• DOXAZOSIN-ratiopharm 4 mg tabletta

    1. Mik a készítmény összetevői?

    Hatóanyag:

    2,00 mg doxazosinum (2,425 mg doxazosinium mesilicum /doxazosini mesilas/ formájában), ill.

    4,00 mg doxazosinum (4,85 mg doxazosinium mesilicum /doxazosini mesilas/ formájában) tablettánként.

    Segédanyagok: vízmentes szilícium-dioxid, nátrium-lauril-szulfát, magnézium-sztearát, nátrium-karboxi-metil-amilopektin, vízmentes laktóz, mikrokristályos cellulóz.

    Milyen betegségek kezelésére adható a készítmény?

    Magasvérnyomás kezelésére szolgáló készítmény.

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: doxazosin
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: igen

    Mikor nem szabad a Doxazosin-ratiopharm készítményeket szedni?

    A Doxazosin-ratiopharm készítményeket nem szabad szedni a hatóanyag doxazosin vagy egyéb kinazolinok (pl. prazosin, terazosin), illetve bármely más alkotórész iránti túlérzékenység fennállásakor.

    Tejcukor érzékenységben figyelembe kell venni, hogy a 2 mg-os készítmény 40 mg, a 4 mg-os 80 mg tejcukrot is tartalmaz tablettánként.

    2. Hogyan kell a tablettát alkalmazni?

    Kizárólag az orvos utasítása szerint, az orvos által rendelt mennyiségben és az orvos által előírt ideig.

    Hogyan kell bevenni a tablettákat?

    A tablettákat megfelelő mennyiségű folyadékkal kell bevenni.

    3. Milyen mellékhatások léphetnek fel a készítmény alkalmazásakor?

    Doxazosinnal való kezelés alatt a következő nem kívánt mellékhatások fordulhatnak elő: Testhelyzet-változásra - pl. fekvő helyzetből való felálláskor - jelentkező vérnyomásesés, ami ritka esetben ájuláshoz is vezethet; zavartság, fejfájás, fáradtság, rossz közérzet, szédülés, gyengeség, vizenyő, szájszárazság, heves szívdobogás, bágyadtság, az orrnyálkahártya gyulladása, és nem specifikus gyomor-bél mellékhatások, mint gyomorfájás, hasmenés, émelygés és hányás, ritka esetekben nem specifikus bőrjelenségek, belső nyugtalanság, és reszketés.

    Ritka esetekben: izomfájdalmak, ízületi fájdalmak, izomgörcsök, székrekedés, nehézlégzés, fokozott vizelet-elválasztás és akaratlan vizeletürítés, étvágytalanság vagy fokozott étvágy, a hörgők beszűkülése, köhögés, köszvény, és fülzúgás.

    Egyes esetekben allergiás jelenségekről - mint bőrkiütések, viszketés, bőrvérzések, sárgaság vagy a májenzimek emelkedése -, orrvérzésről, valamint a hímvessző kórosan tartós, fájdalmas merevedéséről és impotenciáról is beszámoltak.

    További mellékhatások: szapora szívműködés, mellkasi fájdalom és szorító érzés, szívinfarktus, szívritmuszavarok, agyi vérkeringési zavarok, és homályos látás.

    Amennyiben olyan mellékhatásokat tapasztalna, melyekről nem esett szó ebben a tájékoztatóban, forduljon azz orvoshoz vagy a gyógyszerészhez!

    Milyen ellenintézkedésekre van szükség mellékhatások jelentkezésekor?

    Kapcsolódó cikkek

    Kik hajlamosak veseelégtelenség kialakulására?

    A készítmény leggyakoribb mellékhatásai a szívet és a vérkeringést érintik, és a vérnyomás csökkenésével kapcsolatosak. Súlyosabb tünetek esetén értesítenie kell orvosát, aki dönt a további gyógyszerszedésről, illetve az adott esetben szükséges intézkedésekről. Ez különösen vonatkozik a túlérzékenységi reakciók tüneteire, melyek felléptekor a készítmény szedését be kell fejezni!

    Mire kell figyelemmel lennie a terhesség és a szoptatás alatt?

    A doxazosin a terhesség vagy a szoptatás ideje alatt csak orvosi utasításra alkalmazható.

    Mire kell tekintettel lenni gyermekek esetében?

    A készítmény alkalmazása gyermekek esetén nem ajánlott.

    Alkalmazás károsodott májműködésű betegekben

    A májműködés károsodása (májelégtelenség) esetén a gyógyszert fokozott figyelemmel kell alkalmazni. Súlyos májkárosodás fennállásakor a készítmény alkalmazása nem ajánlott.

    Milyen óvintézkedéséket kell figyelembe venni a kezelés során?

    A betegeket a kezelés kezdetén hirtelen vérnyomásesés veszélye miatt megfigyelés alatt kell tartani. Mivel az ilyen esemény előfordulásának nagyobb a valószínűsége az ajánlott kezdő adag túllépése esetén, ezért az adagolási útmutatást szigorúan be kell tartani.

    Mire kell figyelemmel lenni gépjárművezetéskor, gépkezeléskor, és szilárd támasz nélküli munkavégzéskor- Alkalmazásának első szakaszában, továbbá dózisemeléskor - egyénenként meghatározandó ideig - járművet vezetni vagy baleseti veszéllyel járó munkát végezni tilos.

    A továbbiakban az orvos egyedileg határozza meg a tilalom mértékét.

    Mire kell figyelemmel lennie, ha egyidejűleg más gyógyszert is szed?

    A készítmény felerősíti a többi vérnyomáscsökkentő szer hatását.

    Figyelembe kell venni, hogy ez a kevéssel korábban szedett gyógyszerekre is vonatkozhat!

    Mi a teendő a tabletták túladagolása esetén (szándékos vagy tévedésből eredő túladagolás)?

    A készítmény túladagolása rendszerint kifejezett, a kívánt mértéket meghaladó vérnyomáseséshez vezet. Ebben az esetben a beteget laposan hanyatt kell fektetni, hogy a vérnyomás és a szívfrekvencia normálissá válhasson. Súlyos vérnyomásesés esetén - ami adott körülmények között eszméletvesztést is okozhat - haladéktalanul orvost kell hívni.

    Mire kell figyelemmel lennie, ha túl kevés gyógyszert vett be, vagy megfeledkezett egy adag bevételéről?

    Amennyiben egy gyógyszerbevételről megfeledkezett, igyekezzék pótolni, amilyen hamar csak lehet. Ne vegye be utólag az elmaradt adagot, ha közel van a következő bevétel ideje. Ilyenkor a következő adagot rendesen, a szokásos időben és az előírt módon kell beszedni, és azt semmi esetre ne kettőzze meg!

    Mit kell tekintetbe vennie, ha félbeszakítja, vagy idő előtt befejezi a kezelést?

    A magasvérnyomás szabályszerű gyógyszeres kezelése tartós terápiát jelent. Ezért semmi esetre se szakítsa félbe, és ne hagyja abba a gyógyszer szedését orvosával való megbeszélés nélkül!

    4. Hogyan kell tárolni a készítményt és meddig lehet felhasználni?

    Max. 30 °C -on tartandó.

    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.

    A gyógyszer lejárati ideje a dobozon és a buborékcsomagoláson is megtalálható. Ezt az időpontot követően már ne használja a készítményt!


    További gyógyszerek doxazosin hatóanyaggal