ETOPOSID

1. Milyen típusú gyógyszer az Etoposid Ebewe, és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Etoposid Ebewe különböző daganatos betegségek kezelésére alkalmazott gyógyszer (citosztatikum).

A készítmény hatóanyaga, az etopozid, a sejtosztódás gátlásán keresztül pusztítja el a kóros sejteket.

Alkalmazható önmagában, vagy egyéb daganatellenes szerrel kombinációban (az ún. poli-kemoterápiás protokollok során). Az Etoposid Ebewe hatékonynak bizonyult

- a Hodgkin- és a non-Hodgkin limfóma (a nyirokrendszer rosszindulatú daganata),

- az akut mieloid leukémia (fehérvérűség),

- a kissejtes és nem-kissejtes tüdődaganat,

- magzatburokdaganat,

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: etoposide

Kiszerelések és további adatok:

Vényköteles: nincs adat

- és a heredaganat kezelésében.

2. Tudnivalók az Etoposid Ebewe alkalmazása előtt

Nem alkalmazható az Etoposid Ebewe

- ha allergiás az etopozidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;

- sárgaláz elleni, vagy más, élő kórokozót tartalmazó védőoltásokkal egyidejű alkalmazás esetén.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Az Etoposid Ebewe alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a szakszemélyzettel.

- Az etopozid kizárólag a daganatellenes kezelésben járatos szakorvos felügyelete mellett alkalmazható.

- Az etopozid-kezelés során egész testre kiterjedő allergiás reakció jelentkezhet, melynek jelei lehetnek például: bőrkiütés, csalánkiütés, viszketés, (allergiás bőrtünetek) mellett melegségérzés, gyors szívverés, légzési problémák és alacsony vérnyomás. Ha ilyen tüneteket észlel, haladéktalanul forduljon kezelőorvosához vagy a szakszemélyzethez.

- A gyógyszert intravénás infúzióban fogják beadni Önnek.

Annak ellenére, hogy az etopozid infúzió lassan kerül beadásra, vérnyomásesés következhet be. Azonnal szóljon kezelőorvosának vagy a szakszemélyzetnek, ha szédül, megfájdul a feje, elsötétül a világ a szeme előtt vagy ájulásérzése van (ezek az alacsony vérnyomás tünetei is lehetnek).

A beadás helyén esetenként reakciók (fájdalom, bőrpír, duzzanat, fekély, hólyagosodás) alakulhatnak ki, amelyek észlelése esetén mielőbb forduljon kezelőorvosához.

- Ha fertőzése van, a kezelés elkezdése előtt feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, a fertőzésnek a kezelés elkezdése előtt meg kell gyógyulnia.

- A vérképét és a májműködését ellenőrizni fogják. Kezelőorvosa dönthet a kezelés átmeneti leállításáról az eredmények alapján.

- Kezelőorvosa megváltoztathatja a kezelést,

- ha Ön sugárkezelést vagy egyéb daganatellenes kezelést kapott korábban,

- ha a mája vagy veséi nem működnek megfelelően.

- Az Etoposid Ebewe készítménnyel történő kezelést követően fehérvérűség (leukémia) alakulhat ki Önnél.

- Ha a bőrére kerül az Etoposid Ebewe készítmény, vízzel alaposan mossa le

Egyéb gyógyszerek és az Etoposid Ebewe

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Nem kaphat élő kórokozót tartalmazó védőoltást (pl. sárgaláz ellen) az Etoposid Ebewe készítménnyel történő kezelés alatt.

Ha Ön ciklosporint (pl. szervátültetést követően), ciszplatint (daganatellenes szer) kap, az Etoposid Ebewe toxikus hatásai a szervezetből történő lassabb kiürülés miatt súlyosbodhatnak.

Ha Ön fenitoint (epilepszia kezelésére alkalmazott gyógyszer) kap, az Etoposid Ebewe szervezetből való kiürülése felgyorsulhat.

Ha Ön más csontvelő károsító gyógyszert kap, az Etoposid Ebewe készítmény által a csontvelőre kifejtett toxikus hatások súlyosbodhatnak.

Ha Ön vérhígító gyógyszert (antikoagulánst, pl warfarin hatóanyagú tablettát) szed, beszélje meg orvosával, hogy kell-e módosítni az adagot.

A fenilbutazon, nátrium-szalicilát vagy szalicilsav tartalmú gyógyszerek (legtöbbször fájdalomcsillapítókban találhatók) befolyásolják az Etoposid Ebewe hatását.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség

Az Etoposid Ebewe készítmény a terhesség alatt alkalmazva károsíthatja a magzatot. Amennyiben Ön terhes, vagy a kezelés alatt esik teherbe, orvosa ezt részletesen meg fogja beszélni Önnel.

Ha ön fogamzóképes korú, akkor a kezelés alatt és a kezelést követő 6 hónapban hatékony fogamzásgátlás alkalmazása szükséges a teherbe esés elkerülése céljából.

Szoptatás

Abba kell hagynia a szoptatást az Etoposid Ebewe készítménnyel történő kezelés alatt.

Termékenység

Az etopozid-kezelés során és az követően 6 hónapon keresztül a nőknek (l. fent), mind a férfiaknak, hatékony fogamzásgátló módszert kell alkalmazni.

Amennyiben az etopozid-kezelés után gyermeket tervez, genetikai tanácsadás igénybevétele javasolt.

Férfiaknál fennáll a végleges terméketlenség veszélye, ezért beszéljen kezelőorvosával a spermakonzerválás lehetőségéről.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Az etopozid gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre kifejtett hatásait nem vizsgálták. Ha olyan mellékhatásokat észlel, mint a fáradtság és álmosság, kerülnie kell a gépjárművezetést és gépek kezelését.

Gyermekek

Az Etoposid Ebewe készítmény biztonságosságát és hatásosságát gyermekekek esetében szisztematikusan nem vizsgálták.

Az Etoposid Ebewe poliszorbát 80-at, alkoholt (etanolt) és benzil-alkoholt tartalmaz.

Az Etoposid Ebewe poliszorbát 80-at tartalmaz. Koraszülötteknél poliszorbát-tartalmú E-vitamin injekció adása esetén máj- és veseelégtelenséggel, légzészavarral, vérlemezke-szám csökkenéssel és hasüregi folyadékgyülemmel járó életveszélyes szindrómát észleltek.

Az Etoposid Ebewe 33 térfogat% etanolt (alkohol) (legfeljebb 2500 mg adagonként, 63 ml sörrel, 26 ml borral megegyező adag) tartalmaz. Túlzott alkoholfogyasztás, valamint diszulfirám kezelés (leszokást elősegítő gyógyszer) esetén a készítmény ártalmas. Terhes vagy szoptató nők, gyermekek és magas rizikófaktorú betegek (pl.: máj betegség vagy epilepszia) esetén a készítmény alkalmazása megfontolandó.

Az Etoposid Ebewe 20 mg benzil-alkoholt tartalmaz milliliterenként. Koraszülötteknek és újszülötteknek nem adható. Amennyiben a benzil-alkohol koncentrációja a szervezetben meghaladja a napi 90 mg/ttkg szintet, a halálos kimenetelű toxikus reakciók kockázata nő. Ezért a készítmény csecsemőknél és 3 éves kor alatti gyermekeknél nem alkalmazható.

3. Hogyan kell alkalmazni az Etoposid Ebewe készítményt?

A gyógyszert egészségügyi személyzet adja be, sose adja be saját magának.

Ha az előírtnál több Etoposid Ebewe készítményt alkalmaztak Önnél

Az adagot egyénre szabottan, Önnek számolják ki. Az adag függ a daganat típusától, attól, hogy a készítményt önmagában vagy kombinációban alkalmazzák, és hogy milyen az Ön általános állapota.

Túladagolás vagy kifejezett mellékhatások jelentkezése esetén haladéktalanul tájékoztassa orvosát.

A túladagolás a csontvelő súlyos működési gátlásával és nyálkahártya-gyulladással járhat. Bizonyítottan hatékony ellenszert ez idáig nem találtak.

A túladagolás tünetei lehetnek: hányinger, hányás, allergiás reakciók, hörgőgörcs, alacsony vérnyomás, a vér húgysavszintjének megemelkedése. A túladagolás kezelése tüneti és támogató kezelés.

Ha elfelejtették alkalmazni az Etoposid Ebewe készítményt

Ez nem fordul elő, mert kezelőorvosa vagy a szakszemélyzet adja be Önnek az Etoposid Ebewe

készítményt.

Ha idő előtt abbahagyják az Etoposid Ebewe alkalmazását

Kezelőorvosa határozza meg, hogy mikor kell leállítani az Etoposid Ebewe készítménnyel történő kezelést.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A következő súlyos, adott esetben életveszélyes mellékhatások fordulhatnak elő az Etoposid Ebewe alkalmazása során:

Nagyon gyakori mellékhatások (10 betegből több mint 1-nél jelentkezhetnek):

- A csontvelő nem termel elég vérsejtet (mieloszupresszió), különösen fehérvérsejtet (leukopénia, neutropénia) és vérlemezkét (trombocitopénia), melynek következményei láz, fertőzés ill. vérzések. A fehérvérsejt-szám csökkenés mélypontja általában a gyógyszer adását követő 10-15. nap között jelentkezik. A fehérvérsejt-szám csökkenése gyakrabban jelentkezik, mint a vérlemezke-szám csökkenése és gyakrabban középsúlyos vagy súlyos. A gyógyulás általában az utolsó dózist követően 24-28 nappal következik be.

Gyakori mellékhatás (100 beteg közül 1-10-nél jelentkezhet):

- Egész testre kiterjedő pl remegéssel/hidegrázással, kipirulással, gyors szívveréssel (tahikardiával), légzési problémákkal (légszomjjal, hörgőgörccsel) és alacsony vérnyomással járó súlyos allergiás reakció (anafilaxia) allergiás bőrtünetekkel.

Ritka mellékhatások (10 000 beteg közül 1-10 betegnél jelentkezhetnek)

- Hólyagos elváltozások a szájüregben, a szem, a hüvely, stb. területén, melyek kifekélyesed(het)nek, foltos kiütések a bőrön, stb. (Stevens Johnson szindróma), mely tünetekhez a bőr lemezes leválása társulhat (Toxikus Epidermalis Necrolysis). A felsorolt tünetekkel egyidőben láz, köhögés, stb. léphet fel.

Gyakoriság nem ismert:

- Tumor-lízis szindróma esetekről számoltak be. Az etopozid és más daganatellenes gyógyszerek egyidejű alkalmazását követően az elpusztuló rákos sejtek bomlástermékei okozzák: a vér kémiai összetétele megváltozik, ami vérszegénységhez, a veseműködés romlásához (kevés vizelet) és a szívverés megváltozásához, görcsök kialakulásához és néha halálhoz vezet.

Egyéb lehetséges mellékhatások

Nagyon gyakori mellékhatások (10 betegből több mint 1-nél jelentkezhetnek):

- Vérszegénység,

- hasi fájdalom, székrekedés, hányinger, hányás, étvágytalanság,

- májkárosodás,

- hajhullás, ami néha teljes kopaszságot eredményez (a kezelés befejezését követően újranő), a bőr színének megváltozása,

- gyengeség, fáradtság.

Gyakori mellékhatások (100 beteg közül 1-10-nél jelentkezhetnek):

- leukémia (fehérvérűség),

- szédülés,

- szívroham, ritmuszavarok,

- magas vérnyomás, az infúzió gyors adását követően alacsony vérnyomás,

- az emésztőrendszer nyálkahártyájának gyulladása (pl szájnyálkahártya-gyulladás, nyelőcső-gyulladás), hasmenés,

- bőrkiütés, csalánkiütés, viszketés (allergiás bőrtünetek),

- fájdalom, bőrpír, duzzanat, fekély, hólyagosodás, szöveti elhalás a beadás helyén, vénagyulladás.

Nem gyakori mellékhatások (1 000 beteg közül 1-10-nél jelentkezhetnek):

- végtagok bizsergése, zsibbadása (perifériás neuropátia).

Ritka mellékhatások (10 000 beteg közül 1-10 betegnél jelentkezhetnek):

- görcsök, látóideg-gyulladás, átmeneti látásvesztés, aluszékonyság, fáradtság,

- a tüdőszövet gyulladása (intersticiális pneumonitisz), tüdőkárosodás (tüdőfibrózis),

- nyelési zavar, ízérzékelés zavara,

- bőrgyulladás a besugárzás helyén, a kezeléssel összefüggésben ("recall" dermatitis).

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

5. Hogyan kell az Etoposid Ebewe készítményt tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Etoposid Ebewe A készítmény hatóanyaga az etopozid. A koncentrátum 20 mg etopozidot tartalmaz milliliterenként.

A 2,5 ml-es injekciós üveg 50 mg etopozidot tartalmaz.

Az 5 ml-es injekciós üveg 100 mg etopozidot tartalmaz.

A 10 ml-es injekciós üveg 200 mg etopozidot tartalmaz.

- Egyéb összetevők: vízmentes citromsav, benzil-alkohol, poliszorbát 80, etanol, makrogol 300.

Milyen az Etoposid Ebewe külleme, és mit tartalmaz a csomagolás?

Világossárga színű, tiszta, steril, részecskéktől gyakorlatilag mentes oldat.

50 mg ill. 100 mg ill. 200 mg etoposid kék színű, lepattintható műanyag védőlappal, rollnizott alumínium kupakkal és szürke gumidugóval lezárt, barna színű 2,5 ill. 5 ill. 10 ml-es üvegbe töltve.

1 db injekciós üveg (2,5 ml ill. 5 ml ill. 10 ml) faltkartonban.

Címkék: ETOPOSID, Daganat, Rák

További gyógyszerek etoposide hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Daganatellenes szerek kategóriában