• Emtricitabine/tenofovir-Disoproxil teva

    1. Milyen típusú gyógyszer az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva és milyen betegségek esetén alkalmazható?

    Az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva két hatóanyagot, emtricitabint és tenofovir-dizoproxilt tartalmaz. Mindkét hatóanyag antiretrovirális gyógyszer, melyeket a HIV-fertőzés kezelésére alkalmaznak. Az emtricitabin nukleozid reverz transzkriptáz gátló, a tenofovir pedig nukleotid reverz transzkriptáz gátló, azonban mindkét hatóanyag általánosan NRTI-ként ismert, melyek akadályozzák egy enzim (a reverz transzkriptáz) normális működését, mely elengedhetetlen a vírus reprodukciójában.

    Az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva a humán immundeficiencia vírus-1 (HIV-1) fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszer 18. életévüket már betöltött felnőttek részére.

    • A HIV fertőzés kezelésére az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva-t mindig más gyógyszerekkel kombinálva kell szedni.
    • Az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva az ugyanolyan dózisban, külön-külön alkalmazott emtricitabin és tenofovir-dizoproxil helyett alkalmazható.

    A HIV-pozitív személyek akkor is továbbadhatják a HIV-et, ha szedik ezt a gyógyszert, bár a hatékony antiretrovirális kezelés csökkenti ennek kockázatát. Beszélje meg kezelőorvosával, hogy milyen óvintézkedések szükségesek mások megfertőzésének elkerülése érdekében.

    Ez a gyógyszer nem alkalmas a HIV-fertőzés meggyógyítására. Az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva szedésekor is jelentkezhetnek fertőzések, vagy bármely más olyan betegség, ami a HIV-fertőzéssel járhat.

    Az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva a HIV-1-gyel való fertőződés kockázatának csökkentésére is alkalmazható, naponta alkalmazott kezelés formájában, biztonságos szexszel együtt:

    A HIV-fertőzés elleni óvintézkedések felsorolását lásd a 2. pontban.

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: emtricitabine, tenofovir
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: nincs adat

    2. Tudnivalók az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva szedése előtt

    NE szedje az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva-t a HIV kezelésére, vagy a HIV-vel való fertőződés kockázatának csökkentése érdekében, ha allergiás az emtricitabinra, tenofovirra, tenofovir-dizoproxil-foszfátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

    -->Ha ez vonatkozik Önre, AZONNAL keresse fel kezelőorvosát.

    Mielőtt elkezdené szedni az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva-t, a HIV-vel való fertőződés kockázatának csökkentése érdekében:

    Az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva csak akkor tudja csökkenteni a HIV-vel való fertőződés kockázatát, ha azelőtt alkalmazza, mielőtt megfertőződött.

    • Ha Ön azért szedi az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva-t, hogy csökkentse a HIV fertőződés kockázatát, a kezelést csak akkor kezdheti el, ha Ön HIV-negatív. A HIV-fertőzés kizárására tesztet kell végeztetnie. A kockázat csökkentése érdekében csak akkor szedjen Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva-t, ha igazoltan HIV-negatív. A HIV fertőzött személyeknek más gyógyszerekkel kombinációban kell szedni az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva-t.

    A nemrégiben kialakult fertőzést sok HIV-teszt nem mutatja ki. Ha influenzaszerű tüneteket észlel, az arra utalhat, hogy nemrégiben HIV-fertőzést kapott. A HIV-fertőzés tünetei az alábbiak lehetnek:

    • fáradtság
    • láz
    • ízületi vagy izomfájdalom
    • fejfájás
    • hányás vagy hasmenés
    • kiütés
    • éjszakai verejtékezés
    • megnagyobbodott nyirokcsomók a nyakon vagy a lágyékhajlatban

    --> Az influenzaszerű tünetekről számoljon be kezelőorvosának - akár az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva-kezelés megkezdését megelőző hónapban, akár az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva-kezelés alatt észleli.

    Figyelmeztetések és óvintézkedések

    Mialatt szedi az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva -t a HIV-vel való fertőződés kockázatának csökkentése érdekében:

    Vegye be minden nap az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva-t a kockázat csökkentése érdekében, ne csak akkor, amikor Ön szerint fennáll a HIV-vel való fertőződés kockázata. Ne hagyja ki az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva egyetlen adagját sem, és ne hagyja abba a szedését. A kimaradt adagok növelhetik a HIV-vel való fertőződés kockázatát.

    Végeztessen rendszeresen HIV-tesztet.

    Ha úgy véli, hogy HIV-fertőzést kapott, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát. Orvosa további teszteket kérhet annak igazolásához, hogy Ön továbbra is HIV-negatív.

    Önmagában az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva szedése nem feltétlenül akadályozza meg, hogy HIV-fertőzést kapjon.

    Kapcsolódó cikkek

    A HIV megelőzése
    Vita a körülmetélés körül
    Tudnivalók a HIV-fertőzésről
    Véradási szabályok és tippek
    Infektológus: Magyarországon nem nőtt ugrásszerűen a HIV-pozitív betegek száma

    Mindig kövesse a biztonságos szex gyakorlatát. Használjon óvszert az ondóval, a hüvelyváladékkal és a vérrel való érintkezés csökkentése érdekében.

    Ne ossza meg másokkal személyes tárgyait, amelyek felületén vér vagy testnedv lehet, például a fogkefét és a borotvapengét.

    Ne osszon meg másokkal és ne használjon újra tűket és más injekciós vagy gyógyszerbeadáshoz szükséges eszközöket.

    Végeztessen vizsgálatokat más, nemi úton terjedő fertőző betegségek, például a szifilisz és a kankó irányában is. E fertőzések mellett könnyebben kaphat HIV-fertőzést.

    Ha további kérdései vannak a HIV-fertőzés megelőzéséről vagy a HIV másoknak való átadásáról, akkor forduljon kezelőorvosához.

    Mialatt szedi az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva-t a HIV kezelésére, vagy a HIV-vel való fertőződés kockázatának csökkentése érdekében:

    Az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva hatással lehet a veseműködésére. A kezelés előtt és alatt kezelőorvosa vérvizsgálatokat kérhet veseműködésének ellenőrzése céljából. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha korábban vesebetegségben szenvedett, illetve ha a vizsgálatok vese-rendellenességre utaltak. Amennyiben veseproblémái vannak, kezelőorvosa javasolhatja, hogy hagyja abba az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva szedését, vagy ha már HIV-fertőzött, ritkábban szedje az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva-t.. Az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva szedése nem javasolt súlyos vesebetegség vagy művesekezelés esetén.

    A csontrendszeri problémák (amelyek néha csonttörést eredményeznek) a vesecsatornácska-sejtek károsodásának következtében is előfordulhatnak (lásd 4. pont, Lehetséges mellékhatások).

    Tájékoztassa kezelőorvosát, ha korábban májbetegségben, például hepatitiszben szenvedett. HIV-fertőzött, antiretrovirális szerekkel kezelt májbeteg (például hepatitisz B-vel vagy C-vel fertőzött) betegeknél nagyobb a kockázata a súlyos és potenciálisan halálos szövődményeknek. Ha Ön hepatitisz B vagy C fertőzött, kezelőorvosa körültekintően határozza meg, melyik az Ön számára legjobb kezelési mód.

    Ismerje meg hepatitis B vírus (HBV) státuszát, mielőtt elkezdi szedni az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva-t. Ha HBV-fertőzése van, az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva-kezelés megszakítását követően nagy a kockázata a májproblémák kialakulásának, függetlenül attól, hogy HIV-fertőzése is van, vagy sem. Fontos, hogy ne hagyja abba az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva szedését, anélkül hogy ezt megbeszélné orvosával: lásd 3. pont, Ne hagyja abba az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva szedését.

    Tájékoztassa kezelőorvosát, ha már elmúlt 65 éves. Az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva-t nem vizsgálták 65 évesnél idősebb betegeken.

    Gyermekek és serdülők

    Az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva nem alkalmazható 18 éves kor alatti gyermekek és serdülők esetén.

    Egyéb gyógyszerek és az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva

    NEM szedheti az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva-t, ha már más olyan gyógyszereket szed, melyek tartalmazzák az emtricitabint és a tenofovir-dizoproxilt, vagy bármilyen más, olyan vírusellenes gyógyszert, ami tenofovir-alafenamidet, lamivudint vagy adefovir-dipivoxilt tartalmaz.

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

    Más gyógyszerek, amelyek vesekárosodást okozhatnak: különösen fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát arról, ha olyan gyógyszereket szed, melyek káros hatással lehetnek a veséjére, például:

    • aminoglikozidok (bakteriális fertőzés ellen)
    • amfotericin B (gombás fertőzés ellen)
    • foszkarnet (vírusos fertőzés ellen)
    • ganciklovir (vírusos fertőzés ellen)
    • pentamidin (fertőzések ellen)
    • vankomicin (bakteriális fertőzés ellen)
    • interleukin-2 (rák kezelésére)
    • cidofovir (vírusos fertőzés ellen)
    • nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID-ok, csont- vagy izomfájdalom enyhítésére).

    Ha más vírusellenes gyógyszert, úgynevezett proteáz inhibitort is szed a HIV kezelésére, kezelőorvosa több vérvizsgálatot rendelhet el veseműködésének gyakoribb ellenőrzése céljából.

    Fontos, hogy szintén tájékoztassa kezelőorvosát arról, ha ledipaszvir/szofoszbuvir hatóanyagú gyógyszert kap hepatitisz C vírusfertőzés kezelésére.

    Az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva együttes szedése didanozint tartalmazó egyéb gyógyszerekkel (a HIV-fertőzésre): Az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva és más, didanozint tartalmazó vírusellenes gyógyszerek együttes szedése a vér didanozinszintjének emelkedéséhez vezethet, és csökkentheti a CD4 sejtek számát. Tenofovir-dizoproxilt és didanozint tartalmazó gyógyszerek egyidejű szedése esetén ritkán hasnyálmirigy-gyulladásról és tejsavas acidózisról (túl sok tejsav a vérben) - mely néha halálos kimenetelű - számoltak be. Kezelőorvosa alaposan meg fogja fontolni, hogy Ön kezelhető-e tenofovir és didanozin kombinációjával.

    --> Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha ilyen gyógyszereket szed. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

    Az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva egyidejű bevétele étellel és itallal

    Hacsak lehet, az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva-t étkezés közben kell bevenni.

    Terhesség és szoptatás

    Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

    Habár az emtricitabin/tenofovir-dizoproxil kombináció terhes nőknél való használatára vonatkozóan korlátozott mennyiségben rendelkezésre állnak klinikai adatok, csak abban az esetben alkalmazzák, ha ez elkerülhetetlen.

    Ha Ön fogamzóképes nő, az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva-kezelés alatt a terhesség elkerülése végett hatásos fogamzásgátló módszert KELL alkalmaznia.

    Terhesség esetén, vagy ha terhességet tervez, kérdezze kezelőorvosát az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva-kezelés előnyeiről és veszélyeiről Önre és gyermekére nézve.

    Ha terhessége ideje alatt Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva-t szedett, kezelőorvosa rendszeres vérvizsgálatokat és más diagnosztikai vizsgálatokat végeztethet, hogy figyelemmel követhesse gyermeke fejlődését. Azoknál a gyermekeknél, akiknek édesanyjuk a terhesség ideje alatt NRTI-ket szedett, a HIV-fertőzés elleni védelemmel járó előnyök jelentősebbek, mint a mellékhatások veszélye.

    NE szoptasson az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva-kezelés ideje alatt. Ezt azért szükséges betartani, mert ennek a gyógyszernek a hatóanyaga átjut az emberi anyatejbe.

    Ha Ön HIV-fertőzésben szenvedő nő, javasolt, hogy NE szoptasson, mert ezzel elkerüli, hogy az anyatejjel megfertőzze kisbabáját a vírussal.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    Az emtricitabin/tenofovir-dizoproxil kombináció szédülést okozhat. Amennyiben az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva alkalmazása során szédül, TILOS gépjárművet vezetnie és gépekkel munkát végeznie.

    Az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva nátriumot tartalmaz

    A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) per adag nátriumot tartalmaz, azaz gyakorlatilag nátriummentes.

    3. Hogyan kell szedni az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva-t?

    A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

    Az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva ajánlott adagja a HIV kezelésére, vagy a HIV-vel való fertőződés kockázatának csökkentése érdekében:

    Felnőtteknél: napi 1 tabletta. Hacsak lehet, az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva-t étkezés közben kell bevenni.

    Ha nehezen nyel, egy kanál hegyével széttörheti a tablettát. Utána a port keverje össze körülbelül 100 ml (fél pohár) vízzel, narancslével vagy szőlőlével, és AZONNAL igya meg.

    Mindig a kezelőorvosa által javasolt adagot vegye be. Így biztosítható gyógyszerének teljes hatékonysága, illetve csökkenthető a kezeléssel szembeni rezisztencia kialakulásának veszélye. Az adagot CSAK kezelőorvosa utasítására változtassa meg.

    Ha HIV-fertőzését kezelik, kezelőorvosa más antiretrovirális gyógyszerekkel együtt írja fel az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva-t. Kérjük, olvassa el a többi antiretrovirális gyógyszer betegtájékoztatójában, hogyan kell szedni azokat a gyógyszereket.

    Ha a HIV-vel való fertőződés kockázatának csökkentése érdekében szedi az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva-t, akkor minden nap vegye be az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva-t, ne csak akkor, amikor úgy gondolja, hogy HIV-fertőzést kaphat.

    Ha kérdései vannak a HIV-fertőzés megelőzéséről, vagy a HIV másoknak való átadásának megelőzéséről, akkor forduljon kezelőorvosához.

    Ha az előírtnál több Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva-t vett be

    Amennyiben véletlenül a javasolt adagnál nagyobb mennyiségű Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva-t vett be, forduljon tanácsért kezelőorvosához, vagy a legközelebbi sürgősségi osztályhoz. Legyen Önnél a gyógyszer kartondoboza vagy tartálya, így könnyen elmagyarázhatja, hogy mit vett be.

    Ha kihagy egy adagot

    Fontos, hogy ne hagyjon ki egyetlen Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva adagot sem.

    Ha az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva szokásos bevételi időponttól számított 12 órán belül észreveszi, akkor vegye be a tablettát minél hamarabb, lehetőleg étkezés közben. Majd vegye be a következő adagot a szokásos időpontban.

    Ha az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva szokásos bevételi időpontja után 12 órával vagy később veszi észre, akkor ne vegye be a kihagyott adagot. Várjon, és a szokásos időben vegye be a következő adagot, lehetőleg étkezés közben.

    Amennyiben hányt az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva bevételétől számított egy órán belül, vegyen be egy másik tablettát. NEM kell bevennie másik tablettát, ha több mint egy órával az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva bevétele után lett rosszul.

    Ne hagyja abba az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva szedését

    Ha HIV-fertőzés kezelésére szedi az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva-t, a kezelés megszakítása csökkentheti a kezelőorvosa által javasolt HIV-ellenes kezelés hatásosságát.

    Ha a HIV-vel való fertőződés kockázatának csökkentése érdekében szedi az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva-t, ne hagyja abba az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva szedését, és ne hagyjon ki egyetlen adagot sem. Az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva szedésének abbahagyása vagy az adagok kimaradása növelheti a HIV-vel való fertőződés kockázatát.

    --> Ne hagyja abba az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva szedését, anélkül hogy beszélne orvosával.

    Amennyiben hepatitisz B fertőzése van, különösen fontos, hogy NE szakítsa meg az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva-kezelést anélkül, hogy először tájékoztatná kezelőorvosát. A kezelés befejezése után akár hónapokig szükség lehet további vérvizsgálatokra. Néhány, előrehaladott májbetegségben vagy májzsugorodásban szenvedő beteg esetén nem javasolt a kezelés megszakítása, mert ez a hepatitisz súlyosbodásához vezethet, ami akár életveszélyes is lehet.

    --> AZONNAL tájékoztassa kezelőorvosát az olyan új vagy szokatlan tünetekről, melyeket a kezelés megszakítása után észlelt, ha ezek a tünetek a hepatitisz B tüneteire emlékeztetnek.

    Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

    4. Lehetséges mellékhatások

    Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

    Lehetséges súlyos mellékhatások:

    • Tejsavas acidózis (túlzott mennyiségű tejsav a vérben), egy ritka, de potenciálisan életveszélyes mellékhatás. Tejsavas acidózis gyakrabban fordul elő nőknél, különösen túlsúly esetén, valamint májbetegségben szenvedő embereknél. A tejsavas acidózis jelei az alábbiak lehetnek:
    • mély és gyors légzés
    • álmosság
    • hányinger, hányás
    • hasfájás.

    -->Ha úgy gondolja, hogy tejsavas acidózisa van, azonnal forduljon orvoshoz.

    Gyulladás vagy fertőzés tünetei. Egyes előrehaladott HIV-fertőzésben (AIDS) szenvedő betegeknél, akiknek korábban opportunista fertőzése (a gyenge immunrendszerű személyeknél előforduló fertőzések) volt, röviddel a HIV-ellenes kezelés megkezdése után megjelenhetnek a korábbi fertőzéssel járó gyulladás tünetei. Ezeket a tüneteket vélhetően az okozhatja, hogy a szervezet által adott immunválasz jobb, ami lehetővé teszi, hogy a szervezet küzdjön a fertőzésekkel szemben, amelyek nyilvánvaló tünetek nélkül is fennállhattak.

    Autoimmun betegségek, amikor az immunrendszer a szervezet egészséges szöveteit támadja meg, szintén előfordulhatnak a HIV-fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszerek szedésének elkezdése után. Az autoimmun betegségek hónapokkal a kezelés elkezdését követően is jelentkezhetnek. Figyeljen a fertőzések tüneteire és az egyéb tünetekre, mint például:

    • izomgyengeség
    • a kezekben és a lábakban kezdődő, majd a törzs felé terjedő gyengeség
    • szívdobogásérzés, remegés vagy hiperaktivitás

    --> Ha ilyen vagy más, gyulladásra illetve fertőzésre utaló tüneteket észlel, azonnal forduljon orvoshoz.

    Lehetséges mellékhatások

    Nagyon gyakori mellékhatások: (ezek a tünetek 10 betegből legalább 1-nél fordulhatnak elő):

    • hasmenés, hányás, hányinger,
    • szédülés, fejfájás,
    • kiütés
    • gyengeség.

    Vizsgálatok kimutathatnak még:

    • a vér foszfáttartalmának csökkenését
    • emelkedett kreatinkinázszintet.

    Gyakori mellékhatások (ezek a tünetek 10 betegből legfeljebb 1 betegnél fordulhatnak elő):

    • fájdalom, hasfájás
    • alvási nehézségek, szokatlan álmok
    • emésztési problémák miatt étkezés után jelentkező rossz közérzet, puffadás, bélgázképződés
    • kiütések (többek között vörös foltok, vagy gennyes pörsenések, esetenként hólyagos, vagy duzzanattal járó kiütések), amelyek allergiás reakcióra utalhatnak, viszketés, bőrszínváltozások, köztük sötétebb bőrfoltok kialakulása
    • más allergiás reakciók, mint például zihálás, duzzanat vagy kábultság.

    Vizsgálatok kimutathatnak még:

    • alacsony fehérvérsejtszámot (a csökkent fehérvérsejtszám hajlamosabbá teheti Önt a különböző fertőzésekre)
    • emelkedett triglicerid- (zsírsavak), epefesték- vagy cukorszintet a vérben
    • máj- és hasnyálmirigy-problémákat.

    Nem gyakori mellékhatások (ezek a tünetek 100 betegből legfeljebb 1-nél fordulhatnak elő):

    • hasnyálmirigy-gyulladás okozta hasi fájdalom
    • az arc, az ajak, a nyelv és a torok vizenyője
    • vérszegénység (alacsony vörösvértestszám)
    • az izomszövet szétesése, izomfájdalom, izomgyengeség, amit a vesecsatornácskák sejtjeinek károsodása okozhat.

    Vizsgálatok kimutathatnak még:

    • a vér káliumszintjének csökkenését
    • emelkedett kreatininszintet az Ön vérében
    • a vizelet megváltozását.

    Ritka mellékhatások (ezek a tünetek 1000 betegből legfeljebb 1-nél fordulhatnak elő):

    • laktátacidózis (lásd Lehetséges súlyos mellékhatások)
    • zsírmáj
    • sárga bőr és szemfehérje, viszketés, a máj gyulladása okozta hasi fájdalom
    • vesegyulladás, fokozott vizeletürítés és szomjúság, veseelégtelenség, a vesecsatornácskák sejtjeinek károsodása.
    • csontlágyulás (melyet csontfájdalom kísér, és néha csonttöréshez vezet)
    • hátfájás, amit veseprobléma okoz.

    A vesecsatornácskák sejtjeinek károsodása az izomszövet szétesésével, csontlágyulással (melyet csontfájdalom kísér, és néha csonttöréshez vezet), izomfájdalommal, izomgyengeséggel és a vér kálium- vagy foszfátszintjének csökkenésével járhat.

    --> Ha a fent felsorolt mellékhatások bármelyikét észleli, vagy ha bármelyik mellékhatás súlyossá válik, akkor beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

    Az alábbi mellékhatások gyakorisága nem ismert.

    Csontrendszeri problémák. Kombinált antiretrovirális terápiában, például Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva-kezelésben részesülő betegeknél egy csontrendszeri betegség, az úgynevezett oszteonekrózis (a csontszövet elhalása a csontok vérellátásának megszűnése miatt) alakulhat ki. A betegség kialakulásának számos kockázati tényezői közé tartozik többek között az ilyen típusú gyógyszerek hosszú ideig történő szedése, kortikoszteroidok szedése, az alkoholfogyasztás, a nagyon gyenge immunrendszer és a túlsúly. Az oszteonekrózis tünetei:

    • ízületi merevség
    • ízületi fájdalom (különösen a csípő, a térd és a váll környékén)
    • mozgási nehézség

    --> Ha e tünetek bármelyikét tapasztalja, jelezze kezelőorvosának.

    A HIV-ellenes kezelés alatt megemelkedhet a testtömeg, valamint a vérzsír-, illetve vércukorszint. Ez részben az egészségi állapot javulásával és az életmód változásával kapcsolatos, a vérzsírok esetében pedig néha magukkal a HIV-ellenes gyógyszerekkel állhat összefüggésben. Orvosa megvizsgálja ezeket a változásokat.

    Mellékhatások bejelentése

    Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

    5. Hogyan kell az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva-t tárolni?

    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

    A tartályon és dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

    Buborékcsomagolás: Legfeljebb 30 °C-on tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti buborékcsomagolásban tárolandó.

    HDPE tartály: A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti tartályban tárolandó. A tartályt tartsa jól lezárva.

    Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

    6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

    Mit tartalmaz az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva?

    A készítmény hatóanyagai az emtricitabin és a tenofovir-dizoproxil. Az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva filmtabletta 200 mg emtricitabint és 245 mg tenofovir-dizoproxilt tartalmaz (ami 291,22 mg tenofovir-dizoproxil-foszfátnak vagy 136 mg tenofovirnak felel meg).

    Egyéb összetevők a mannit, nátrium-sztearil-fumarát, mikrokristályos cellulóz (E460), alacsony szubsztitúciós fokú hidroxipropilcellulóz (E463) és hipromellóz (E464).

    A filmbevonat egyéb összetevői a részlegesen hidrolizált poli(vinil-alkohol) (E1203), titán-dioxid (E171), makrogol 3350 (E1521), talkum (E553b), sárga vas-oxid (E172) és indigókármin alumínium lakk (E132).

    Milyen az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

    Az Emtricitabine/Tenofovir-disoproxil Teva filmtabletta zöld vagy halványzöld, hosszúkás, körülbelül 18 mm × 10 mm méretű filmtabletta, melynek egyik oldalán az `ET` mélynyomású felirat szerepel, a másik oldalán sima.

    Minden tartály nedvességmegkötő szilikagél betétet tartalmaz, amit a tabletta védelme érdekében a tartályban kell hagyni. A nedvességmegkötő szilikagél különálló tasakban vagy dobozban van, lenyelni nem szabad.

    Az alábbi kiszerelések kaphatók:

    Buborékcsomagolás: 30, 30x1 és 90 db filmtabletta.

    Tartály: 30 és 3x30 db filmtabletta.

    Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.


    További gyógyszerek emtricitabine, tenof... hatóanyaggal