FENTANYL-ratiopharm transzdermális tapasz

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A FENTANYL-RATIOPHARM ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A fentanil az opioidok csoportjába tartozó erős fájdalomcsillapítók egyike.

A fájdalomcsillapító fentanil a tapaszból lassan szívódik fel a bőrön keresztül a szervezetbe.

Felnőttek:

A Fentanyl-ratiopharm felnőtteknél az olyan súlyos és tartós fájdalom csillapítására szolgál, amely kizárólag erős fájdalomcsillapítókkal kezelhető megfelelően.

Gyermekkorú betegek:

A Fentanyl-ratiopharm-ot az erős és hosszan tartó fájdalmak csillapítására alkalmazzák, olyan 2 éves vagy idősebb gyermekeknél, illetve serdülőkorúaknál, akiket már kezeltek egyéb erős fájdalomcsillapítókkal.

FENTANYL-ratiopharm transzdermális tapasz GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
ratiopharm Hungária
Vényköteles?
V (KP)
nem vényköteles

Kiszerelések

  • (10x)
  • (5x)

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A FENTANYL-RATIOPHARM ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza a Fentanyl-ratiopharm-ot

- ha allergiás (túlérzékeny) a fentanilra vagy a készítmény bármely egyéb összetevőjére.

- ha csupán rövid ideig tartó fájdalomban szenved, pl. sebészeti beavatkozás után.

- ha súlyos központi idegrendszeri károsodása van, például agyi sérülés következtében.

- ha súlyos légzési elégtelenségben szenved.

A Fentanyl-ratiopharm fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

FIGYELMEZTETÉS:

A Fentanyl-ratiopharm olyan gyógyszer, mely életveszélyes lehet gyermekek számára.

Ez a használt transzdermális tapaszokra is vonatkozik.

Sose felejtse el, hogy a készítmény külleme vonzó lehet gyermekek számára.

A Fentanyl-ratiopharm életveszélyes mellékhatásokkal járhat olyan személyeknél, akik nem használnak rendszeresen orvos által rendelt opioid gyógyszereket.

Orvosa a Fentanyl-ratiopharm-terápiát egy összetett fájdalomcsillapító-terápia részeként fogja Önnél alkalmazni, és rendszeresen ellenőrizni fogja az Ön Fentanyl-ratiopharm-ra adott személyes válaszreakcióját.

Mielőtt a Fentanyl-ratiopharm-ot alkalmazni kezdené, tájékoztassa orvosát, ha az alábbiak közül valamelyik betegségben szenved, mert ilyen esetekben nagyobb a mellékhatások kockázata és/vagy orvosának alacsonyabb fentanil adagot kell felírnia:

- asztma, légzési elégtelenség vagy bármilyen tüdőbetegség,

- alacsony vérnyomás,

- károsodott májműködés,

- károsodott veseműködés,

- ha fejsérülése, agytumora, koponyaűri nyomásfokozódásra utaló tünete (pl. fejfájás, látászavarok), tudatzavara, eszméletvesztése vagy kómája volt,

- lassú, rendszertelen szívverés esetén (bradiaritmia),

- fáradtságot és izomgyengeséget okozó betegségben (miaszténia grávisz).

Tájékoztassa orvosát, ha a kezelés ideje alatt láza jelentkezik, mivel a testhőmérséklet emelkedése miatt túl sok gyógyszer szívódhat fel a bőrén keresztül. Ugyanilyen ok miatt kerülje, hogy a bőrre felragasztott tapaszt közvetlen hőhatás érje, például elektromos melegítő párna, elektromos takaró, melegíthető vízágyak, infra-, vagy barnító lámpák, intenzív napozás, , melegvizes palack, hosszúra nyúlt forróvizes fürdés, szauna, vagy forró pezsgőfürdő használata során. Tartózkodhat a napon, de a tapaszt fedje ruházattal meleg nyári napokon.

Tolerancia, fizikai és pszichés függőség alakulhat ki, ha a Fentanyl-ratiopharm-ot hosszú ideig használja. Azonban ez csak ritkán figyelhető meg daganat okozta fájdalom kezelésekor.

Ha Ön az idős betegek korosztályába tartozik vagy leromlott a fizikai állapota (rosszul táplált), orvosa szorosabb megfigyelés alatt fogja tartani, mert előfordulhat, hogy alacsonyabb gyógyszeradagot kell felírni Önnek.

A tapaszt nem szabad kisebb darabokra vágni, mert az így feldarabolt tapaszok minőségét, hatásosságát és biztonságosságát nem igazolták.

A készítmény alkalmazása gyermekeknél és serdülőkorúaknál

A Fentanyl-ratiopharm kizárólag olyan 2 éves vagy ennél idősebb gyermekeknél, illetve serdülőkorúaknál alkalmazható, akik előzőleg már részesültek más opioid (pl. morfin) kezelésben.

A Fentanyl-ratiopharm nem alkalmazható csecsemőknél vagy 2 éves kor alatti kisgyermekeknél.

A véletlenszerű lenyelés elkerülése érdekében gyermekeknél fokozott körültekintés szükséges a transzdermális fentanil tapasz felragasztási helyének kiválasztásakor (lásd 3. "Hogyan kell alkalmazni a Fentanyl-ratiopharm-ot?" c. részt), továbbá ellenőrizni kell azt is, hogy a tapasz szorosan tapadt-e a bőrfelülethez.

A fentanil tapaszok használata pozitív doppingtesztet eredményezhet. A fentanil tapasz doppingszerként történő alkalmazása veszélyes lehet az egészségre.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Kérjük, tájékoztassa orvosát, ha barbiturátokat (alvászavarok kezelésére szolgáló szerek), buprenorfint, nalbufint vagy pentazocint (egyéb erős fájdalomcsillapítók) szed. Ezeket nem javasolt a Fentanyl-ratiopharm-mal együtt alkalmazni.

Kérjük, tájékoztassa orvosát, ha MAO-gátlókat (pl. depresszió elleni moklobemidet vagy Parkinson-kór ellen ható szelegilint) szed vagy szedett az elmúlt 14 napban. Ha ezeket a gyógyszereket fentanillal együtt alkalmazza, felerősödhet a toxikus hatásuk.

Ha egyidejűleg az agyműködést befolyásoló készítményeket szed, nagyobb a valószínűsége annak, hogy valamilyen mellékhatás, különösen légzési nehézség jelentkezik. Ez vonatkozik például az alábbi gyógyszerekre:

- szorongás kezelésére szolgáló gyógyszerek (trankvillánsok)

- depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerek (antidepresszánsok)

- pszichológiai betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek (neuroleptikumok)

- altatószerek, ha úgy véli, hogy altatószert fognak önnél alkalmazni, tájékoztassa orvosát vagy fogorvosát arról, hogy Fentanyl-ratiopharm-ot használ.

- alvászavarok kezelésére szolgáló gyógyszerek (hipnotikumok, szedatívumok)

- allergia vagy utazási betegség kezelésére szolgáló gyógyszerek (antihisztaminok/hányáscsillapítók)

- egyéb erős-hatású fájdalomcsillapítók (opioidok)

- alkohol

Az alábbiakban felsorolt gyógyszereket ne szedje a Fentanyl-ratiopharm alkalmazásával egyidejűleg, csak akkor, ha orvosa szoros felügyelet alatt tartja.

Ezek a gyógyszerek felerősíthetik a Fentanyl-ratiopharm hatásait és mellékhatásait. Ez vonatkozik pl. az alábbi gyógyszerekre:

- ritonavir, szakvinavir (a szerzett immunhiányos állapot, vagyis AIDS kezelésére szolgáló szerek)

- ketokonazol, itrakonazol, vorikonazol (gombás fertőzések kezelésére szolgáló készítmények)

- diltiazem (szívgyógyszer)

- makrolid antibiotikumok (fertőzések kezelésére szolgálnak), pl.: klaritromicin, eritromicin, telitromicin

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A Fentanyl-ratiopharm egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

A Fentanyl-ratiopharm és alkohol együttes alkalmazása fokozza a súlyos nemkívánatos hatások előfordulásának kockázatát, és légzési nehézséget, vérnyomásesést, mély bódultságot és kómát idézhet elő. A Fentanyl-ratiopharm-terápia alatt ne igyon alkohol tartalmú italokat.

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Nem ajánlott a Fentanyl-ratiopharm alkalmazása vajúdáskor és szüléskor (beleértve a császármetszést is), mivel a fentanil az újszülöttnél légzési problémákat okozhat. Amennyiben a Fentanyl-ratiopharm-mal való kezelés során teherbe esik, beszéljen orvosával. A Fentanyl-ratiopharm terhesség alatt és szoptatáskor nem alkalmazható, csak akkor, ha feltétlenül szükséges. A fentanil biztonságos használata terhesség alatt nem megállapított. A fentanil kiválasztódik az anyatejbe, és olyan súlyos mellékhatásokat okozhat a szoptatott csecsemőben, mint a kábultság, ill. a légzési elégtelenség. A kezelés alatt vagy a tapasz eltávolítását követő 72 órán belül keletkezett anyatejet meg kell semmisíteni.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Fentanyl-ratiopharm jelentősen befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Ezek kialakulása különösen a kezelés kezdetén vagy az adagok változtatásakor, illetve alkohol vagy szorongás elleni szerek együttes használatakor várható. Ha hosszú ideje ugyanazt a Fentanyl-ratiopharm dózist használja, orvosa dönthet arról, hogy engedélyezi-e a gépjárművezetést és veszélyes gépek kezelését. Orvosa engedélye nélkül a Fentanyl-ratiopharm kezelés alatt ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen veszélyes gépeket.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A FENTANYL-RATIOPHARM-OT?

A Fentanyl-ratiopharm-ot mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

Orvosa dönti el, hogy melyik hatáserősségű Fentanyl-ratiopharm a legmegfelelőbb az Ön számára. Az orvos a döntést a fájdalom erőssége, az Ön általános állapota és az Önnek adott eddigi fájdalomcsillapító kezelés alapján hozza meg.

Az alkalmazott adag önre kifejtett hatása szerint a tapasz nagysága vagy száma változtatható. A hatás az első tapasz felhelyezését követően 24 óra múlva alakul ki és fokozatosan csökken a tapasz eltávolítását követően. Ne hagyja abba a kezelést az orvosa megkérdezése nélkül.

Az első felhelyezett tapasz lassan fejti ki a hatását, ami akár egy napot is igénybe vehet, ezért orvosa kiegészítő fájdalomcsillapítókat adhat Önnek addig, amíg a Fentanyl-ratiopharm tapasz teljesen ki nem fejti hatását. Ezt követően a Fentanyl-ratiopharm folyamatos fájdalomcsillapítást kell, hogy biztosítson, lehetővé téve ezzel a kiegészítő fájdalomcsillapítók elhagyását. Ennek ellenére előfordulhat, hogy továbbra is szükség van a kiegészítő fájdalomcsillapításra.

Használat gyermekeknél és serdülőkorúaknál

A Fentanyl-ratiopharm kizárólag azoknak a 2 éves vagy ennél idősebb gyermekeknek és serdülőkorúaknak adható, akik már részesültek valamilyen opioid terápiában (pl. morfin). A Fentanyl-ratiopharm csecsemőknél és 2 évnél fiatalabb kisgyermekeknél nem alkalmazható.

Hogyan alkalmazza a Fentanyl-ratiopharm-ot?

- Keressen egy lapos, ép területet a törzs felső részén vagy a felkar bőrén, melyen nem található szőr, seb, pattanás vagy egyéb sérülés. Ez nem lehet olyan terület, amelyet sugárterápiával kezeltek.

- Amennyiben szőrös a bőrfelület, a szőrt ollóval vágja le. Ne borotválja, mivel az irritálja a bőrt. Ha szükséges megmosni, vízzel mossa le a bőrt. Ne használjon szappant, olajat, krémeket, alkoholt vagy egyéb tisztító anyagokat, amik irritálhatnák a bőrt. A bőr legyen teljesen száraz a tapaszt felhelyezése előtt.

- A tapaszt a csomagolás felnyitását követően azonnal fel kell ragasztani. A védőfilm eltávolítását követően a tapaszt határozottan nyomja rá tenyérrel a bőrre, mintegy 30 másodpercig, hogy a tapasz jól odatapadjon a bőrhöz. Különösen ügyeljen arra, hogy a tapasz szélei is megfelelően tapadjanak. Ezután tiszta vízzel mosson kezet.

- A fentanil transzdermális tapasz általában72 órán át (3 napig) használandó. A csomagolás külsejére feljegyezheti a tapasz felhelyezésének idejét. Ez segíthet emlékezni arra, hogy mikor kell a tapaszt cserélni.

- A tapasz felhelyezésének helyét ne érje külső hőhatás (lásd "A Fentanyl-ratiopharm fokozott elővigyázatossággal alkalmazandó").

- Mivel a transzdermális tapaszt egy vízhatlan külső hátlap védi, ezért a tapasz zuhanyozás közben is viselhető.

- Gyermekeknél a tapaszt a hát felső részére kell felhelyezni, ezzel minimálisra csökkenthető annak a lehetősége, hogy a gyermek eltávolítja a tapaszt.

Hogyan cserélje a transzdermális tapaszt?

- A tapaszt az orvosa által meghatározott időtartam letelte után távolítsa el. Legtöbb esetben ez 72 óra (3 nap). Rendszerint a tapasz nem jön le magától. Amennyiben a transzdermális tapasz eltávolítását követően annak darabjai a bőrön maradnak, azokat bőséges szappanos vízzel le lehet mosni.

- Hajtsa ketté a tapaszt úgy, hogy a ragadós élek egymáshoz tapadjanak. Tegye vissza a használt tapaszt a külső csomagolásba és dobja ki, vagy amennyiben lehetséges, juttassa azt vissza a gyógyszertárba.

- Helyezzen fel egy új tapaszt a fentiek szerint a bőrének egy másik területére. Több napnak kell eltelnie, hogy ugyanazt a bőrterületet használhassa.

Ha az előírtnál több Fentanyl-ratiopharm-ot alkalmazott

Amennyiben az előírtnál több tapaszt alkalmazott, távolítsa el a tapaszokat és a kockázat megítélése miatt sürgősen keresse fel orvosát vagy a kórházat.

A túladagolás legáltalánosabb tünete a légzés képességének csökkenése. Tünet, ha a beteg rendellenesen ritkán vagy gyengén lélegzik. Ennek előfordulásakor távolítsa el a tapaszt, és azonnal hívjon orvost. Az orvos megérkezéséig a beteget ébren kell tartani beszéddel vagy időnkénti felrázással.

A túladagolás egyéb jele és tünete lehet az aluszékonyság, az alacsony testhőmérséklet, a lassú szívverés, a csökkent izomtónus, mély lenyugodottság (szedáltság), az izomműködés összerendezetlensége, a pupillák beszűkülése és görcsök.

Ha elfelejtette alkalmazni a Fentanyl-ratiopharm-ot

Semmilyen körülmények között ne alkalmazzon kétszeres adagot.

A tapaszt háromnaponta (72 óránként) ugyanabban az időben kell cserélnie, ha az orvosa másképp nem rendeli. Ha elfelejtette a tapasz cseréjét, amint eszébe jut, cserélje azt. Ha hosszabb idő eltelte után cseréli a tapaszt, erről tájékoztassa orvosát, mert szüksége lehet egyéb fájdalomcsillapítóra is.

Ha idő előtt abbahagyja a Fentanyl-ratiopharm alkalmazását

Amennyiben meg akarja szakítani, vagy abba akarja hagyni a kezelést, mindig beszéljen orvosával a befejezés okáról és a további kezelésről.

A hosszú ideig tartó Fentanyl-ratiopharm használat fizikai és pszichés függőséget is okozhat. Ha abbahagyja a tapasz alkalmazását, rosszul érezheti magát.

Mivel a megvonási tünetek (hányinger, hányás, hasmenés, nyugtalanság és izomremegés) kockázata nagyobb a kezelés hirtelen abbahagyása esetén, soha ne hagyja abba magától a Fentanyl-ratiopharm alkalmazását, hanem először mindig beszéljen orvosával.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Fentanyl-ratiopharm is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Az alábbi gyakorisági adatok szolgálnak a mellékhatások leírásának alapjául:

Nagyon gyakori 10 betegből több, mint 1-nél

Gyakori 10 betegből kevesebb, mint 1-nél, de 100 -ból több, mint 1-nél

Nem gyakori 100 betegből kevesebb, mint 1-nél, de 1000 -ből több, mint 1-nél

Ritka 1000 betegből kevesebb, mint 1-nél, de 10000 -ből több, mint 1-nél

Nagyon ritka 10 000 betegből kevesebb, mint egynél, ide értve az egyedi eseteket is

Nem ismert az előfordulási gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg

Amennyiben a következő súlyos, nagyon ritka mellékhatások jelentkeznének, hagyja abba a kezelést, és azonnal hívja ki orvosát, vagy keresse fel a kórházat: súlyos légzési elégtelenség (súlyos légszomj, hörgő légzés) vagy az emésztőrendszer teljes leállása (görcsös fájdalom, hányás, szélgörcs).

Egyéb mellékhatások

Nagyon gyakori: Álmosság, szédülés, fejfájás, hányinger, hányás, székrekedés.

Gyakori: Túlérzékenység, étvágytalanság, alvási nehézség, depresszió, nyugtalanság, zavarodottság, hallucinációk (olyan dolgok látása, érzékelése vagy hallása, amelyek nincsenek jelen), szedáció, idegesség, remegés, zsibbadás, forgó jellegű szédülés, rendszertelenné és/vagy erőteljessé vált szívdobogás miatt kellemetlen érzések, a vérnyomás és a szívritmus emelkedése, légzési nehézség, hasmenés, szájszárazság, gyomorfájás, emésztési nehézség, izzadás, viszketés, bőrkiütés, bőrpír (eritéma), bőrreakciók a felhelyezés helyén, izomspazmusok, a normálisnál kevesebb vizeletürítés (csökkent vizelet-kiválasztás), szokatlan fáradtságérzet, vízvisszatartás a szövetekben, fizikai erő csökkenése, általános rossz közérzet, fázás.

A bőrkiütés, bőrpír és a viszketés rendszerint a tapasz eltávolítása után egy napon belül elmúlik.

Nem gyakori: Nyugtalanság, zavarodottság, szokatlan felszabadultság érzet, a tapintásérzés és érzékelés csökkenése, görcsök (beleértve klónusos és az ún. grand mal rohamot is), memóriavesztés, nehézség a beszédben, a vérnyomás és a szívritmus csökkenése, a bőr kékes elszíneződése, elégtelen légzés (légzésdepresszió), légzési ártalom, bélelzáródás, bőrproblémák (ekcéma, allergiás bőrgyulladás, bőrgyulladás, a tapasszal való érintkezés helyén fellépő bőrgyulladás, kiütés), izomrángás, merevedési zavar, szexuális működészavar, bőrreakció és túlérzékenység a tapasz helyén, influenzaszerű betegség, a testhőmérséklet változásának érzése.

A Fentanyl-ratiopharm hosszantartó használata során előfordulhat, hogy a Fentanyl-ratiopharm hatékonysága csökken, és az adag változtatása válik szükségessé (tolerancia alakul ki).

Fizikai és pszichés függőség is kialakulhat, és megvonási tüneteket is észlelhet a tapasz alkalmazásának hirtelen abbahagyásakor. Megvonási tünetek közé tartozhat a hányinger, a hányás, a hasmenés, a szorongás és a reszketés.

Ritka: Szűk pupillák, rendszertelen szívverés, kitágult erek, légzésleállás (apnoe), túl felszínes vagy túl lassú légzés, amely nem elégíti ki a szervezet igényeit (hipoventilláció), bélelzáródás (szubileusz), csuklás, a tapasz alatt jelentkező bőrreakciók (bőrgyulladás, ekcéma).

Nagyon ritka: Téveszmés képzelgések, izgatottság állapotai, koordinációs zavarok, látásélesség romlás, fájdalmas puffadás, húgyhólyagfájdalom, a normálisnál kevesebb vizeletürítés (csökkent vizelet-kiválasztás).

Nagyon ritkán jelentettek olyan újszülötteknél fellépő megvonási tüneteket, akiknek édesanyjuk hosszú időn át használta a fentanil transzdermális tapaszt a terhesség során.

Nem ismert: Generalizált akut allergiás reakciók, amelyek vérnyomáseséssel és/vagy légzési nehézséggel (anafilaxiás sokk, anafilaxiás reakció, anafilaktoid reakció), abnormálisan lassú légzéssel jár.

Gyermekek

A tapasztalt nemkívánatos események a transzdermális fentanillal kezelt gyermekeknél és serdülőkorúaknál hasonló volt a felnőtteknél megfigyelthez.

A transzdermális fentanil előírásnak megfelelő alkalmazásakor nem áll fenn semmilyen specifikus kockázat a gyermekekre illetve a serdülőkorúakra vonatkozóan.

A gyermekgyógyászati klinikai vizsgálatok során jelentett nagyon gyakori nemkívánatos események a láz, hányás és hányinger.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. HOGYAN KELL A FENTANYL-RATIOPHARM-OT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó még használat után is. Nagy mennyiségű hatóanyag marad a tapaszban a használat után is.

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne alkalmazza a Fentanyl-ratiopharm-ot. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Környezetvédelmi és biztonsági okokból a használt vagy a nem használt transzdermális tapaszokat, valamint a lejárt transzdermális tapaszokat is meg kell semmisíteni, vagy vissza kell juttatni a gyógyszertárba. A használt transzdermális tapaszokat úgy kell félbe hajtani, hogy a tapadó felszínek összetapadjanak. Helyezze vissza a használt tapaszt a külső csomagolásba és dobja ki vagy amennyiben lehetséges juttassa vissza a gyógyszertárba.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Fentanyl-ratiopharm?

- A készítmény hatóanyaga a fentanil.

Minden egyes tapaszból 25 mikrogramm fentanil szabadul fel óránként. Egy 7,5 cm2 felületű tapasz 4,125 mg fentanilt tartalmaz.

Minden egyes tapaszból 50 mikrogramm fentanil szabadul fel óránként. Egy 15 cm2 felületű tapasz 8,25 mg fentanilt tartalmaz.

Minden egyes tapaszból 75 mikrogramm fentanil szabadul fel óránként. Egy 22,5 cm2 felületű tapasz 12,375 mg fentanilt tartalmaz.

Minden egyes tapaszból 100 mikrogramm fentanil szabadul fel óránként. Egy 30 cm2 felületű tapasz 16,5 mg fentanilt tartalmaz.

- Egyéb összetevők:

Tapadó réteg: Poliakrilát tapadó réteg

Hátlap: Polipropilén fólia, kék jelölőfesték

Hatóanyag leadó réteg: Polietilén-tereftalát fólia (szilikonizált)

Milyen a Fentanyl-ratiopharm készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

A Fentanyl-ratiopharm áttetsző, ragadós hátsó felszínű transzdermális tapasz, mellyel a bőrhöz tud tapadni. A transzdermális tapaszon kék színnel fel van tüntetve a hatáserősség.

Fentanyl-ratiopharm 25 mikrogramm/h transzdermális tapasz

Fentanyl-ratiopharm 50 mikrogramm/h transzdermális tapasz

Fentanyl-ratiopharm 75 mikrogramm/h transzdermális tapasz

Fentanyl-ratiopharm 100 mikrogramm/h transzdermális tapasz

A Fentanyl-ratiopharm 3, 4, 5, 10 16 és 20 db transzdermális tapaszt tartalmazó kiszerelésben kapható.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) fájdalomcsillapító kategóriában