• Escapelle

    1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ ESCAPELLE ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

    Az Escapelle sürgősségi fogamzásgátló készítmény, melynek alkalmazása 72 órán (3 napon) belül javasolt olyan közösülést követően, amelynek során fogamzásgátló módszert nem használtak, vagy a szokásos fogamzásgátlás nem volt megfelelő.

    Az Escapelle a petefészekben termelődő sárgatest-hormonhoz hasonló, szintetikusan előállított hatóanyagot, levonorgesztrelt tartalmaz. A létrejövő terhességek kb. 84%-át lehet megelőzni Escapelle alkalmazásával, ha a készítményt a védekezés nélküli közösülést követő 72 órán belül alkalmazzák. A gyógyszer nem mindig akadályozza meg a terhességet, de mindenképpen hatásosabb, ha a védekezés nélküli közösülés után a lehető leghamarabb beveszi. Sokkal előnyösebb, ha 12 órán belül veszi be, mint ha a 3. napra halasztja azt.

    Az Escapelle feltételezhetően az alábbiak szerint működik:

    - Meggátolja a petesejt kiszabadulását a petefészekből;

    - Meggátolja, hogy a spermiumok megtermékenyíthessék a már esetlegesen kiszabadult petesejtet.

    Az Escapelle csak abban az esetben előzheti meg a terhességet, ha a védekezés nélküli közösülést követő 72 órán belül alkalmazzák. A fennálló terhességre már nem hat. Amennyiben az Escapelle bevétele után történik védekezés nélküli közösülés, a gyógyszer nem fogja megakadályozni a terhességet.

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: levonorgestrel
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: igen

    2. TUDNIVALÓK AZ ESCAPELLE SZEDÉSE ELŐTT

    Ne szedje az Escapelle-t

    - ha allergiás (túlérzékeny) a levonorgesztrelre vagy az Escapelle egyéb összetevőjére (lásd 6. pont).

    Az Escapelle fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

    Amennyiben az alábbiak közül bármelyik eset igaz Önre, kérjük, forduljon orvosához az Escapelle bevétele előtt, mert előfordulhat, hogy a sürgősségi fogamzásgátlás Önnél nem alkalmazható. Ilyen esetben lehetséges, hogy orvosa másfajta sürgősségi fogamzásgátlást javasol majd Önnek.

    - Ön súlyos vékonybél-betegségben szenved (pl.: Crohn betegség), ami a gyógyszer felszívódását gátolja

    - Önnek súlyos májbetegsége van

    - Ha Ön már terhes, vagy feltételezi, hogy terhes. Ez a gyógyszer fennálló terhesség esetén már nem hat. Amennyiben Ön terhes, az Escapelle nem tudja megszakítani a terhességét, mert az Escapelle nem "abortusztabletta".

    Ön már terhes lehet, ha:

    - a menstruációja több mint öt napot késik, vagy a megfelelő időben jelentkezik ugyan, de lefolyása eltér a megszokottól

    - ha ugyanabban a menstruációs ciklusban 72 óránál korábban is történt védekezés nélküli közösülés.

    Az Escapelle szedése fokozott elővigyázatossággal ajánlott, ha:

    - Önnél már előfordult méhen kívüli terhesség

    Kapcsolódó cikkek

    Escapelle és menstruáció
    Escapelle utani zavar
    Hogyan fokozhatják fogamzóképességüket a nők?
    A kismamáknak megterhelőbb elviselni a nyári hőséget
    A gesztációs diabétesz és tünetei

    - Önnek volt már méhkürtgyulladása.

    A már előfordult méhen kívüli terhesség és méhkürtgyulladás megnöveli az újabb méhen kívüli terhesség kockázatát. Amennyiben súlyos hasi fájdalom vagy vérzés lép fel Önnél, kérjük azonnal forduljon orvosához, mert ezek a méhen kívüli terhesség tünetei lehetnek.

    A szexuális úton terjedő betegségek miatti aggodalom

    Amennyiben Ön a közösülés során nem használt óvszert (ha használt, az elszakadt vagy lecsúszott), előfordulhat, hogy elkapott valamilyen szexuális úton terjedő betegséget vagy a HIV vírust.

    Ez a gyógyszer nem véd meg a szexuális úton terjedő betegségektől, erre csak az óvszer képes. Ha Ön aggódik a szexuális úton terjedő betegségek miatt, forduljon tanácsért az orvosához, védőnőjéhez, családtervezési szakemberhez vagy a gyógyszerészéhez.

    A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

    Feltétlenül tájékoztassa gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

    Az Escapelle teljes hatásának kifejtését néhány gyógyszer gátolhatja, többek között:

    - a barbiturátok és más epilepszia kezelésére használatos szerek (például primidon, fenitoin, karbamazepin)

    - a tuberkulózis (TBC) kezelésére használt gyógyszerek (például rifampicin, rifabutin)

    - a HIV-fertőzés gyógyszere (ritonavir)

    - egy gombaellenes készítmény (griseofulvin)

    - a lyukaslevelű orbáncfüvet (Hypericum perforatum) tartalmazó gyógynövény-készítmények

    - a ciklosporin nevű gyógyszer (immunszupresszív szer).

    Amennyiben a fenti gyógyszerek valamelyikét szedi, az Escapelle használata csak orvosi felügyelet mellett javasolt.

    Milyen gyakran használható az Escapelle?

    Kizárólag sürgősségi fogamzásgátlásra szabad az Escapelle-t használni, és nem rendszeres fogamzásgátlóként. Amennyiben egy menstruációs ciklus alatt többször is használja az Escapelle-t, az kevésbé lesz megbízható, és nagyobb valószínűséggel borítja fel a menstruációs ciklusát (vérzését).

    Az Escapelle nem a fogamzásgátlók szokásos elvén működik. Az Ön orvosa, védőnője vagy családtervezési szakembere javasolni fog Önnek olyan hosszútávú fogamzásgátló módszereket, amelyek hatékonyabbak a terhesség megelőzésében.

    Terhesség és szoptatás

    Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg gyógyszerészével.

    Terhesség

    Ezt a gyógyszert nem szedheti, ha terhes. Ha Ön mégis terhes lesz a gyógyszer alkalmazása mellett, úgy fontos, hogy felkeresse orvosát! Nincs rá bizonyíték, hogy az Escapelle-nek lenne magzatkárosító hatása, ha az előírásnak megfelelően használják. Ennek ellenére előfordulhat, hogy az Ön orvosa ellenőrizni fogja, hogy nem méhen kívüli terhesség áll-e fönn. Ez különösen fontos, amennyiben Önnek komoly hasi fájdalmai vannak az Escapelle bevétele után, vagy ha Önnek már korábban volt méhen kívüli terhessége, netalán méhkürt-műtétje, vagy medencegyulladásos megbetegedése.

    Szoptatás

    Az Escapelle hatóanyagából nagyon kevés választódik ki az anyatejbe. Feltehetően ez nem károsítja a kisbabát, de ha Ön aggódik emiatt, úgy a tablettát közvetlenül a szoptatás után vegye be és ezt követően legalább 8 órán keresztül ne szoptasson, ezáltal csökken az anyatejen keresztül a kisbaba szervezetébe kerülő hatóanyag mennyisége.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    Az Escapelle valószínűleg nem befolyásolja a vezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Mindazonáltal, ha Ön fáradtnak érzi magát vagy szédül, ne vezessen gépjárművet és ne végezzen gépekkel munkát.

    Fontos információk az Escapelle egyes összetevőiről

    Tejcukor érzékenységben figyelembe kell venni, hogy az Escapelle 142,5 mg laktóz-monohidrátot is tartalmaz tablettánként. Amennyiben orvosa figyelmeztette Önt, hogy néhány cukorra érzékeny lehet, a készítmény bevétele előtt forduljon orvosához.

    3. HOGYAN KELL SZEDNI AZ ESCAPELLE-T?

    Az Escapelle-t mindig a betegtájékoztatóban leírtaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

    Ez a gyógyszer nem ajánlott 12 éven aluli gyermekek számára.

    Ha Ön 16 éven aluli, a tablettát orvosi felügyelet mellett szedheti.

    - A tablettát minél előbb, lehetőleg a védekezés nélküli közösülést követő 12 órán belül, de semmiképpen sem 72 óránál (3 napnál) később kell bevennie. Az Escapelle-t a menstruációs ciklus bármelyik napján lehet alkalmazni, feltételezve, hogy Ön nem terhes. A tablettát szétrágás nélkül, egy pohár vízzel kell bevenni. Ne halogassa a tabletta bevételét! A védekezés nélküli közösülést követően a kedvezőbb hatás elérése érdekében a gyógyszert minél előbb vegye be.

    - Amennyiben Ön valamilyen folyamatosan alkalmazható fogamzásgátló módszert (pl. szájon át szedhető fogamzásgátló tablettát) alkalmaz, ezt a megszokott időben tovább folytathatja.

    Ha ismét védekezés nélküli aktus követi az Escapelle alkalmazását (ugyanabban a menstruációs ciklusban), erre az alkalomra már nem vonatkozik a tabletta védő hatása és ismét fennáll a teherbe esés lehetősége!

    Tennivalók hányás esetén

    Ha a tabletta bevételét követő 3 órán belül hányás jelentkezik, be kell venni egy másik tablettát. Azonnal forduljon tanácsért gyógyszerészéhez, orvosához, védőnőjéhez, családtervezési szakemberhez a második tabletta miatt.

    Az Escapelle bevételét követően

    Az Escapelle bevételét követően használjon óvszert vagy méhszájsapkát spermiciddel a következő menstruációs vérzésig, ha nemi közösülést tervez, és nem szed fogamzásgátló tablettát. Erre azért van szükség, mert ha ismét védekezés nélküli aktus követi az Escapelle alkalmazását ugyanebben a ciklusban, arra az alkalomra már nem vonatkozik a tabletta védő hatása!

    Miután bevette az Escapelle-t, ajánlatos körülbelül 3 hét múlva felkeresnie az orvosát, hogy biztos lehessen az Escapelle hatásában. Amennyiben menstruációja több mint öt napot késik, vagy a megfelelő időben jelentkezik ugyan, de lefolyása eltér a megszokottól (szokatlanul gyenge vagy szokatlanul erős), forduljon mielőbb orvosához. Amennyiben a gyógyszer bevétele ellenére is terhes lett, fontos, hogy mielőbb orvosához forduljon.

    Orvosa javasolhat Önnek hosszú távú fogamzásgátló módszereket, melyek hatékonyabbak a terhesség megelőzésében.

    Amennyiben Ön folytatja a szokásos hormonális fogamzásgátlást (mint amilyen a fogamzásgátló tabletta) és nem jelentkezik vérzés a tablettamentes időszakban, forduljon orvosához, hogy megbizonyosodhasson arról, nem terhes-e.

    Az Escapelle bevételét követő első menstruáció

    Az Escapelle bevételét követő első menstruáció rendszerint normális és a megszokott napon kezdődik, bár előfordulhat, hogy pár nappal később vagy korábban jelentkezik. Terhességi teszttel kell ellenőrizni, hogy tényleg fennáll-e a terhesség, ha "rendkívüli" vérzés jelentkezik, azaz a vártnál több mint 5 nappal később kezdődik a menstruáció, vagy ha feltételezi, hogy terhes lett.

    Ha az előírtnál több Escapelle-t vett be

    Bár nincsenek súlyos mérgezéses esetekről szóló bejelentések túladagolással kapcsolatban, a rosszullét, tényleges hányás vagy hüvelyi vérzés előfordulhat egyszerre több tabletta bevételét követően. Forduljon tanácsért gyógyszerészéhez, orvosához, védőnőjéhez, családtervezési szakemberhez, különösen, ha hányt, mivel ez a tabletta nem megfelelő hatásának jele lehet.

    Amennyiben további kérdése van a gyógyszer alkalmazását illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

    4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

    Mint minden gyógyszer, így az Escapelle is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

    Nagyon gyakori mellékhatások (10 betegből több mint 1-et érint):

    - Émelygés

    - Rendkívüli vérzés

    - Alhasi fájdalom

    - Fáradtság

    - Fejfájás

    Gyakori mellékhatások (100 betegből 1-10-et érint):

    - Hányás. Amennyiben hányás jelentkezik, olvassa el a "Tennivalók hányás esetén" fejezetet.

    - Szokatlan menstruáció. A legtöbb nőnél a megszokott időben normális vérzés jelentkezik, de néhány esetben a menstruáció késik, vagy előbb kezdődik. A következő menstruációig előfordulhat némi rendkívüli vagy pecsételő vérzés is. Amennyiben a menstruáció több mint 5 napot meghaladó késése, szokatlanul gyenge vagy szokatlanul erős vérzés jelentkezik, mielőbb forduljon orvosához.

    - Emlőfeszülés, hasmenés, szédülés a gyógyszer bevételét követően.

    Nagyon ritka mellékhatások (10.000 betegből kevesebb mint 1-et érint):

    - Kiütés, csalánkiütés, viszketés, duzzanat az arcon, medencei fájdalom, fájdalmas menstruáció, hasi fájdalom.

    Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

    5. HOGYAN KELL AZ ESCAPELLE-T TÁROLNI?

    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

    A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje az Escapelle-t. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

    A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

    A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

    6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

    Mit tartalmaz az Escapelle tabletta:

    A készítmény hatóanyaga 1,5 mg levonorgesztrel tablettánként.

    Egyéb összetevők:

    burgonyakeményítő, kukoricakeményítő, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, talkum, laktóz-monohidrát (142,5 mg)

    Milyen az Escapelle tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

    Csaknem fehér, lapos, peremes, egyik oldalon "GOO" jelzéssel ellátott tabletta.

    Csomagolás: 1db tabletta buborékcsomagolásban és "etui" tárolótasakban, és dobozban.


    További gyógyszerek levonorgestrel hatóanyaggal

    További gyógyszerek a(z) Fogamzásgátlók kategóriában