DOLOFLEX 4% külsőleges oldatos spray

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A DOLOFLEX 4% KÜLSŐLEGES OLDATOS SPRAY, ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Doloflex 4% külsőleges oldatos spray-t a kis és középes méretű ízületek és az őket körülvevő szövetek akut fájdalmának és duzzanatának csillapítására használják.

Hatóanyagként diklofenák-nátriumot tartalmaz, ami a nem szteroid gyulladásgátlók (NSAID) csoportjába tartozik.

2. TUDNIVALÓK A DOLOFLEX 4% KÜLSŐLEGES OLDATOS SPRAY ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza a Doloflex 4% külsőleges oldatos spray-t:

- A készítmény hatóanyagával (diklofenákkal), vagy bármely egyéb összetevőjéval szembeni túlérzékenység esetén.

- Nem alkalmazható olyan betegeknél, akiknél korábban az acetilszalicilsav, vagy más nem szteroid gyulladásgátló szer (pl. ibuprofen) allergiás reakciót váltott ki, ami, légzési nehézséggel, bőrkiütéssel vagy akut orrfolyással járt.

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: diclofenac

Vényköteles: nem

Kiszerelések és további adatok:

(1x12,5 g) (1x7,5 g)

- Nem alkalmazható a terhesség harmadik harmadában. (lásd a "Terhesség és szoptatás" című részt).

- Az emlő környékén, ha szoptat.

- Gyermekeknek és serdülőkorúaknak 14 éves kor alatt

A Doloflex 4% külsőleges oldatos spray fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

- Ha a kórelőzményben gyomorfekély, máj- vagy vesekárosodás, vérzékenység, illetve gyulladásos bélbetegség szerepel.

- Ha korábban asztmában vagy más allergiás betegségben szenvedett.

- A készítmény szembe, orrba vagy szájba való jutását kerülni kell. Ne alkalmazza a nemi szervek területén, nyílt seben vagy fertőzött bőrfelületen. Ha véletlenül kevés spray a szembe kerülne, alaposan öblítse ki tiszta vízzel és értesítse orvosát.

- Soha ne nyelje le a Doloflex 4% külsőleges oldatos spray-t.

- Ne napozzon és szoláriumba se menjen, amíg ezt a készítményt alkalmazza.

- A kezelt területet ne fedje le zárt (vízálló vagy nem szellőző) kötéssel vagy ragtapasszal.

Amennyiben nem biztos a készítmény alkalmazását illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Beszéljen az orvosával a Dolofelx 4% külsőleges oldatos spray alkalmazása előtt:

Ha fájdalomcsillapításra egyéb diklofenák-nátrium-, acetilszalicilsav-tartalmú tablettát, kapszulát szed vagy kúpot alkalmaz, vagy más nem szteroid gyulladásgátló szert (pl. ibuprofen tartalmú készítményt) alkalmaz. A készítmény és más nem szteroid gyulladásgátló szer (beleértve az acetilszalicilsavat vagy ibuprofent) együttes alkalmazása növelheti a mellékhatások gyakoriságát.

Terhesség és szoptatás

Kérdezze meg orvosa vagy gyógyszerésze véleményét bármilyen gyógyszer alkalmazása előtt.

A Doloflex 4% külsőleges oldatos spray alkalmazása a terhesség utolsó harmadában ellenjavallt, és csak fokozott óvatossággal, tényleges szükség esetén alkalmazható a terhesség első 6 hónapjában. A diklofenák nátrium az anyatejbe kiválasztódhat, ezért a Doloflex 4% külsőleges oldatos spray alkalmazása szoptató anyák számára nem javasolt. Az emlő környékén való alkalmazás szoptató anyák esetében ellenjavallt.

Terhesség és szoptatás ideje alatt további információkért forduljon orvosához.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre

Nem valószínű, hogy a Doloflex 4% külsőleges oldatos spray szédülést vagy álmosságot okozna. Amennyiben mégis szédülne vagy álmosságot érezne, akkor ne vezessen vagy kezeljen gépeket.

Fontos információk a Doloflex 4% külsőleges oldatos spray egyes összetevőiről

Ez a készítmény propilénglikolt (E1520) tartalmaz, ami bőrérzékenységet okozhat.

Továbbá borsmenta olajat tartalmaz, ami allergiás reakciót okozhat.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A DOLOFLEX 4% KÜLSŐLEGES OLDATOS SPRAY-T?

A Doloflex 4% külsőleges oldatos spray-t mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

- Felnőttek és 14 év feletti gyermekek: Szokásos adagolás: naponta háromszor 4-5 pumpa-nyomás Doloflex 4% külsőleges oldatos spray. Az adagok száma függ a kezelt felület nagyságától. A spray-adagok száma maximum 15 lehet naponta. A maximális egyszeri adag nem haladhatja meg az 5 pumpa-nyomást.

- Távolítsa el a védőkupakot.

- Az előírásnak megfelelő számú pumpa-nyomás adagot alkalmazza a fájdalmas vagy duzzadt bőrfelületen.

- A Doloflex 4% külsőleges oldatos spray-t óvatosan a bőrbe kell masszírozni. A kezelés után kezet kell mosni, kivéve, ha a kezelni kívánt terület a kézen található.

- Kérjük, várjon addig, amíg a Doloflex 4% külsőleges oldatos spray megszárad, mielőtt ruhával vagy kötéssel a felületet befedi. Vigyázzon arra, hogy a gél ne jusson a ruhájára.

- Hagyja abba a kezelést, ha a panaszai (fájdalom és duzzanat) fokozódnak. Ne használja a gyógyszert 7 napnál tovább anélkül, hogy ezt kezelőorvosával megbeszélné.

- Amennyiben 3 nap után panaszai nem mérséklődnek, vagy ha súlyosbodnak, beszéljen kezelőorvosával

Ha az előírtnál több Doloflex 4% külsőleges oldatos spray-t alkalmazott

Amennyiben túl sok Doloflex 4% külsőleges oldatos spray került a kezelendő felületre, a felesleges gélt egy száraz kendővel törölje le.

Amennyiben lenyelt a gyógyszerből, értesítse haladéktalanul orvosát vagy menjen be a legközelebbi kórházi ambulanciára. Vigye magával a gyógyszeres dobozt és ezt a tájékoztatót.

Ha elfelejtette alkalmazni a Doloflex 4% külsőleges oldatos spray-t

Alkalmazza ismét a szert, amint eszébe jutott, de ne használjon többet, mint a szokásos egyszeri adag. Ezután folytassa a kezelést a korábbiak szerint.

Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha az alkalmazással kapcsolatban további kérdései lennének, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Doloflex 4% külsőleges oldatos spray is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Hagyja abba a Doloflex 4% külsőleges oldatos spray alkalmazását és haladéktalanul forduljon a kezelőorvosához vagy menjen be a legközelebbi kórházi ambulanciára, ha a következő esetek közül bármelyik előfordulna:

- Generalizált bőrvörösödés és túlérzékenységi reakció, mint pl. arc- és nyálkahártya duzzanat (angioödéma) és fényérzékenység. Ezen súlyos mellékhatások előfordulásának gyakorisága nem ismert (a rendelkezésre álló adatok alapján a gyakoriságukat nem lehet megbecsülni)

- Asztma. Ez a súlyos mellékhatás a helyi nem szteroid gyulladáscsökkentő szert alkalmazó betegek között ritkán fordul elő (előfordulása kevesebb, mint 1000-ből 1 betegnél)

- Bőrtünetek, mint pl. reakciók az alkalmazás helyén, viszketés, bőrpirosság, égető érzés, hámlás előfordulása tipikus diklofenák tartalmú készítmény helyi alkalmazása során. Hagyja abba a Doloflex 4% külsőleges oldatos spray alkalmazását, ha bármilyen bőrkiütés jelentkezik.

A gyógyszer hosszú ideig tartó (3 hétnél hosszabb) és/vagy nagy bőrfelületen való alkalmazása esetén általános mellékhatások, mint pl. gyomorfájás és gyomorpanaszok, gyomorégés és veseproblémák jelentkezhetnek.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL A DOLOFLEX 4% KÜLSŐLEGES OLDATOS SPRAY-T TÁROLNI?

Az eredeti csomagolásban tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a Doloflex 4% külsőleges oldatos spray-t. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

6 hónappal az első felnyitás után ne használja a Doloflex 4% külsőleges oldatos spray-t.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Doloflex 4% külsőleges oldatos spray

- Hatóanyag: 40 mg diklofenák-nátrium grammonként.

- Egyéb összetevők: izopropil alkohol, szójalecitin, etanol, dinátrium foszfát dodekahidrát, nátrium dihidrogén foszfát dihidrát, dinátrium edetát, propilén glikol (E1520), borsmenta-olaj, aszkorbil palmitát, sósav 10% (w/w), nátrium hidroxid 10%(w/w) (pH beállításhoz), tisztított víz.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Aranysárga, átlátszó oldat, amely gél-állagúvá alakul át a használat után.

Mérőpumpával és kupakkal ellátott üvegpalack, amely 7,5 g, vagy 12,5 g vagy 25 g oldatot tartalmaz.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek diclofenac hatóanyaggal