EFUDIX 50 mg/g kenőcs

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ EFUDIX KENŐCS ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Az Efudix kenőcs hatóanyaga a fluorouracil, amely a daganatellenes szerek csoportjába tartozó ún. antimetabolit. A sejtek öröklődőanyagának képződését gátolja beépülve a sejtekbe, és ezzel megakadályozza a sejtek (beleértve a daganatsejteket is) kóros burjánzását.

A készítmény különböző bőrelváltozások (elsősorban bizonyos időskori, napsugár-, vagy egyéb sugárzás által okozott bőrelváltozások, valamint a bőrdaganatok egyes fajtái) helyi, külső kezelésére szolgál.

2. TUDNIVALÓK AZ EFUDIX KENŐCS ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza az Efudix kenőcsöt:

  • ha allergiás (túlérzékeny) fluorouracilra vagy a készítmény bármely egyéb összetevőjére.
  • ha úgynevezett antivirális nukleotid készítményt (vírusellenes készítmények, melyeket többnyire herpeszvírus fertőzések kezelésére alkalmazzák) használ. Ilyen szerek a brivudin, szorivudin, és azokhoz hasonló készítmények).
  • ha terhes vagy szoptat.

Az Efudix kenőcs fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben az alábbiak Önre vonatkoznak:

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: fluorouracil

Vényköteles: nincs adat

Kiszerelések és további adatok:

(1x20 g)

Terhesek is szedhetik: nem

  • Ha az Ön bőrbetegsége az ún. spinalioma (elszarusodó laphámdaganat), mert ebben az esetben az Efudix kenőcs általában nem hatékony.
  • Ha a kezelendő bőrfelület nagysága túl nagy (több, mint 500 cm2, ami kb. 23x23 cm terület), ugyanis nagyobb bőrfelületeket egymás után kell kezelni.
  • Ha az Ön elváltozása nyálkahártyán helyezkedik el, ugyanis a készítmény nem kerülhet közvetlenül sem nyálkahártyákra, sem szembe. Minden alkalmazást követően alaposan mosson kezet.
  • Ha bőrén nyílt sérülés található, mivel a készítmény felszívódása nagyobb intenzitású lehet, és a mellékhatások kialakulásának valószínűsége is nagyobb lehet.
  • Ha dihidro-pirimidin dehidrogenáz (DPD) enzim hiányban szenved. A DPD ugyanis kulcsenzim a fluorouracil átalakulásában és lebomlásában, ennek hiányában a készítmény szervezetre gyakorolt hatása, és ezzel együtt a mellékhatások kialakulásának veszélye is fokozott lehet.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Amennyiben Ön antivirális nukleotid készítményt (vírusellenes készítmények, melyeket többnyire herpeszvírus fertőzések kezelésére alkalmaznak) használ -ilyen szerek a brivudin, szorivudin, és azokhoz hasonló készítmények- akkor az Efudix kenőcs alkalmazása előtt legalább 4 hétnek el kell telnie úgy, hogy az előbbi gyógyszereket már nem szedi.

Terhesség és szoptatás

A készítmény nem alkalmazható terhesség és szoptatás időszakában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nincs adat, ami arra utalna, hogy a készítmény befolyásolná a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

Fontos információk az Efudix kenőcs egyes összetevőiről

A készítményben található sztearil-alkohol valamint propilén-glikol helyi bőrirritációt (kontakt dermatitisz) okozhat.

A metil-parahidroxi-benzoát (E218) és a propil-parahidroxi-benzoát (E216) esetleg későbbiekben jelentkező allergiás reakciókat okozhat.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI AZ EFUDIX KENŐCSÖT?

Az Efudix kenőcsöt mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

Kizárólag orvosi felügyelet mellett alkalmazható.

Alkalmazása általában:

Öregkori vagy napsugár okozta keratózisok (fokozott elszarusodás) esetén naponta 1-2 alkalommal vékony rétegben kell az érintett felületre kenni, általában kötés alkalmazása nélkül.

Egyéb bőrelváltozások esetében (a kéz keratózisos elváltozásakor) általában naponta friss lezáró kötés alkalmazandó.

Ún. bazálsejtes karcinómában a kezelést fekélyesedésig, egyéb elváltozások esetén pedig pusztulásig (erózióig) kell folytatni.

A kezelés időtartama általában 3-4 hét, szükség esetén azonban hosszabb is lehet.

Az egyidőben kezelt bőrfelület nagysága nem lépheti túl az 500 cm2-t (kb. 23x23 cm). Nagyobb bőrfelületeket egymás után kell kezelni.

Nagyon ügyeljen, hogy kizárólag a szükséges mennyiségű kenőcsöt alkalmazza.

Legyen nagyon körültekintő az Efudix kenőcs alkalmazásakor, ha nyílt sebe van. Ne alkalmazza a készítményt nyílt seb esetén, mert a kenőcs hatóanyaga bekerülhet a véráramba és ez súlyos mellékhatásokat okozhat.

Vigyázni kell, hogy a kenőcs ne kerüljön közvetlenül sem a nyálkahártyákra, sem a szembe.

Alkalmazása után alapos kézmosás szükséges.

Ha elfelejtette alkalmazni az Efudix kenőcsöt:

Amennyiben elfelejtette a készítményt a megfelelő időpontban alkalmazni, pótolja, amilyen gyorsan csak lehet! Ezután várja meg a tervezett alkalmazás következő időpontját és használja a kenőcsöt a javasolt adagban! Egyszerre ne alkalmazzon kétszeres adagot!

Ha az előírtnál több Efudix kenőcsöt alkalmazott, vagy lenyelt:

Ha az Efudix kenőcsöt véletlenül lenyelik, azonnal értesítse kezelőorvosát, vagy az orvosi ügyeletet!

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így az Efudix kenőcs is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A készítmény alkalmazásának környezetében (helyi reakció és mellékhatás) az egészséges bőrön vöröses elszíneződés jelentkezhet, ami a kezelés befejezése után megszűnik.

Ritkán (10 000 kezelt betegből több mint 1, de 1000 kezelt betegből kevesebb mint 1 esetén észlelhető): allergiás bőrreakció léphet fel.

Nagyon ritkán (10 000 kezelt betegből kevesebb mint 1 esetén, beleértve az egyedi eseteket, észlelhető): kiütések jelenhetnek meg a kezelt felületen.

Legyen nagyon körültekintő az Efudix kenőcs alkalmazásával, ha sérült bőrfelületet kell alkalmaznia. Ne kenje a kenőcsöt nyílt sebre, mert ez megnöveli a vérbe jutott gyógyszer mennyiségét, és ez az alábbi egész szervezetet érintő mellékhatásokat okozhatja:

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások:

- gyomorpanaszok, mint fájdalom, görcs, hasmenés, hányás;

- nyelv és száj fájdalom, duzzadtság;

- láz és általános rosszullét.

Rendeltetésszerűen, a kenőcsöt helyileg használva, túladagolást eddig nem észleltek.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát.

5. HOGYAN KELL AZ EFUDIX KENŐCSÖT TÁROLNI?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza az Efudix kenőcsöt. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A készítményt csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz az Efudix kenőcs?

A készítmény hatóanyaga 50 mg fluorouracil 1 g kenőcsben.

Egyéb összetevők: propil-parahidroxibenzoát, metil-parahidroxibenzoát, poliszorbát 60, propilén-glikol, sztearil-alkohol, fehér vazelin, tisztított víz.

Milyen az Efudix kenőcs külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Fehér, ill. csaknem fehér színű, csaknem szagtalan, sima, homogén kenőcs.

20 g kenőcs fehér színű, csavaros műanyag kupakkal lezárt alumínium tubusba töltve. 1 tubus dobozban.

Címkék: Daganat, Rák, Tüdő

További gyógyszerek fluorouracil hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Daganatellenes szerek kategóriában