ez a spray segít Önnek kontrollálni a környezeti allergének („triggerek”) által a szervezetében kiváltott reakciókat.

A Flixonase Allergia 18 éves és annál idősebb felnőtteknél alkalmazható szénanáthás és egyéb levegő útján terjedő allergiák, pl. háziállatok, poratkák és penészspórák által okozott tünetek kezelésére. Legfeljebb 24 órán át csökkenti a tüneteket, beleértve a tüsszögést, a viszketést, a könnyezést, az orrfolyást és orrviszketést, valamint az orrdugulást is.

3-4 napot igénybe vehet, amíg a gyógyszer kifejti teljes hatását. Ezért a rendszeres alkalmazás fontos, mert így érhető el a teljes terápiás előny.

Forduljon orvoshoz, ha 7 nap után nem érzi magát jobban, vagy ha az állapota romlik.

FLIXONASE ALLERGIA GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
fluticasone propionate

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
GlaxoSmithKline-Consumer Magyarország Kft
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 50 mikrogramm/adag szuszpenziós orrspray

A gyógyszermárka további termékei

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Flixonase Allergia alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Flixonase Alleriga-t

ha allergiás a flutikazon propionátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) bármely egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Flixonase Allergia alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:

ha Ön kortikoszteroid gyógyszereket használ (pl. ekcéma elleni krémeket, asztma elleni inhalációs gyógyszereket, tablettákat, injekciókat, orrspray-ket, valamint szem- vagy orrcseppeket).

ha orrában vagy a melléküregekben (szinuszokban) gyulladás áll fenn, vagy náthás, lázas, nemrégiben orrműtétje volt vagy orrában sérülés, illetve fekélyesedés van.

Ha tünetei 7 nap múlva nem javulnak, beszéljen a kezelőorvosával.

Ne alkalmazza a gyógyszert folyamatosan 3 hónapnál tovább, kivéve, ha a kezelőorvosa ezt mondja Önnek.

Forduljon kezelőorvosához, amennyiben homályos látás vagy egyéb látászavar jelentkezik, melyeket olyan állapotok okozhatnak, mint a szürke hályog vagy zöld hályog (glaukóma).

Ha kortikoszteroid orrspay-t nagy adagokban hosszú időn át alkalmaznak, mellékhatások alakulhatnak ki a szervezetbe felszívódó gyógyszer miatt. Ezek a hatások sokkal kisebb valószínűséggel alakulnak ki, mint a szájon át alkalmazott kortikoszteroidok esetében és egyénenként, valamint az egyes kortikoszteroid-készítmények esetében eltérőek lehetnek. A lehetséges általános hatások között előfordulhat a Cushing-szindróma, cushingoid-küllem, a mellékvese működésének elnyomása, gyermekeknél és serdülőknél a növekedés visszamaradása és sokkal ritkábban a csontsűrűség csökkenése, a szénhidrát-anyagcserére gyakorolt hatás, továbbá számos pszichológiai és viselkedési hatás, beleértve a pszichomotoros hiperaktivitást, az alvási rendellenességeket, a szorongást, a depressziót, illetve az agressziót (különösen gyermekeknél) is.

Az orrnyálkahártyán keresztül adható kortikoszteroidok ajánlottnál nagyobb adagjainak alkalmazása a mellékvese működésének klinikailag jelentős mértékű elnyomását eredményezheti. Ha megállapítást nyert, hogy az ajánlottnál nagyobb adag került alkalmazásra, stresszes állapotban vagy választott időpontban végzett műtét esetén mérlegelni kell a kiegészítő szisztémás kortikoszteroid alkalmazását.

Egyéb gyógyszerek és a Flixonase Allergia

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett bármely egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható gyógyszereket is, különös tekintettel az alábbiakra:

kortikoszteroid-gyógyszerek (pl. ekcéma elleni krémek, asztma elleni inhalációs gyógyszerek, tabletták, injekciók, orrspray-k, valamint szem- vagy orrcseppek),

ritonavir vagy kobicisztát (HIV-ellenes gyógyszerek),

ketokonazol (gombafertőzések elleni gyógyszer).

Egyes gyógyszerek fokozhatják a Flixonase Allergia hatását és lehetséges, hogy kezelőorvosa fokozott figyelemmel fogja kísérni Önt, míg ezen gyógyszereket szedi (beleértve egyes HIV-ellenes gyógyszereket: ritonavir, kobicisztát).

A Flixonase Allergia egyidejű alkalmazása étellel és itallal

A gyógyszert a nap bármely időszakában alkalmazhatja, étkezés közben vagy attól függetlenül.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Nem állnak rendelkezésre adatok e gyógyszer termékenységre gyakorolt hatásáról.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre 

A Flixonase Allergia nem, vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

A Flixonase Allergia benzalkónium kloridot tartalmaz, amely légzési panaszokat (hörgőgörcsöt) vagy irritációt, továbbá - különösen hosszú időtartamú alkalmazás esetén – orrnyálkahártya-duzzanatot okozhat.

3. Hogyan kell alkalmazni a Flixonase Allergia-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény adagja 18 éves és idősebb felnőtteknek:

Az ajánlott adag naponta 2 befújás (200 mikrogramm flutikazon-propionát) mindkét orrjáratba, lehetőleg reggelente.

Ha tünetei javultak, Ön csökkentheti az adagot naponta 1 befújásra mindkét orrjáratba.

Ha tünetei különösen rosszak, esetlegesen növelnie kell az adagot naponta kétszer 2 befújásra mindkét orrjáratba mindaddig, amíg tünetei javulnak, de ez csak rövid időtartamú alkalmazás lehet.

Ne alkalmazzon naponta 8-nál (orrjáratonként 4-nél) több befújást.

Használja a lehetséges legalacsonyabb adagot a tünetei kontrollálására.

Ha tünetei 7 nap után nem javulnak vagy nem jól kontrolláltak, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

Ne használjon többet az ajánlott adagnál!

Gyermekek és serdülők:

A készítmény gyermekek és serdülők esetében nem alkalmazható.

Az alkalmazás módja

A készítmény csak az orrnyálkahártyán alkalmazható.

Ne nyelje le!

Ne fújja a spray-t a szemébe!

Mielőtt használná a Flixonase Allergia-t

A Flixonase Alleriga egy kupakkal van ellátva, amely védi és tisztán tartja a szórófejet. Vegye le ezt a kupakot, mielőtt használni kezdené a spray-t (1. ábra).

Mielőtt új tartály Flixonase Allergia-t kezdene alkalmazni, illetve ha már néhány napja nem használta a spray-t, hozza a készüléket működésre kész állapotba a pontos adag biztosítása érdekében.

Tartsa a tartályt úgy, hogy hüvelykujja a tartály alatt, míg mutatóujja és középső ujja a szórófej egy egy oldalán legyen (2. ábra).

Amikor ezt teszi, ne irányítsa a szórófejet se önmagára, se másokra!

Ha a spray mégsem működik, tisztítsa meg úgy, ahogyan a „Spray tisztítása” pontban szerepel. Ne próbálja tűvel vagy más éles tárggyal elhárítani a dugulást vagy kitágítani a spray apró nyílását, mert ez tönkreteszi a spray működését.

A Flixonase Allergia használata:

•Fújja ki az orrát kíméletesen.

•Rázza fel alaposan a tartályt és vegye le róla a kupakot.

•Ha új tartály Flixonase Allergia-t kezd használni, illetve ha már néhány napja nem használta a spray-t, a készüléket működésre kész állapotba kell hoznia. Nyomja le több alkalommal a pumpát addig, amíg finom permet nem távozik a szórófejből.

•Tartsa a tartályt úgy, ahogyan a 3. ábrán látható. Helyezze a szórófejet az egyik orrjáratba és zárja le a másikat, kissé hajtsa előre a fejét és tartsa függőleges helyzetben a tartályt (4. ábra). Irányítsa a szórófejet kissé kifelé az orrjárat középvonalától.

•Kezdjen lassan belélegezni az orrán át. Amíg a belégzést végzi, nyomja le határozott mozdulattal a szórófej gallérját, hogy egy adag permetet juttasson az orrjáratba.

•Lélegezzen ki a száján át. Ismételje meg a 4. lépést, hogy ugyanabba az orrjáratba elvégezzen egy második befújást.

•Vegye ki a szórófejet ebből az orrjáratból és lélegezzen ki a száján keresztül (5. ábra).

•Ismételje meg a 4-6 lépést a másik orrjáratban is.

•A spray használata után törölje le a szórófejet egy száraz szövetdarabbal vagy papírzsebkendővel, majd helyezze vissza a kupakot.

A spray tisztítása:

•Vegye le a tartályról a kupakot és a szórófejet (6. ábra).

•Áztassa a szórófejet és a kupakot meleg vízbe néhány percre (7. ábra), majd öblítse le folyóvízzel (8. ábra).

•Rázza le a szórófejről és a kupakról a maradék vizet és szárítsa meg meleg, de nem túl forró helyen.

•Helyezze vissza a szórófejet (9. ábra).

•Ha szükséges, nyomja le több alkalommal a pumpát addig, amíg finom permet nem távozik a szórófejből. Helyezze vissza a kupakot.

•Ne próbálja tűvel vagy más éles tárggyal elhárítani a dugulást vagy kitágítani a spray apró nyílását, mert ez tönkreteszi a spray működését.

3-4 napot is igénybe vehet, hogy a Flixonase Allergia elérje maximális hatásosságát. A tünetek megelőzése érdekében kezdje a Flixonase Allergia alkalmazását még az Önnél allergiát kiváltó tényezők (triggerek) megjelenése előtt.

Nem alkalmazhatja hosszabb ideig a Flixonase Allergia-t, mint ameddig ki van téve az allergizáló „triggereinek” (pl. pollenszemcséknek).

Ha az előírtnál több Flixonase Allergia-t alkalmazott

Szóljon kezelőorvosának, ha az előírtnál többet alkalmazott.

Ha elfelejtette alkalmazni a Flixonase Allergia-t

Ha kihagyott egy adagot, alkalmazza a következőt, amikor itt az ideje. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ha kortikoszteroid orrspray-t nagy adagokban hosszú időszakon át alkalmaznak, a szervezetbe felszívódó hatóanyag mellékhatásokat válthat ki.

Nagyon ritka, de súlyos mellékhatások, amikor azonnal orvosi segítséget kell kérnie

•Allergiás reakció jelei, pl. bőrkiütés, a száj vagy az arc vizenyős duzzanata, illetve nehézlégzés.

•Látást érintő változások a készítmény alkalmazásának megkezdését követően. Szemproblémákat, pl. szürke hályogot vagy zöld hályogot (glaukómát) jelentettek olyan betegeknél, akik nagy adagokban alkalmaztak kortikoszteroidokat több éven át.

•Kis lyukak (perforációk) keletkezése az orrjáratokat elválasztó orrsövényen.

•Szemproblémák, pl. fájdalom

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások

Nem ismert, hogy az alábbi mellékhatások milyen gyakorisággal fordulnak elő, de ha előfordulnak, akkor hagyja abba a gyógyszer alkalmazását és azonnal forduljon orvoshoz.

•Homályos látás

•Orrnyálkahártya fekély

Ha a fentiek közül bármelyik tünet jelentkezik, hagyja abba a gyógyszer alkalmazását és forduljon azonnal orvoshoz.

Egyéb mellékhatások

Nagyon gyakori mellékhatások

Ezek 10-ből több mint 1 beteget érinthetnek:

•Esetenként orrvérzések.

Gyakori mellékhatások

Ezek 10-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek:

•Tüsszögés a spray használatát követően, de ez hamar elmúlik.

•Kellemetlen íz- vagy szagérzet.

•Száraz orr vagy torok, illetve orr- vagy torokirritáció.

•Fejfájás

Nagyon ritka mellékhatások

Ezek 10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek:

•Orrproblémák, pl. fájdalom és/vagy tartós orrvérzés.

Ha a fentiek közül bármelyik tünet jelentkezik, hagyja abba a gyógyszer alkalmazását és forduljon kezelőorvosához.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségek valamelyikén keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Flixonase Allergia-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó! 

A tartályon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne használja ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik. 

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Flixonase Allergia?

A készítmény hatóanyaga a flutikazon propionát. A spray minden egyes adagja 100 milligramm szuszpenziót bocsát ki, amely 50 mikrogramm flutikazon propionátot tartalmaz.

Egyéb összetevők: glükóz (vízmentes), mikrokristályos cellulóz, karmellóz-nátrium, fenil etil alkohol, benzalkónium klorid, poliszorbát 80 és tisztított víz. 

Milyen a Flixonase Allergia külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

A Flixonase Allergia fehér, átlátszatlan, vizes szuszpenziós orrspray.

Adagolást segítő feltéttel és porvédő kupakkal ellátott borostyánszínű üveg.

60 adag spray-t tartalmaz üvegenként, amelyek összesített tömege legalább 7,0 g vagy

120 adag spray t tartalmaz üvegenként, amelyek összesített tömege legalább 14,0 g

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

GlaxoSmithKline-Consumer Kft.

1124 Budapest

Csörsz u. 43.

Magyarország

Gyártó

Glaxo Wellcome SA, 

09400 Aranda de Duero, Burgos

Spanyolország

Springdew Limited

Units 9/10/11/12, Woodlands Business Park, Ystradgynlais, Swansea, SA9 1JW

Egyesült Királyság

GlaxoSmithKline Consumer Healthcare GmbH & Co. KG

Barthstrasse 4, 80339 München

Németország

OGYI-T-22848/01 60 adag műanyag adagolópumpával és porvédő kupakkal lezárt üvegben

OGYI-T-22848/02 120 adag műanyag adagolópumpával és porvédő kupakkal lezárt üvegben

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2018. augusztus.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Allergia gyógyszerek kategóriában